!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Custom_F
Δημοσιεύσεις: 9262
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 02:12

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 19 Ιαν 2019, 20:33
Custom_F έγραψε: 19 Ιαν 2019, 20:22
fagano3 έγραψε: 19 Ιαν 2019, 20:15 Τρως ολα αυτα τα υπεροχα αγνα φαγητα και μετα σου ερχεται η μπεσαμελ.
Σιγα. Αγνο βουτυρο εχει, αγνο αλευρι, αγνο γαλα και προαιρετικα αγνο αβγο. :102:
Κρόκο μόνο να γίνει βελουτέ
Κροκο ναι, το εγραψα και παραπανω. :wink

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
User_601

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 »

Ξεκαθαρα ιταλικο,απλα οι ελληνες μπας και τους παρουν την ελληνικοτητα ακομα και απο ενα ξεκαθαρα ιταλικο φαγητο,κατι παθαινουν.Απλα ηρθε και στην ελλαδα με τις παραλλαγες του.Και η λεξη βεβαια ειναι ιταλικη και σημαινει ανακατωσουρα.
Το αυθεντικό παστίτσιο
che pasticcio!» αναφωνούν συχνά πυκνά οι Ιταλοί. Κι ενώ θα περιμέναμε να θαυμάζουν τη γεύση και την όψη ενός φουσκωτού κομματιού παστίτσιο, εκείνοι απλώς αναφωνούν στη γλώσσα τους «τι ανακατωσούρα» μπροστά σε ό,τι τους φαίνεται μπερδεμένο. Βεβαίως και το παστίτσιο ως φαγητό, την έχει την ανακατωσούρα του, αφού ζυμαρικά, λαχανικά, κρέας και σάλτσες ενώνονται σε ένα πιάτο.

Πάντως η λέξη «παστίτσιο» βρίσκεται δίπλα σε οτιδήποτε δηλώνει κάποιου είδους ανακάτεμα. Για παράδειγμα, σας καλεί κάποιος να πάτε στο παστίτσιο του Χέντελ. Μην ξερογλείφεστε. Δεν σας προσκάλεσαν για φαγητό, αλλά για να παρακολουθήσετε μια όπερα-συμπίλημα από διάφορες όπερες του συνθέτη που συγκροτούν ένα νέο έργο. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος μουσικής σύνθεσης που συνενώνει τμήματα προϋπαρχόντων έργων ενός ή περισσότερων συνθετών. Ο όρος παστίτσιο συναντάται και στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική και στην αρχιτεκτονική, και σε κάθε περίπτωση εννοούμε ένα έργο τέχνης που βασίζεται σε προηγούμενες δημιουργίες.

Έτσι και το μακαρονο-παστίτσιο είναι ένα γαστρονομικό έργο τέχνης, που φτιάχνεται αφού συνενωθούν επιμέρους γευστικές δημιουργίες. Η ονομασία και για το φαγητό και για την μουσική καθιερώθηκε προς τα τέλη του 17ου αι. στη γείτονα Ιταλία. Ως προς το πρώτο, αφορά μια μεγάλη οικογένεια από πίτες, που σχετίζονται κυρίως με ζυμαρικά και ραγού.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά αυτής της κραταιάς φαμίλιας είναι το pasticcio alla ferrarese που αποτελείται από ζύμη σε σχήμα θόλου μέσα στην οποία κλείνονται τα ζυμαρικά, το κρέας, τα μανιτάρια και η σάλτσα. Καταγεγραμμένη βρίσκουμε τη συνταγή στο βιβλίο συνταγών του Πελεγκρίνο Αρτούζι «La Scienza in Cucina e L’ Arte di Mangiar Bene» (1891, Η επιστήμη στην κουζίνα και η τέχνη του καλού φαγητού). Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούνται τριών ειδών κρέατα: χοιρινό, μοσχαρίσιο και περιστεριού!

