Aς δουμε τι λεει μια γυναίκα για το θέμα .
''Η σχέση μεταξύ δύο γυναικών ξεκινά πάντα με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Στην αρχή συμφωνούν σε όλα. Τους αρέσει να συχνάζουν στα ίδια μέρη, συμπαθούν ή αντιπαθούν τα ίδια άτομα, μοιράζονται καλλυντικά, ανταλλάσσουν ρούχα, συνταγές, μυστικά και κομπλιμέντα. Η μία νιώθει ότι βρήκε στην άλλη το άλλο της μισό, και, κάπως έτσι, αναπληρώνουν το κενό ενός μεγάλου έρωτα που δεν ήρθε ακόμη ή ήρθε και αντί να γοητεύσει απογοήτευσε. Το πρόβλημα, όμως, με τη γυναικεία φιλία είναι ότι είναι αδηφάγα. Και σαρκοβόρα. Οι γυναίκες, όπως όταν ερωτεύονται, έτσι και όταν ενθουσιάζονται με μια καινούργια φίλη, κάνουν υπερβολές. Δίνουν πολλά, επενδύουν, θέλουν αποκλειστικότητα, απαιτούν.
Ολα αρχίζουν από τη συγκρουσιακή σχέση με τη μητέρα. Μάνα και κόρη έρχονται αντιμέτωπες από πολύ νωρίς για τον ίδιο άνδρα, τον πατέρα. Αργότερα, αυτό το μοτίβο περνάει μοιραία στη γυναικεία φιλία: μεγαλώνοντας οι γυναίκες πάλι για έναν άνδρα κονταροχτυπιούνται, αλλά αυτή τη φορά όχι για τον μπαμπά τους. Οσο απλουστευμένη και αν ακούγεται αυτή η φροϊδική θεωρία, στην ουσία είναι η καρδιά του γρίφου που ονομάζεται «γυναικεία φιλία».
Είναι, λοιπόν, είδος υπό εξαφάνιση, κάτι που θα έπρεπε να προστατεύεται από την UNESCO, όπως εύγλωττα το είχε θέσει ο Γούντι Αλεν;
Ο καβγάς της φιλίας
Και ξαφνικά, η χαλαρή καθημερινότητα με τη φίλη σου μετατρέπεται σε non stop απασχόληση. Αναλύεις μέχρι τελικής πτώσεως τι σου συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ακόμη και το κουτσομπολιό ανάγεται σε μια καλά στημένη επιχείρηση, η οποία δεν συγχωρεί πολλές απουσίες. Και κάπου εκεί, τελειώνει ο μήνας του μέλιτος, οι αναγνωριστικές κινήσεις μεταξύ των δύο θηλυκών ολοκληρώνονται και περνάμε στο παρασύνθημα. Τα πρώτα αναπόφευκτα σημάδια ζήλιας και ανταγωνισμού κάνουν την εμφάνισή τους. Είσαι σε σχέση και εγώ όχι; Εχω σχέση και υποψιάζομαι ότι του αρέσεις; Είσαι πιο ωραία από εμένα; Χάνεις πιο εύκολα κιλά από ό,τι εγώ; Εκανες παιδί και εγώ όχι; Παντρεύεσαι και εγώ χωρίζω;
Είναι ζήτημα χρόνου να ακουστεί η πρώτη μεγαλειώδης κακία, να εκσφενδονιστεί η πρώτη τοξική ατάκα, πάντα καμουφλαρισμένη με τον μανδύα τού «εγώ το λέω για το καλό σου» ή του επίσης πολυφορεμένου «καλέ, γιατί παρεξηγήθηκες; Πλάκα σου έκανα». Οταν όμως δεν γελάς ενώ έχεις αίσθηση του χιούμορ, μέσα σου ξέρεις, όσο και αν εθελοτυφλείς, ότι η καταιγίδα γένους θηλυκού αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει. Ο γυναικείος καβγάς φτάνει σε βάθη απύθμενα. Ακριβώς επειδή μια γυναίκα ξέρει τον ψυχισμό μιας άλλης, τα μυστικά όπλα και τις αδυναμίες της σαν την παλάμη του χεριού της, η σύγκρουση είναι ανελέητη και φτάνει σε περιοχές και πρακτικές εκδίκησης που οι άνδρες ούτε μπορούν ούτε θέλουν να πλησιάσουν. Οι παιδικές, ή έστω οι πιο παλιές φίλες, αποδεικνύονται και οι πιο επικίνδυνες. Ξέρουν πολλά. Ανοίγουν το κουτί με τα τρωτά σημεία σου και σε ανύποπτο χρόνο εκτοξεύουν την πιο φθονερή κακία.''
https://www.tovima.gr/2014/10/24/vimaga ... eia-filia/