!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Φιλοσοφία και Κριτική Σκέψη: Πρέπει να Πιστεύουμε Ό,τι Διαβάζουμε;

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Imperium

Re: Φιλοσοφία και Κριτική Σκέψη: Πρέπει να Πιστεύουμε Ό,τι Διαβάζουμε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Imperium »

ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:56
Imperium έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:41
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:35 Η πιο αχώνευτη παραβολή για μένα είναι αυτή του άσωτου υιού.
Γιατί; Δεν εχάρηκες που επέστρεψεν το απολωλός πρόβατον;
Για ποιο λόγο να χαρώ; Επειδή ο μπαμπάκας του απαιτεί ένσημα και εύσημα για κάτι που το χαϊδεμένο του δεν έκανε ποτέ;
E ναι, φυσικά. Αυτήν την έννοια έχει το χαιδεμένο.
Να κι αν έρθει να κι αν δεν έρθει στο κοπάδι.
Προφανώς ο πατέρας δεν αισθανόταν έτσι.
Και ποιος θα ήταν αυτός ο πατέρας που θα μπορούσε να ξεστομίσει τέτοια λόγια;

Ε, ρε μανούλαμ και πού να πιάσουμε το αρχιλαμόγιο τον Ισραήλ (Ιακώβ) :smt005:
Άβαταρ μέλους
Polaris3
Phorum.gr user: Polaris3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Polaris3 »

Imperium έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:47
Polaris3 έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:35 Ο σεβασμός καλό είναι να υπάρχει από όλες τις πλευρές. Το πρόβλημα είναι πως οι δύο κύριες θρησκείες (Ισλαμ και Χριστιανισμός) δεν σέβονται βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η σεξουαλική παραλλαγή (λοατκι). Οι θρήσκοι θα πρέπει να μάθουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα όπως πχ υιοθεσία.
Ο θρήσκος όμως θα σου πει οτι ενω δεν σέβεσαι βασικά πράγματα που είναι αλήθειες, όπως πχ τα θαύματα, απαιτείς να σέβεται αυτός καραμαλακίες και κλαπαρχιδιές όπως 1287 φύλλα, που εμφανέστατα είναι ανύπαρκτα.
Τα θαύματα είναι αλήθειες ? Μπορεί να αποδειχτεί από την επιστήμη ότι ο τάδε άγιος ή αγία θεράπευσε τυφλούς και άτομα με καρκίνο ? Όχι, δεν μπορεί να αποδειχτεί, είναι καθαρά θέμα πίστης.

Αντίθετα, η διάκριση μεταξύ κοινωνικού και βιολογικού (sex & gender) είναι υπαρκτή και υφίσταται. Για παράδειγμα, ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο των τρανς ατόμων, ξέρουμε κάποια βασικά για την ομοφυλοφιλία σε καθαρά βιολογικό επίπεδο. Όλα αυτά είναι υπαρκτά και μπορούν να μετρηθούν και ποσοτικοποιηθούν. Η θρησκεία είναι καθαρά μεταφυσική.
Imperium

Νομίζω οτι αυτό είναι το νόημα της παραβολής (αν το έχω κατλάβει καλά)

Όσο χαραμοφάης και άχρηστος να είσαι η επιστροφή σου στο πατρικό είναι εορτάσιμη, γιατί στα αλήθεια είσαι "χαιδεμένος".

Δέχομαι διορθώσεις απο Χριστιανούτσι, αυτή είναι απλά η δική μου ερμηνεία.
Imperium

Polaris3 έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:13
Polaris3 έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:35 Ο σεβασμός καλό είναι να υπάρχει από όλες τις πλευρές. Το πρόβλημα είναι πως οι δύο κύριες θρησκείες (Ισλαμ και Χριστιανισμός) δεν σέβονται βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η σεξουαλική παραλλαγή (λοατκι). Οι θρήσκοι θα πρέπει να μάθουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα όπως πχ υιοθεσία.
Ο θρήσκος όμως θα σου πει οτι ενω δεν σέβεσαι βασικά πράγματα που είναι αλήθειες, όπως πχ τα θαύματα, απαιτείς να σέβεται αυτός καραμαλακίες και κλαπαρχιδιές όπως 1287 φύλλα, που εμφανέστατα είναι ανύπαρκτα.
Τα θαύματα είναι αλήθειες ? Μπορεί να αποδειχτεί από την επιστήμη ότι ο τάδε άγιος ή αγία θεράπευσε τυφλούς και άτομα με καρκίνο ? Όχι, δεν μπορεί να αποδειχτεί, είναι καθαρά θέμα πίστης.

