Ποιό διαγνωστικό εργαστήριο; Μιλάγαμε για σχολή. Σε μας είχαν (από όσα θυμάμαι γιατί πάνε και τόσα χρόνια) XRF-XRD, MS-GC, HPLC, SEM, FΤ-IR, UV-VIS, ΝΜR , RAMAN, Πολαρίμετρο, ένα άλλο με λέιζερ που κάναν αναλύσεις μόνο για τον κλάδο περιβάλλοντος, αλλά πραγματικά, δεν το συνάντησα ποτέ στη δουλειά και βαριέμαι να ψάχνω το όνομά του τώρα.Medicine Man έγραψε: 23 Μάιος 2020, 21:26
Για να μάθουν φοιτητές ποιοτική/ποσοτική ανάλυση, ναι, εννοείται ότι οι αναλύσεις είναι χειροκίνητες, αλλά άμα μιλάμε για διαγνωστικό εργαστήριο δεν μπορώ να φανταστώ αυτά τα πράγματα να γίνονται στο χέρι χωρίς την χρήση οργάνων.
Για το DNA/RNA είναι γεγονός ότι πρόκειται (προς το παρόν) για niche market...αλλά εκεί είναι τα λεφτά. Πολλά πανεπιστήμια έχουν ανάλογο εξοπλισμό, πολλές φορές καστομαρισμένο για τις ανάγκες της ομάδας. Ιδίως για θέματα βελτίωσης των αναλύσεων DNA/RNA υπάρχουν τεράστια περιθώρια. Πχ ενώ μπορείς με SFC-MS να κάνεις πολύ καλό διαχωρισμό οργανικού μείγματος σε κάτω από 5λεπτο χρησιμοποιώντας ελάχιστο διαλυτικό, για ανάλογη ανάλυση (όχι διαχωρισμό) DNA με MALDI-MS θες ένα 20λεπτο... Άμα πάμε σε κάποια στιγμή σε personalized medicine, οι αναλύσεις DNA θα είναι ρουτίνας σαν του αίματος. Ακόμη και για τους χημικούς μηχανικούς, η παρασκευή σε κλίμακα βιοφαρμάκων βασιζόμενων στο RNA (πχ η τεχνολογία siRNA) δε είναι καθόλου απλή υπόθεση.
Καλά, εννοείται ότι SEM δεν έχω ματαξαναδεί ΠΟΤΕ από τότε. Και επειδή τυγχάνει και είμαι στον κλάδο των φαρμάκων, κυρίως HPLC, GC τρέχει το QC. Βιοφάρμακα δεν έχω δουλέψει ΠΟΤΕ, δεν εκφέρω γνώμη.