!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πάνε να απαγορεύσουν το "Μακεδονία ξακουστή"

Συζητήσεις για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, τα στρατιωτικά ζητήματα και τις ένοπλες δυνάμεις.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Πάνε να απαγορεύσουν το "Μακεδονία ξακουστή"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

stavmanr έγραψε: 16 Μαρ 2019, 23:00 Το επίμαχο άσμα δεν ανφέρεται σε λαούς αλλά σε βάρβαρους.
Βάζεις όποιον ή ό,τι θέλεις μέσα. :smt047

Σε βάρβαρους αναφέρεται υποτιμητικά.
Βάρβαρος = πας μη Έλλην. Αυτός είναι ο αρχαίος ορισμός. Βάρβαροι είναι αυτοί που δεν μιλάνε ελληνικά. Το τραγούδι λέει «που έδιωξες τους αλλόγλωσσους» αλλά η λέξη «αλλόγλωσσος» δεν κάνει τραγουδιστικό γκελ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Να πούμε και κάτι χρήσιμο, εδώ. Το Μακεδονία Ξακουστή είναι άγνωστης σύνθεσης. Η Wikipedia έχει μια σειρά από εκδοχές για το από πού προέκυψε, η προσωπική μου αίσθηση όμως είναι ότι πρόκειται για παραλλαγή ενός γνωστού λαϊκού άσματος της Ανατολής, με γνωστότερη εκδοχή του το Banat Iskandaria (υπάρχει και σε ελληνική εκδοχή, με τίτλο Από Ξένο Τόπο). Παραθέτω δυο εκδοχές, την οριτζινάλε και μια γαμάτη παραλλαγή από το Civilization VI:

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος »

Yochanan έγραψε: 16 Μαρ 2019, 23:34
Chainis έγραψε: 16 Μαρ 2019, 22:46 Αν όμως το υποθετικό σου τραγούδι έλεγε "Λάτιο που νίκησες την Καρχηδόνα και είσαι ελεύθερο" θα εννοούσε ότι και το Μακεδονία ξακουστή.
Ναι αλλα σκέψου τι θα χάναμε σε αυτή την περίπτωση! Το ιταλικο ντηζάϊν, την ιταλική κουζίνα, την υψηλή ραπτική και μόδα της Ιταλίας, μερικά απο τα καλύτερα αυτοκίνητα του κόσμου και ενα σωρό ακόμα.

Εννοώ οτι αν ηταν υποχρεωμένοι οι Ιταλοι να καταφύγουν σε τετοια σκερτσα θα έπρεπε να ειναι τουλαχιστον τοσο αποτυχημένοι και αχθος αρουρης σαν τους Ελληνες που για να δικαιολογήσουν την υπαρξη τους καπηλεύονται το ονομα και την ιστορία του αρχαίου λαού της γεωγραφικής περιοχής την οποία λυμαίνονται
Δλδ θα έπρεπε να είχαν τραγούδι που να λέει "Φοράς την περικεφαλαια του Σκιπιωνος του Αφρικανου..." ή κάτι τέτοιο;
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan »

στο πρώτο βιντεο που εβαλες θα μπορούσε ναι - αλλα προσωπικα δεν πιστεύω μια ελληνοπσυχη μμελλουσα ομοιοπαθητικος στις κατασκηνωσεις του αγιου φλωρίνης οτι θα εκλεβε ετσι ανερυθριαστα μελωδια χωρις να αποδωσει ευσημα και κουντος (απο το ελληνικο κύδος!)
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Δεν μπορώ πάντως να βρω στο συσσωληνα το όχι αποκαφεινοποιημενο ασμα: Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία;
☦𓀢
Άβαταρ μέλους
Yochanan

Ζενίθεδρος έγραψε: 17 Μαρ 2019, 01:02 Δεν μπορώ πάντως να βρω στο συσσωληνα το όχι αποκαφεινοποιημενο ασμα: Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία;
υπάρχει τέτοιο διαμάντι;;; :o :P
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Yochanan έγραψε: 17 Μαρ 2019, 01:06
Ζενίθεδρος έγραψε: 17 Μαρ 2019, 01:02 Δεν μπορώ πάντως να βρω στο συσσωληνα το όχι αποκαφεινοποιημενο ασμα: Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία;
υπάρχει τέτοιο διαμάντι;;; :o :P
https://de.scribd.com/doc/23511046/Στίχ ... ατηρίων-ΙΙ
☦𓀢
Άβαταρ μέλους
Yochanan