Ένα παρόμοιο είδος παστίτσιου, αλλά με κοτόπουλο, ζαμπόν και αβγά αναφέρεται και στο μυθιστόρημα «Ο γατόπαρδος» του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα. Σε ένα μεγαλειώδες δείπνο του 1860, λοιπόν, που προσφέρει ο πρίγκιπας Ντον Φαμπρίζιο Σαλίνα, οι καλεσμένοι μένουν έκθαμβοι μπροστά στις πιατέλες από κασσίτερο που έρχονται γεμάτες με το συγκεκριμένο έδεσμα. Διότι η αυθεντική συνταγή απαιτεί χειροποίητα ταψιά σφυρηλατημένα με μοναδικά σχέδια -διαφορετικά σε κάθε οικογένεια.

Υπάρχουν και άλλου τύπου παστίτσια, από το Pasticcio Alla Romana, που μοιάζει με τα λαζάνια φούρνου και φτιάχνεται με προσούτο, ζαμπόν, μανιτάρια, μοτσαρέλα, κιμά και μπεσαμέλ. Για την πατρότητα της οποίας ερίζουν κράτη, πρίγκιπες, βασιλιάδες και μεγάλοι σεφ. Κατά μία εκδοχή, πρωτοφτιάχθηκε από τους μάγειρες της Αικατερίνης των Μεδίκων τον 14ο αι. Άλλοι λένε πως είναι δουλειά του δούκα Φιλίπ Μορνέ στις αρχές του 17ου αι. και ότι για τον λόγο αυτόν στην Γαλλία την ονομάζουν sauce Mornay. Πολλούς οπαδούς έχει η θεωρία πως δημιουργήθηκε από τον μαρκήσιο Λουί ντε Μπεσαμέλ, αρχιμάγειρα του Λουδοβίκου ΙΔ’.
Το όλο δημιούργημα του παστίτσιου πάντως δεν άργησε να φτάσει στην Ελλάδα, κάνοντας ένα σάλτο από την Ιταλία στα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα λοιπόν έχουμε το παστίτσιο τσι νόνας (νόνα θα πει γιαγιά). Πρόκειται για εκδοχή παστίτσιου όπου τα μακαρόνια είναι τυλιγμένα με φύλλα κρούστας και η σάλτσα περιέχει όχι κιμά αλλά ντομάτα, τυρί τριμμένο, αβγά βραστά σε ροδέλες, χοιρομέρι, σαλάδο (σαλάμι), ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλου και κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο «με το σούγο του» (σάλτσα).
Στα Κύθηρα έφτασε το βενετσιάνικο παστίτσιο, που το φτιάχνουν την Κυριακή της Αποκριάς. Η συνταγή δεν περιέχει μπεσαμέλ αλλά τυλίγεται με μια γλυκιά ζύμη, ενώ στο εσωτερικό του κρύβει κιμά και κομμάτια από μοσχαρίσιο συκώτι. Γλυκό και αλμυρό σε θαυμαστή αρμονία.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα επικράτησε η αστικοποιημένη συνταγή του Τσελεμεντέ. Το αγαπήσαμε δε τόσο πολύ αυτό το πιάτο, που το θεωρούμε ελληνικό. Από κει και πέρα του κάνουμε όσες παραλλαγές θέλουμε. Με λαχανικά, χωρίς κιμά, μόνο με τυριά, με μανιτάρια, με μελιτζάνες, με πιπεριές, με θαλασσινά, ό,τι φανταστεί ο καθένας.
https://www.tovima.gr/2012/09/25/afiero ... pastitsio/
Παρτε και την συνταγη απο την ιδια πηγη
Spoiler
Ιδού λοιπόν και η συνταγή:

Παστίτσιο

Προετοιμασία 45 λεπτά, μαγείρεμα 45-60 λεπτά

Υλικά για 8 άτομα ή για ένα πυρέξ 30x25

Για τον κιμά

600 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
1/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
½ κ.σ. πελτέ
1 κ.κ. ζάχαρη (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
½ κ.κ. μπαχάρι,
½ κ.κ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
½ κανέλα, σε σκόνη ή 1 ξυλάκι κανέλα
αλάτι

Για την μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
2 αβγά, χτυπημένα όπως για την ομελέτα
πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
1 φλ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη + 2 φλ. για την επιφάνεια

Για τα μακαρόνια
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, Νο 2 ή Νο 3
1 αβγό και 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπημένα
2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Οταν ο κιμάς αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις σκελίδες του σκόρδου, τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, όμως στο τέλος η σάλτσα του κιμά θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και το ξυλάκι της κανέλας και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί και να μην κολλήσει. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (με μέτρο διότι το τυρί είναι πικάντικο) και διατηρούμε τη μπεσαμέλ ζεστή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.

