Σημείωσε ότι η κλασική μουσική ήταν κατά βάση η ποπ των πλουσίων/αριστοκρατών/εχόντων της εποχής.ST48410 έγραψε: 11 Ιούλ 2022, 21:54Παρέθεσα ένα θεωρητικό κείμενο πολύ καλού Έλληνα θεωρητικού και συνθέτη και link προς το υπόλοιπο βιβλίο για να διαβάσει περισσότερα όποιος επιθυμεί. Δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις.AlienWay έγραψε: 11 Ιούλ 2022, 13:01 Πρέπει όμως να υπάρχουν αυτοί οι ορισμοί, αλλιώς να διευκρινίζουμε ότι αποτελούν προσωπική άποψη.
Για παράδειγμα: Υπάρχει ο όρος "σοβαρή μουσική" ή είναι κάτι που επινόησες εσύ; Πώς ονομάζεται κανονικά η "σοβαρή μουσική" (εννοώ τον διεθνή όρο).
Για να μάθω τα ρωτάω.
Έχω εξηγήσει μάλιστα πολλές φορές πως το σοβαρός δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με το αστείος ή το ασόβαρος. Είναι ένας όρος που τον χρησιμοποιούμε πολύ.
Και σε παλαιότερες εποχές υπήρξαν ανάλογες κατηγοριοποιήσεις αλλά δεν έχει νόημα να επεκταθούμε γιατί θα μπλέξουμε πάρα πολύ και με πάρα πολλά. Γενικά υπάρχει πρόβλημα με την ορολογία το οποίο είναι μεγαλύτερο στην χώρα μας εξαιτίας πονηρού μάρκετινγκ.
Ας πούμε στο εξωτερικό εκτός του όρου serious music θα συναντήσεις και τα art music, classical music, contemporary classical music και άλλα. Και εγώ έχω γράψει σε κάποιο νήμα τον όρο λόγια μουσική ο οποίος επίσης μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις.
Αναλυτικά:
Δεν είναι σωστό να το πεις classical music γιατί κανονικά κλασσική μουσική είναι η μουσική της κλασσικής περιόδου που είναι πολύ συγκεκριμένη και οριοθετημένη χρονικά. Πολλοί όμως όταν λένε κλασσική μουσική εννοούν την σοβαρή μουσική και πριν και μετά την κλασσική περίοδο.
Επίσης το να πεις λόγια μουσική ή λόγια τέχνη δημιουργεί παρεξηγήσεις γιατί δεν είναι τέχνη που φτιάχνεται από λόγιους ούτε απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς.
Το art music θα μεταφραζόταν στην Ελλάδα ως έντεχνη μουσική. Αν αρχίσω να λέω η έντεχνη μουσική θα νομίζει αυτός που διαβάζει ότι αναφέρομαι στον Σαββόπουλο, το Μούτση και το Μικρούτσικο. Έξω φυσικά δεν θα γινόταν τέτοιου είδους παρεξήγηση.
Έτσι από όλους τους σχετικούς όρους που χρησιμοποιούνται επιλέγω τον όρο σοβαρή γιατί παρότι ενοχλεί πολλούς στο άκουσμα, τουλάχιστον δημιουργεί τις λιγότερες παρεξηγήσεις.
Όλοι οι μεγάλοι κλασικοί ξεκίνησαν από τις αυλές των ηγεμόνων και αριστοκρατών για να τους αποδοθούν στη συνέχεια τιμές.