!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Υπάρχει το άπειρο στην φύση;

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.

Υπάρχει το άπειρο στην φύση;

Ναι
7
50%
Όχι
7
50%

Σύνολο ψήφων: 14

Άβαταρ μέλους
Γράφων

Re: Υπάρχει το άπειρο στην φύση;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γράφων »

Σέλευκας έγραψε: 31 Οκτ 2024, 10:52
Γράφων έγραψε: 31 Οκτ 2024, 03:03
Σέλευκας έγραψε: 30 Οκτ 2024, 19:44 το άπειρο είναι διατύπωση
Τι εννοείς; Υπάρχει απλά ως ιδέα;
το άπειρο είναι διάφορες ιδέες για διάφορες καταστάσεις και διευκρινίσεις
Δεν έχεις άδικο! Μπορεί π.χ. το άπειρο του Αναξιμάνδρου να μην έχει καμία σχέση με την έννοια του απείρου όπως την συλλαμβάνουμε εμείς
Αν όμως περιοριστούμε στο άπειρο που αφορά τα μεγέθη στην φύση; Μπορούμε να αποφανθούμε αν κάτι είναι άπειρο;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γράφων την 02 Νοέμ 2024, 02:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ποταμοῖς τοῖς αὐτοῖς ἐμβαίνομέν τε καὶ οὐκ ἐμβαίνομεν, εἶμέν τε καὶ οὐκ εἶμεν.
Άβαταρ μέλους
Γράφων

foscilis έγραψε: 31 Οκτ 2024, 09:30
Spoiler
Γράφων έγραψε: 31 Οκτ 2024, 02:27
foscilis έγραψε: 30 Οκτ 2024, 18:46

Μπορεί και να υπάρχει (για παράδειγμα δε βλέπω κάποιο θεωρητικό λόγο να μην είναι άπειρος ο χρόνος που θα υπάρχει το Σύμπαν στο μέλλον) αλλά δεν έχουμε τρόπο να το μάθουμε με βεβαιότητα.
:smt023
Δεν έχουμε τρόπο να το μάθουμε, πράγματι! Όμως, καμία ένδειξη μέχρι τώρα δεν υποστηρίζει την ύπαρξή του, σωστά; Αν το προσεγγίσουμε λογικά, καταλήγουμε πολλές φορές σε λογικά αδιέξοδα (π.χ. Παράδοξο του Χίλμπερτ).
Οσον αφορά τον χρόνο, ανοίγεις μια ωραία συζήτηση. Είναι ο χρόνος πραγματικά άπειρος ή μόνο θεωρητικά; Αν το παρελθόν εξαφανίστηκε και το μέλλον δεν εμφανίστηκε, μπορούμε να μιλάμε για άπειρο χρόνο εν τοις πράγμασι;
Αυτό παραδόξως έχει όντως επιστημονική απάντηση και είναι ότι η άποψη "το παρελθόν εξαφανίστηκε και το μέλλον δεν υπάρχει ακόμα" αποτελεί ανθρωποκεντρική υπεραπλούστευση λόγω της περιορισμένης μας αντίληψης και του γεγονότος ότι το καθημερινό μας βίωμα δεν κινείται σε σχετικιστικές κλίμακες. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στην πραγματικότητα ορίζονται με βάση ένα σύστημα αναφοράς στο χωρόχρονο. Δεν αποτελούν αντικειμενική ιδιότητα του χρόνου αλλά υποκειμενική. Προσοχή δε λέμε για το αφηρημένο μοντέλο του χωροχρόνου αλλά για την αληθινή πεζή πραγματικότητα.

Αυτή τη στιγμή βλέπω απέναντι στα 100 μέτρα ένα δέντρο να κουνιέται. Όμως η πληροφορία μου ήρθε με την ταχύτητα του φωτός σε ένα απειροελάχιστο μεν, αλλά όχι μηδενικό χρονικό διάστημα. Για το ίδιο το δέντρο η κίνηση συνέβη λίγο πιο πριν. Αν είχα μια υποθετική κάμερα σε εντελώς απευθείας σύνδεση με το δέντρο να μου μεταδίδει με κάποιο υποθετικό τρόπο ακαριαία αυτό που συμβαίνει εκεί (και προφανώς αν μπορούσα υποθετικά να αντιληφθώ την απειροελάχιστη μεταβολή), θα το έβλεπα να κάνει κάτι άλλο.

