Σελίδα 4 από 28
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 12:58
από Communio Sancta
ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:47Όταν ήρθα "Αθήνα" έπαθα πολιτισμικό σοκ.
Σε μένα έγινε αντιστρόφως. Δεν είχα πάει στη γη των πατέρων μέχρι μια ηλικία, και με πήγανε πρώτη φορά σε ηλικία Δημοτικού. Μπήκα σε ένα κελλάρι που είχε διάφορα, συν κάτι καυτερά αλλαντικά homemade της Γιαγιάς, κάτι σουτζουκάκια, κάτι το ένα, κάτι το άλλο... Το πρώτο σοκ ήταν το καυτερό, έκλαιγα από την κάψα, και με μπουκώνανε ψωμί. Η Γιαγιά ήταν η αιτία που άρχισα να τρώω φέτα. Τη σιχαινόμουν, και μόλις είδα της Γιαγιάς στο χωριό, την ερωτεύτηκα, και έμαθα να τρώω φέτα. Την οποία η Γιαγιά την έλεγε τυρί και όχι φέτα.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 12:59
από Communio Sancta
Γκιώνης έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:52
Φαντάζομαι τον καράμπαμπα τον Φος να πίνει κρασί με το πίνκι σηκωμένο και να παραγγέλνει κι ένα πιάτο με "αλλαντικοκιτρινότυρα"
Ποικιλία τυριών λέγεται, δεν χρειάζεται να τα λες κασέρια.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:00
από Communio Sancta
AlienWay έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:57
Κασέρια τα λένε γιατί η γεύση τους είναι παρόμοια και διαφέρει από αυτή των λευκών τυριών (που όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους, έχουν παρόμοια γεύση).
Δηλαδή Gouda και κεφαλοτύρι μοιάζουν;

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:01
από AlienWay
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 13:00
AlienWay έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:57
Κασέρια τα λένε γιατί η γεύση τους είναι παρόμοια και διαφέρει από αυτή των λευκών τυριών (που όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους, έχουν παρόμοια γεύση).
Δηλαδή Gouda και κεφαλοτύρι μοιάζουν;
Τι Gouda. Εδω στην ελλάδα κασέρι λέμε κυρίως το κεφαλοτύρι. Και τυρί λέμε κυρίως τη φέτα.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:02
από ΓΑΛΗ
AlienWay έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:57
Κασέρια τα λένε γιατί η γεύση τους είναι παρόμοια και διαφέρει από αυτή των λευκών τυριών (που όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους, έχουν παρόμοια γεύση).
Καμμία σχέση. Ισχύει το αντίθετο. Περισσότερα κοινά στη γεύση/οξύτητα έχει το κασέρι με τη γραβιέρα πχ (γιατί κανείς δεν έλεγε ποτέ το κεφαλοτύρι ή τη μυζήθρα κασέρι) παρά η οποιαδήποτε φέτα με το ανθότυρο.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:06
από AlienWay
Δε θα επιμείνω. Πάντως το τριμμένο τυρί, το λέω τριμμένο τυρί κι ας είναι και κασέρι.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:07
από Dwarven Blacksmith
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:09
από ΓΑΛΗ
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:58
ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:47Όταν ήρθα "Αθήνα" έπαθα πολιτισμικό σοκ.
Σε μένα έγινε αντιστρόφως. Δεν είχα πάει στη γη των πατέρων μέχρι μια ηλικία, και με πήγανε πρώτη φορά σε ηλικία Δημοτικού. Μπήκα σε ένα κελλάρι που είχε διάφορα, συν κάτι καυτερά αλλαντικά homemade της Γιαγιάς, κάτι σουτζουκάκια, κάτι το ένα, κάτι το άλλο... Το πρώτο σοκ ήταν το καυτερό, έκλαιγα από την κάψα, και με μπουκώνανε ψωμί. Η Γιαγιά ήταν η αιτία που άρχισα να τρώω φέτα. Τη σιχαινόμουν, και μόλις είδα της Γιαγιάς στο χωριό, την ερωτεύτηκα, και έμαθα να τρώω φέτα. Την οποία η Γιαγιά την έλεγε τυρί και όχι φέτα.
Εγώ συνήθισα από μικρή στα καυτερά και τα πικάντικα, ακόμη και στις σαλάτες. Σε όλες έπαιζε ψιλοκομμένη πιπερίτσα. Και το κασέρι ήταν το αγαπημένο μου τυρί σκέτο με ψωμί ή με κοκκινιστά και η φέτα με τα άσπρα αυγολεμονάτα και της ώρας.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:12
από Beria
AlienWay έγραψε: 22 Μαρ 2025, 13:01
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 13:00
AlienWay έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:57
Κασέρια τα λένε γιατί η γεύση τους είναι παρόμοια και διαφέρει από αυτή των λευκών τυριών (που όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους, έχουν παρόμοια γεύση).
Δηλαδή Gouda και κεφαλοτύρι μοιάζουν;
Τι Gouda. Εδω στην ελλάδα
κασέρι λέμε κυρίως το κεφαλοτύρι. Και τυρί λέμε κυρίως τη φέτα.