:o :o :o ενιωσα να ριγούν τ'underά μου απο συγκίνηση!!
Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x »

Λίνο Βεντούρα έγραψε: 16 Μαρ 2019, 21:20
jimdenin έγραψε: 16 Μαρ 2019, 20:59 Ποιός είναι ο χάρτης της ιστορικής Μακεδονίας;
Ο ό,τι-να-'ναι χάρτης είναι μια καθυστερημένη παπαριά του σταυμαρ, που προσπαθεί να μας «πείσει» πως η αναφορά σε «χώρα του Αλεξάνδρου» αποσκοπεί στην αναβίωση της ελληνιστικής αυτοκρατορίας.
σταβ άκου τι λέει ο άνθρωπος ακριβώς από πάνω, άκου (προσπάθησε να νοιώσεις δλδ).
μπορεί να μην σε ξέρω δεν με ξέρεις αλλά μου κάνει εντύπωση και ταυτόχρονα ελπίζω να είναι κάποια περίεργη φάση (όλοι έχουμε τέτοιες) που περνάς και αυτές που λες και μας έχεις κάψει τα μυαλά :D να μην σου κάψαν εσένα καμία φλάντζαξέρωγω και πραγματικά να τις πιστεύεις.
Θέλω να πω σταβ ότι έστω και ότι άντε, εσύ ξέρεις έστω και έναν σηνέληνα που αυθεντικά πιστεύει και προσπαθεί άδοντας το νότια Σκόπια ξακουστά του Αλαξάντρ η χώρα που έδιωξες τους οκ ξέρεις πως πάει, να ξανακαταχτήσει τις Ινδίες και τον παίρνεις και σοβαρά κτλ τι να σε πω ρε πουλί μου, καλή τύχη, δε ξέρω, στεναχωριέμαι.
Προτιμώ να μην αρχίσουμε να σπάμε πλάκα και να αναλύουμε άσκοπα πόσο εντελώς εκτός ιστορικού πλαισίου ουρανομηκή μαλακία είναι να θεωρεί κάποιος ότι η συγκεκριμένη ωδή υμνεί αλύντρωτες παντρίδες κτρ. και ουχί όλους αυτούς τους ανθρώπους που δώσανε την ίδια τους την ζωή για την ελευθερία, μάντεψε ποιων.
Εσύ τι λες;
θες να μιλάμε και λίγο σοβαρά σαν μικρά παιδιά που είμαστε;
:D
Spoiler
stavmanr
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sys3x την 17 Μαρ 2019, 01:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Yochanan έγραψε: 17 Μαρ 2019, 00:48 στο πρώτο βιντεο που εβαλες θα μπορούσε ναι - αλλα προσωπικα δεν πιστεύω μια ελληνοπσυχη μμελλουσα ομοιοπαθητικος στις κατασκηνωσεις του αγιου φλωρίνης οτι θα εκλεβε ετσι ανερυθριαστα μελωδια χωρις να αποδωσει ευσημα και κουντος (απο το ελληνικο κύδος!)
Εντάξει, προσωπική μου εντύπωση είναι, μπορεί να μην ισχύει. Πάντως η εκδοχή που φαίνεται να προκρίνει η Wikipedia είναι πως πρόκειται για μουσική που γράφτηκε για τραγούδια σπανιολίτ, από την τελετή εγκαινίων του πρώτου εβραϊκού σχολείου στην μητρόπολη των Σεφαρδιτών* (την Θεσσαλονίκη, ντε).

* εκδιωγμένων από την Ισπανία το 1492 με διάταγμα. Sepharad στα εβραϊκά είναι η Ισπανία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Yochanan έγραψε: 17 Μαρ 2019, 01:15 :o :o :o ενιωσα να ριγούν τ'underά μου απο συγκίνηση!!
Ξέρω την μελωδία πάντως. Θα βάλω τα παιδιά μου να το τραγουδάνε ενώ θα το παίζω στο κιμπορντ. :smt023 x 1000000.
☦𓀢
Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x »

stavmanr έγραψε: 16 Μαρ 2019, 21:33
ΓΑΛΗ έγραψε: 16 Μαρ 2019, 21:30
stavmanr έγραψε: 16 Μαρ 2019, 21:22
Οδηγία μη χρήσης του από πολιτειακούς παράγοντες ή σε ελεγχόμενες από την πολιτεία περιστάσεις.
Οι υπόλοιποι έλληνες μπορούν ελεύθερα να αυτοϊκανοποιούνται στο άκουσμά του.
Αυτό που γράφεις είναι απαγόρευση.
όταν συλλαμβάνονταν πολίτες επειδή άκουγαν πχ. Θοδωράκη.