Αντίθετα, η διάκριση μεταξύ κοινωνικού και βιολογικού (sex & gender) είναι υπαρκτή και υφίσταται. Για παράδειγμα, ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο των τρανς ατόμων, ξέρουμε κάποια βασικά για την ομοφυλοφιλία σε καθαρά βιολογικό επίπεδο. Όλα αυτά είναι υπαρκτά και μπορούν να μετρηθούν και ποσοτικοποιηθούν. Η θρησκεία είναι καθαρά μεταφυσική.
Ο άλλος θα σου πεί οτι οι ερμηνείες κάποιων γιατρών είναι ΓΤΠΚ, και οι άνθρωποι είναι αιθεροβάμωνες που κατασκευάζουν σενάρια κατα το δοκούν για να καλύψουν μια τρέλα βασικά. Ακριβώς ότι λες κι εσύ για τους θρήσκους. Σε ελάχιστα διαφέρετε, βασικά, μπορεί και σε τίποτα.
Άβαταρ μέλους
Polaris3

Imperium έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:17
Polaris3 έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:13

Ο άλλος θα σου πεί οτι οι ερμηνείες κάποιων γιατρών είναι ΓΤΠΚ, και οι άνθρωποι είναι αιθεροβάμωνες που κατασκευάζουν σενάρια κατα το δοκούν για να καλύψουν μια τρέλα βασικά. Ακριβώς ότι λες κι εσύ για τους θρήσκους. Σε ελάχιστα διαφέρετε, βασικά, μπορεί και σε τίποτα.
Δεν είναι ερμηνείες κάποιων γιατρών είναι κάτι που λέει η πλειοψηφία των γιατρών με ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες προέρχονται από άτομα με ιδεολογική (δεξιά) ατζέντα.

Η παραλλαγή στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι κάτι υπαρκτό, δεν είναι κατασκευή τα τρανς, λεσβίες, γκει άτομα. Υπάρχουν και η ύπαρξη τους μπορεί να εξηγηθεί από τους ειδικούς (βιολόγοι και γιατροί).

Αντίθετα, τα θαύματα δεν μπορούν να εξηγηθούν. Είναι πίστη. Είτε δέχεσαι ότι ο Άγιος Γεώργιος έχει μαγικές ιδιότητες και μπορεί να θεραπεύει ασθένειες είτε δεν το δέχεσαι.

Έχει διαφορά η πίστη από την επιστήμη.

Κατανοητό ότι οι χριστιανοί ζητάνε σεβασμό αλλά θα πρέπει οι χριστιανοί να κατανοήσουν ότι ο σεβασμός είναι αμοιβαίος, δεν γίνεται να μην σέβεσαι ανθρώπινα δικαιώματα όπως υιοθεσία επειδή δεν το δέχεται η θρησκεία σου.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Imperium έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:06
Imperium έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:41

Γιατί; Δεν εχάρηκες που επέστρεψεν το απολωλός πρόβατον;
Για ποιο λόγο να χαρώ; Επειδή ο μπαμπάκας του απαιτεί ένσημα και εύσημα για κάτι που το χαϊδεμένο του δεν έκανε ποτέ;

Βρήκες ευκαιρία πάλι για αντιχριστιανικές αναφορές;

Προτείνω να ενασχοληθείς περαιτέρω με το σύγχρονο πνεύμα και γράμμα της άθεης αντιαυταρχικής εκπαίδευσης κι έλα μετά να μου πεις για ομοιότητες και διαφορές με τις χριστιανικές παραβολές. :P
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Polaris3

ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:32
Imperium έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:06

Βρήκες ευκαιρία πάλι για αντιχριστιανικές αναφορές;

Προτείνω να ενασχοληθείς περαιτέρω με το σύγχρονο πνεύμα και γράμμα της άθεης αντιαυταρχικής εκπαίδευσης κι έλα μετά να μου πεις για ομοιότητες και διαφορές με τις χριστιανικές παραβολές. :P
Άθεη αντιαυταρχική εκπαίδευση ? Αναφέρεσαι στην Ελλάδα ή γενικά στην Ευρώπη ? Γιατί από όσο ξέρω, μέχρι στιγμής το μάθημα των θρησκευτικών (κατήχηση που λένε κάποιοι περίεργοι αριστεροί σαν εμένα) ακόμα υπάρχει στα Ελληνικά σχολεία όπως η προσευχή και θρησκευτικές εικόνες σε δημόσιους χώρους.