Μακαρόνια: Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τα αβγά και το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε καλά.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος σκεπάζουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά, ώσπου να ψηθεί η μπεσαμέλ και να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

ΤΙΡ

– Για αφράτο κιμά, μπορούμε να τον ζυμώσουμε ελαφρά με λίγο ζεστό νερό και 1 κ.κ. ξύδι, πριν το σοτάρισμα.

– Πριν προσθέσουμε την ντομάτα στην σάλτσα του κιμά, μπορούμε να την σβήσουμε με ½ φλιτζάνι κονιάκ ή κρασί.
Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 27798
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

Όταν βέβαια μιλάμε για ιταλική κουζίνα καλό είναι να παίζουν διαχωρισμοί, η κουζίνα του βένετο με την cucina partenopea είναι σα να συγκρίνουμε Ρουμελιώτικη με Ρώσικη.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
Maspoli
Δημοσιεύσεις: 18283
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 23:10

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli »

Το πιάτο που εννοούμε με τη λέξη παστίτσιο στην Ελλάδα, το βρίσκουμε ακριβώς το ίδιο στην Ιταλία;
Αν δεν το βρίσκουμε, και μια Ιταλίδα που είχα ρωτήσει μου είχε πει ότι δεν το είχαν, δεν καταλαβαίνω το νόημα ΓΓ.
Τι θα "αποκαλύψεις" μετά; Ότι το αγγούρι και η ντομάτα που έχει η λεγόμενη "χωριάτικη" κάνουν για κάποιον αυτή τη σαλάτα όχι ελληνική και όχι παραδοσιακή επειδή αυτά τα φρούτα ήρθαν από την Αμερική;
Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 15685
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 04:07
Τοποθεσία: HH

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere »

Ερμής έγραψε: 21 Ιαν 2019, 11:32 Όταν βέβαια μιλάμε για ιταλική κουζίνα καλό είναι να παίζουν διαχωρισμοί, η κουζίνα του βένετο με την cucina partenopea είναι σα να συγκρίνουμε Ρουμελιώτικη με Ρώσικη.
Έτσι. Άλλα υλικά, άλλα μαγειρέματα.
Ordem e Progresso.
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 9338
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ »

Maspoli έγραψε: 21 Ιαν 2019, 11:42 Το πιάτο που εννοούμε με τη λέξη παστίτσιο στην Ελλάδα, το βρίσκουμε ακριβώς το ίδιο στην Ιταλία;
Αν δεν το βρίσκουμε, και μια Ιταλίδα που είχα ρωτήσει μου είχε πει ότι δεν το είχαν, δεν καταλαβαίνω το νόημα ΓΓ.
Τι θα "αποκαλύψεις" μετά; Ότι το αγγούρι και η ντομάτα που έχει η λεγόμενη "χωριάτικη" κάνουν για κάποιον αυτή τη σαλάτα όχι ελληνική και όχι παραδοσιακή επειδή αυτά τα φρούτα ήρθαν από την Αμερική;

.
Γιά τή " Χωριάτικη " έχουμε ξαναπεί ότι ήταν εφεύρεση τών ταβερνιάρηδων γιά νά ξεφύγουν τά λαμόγια

από τήν Κρατική Διατίμηση τής αγγουροντομάτας ..... Τάδε Έφη ..... Εφη Βουτσινά ..... Συγραφέας μαγείρισα .....