Όχι ρε συ
Το κεφαλοτύρι είναι πολύ σκληρό και αλμυρό τυρι και συχνά φτιάχνεται από αγελαδινό γαλα, το κασερι είναι μαλακό τυρί, υφάλμυρο και είναι πάντα πρόβειο
Δεν έχουν καμία σχέση
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:14
από AlienWay
Beria έγραψε: 22 Μαρ 2025, 13:12
AlienWay έγραψε: 22 Μαρ 2025, 13:01
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 13:00
Δηλαδή Gouda και κεφαλοτύρι μοιάζουν;
Τι Gouda. Εδω στην ελλάδα
κασέρι λέμε κυρίως το κεφαλοτύρι. Και τυρί λέμε κυρίως τη φέτα.
Όχι ρε συ
Το κεφαλοτύρι είναι πολύ σκληρό και αλμυρό τυρι και συχνά φτιάχνεται από αγελαδινό γαλα, το κασερι είναι μαλακό τυρί, υφάλμυρο και είναι πάντα πρόβειο
Δεν έχουν καμία σχέση
Είμαι άσχετος με τυριά. Το ομολογώ.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:14
από Saturn
Κεφαλοτύρι για μακαρόνια , όνειρο
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:29
από Ληστοσυμμορίτης
Communio Sancta έγραψε: 21 Μαρ 2025, 16:01
Εντάξει, το καταλαβαίνω όταν είμασταν 15 ετών. Αλλά τώρα όλα είναι γνωστά σε όλους και όλες οι κουζίνες και τα προϊόντα είναι γνωστά. Γιατί ακόμα στον Βορρά λένε κάθε κίτρινο τυρί, κασέρι;
Γιατι ακόμα λέμε πράσινα άλογα;
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 13:41
από Γκιώνης
Τα τυργιά και τα κασέρια,άντε κάποτε αλλάζουν χέρια
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:35
από hellegennes
gassim έγραψε: 22 Μαρ 2025, 10:20
hellegennes έγραψε: 21 Μαρ 2025, 16:12
Communio Sancta έγραψε: 21 Μαρ 2025, 16:01
Εντάξει, το καταλαβαίνω όταν είμασταν 15 ετών. Αλλά τώρα όλα είναι γνωστά σε όλους και όλες οι κουζίνες και τα προϊόντα είναι γνωστά. Γιατί ακόμα στον Βορρά λένε κάθε κίτρινο τυρί, κασέρι;
Είναι απίστευτο πως είσαι από τον Βορρά αλλά ρωτάς κάτι που όχι μόνο είναι λάθος αλλά έχει απαντηθεί ένα δισεκατομμύριο φορές. Κανείς δεν λέει "κασέρι" κάθε κίτρινο τυρί, συλλογικά λέγονται κασέρια, όπως συλλογικά τα λευκά κρασιά λέγονται λευκά κρασιά αλλά αν θες ένα συγκεκριμένο το ζητάς με το όνομά του.
Απλά στον Νότο δεν υπάρχει πλέον μονολεκτικός όρος και λένε "κίτρινα τυριά". Ε, στον Βορρά λένε "κασέρια". Αυτά τα δυο είναι ταυτόσημες έννοιες.
Δηλαδή όλη η κατηγορία πήρε το όνομα της από ένα τυρί; Σαν να λέμε όλα τα λευκά τυριά "φέτα" και μετά να διαχωρίζουμε "φέτα-ανθοτυρο", "φετα-κατικι" κτλ ;
Ναι και φαντάζομαι ότι αυτό ίσχυε παντού μέχρι την σύγχρονη εποχή. Αλλά και να μην είναι έτσι, αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην γλώσσα.
Λέμε τζιπ όλα τα 4χ4, χόβερκραφτ όλα τα αεριωθούμενα υδροσκάφη, σελοτέιπ όλες τις κολλητικές ταινίες, ποστ ιτ όλα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια και ένα μάτσο άλλα. Όλα αυτά είναι μάρκες ή καταχωρημένα ονόματα.
Επίσης ΛΕΤΕ φέτα σχεδόν όλα τα λευκά τυριά στον νότο. Φέτα είναι το αιγοπρόβειο τυρί συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απόλυτο, σύγχρονο ορισμό του, όχι το κατσικίσιο ας πούμε.
Βασικά και η φέτα σχετικά πρόσφατη έννοια είναι. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες για τα λευκά τυριά παλιότερα ήταν απλώς "τυρί", από τον Όμηρο ως τον 19ο αιώνα. Το τυρί που έτρωγαν ήταν κατσικίσιο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο και το έλεγαν τυρί. Η χρήση της λέξης "φέτα" συγκεκριμένα για τα λευκά τυριά είναι του 19ου αιώνα.
Όλα αυτά έχουν διατηρηθεί σε λέξεις όπως η τυρόπιτα, το τυρόψωμο, η κασερόπιτα, η κασεροκροκέτα, κτλ. Τα μεν έχουν κάποιο λευκό τυρί, τα δε κάποιο κίτρινο. Σχεδόν ποτέ δεν έχουν φέτα και κασέρι, γιατί είναι ακριβά τυριά.
Στον Βορρά διατηρήθηκε η απλή διάκριση τυρί = κάποιο λευκό τυρί και κασέρι = κάποιο κίτρινο τυρί, στον Νότο όχι.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:40
από hellegennes
Allah έγραψε: 22 Μαρ 2025, 10:19
foscilis έγραψε: 22 Μαρ 2025, 09:26
ατελη ελληνικα σε τουρκοβουλγαρικο υποστρωμα,
Δίκασε δίκαια ο foscilis εδώ.
Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.
Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.