Σε άλλες χώρες δεν συναντάς κάτι τέτοιο.
Imperium

ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:32 Βρήκες ευκαιρία πάλι για αντιχριστιανικές αναφορές;

Eεεε; Τι πράγμα; Πας καλά;

Εγώ μιαν απλή ερμηνεία (μου) μιας παραβολής έδωσα, και μάλιστα ίσως την πιο κεντρική, συμφωνα με τους Χριστιανούς, και απόρησσα γιατί δεν σου αρέσει.

Τώρα κοραφέξαλα για... αντιχριστιανικές αναφορες :102: :fp: και σύγχρονες αρλουμπολογίες πνευμάτων και γραμμάτων, ούτε για να καταλάβω τι εννοείς δεν θα ασχοληθώ. Είσαι σοβαρά σαλεμένη τελικά κυρά μου, καλά σου λένε. Πάρε την παράνοιά σου και σύρε να παίξεις κάπου αλλού.
Imperium

Polaris3 έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:26 Δεν είναι ερμηνείες κάποιων γιατρών είναι κάτι που λέει η πλειοψηφία των γιατρών
Όχι αγόρι/κορίτσι/απροσδιόριστό μου.
Μόνο κάτι άρρωστοι γιατροί που κανονικά είναι για δέσιμο τολμούν να πούν τέτοιες μαλακίες.

Η κοινώς αποδεκτή θέση είναι οτι πρόκειται για κοινωνικό κατασκεύασμα, λαικιστί cosplay κάποιων αργόσχολων που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Ούτε οι συμπαθέστατοι (αληθινοί) τρανς δεν λένε τέτοιες μαλακίες. Ακόμα και το πλέον καρα-γούοουκ Wikipedia, κοινωνικό κατασκεύασμα το ορίζει. Μόνο κάτι τσογλάνια σαν την Isla ξεστομίζουν τέτοιες κλαπαρχιδιές: Isla Bryson: Transgender rapist jailed for eight years για λόγους αυτονόητους.

Και δεν θα έμπαινα ουτε καν στον κόπο να σου απαντήσω, αλλά θέλω να δει ο AlienWay, πώς διάφοροι ανισόρροποι προσδιορίζουν την "αντικειμενικότητα". Γιατί δεν προσδιορίζεται αντικειμενικότητα όταν υπάρχουν ανθρώπινοι παράγοντες. Ομοφωνία, συναίνεση, consensus, OK. Αλλα όχι αντικειμενικότητα.
Άβαταρ μέλους
Polaris3

Imperium έγραψε: 24 Μαρ 2025, 14:31
Polaris3 έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:26 Δεν είναι ερμηνείες κάποιων γιατρών είναι κάτι που λέει η πλειοψηφία των γιατρών
Όχι αγόρι/κορίτσι/απροσδιόριστό μου.
Μόνο κάτι άρρωστοι γιατροί που κανονικά είναι για δέσιμο τολμούν να πούν τέτοιες μαλακίες.

Η κοινώς αποδεκτή θέση είναι οτι πρόκειται για κοινωνικό κατασκεύασμα, λαικιστί cosplay κάποιων αργόσχολων που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Ούτε οι συμπαθέστατοι (αληθινοί) τρανς δεν λένε τέτοιες μαλακίες. Ακόμα και το πλέον καρα-γούοουκ Wikipedia, κοινωνικό κατασκεύασμα το ορίζει. Μόνο κάτι τσογλάνια σαν την Isla ξεστομίζουν τέτοιες κλαπαρχιδιές: Isla Bryson: Transgender rapist jailed for eight years για λόγους αυτονόητους.

Και δεν θα έμπαινα ουτε καν στον κόπο να σου απαντήσω, αλλά θέλω να δει ο AlienWay, πώς διάφοροι ανισόρροποι προσδιορίζουν την "αντικειμενικότητα". Γιατί δεν προσδιορίζεται αντικειμενικότητα όταν υπάρχουν ανθρώπινοι παράγοντες. Ομοφωνία, συναίνεση, consensus, OK. Αλλα όχι αντικειμενικότητα.
Γράφω ό,τι λέει η πλειοψηφία των ειδικών. Αυτό που γράφεις είναι δικό σου συμπέρασμα, όχι ο,τι ισχύει και ο,τι λέει η ιατρική κοινότητα.

