Namrail έγραψε: 24 Δεκ 2019, 20:47 Η εναλλακτική δεν είναι καθόλου τρομακτική. Εφαρμόστηκε και πέτυχε παπάδες σε εντελώς απτό επίπεδο και μάλιστα σε μια τεχνολογικά πρωτόγονη σε σύγκριση με σήμερα εποχη.
Σε ότι αφορά τη θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό, όχι απλώς βελτιώθηκε σε σύγκριση με την εποχή προ της επανάστασης αλλά κατοχυρώθηκαν και μια σειρά δικαιώματα που δεν είχε καν φανταστεί ότι θα μπορουσε να απολαύσει το γυναικείο φύλο πριν το 1917.
Καταρχάς μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες του προλεταριακου κράτους ήταν να αναγνωρίσει πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες, πριν καν γίνει αυτό στις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια με μπαραζ παρεμβάσεων άρθηκε η ανισοτιμια μεταξύ αντρών και γυναικών στη δουλειά, στις απολαβές, στην καθημερινότητα αλλά και σε ότι είχε να κάνει με τα οικογενειακά θέματα.
Μειώθηκε ο αναλφαβητισμός των γυναικών που επί τσάρου έμεναν σπίτι και αγράμματες για όλη τους τη ζωή, διευκολύνθηκε η πρόσβαση τους στην περίθαλψη, έγινε βατή και πριμοδοτηθηκε η ανέλιξη τους στα εργατικά συμβούλια, ώστε μαζί με τους άντρες από κοινού να αποφασίζουν για το μέλλον τους και να συνεισφέρουν ουσιαστικά και όχι από θέση κομπάρσου στην οικοδόμηση των νέων παραγωγικών σχέσεων.
Αυτά σήμερα φαίνονται ίσως κοινοτυπα, τότε όμως ήταν αδιανόητες τομές, ειδικά αν υπολογίσει κανείς τι συνέβαινε στις γυναίκες της Ρωσίας προ της επανάστασης.
Η γυναίκα που ζούσε στη ρωσική ύπαιθρο επί τσάρου ήταν όχι απλά υποδυεστερη του άντρα, αλλά ένα αντικείμενο για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές και όχι μόνο ορμές του συζύγου. Οι κατσαπλιαδες ρωσοι χωριάτες αντιμετώπιζαν περιφρονητικά τις γυναίκες ασκούσαν τυραννία επάνω τους.
Αυτά άλλαξαν με το σοσιαλισμό σε εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής βαθμό . Δηλαδή το επιχείρημα ότι η γυναίκα στον σοσιαλισμό είχε την ίδια αντιμετώπιση με αυτή που είχε στην εποχή του τσάρου δεν είναι απλά εωλη αλλά και αστεία.
Δεν ήθελα να ανοίξω τέτοια συζήτηση αλλά φαίνεται καλύτερη από την τρέχουσα.
Έχεις κάποιες πηγές απ' όπου λαμβάνεις αυτές τις πληροφορίες; Μου φαίνονται κάπως εξιδανικευμένες.
Είμαι σίγουρος πως στην ΕΣΣΔ περισσότερες γυναίκες σφουγγάριζαν πατώματα απ' όσες μελετούσαν την Μαρξιστική Γενετική
Πες μου σε παρακαλώ που μπορώ να μάθω περισσότερα