σταβ μάνμου, πληζ ρε μην γράψεις κάτι τώρα για να δικαιώσεις αυτούς που τον κυνηγούσαν, δε λέω πάντα να αφήνουμε περιθώριο μπορεί ο γιαλός πχ αλλά νοιώσε λίγο, ναι;

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.
Άβαταρ μέλους
Chainis
Phorum.gr user: Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis »

Yochanan έγραψε: 16 Μαρ 2019, 23:34
Chainis έγραψε: 16 Μαρ 2019, 22:46 Αν όμως το υποθετικό σου τραγούδι έλεγε "Λάτιο που νίκησες την Καρχηδόνα και είσαι ελεύθερο" θα εννοούσε ότι και το Μακεδονία ξακουστή.
Ναι αλλα σκέψου τι θα χάναμε σε αυτή την περίπτωση! Το ιταλικο ντηζάϊν, την ιταλική κουζίνα, την υψηλή ραπτική και μόδα της Ιταλίας, μερικά απο τα καλύτερα αυτοκίνητα του κόσμου και ενα σωρό ακόμα.

Εννοώ οτι αν ηταν υποχρεωμένοι οι Ιταλοι να καταφύγουν σε τετοια σκερτσα θα έπρεπε να ειναι τουλαχιστον τοσο αποτυχημένοι και αχθος αρουρης σαν τους Ελληνες που για να δικαιολογήσουν την υπαρξη τους καπηλεύονται το ονομα και την ιστορία του αρχαίου λαού της γεωγραφικής περιοχής την οποία λυμαίνονται
Δεν θεωρώ καθόλου αποτυχία του Ελληνισμού το ότι απελευθέρωσε με πολύ αίμα την Μακεδονία και μετά τραγούδησε αυτό το γεγονός.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

sys3x έγραψε: 17 Μαρ 2019, 01:16 μπορεί να μην σε ξέρω δεν με ξέρεις αλλά μου κάνει εντύπωση και ταυτόχρονα ελπίζω να είναι κάποια περίεργη φάση (όλοι έχουμε τέτοιες) που περνάς και αυτές που λες και μας έχεις κάψει τα μυαλά :D να μην σου κάψαν εσένα καμία φλάντζαξέρωγω και πραγματικά να τις πιστεύεις.
Θέλω να πω σταβ ότι έστω και ότι άντε, εσύ ξέρεις έστω και έναν σηνέληνα που αυθεντικά πιστεύει και προσπαθεί άδοντας το νότια Σκόπια ξακουστά του Αλαξάντρ η χώρα που έδιωξες τους οκ ξέρεις πως πάει, να ξανακαταχτήσει τις Ινδίες και τον παίρνεις και σοβαρά κτλ τι να σε πω ρε πουλί μου, καλή τύχη, δε ξέρω, στεναχωριέμαι.
Προτιμώ να μην αρχίσουμε να σπάμε πλάκα και να αναλύουμε άσκοπα πόσο εντελώς εκτός ιστορικού πλαισίου ουρανομηκή μαλακία είναι να θεωρεί κάποιος ότι η συγκεκριμένη ωδή υμνεί αλύντρωτες παντρίδες κτρ. και ουχί όλους αυτούς τους ανθρώπους που δώσανε την ίδια τους την ζωή για την ελευθερία, μάντεψε ποιων.
Εσύ τι λες;
θες να μιλάμε και λίγο σοβαρά σαν μικρά παιδιά που είμαστε;
Spoiler
stavmanr
Σε εκτιμώ αρκετά, κι ας μη σε ξέρω, για να απογοητεύομαι από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις/προσβολές, sys.
Όπως γράφω συχνά, αν διάβαζες αντίστοιχους στίχους από τούρκους, βούλγαρους κλπ που αναφέρονται σε ελεύθερη Θράκη του τάδε Βούλγαρου ή Τούρκου ηγεμόνα αντίστοιχα, θα μιλούσες για εθνικσμό, επεκτατισμό, επιθετικότητα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο μεγαλοϊδεατισμός του Έλληνα είναι το αγκάθι στον πισινό του. Διαχρονικά.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εθνικά Θέματα”