Παρομοίως αν ήμουν 10 λεπτά φωτός μακριά θα το έβλεπα όπως ήταν πριν 10 λεπτά στο δικό του σύστημα αναφοράς. Μπορεί το λεπτό 1 στο δικό του σύστημα αναφοράς να λαμπάδιασε και το λεπτό 9 να έγινε τελείως στάχτη, τίποτα εγώ το βλέπω καταπράσινο να χαίρεται τη ζωή του.

Έστω ότι εγώ είμαι 10 λεπτά φωτός από το δέντρο και εσύ είσαι 15 λεπτά φωτός μακριά. Βλέπω το δέντρο να κουνιέται. Εσύ όμως το βλέπεις να είναι ακόμα ακίνητο γιατί θέλει άλλα 5 λεπτά η πληροφορία να φτάσει σε εσένα. Το γεγονός "το δέντρο κουνιέται" είναι στο παρόν μου, στο παρελθόν του δέντρου και στο μέλλον σου ταυτόχρονα.

Και αυτό ισχύει για τα πάντα (το αξίωμα είναι "δεν υπάρχουν στιγμιαίες αλληλεπιδράσεις στη φύση" <=> "δεν υπάρχουν αληθινά ταυτόχρονα γεγονότα"), απλώς όπως είπα στις πιο πολλές καθημερινές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα είναι τόσο απειροελάχιστο που στον άνθρωπο με την περιορισμένη του αντίληψη να φαντάζει στιγμιαίο.
Ευχαριστώ για την απάντηση! Το λαμβάνω υπόψη αυτό που λες. Βέβαια έχω κάποιες ενστάσεις.
Το φως ταξίδεψε, έτσι δεν είναι; Μπορεί να έφθασε σε εμένα νωρίτερα σε σχέση με εσένα (ή το αντίθετο), αλλά ταξίδεψε! Αυτό σημαίνει ότι πέρασε ένα χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει, προφανώς διαφορετικό ανάλογα με το σύστημα αναφοράς. Όμως παρήλθε και εξαφανίστηκε. Αυτό θέλω να πω: Μπορείς να θεωρήσεις τον χρόνο ως πραγματικά άπειρο, από την στιγμή που το παρελθόν χρονικό διάστημα δεν υπάρχει πια, ανεξάρτητα από το σύστημα αναφοράς; Δεν ξέρω, μπορεί να λεω και βλακείες. Θεωρητικά, ίσως, αλλά πραγματικά;
Άβαταρ μέλους
Γράφων

Λοξίας έγραψε: 31 Οκτ 2024, 08:57
Spoiler
Γράφων έγραψε: 31 Οκτ 2024, 02:34
Spoiler
Λοξίας έγραψε: 30 Οκτ 2024, 18:51 Χμμ..."παράξενη" τοποθέτηση (θα εξηγηθώ πιο κάτω)...

Χωρίς να είμαι σε θέση να απορρίψω τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδος, γιατί πρέπει να πάρουμε τον Αριστοτέλη ως την σωστή πηγή αναφοράς για το θέμα του απείρου; Γιατί να μην πάρουμε τον Αναξίμανδρο, που έθεσε ως πρώτη αρχή των όντων το άπειρον;

Οι ενδείξεις και η λογική προσέγγιση, αντιτίθονται στην ύπαρξη φυσικού απείρου. Πλην όμως το αν όντως υπάρχει άπειρο στο φυσικό μας Σύμπαν, είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί από την Κοσμολογία.
Συνεπώς, εμείς μπορούμε να εκφέρουμε την προσωπική μας άποψη και μόνον.

Το ερώτημα του νήματος συνδυασμένο με την πιο κάτω απάντηση του νηματοθέτη...
...με έκανε να χαρακτηρίσω ως "παράξενη" την τοποθέτηση.
Δεν καταλαβαίνω φίλε Γράφοντα, πως "δείχνεις" την ύπαρξη θεού επειδή μια απάντηση είναι πως υπάρχει το άπειρο!
:p2:
Μα, φίλε Λοξία, παρεξήγησες! Εγώ συμφωνώ με το ότι το άπειρο δεν υφίσταται στην φύση! Προσυπογράφω το επισημασμένο. Οι ενδείξεις και η λογική αντιτίθενται στην ύπαρξη του απείρου.

Οσον αφορά τον Αναξίμανδρο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ιδιότητες έδωσε στο άπειρο, πέρα από το ότι είναι υλική αιτία όλων των στοιχείων. Και γενικά δεν έχουμε σαφή εξήγηση του απείρου από τους προσωκρατικούς. Εν τέλει, αν τα στοιχεία προέρχονται από το άπειρο είναι και εκείνα άπειρα; Δεν απορρίπτουμε κανέναν φιλόσοφο προφανώς, αλλά εγώ ανατρέχω κυρίως στον Αριστοτέλη, διότι σε τέτοια θέματα η φιλοσοφική του προσέγγιση είναι πολύ πιο συμπαγής (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι αλάνθαστη).