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
lolek1
Δημοσιεύσεις: 2059
Εγγραφή: 18 Απρ 2018, 15:27

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lolek1 »

παστιτσιο παστα παστο ειναι ολα ελληνικες λεξεις
https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%C ... F%84%CE%B1
brb και tyt
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 6812
Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από brb και tyt »

Highlander έγραψε: 19 Ιαν 2019, 04:04 Άκαρντοι. Μας πήραν το όνομα της Μαγκεδονίας, τώρα θα μας πάρουνε και το παστίτσιο :e040:
Έτσι όπως το πάνε θα μας κλέψουν και την καρμπονάρα οι αλήτες. :a040:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος brb και tyt την 24 Ιαν 2019, 21:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και οι Ταγματασφαλίτες
Γάταρος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 15:27
User_601

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 »

lolek1 έγραψε: 24 Ιαν 2019, 21:31 πονεστε

https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%C ... E%B9%CE%BF
Πο ασχετος πεθαινεις.Ε ναι,αυτο θα σου βαλει η βικι,σε προχειρο ψαξιμο,αφου ειπαμε....πλεον το θεωρουμε δικο μας φαγητο.Το ζητουμενο ειναι απο που προηρθε.Το καταλαβες η να στο ζωγραφισω;
Μα,αγαπουλα ηρεμισε λιγο....δεν εγιναν ΤΑ ΠΑΝΤΑ απο τους ελληνες.Δηλαδη,αυτο βγαζει ενα κομπλεξ,καταλαβε το αγαπουλα.
Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 21187
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας »

o τσελεμεντες οπου ευρισκε εβαζε μπεσαμελ

το παστιτσιο ειναι καλο,αλλα το αλλο που εφτιαξε τον μουσακα ειναι πολυ καλυτερο,τα κανε στρωσεις εβαλε και την μπεσαμελ γιαμι βγηκε .

το παστιτσιο καλο,αλλα εξαρταται και τι βαζεις.εχω δοκιμασει υπεροχους,αλλα εχω δοκιμασει και χαλια
που ναι και λιγο δυσκολο ρε παιδι μου να αποτυχεις,αφου η μπεσαμελ και ο κιμας καλυπτουν τα παντα,γευσεις κ.λπ οδοστρωτηρες ειναι
Άβαταρ μέλους
Μπίστης
Δημοσιεύσεις: 17355
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:39
Τοποθεσία: Helsingør

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

lolek1 έγραψε: 24 Ιαν 2019, 21:31 πονεστε

https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%C ... E%B9%CE%BF
:grfl: :sal13: :vp6:
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 15685
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 04:07
Τοποθεσία: HH

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere »

Ξαναγράφω, στο Βένετο παστίτσιο λένε κάθε ψητό στον φούρνο με ζυμαρικά, ακόμα και τα λαζάνια.
Ordem e Progresso.
Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 27798
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

Che pasticcio ονομάζεται οτιδήποτε περιέχει pasta Και είναι στο φούρνο όπως λέει ο Νίκος παραπάνω, μπορεί να ειναι πένες με λαχανικά, μπορεί να ειναι carne, μπορεί να ειναι οτιδήποτε. Και το αυτό μόνο στο βορρά. Στο νότο δεν υπάρχει.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
the comet the course the tail

Re: Ειναι το παστιτσιο παραδοσιακο ελληνικο φαγητο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail »

Εσθήρ έγραψε: 24 Ιαν 2019, 21:34
lolek1 έγραψε: 24 Ιαν 2019, 21:31 πονεστε

https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%C ... E%B9%CE%BF
Πο ασχετος πεθαινεις.Ε ναι,αυτο θα σου βαλει η βικι,σε προχειρο ψαξιμο,αφου ειπαμε....πλεον το θεωρουμε δικο μας φαγητο.Το ζητουμενο ειναι απο που προηρθε.Το καταλαβες η να στο ζωγραφισω;
Μα,αγαπουλα ηρεμισε λιγο....δεν εγιναν ΤΑ ΠΑΝΤΑ απο τους ελληνες.Δηλαδη,αυτο βγαζει ενα κομπλεξ,καταλαβε το αγαπουλα.
Πώς μπορεί να γίνει αφράτη, παχιά, φουσκωτή η ΜΠΕΣΑΜΕΛ;;;;;
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”