Η διάκριση μεταξύ gender & sex, η βιολογία της ομοφυλοφιλίας και τρανς ατόμων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα εδώ και καιρό. Έχουμε φύγει από την εποχή όπου θεωρούνταν διαταραχές. Σε κανένα σύγχρονο εγχειρίδιο ιατρικής και ψυχιατρικής δεν κατηγοριοποιούνται σαν διαταραχές, παθήσεις ή ανωμαλίες.

Έχεις μείνει λίγο, καλό θα ήταν να ενημερωθείς.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Imperium έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:14
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:32 Βρήκες ευκαιρία πάλι για αντιχριστιανικές αναφορές;

Eεεε; Τι πράγμα; Πας καλά;

Εγώ μιαν απλή ερμηνεία (μου) μιας παραβολής έδωσα, και μάλιστα ίσως την πιο κεντρική, συμφωνα με τους Χριστιανούς, και απόρησσα γιατί δεν σου αρέσει.

Τώρα κοραφέξαλα για... αντιχριστιανικές αναφορες :102: :fp: και σύγχρονες αρλουμπολογίες πνευμάτων και γραμμάτων, ούτε για να καταλάβω τι εννοείς δεν θα ασχοληθώ. Είσαι σοβαρά σαλεμένη τελικά κυρά μου, καλά σου λένε. Πάρε την παράνοιά σου και σύρε να παίξεις κάπου αλλού.
Kι εγώ έκανα μία σύγκριση μιας χριστιανικής παραβολής με την τέρμα σύγχρονη πρακτική της αντιαυταρχικής εκπαίδευσης και αντίστοιχη αντιμετώπιση στα περιφερειακά των ενηλίκων προσεγγίσεων για ...σωφρονισμό μέσω φορτώματος στις πλάτες των άλλων.

Προσωπικώς, διαφωνώ με αμφότερες. :)

Κατά τα άλλα, το ποιος είναι "σαλεμένος" ή όχι, είναι πάντα θέμα προσωπικής εκτίμησης.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 24 Μαρ 2025, 17:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
axilmar
Phorum.gr user: axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar »

Ολα πρεπει να τα εξεταζουμε προσεκτικα. Ποτε δεν ξερεις ο συγγραφεας τι εχει κατα νου.

Αυτο το συμπερασμα εχει ενισχυθει πολυ με το ιντερνετ, οπου η διασπορα ψευδων ειδησεων παει συννεφο.
Γιαννης- μελβουρνη
Phorum.gr user: Γιάννης-μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη »

Ρε παιδιά, μια σκέψη θέλω να μοιραστώ.
Ξεκινήσαμε μια κουβέντα για την κριτική σκέψη – δηλαδή για το πώς διαβάζουμε, τι κρατάμε και τι πετάμε – και κάπου στην πορεία ξέφυγε το πράγμα.

Αντί να συνεχίσουμε τη φιλοσοφική κουβέντα, μπλέξαμε με πίστη, επιστήμη, θρησκείες, σεξουαλικότητες, ειρωνείες… και τελικά φτάσαμε να την λέει ο ένας στον άλλο.

Το πιο παράξενο; Μπορεί να ειπώθηκε και κάτι που άξιζε πραγματικά – ένα σημείο που θα μπορούσε να πάει τη συζήτηση μπροστά. Αλλά χάθηκε μέσα στο θόρυβο.

Δεν γράφω για να την πω σε κανέναν. Ούτε να κουνήσω δάχτυλο. Απλώς το λέω γιατί μου φαίνεται κρίμα. Μια ωραία κουβέντα, αντί να ανοίξει, έγινε ρινγκ.

Και μεταξύ μας, αν δεν μπορούμε να συζητάμε ήρεμα – πού να ψάξουμε για «αλήθεια»;
Χρησιμοποιώ ChatGPT
Γιαννης- μελβουρνη
Phorum.gr user: Γιάννης-μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη »

Imperium έγραψε: 25 Μαρ 2025, 01:08 You catch on fast.
Maybe I was a bit slow to get it, fair enough.
But hey – at least I’m trying to bring the conversation back to something that matters.
It’s not all about who gets it first… it’s about whether we’re actually listening.
Χρησιμοποιώ ChatGPT
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”