Ο Θεός είναι άπειρος, διότι πώς μπορείς να περιορίσεις έναν άυλο, αιώνιο, παντοδύναμο, πανταχού παρόντα Θεό; Είναι απαλλαγμένος από κάθε μέγεθος. Αυτή την ερμηνεία παίρνει ο όρος "άπειρος" εδώ, η οποία βέβαια είναι εντελώς διαφορετική από την σημασία του απείρου που εξετάζουμε εδώ
Εμείς εξετάζουμε τα αισθητά που βρίσκονται στο σύμπαν και την φυσική σημασία που έχει το άπειρο στο τελευταίο!
Την άποψή μου για ύπαρξη φυσικού απείρου την είπα.
Η Κοσμολογία δεν έχει απαντήσει ακόμα και οι δικές μας απόψεις, δεν είναι παρά αυτό: προσωπικές απόψεις διαφόρων ανθρώπων.

Αυτό που μου φάνηκε "περίεργο", δεν ήταν το ερώτημά σου για το άπειρο αλλά η άμεση σύνδεσή του με την φύση του θεού...
Κάνεις μία ερώτηση στις θετικές επιστήμες. Το ερώτημα αυτό, είναι θέμα της Κοσμολογίας να το απαντήσει και όχι της Θεολογίας.
Και ξαφνικά, στα δύο επόμενα ποστς σου, κάνεις μία άσχετη ερώτηση για το αν ο θεός είναι εκτός Σύμπαντος!
Βρίσκω λοιπόν αξιοπερίεργο που σε ένα ερώτημα, ξεκάθαρα επιστημονικής φύσης, εισάγεις ερωτήματα για τον θεό...γιατί;
Αφού εξετάζουμε "τα αισθητά που βρίσκονται στο Σύμπαν και την φυσική σημασία που έχει το άπειρο στο τελευταίο", όπως λες, δηλαδή εντελώς φυσικά πράγματα, για ποιον λόγο θα αρχίσουμε να μιλάμε για την ύπαρξη και φύση του θεού σε σχέση με το άπειρο;
Απάντησα απλά στον φίλο που ανέφερε τον Δημιουργό... Μολονότι με αυτό το θέμα είναι πρωτίστως ασχολείται η Κοσμολογία, δεν μπορείς να αρνηθείς τις μεταφυσικές του απολήξεις, έτσι δεν είναι; Είναι εύλογο το ότι έκανε ο φίλος αναφορά στον Θεό. Εμένα μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η σύνδεση του άπειρου, όπως το αντιλαμβάνεται, σύμπαντος (όπως σου είπα, εγώ διαφωνώ με το άπειρο σύμπαν) με τον Θεό... Δεν καταλαβαίνω τι σε προβλημάτισε
Άβαταρ μέλους
Γράφων

hellegennes έγραψε: 31 Οκτ 2024, 09:46
Αρίστος έγραψε: 31 Οκτ 2024, 09:28
hellegennes έγραψε: 31 Οκτ 2024, 09:26

Γιατί;
Λογω εντροπιας, συστολης του μπιγκ μπανγκ, φιλοσοφικα γιατι οτι γεννιεται πεθαινει κλπ.
Η εντροπία δεν σταματάει τον χρόνο. Φιλοσοφικά μπορείς να πεις ό,τι θέλεις αλλά δεν είναι απόδειξη για τίποτα. Αυτός ήταν ο τρόπος σκέψης πριν 2000 χρόνια.
Χρόνος = Κίνηση/Μετβολή. Δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο! Αν το σύμπαν συμπεριφέρεται ως ένα θερμοδυναμικό σύστημα, τότε, όταν η εντροπία μεγιστοποιηθεί, θα σταματήσει κάθε μεταβολή, άρα και ο χρόνος (θερμικός θάνατος)
Άβαταρ μέλους
Γράφων

Cecily Anne έγραψε: 01 Νοέμ 2024, 22:44 Χάζευα στο ινστα και ένας (δε θυμάμαι ποιος αλλά ήταν σοβαρός) είπε ένα ωραίο και μου έμεινε (το λεω στο περίπου):
Χωρίζουμε το χρόνο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το παρόν δηλαδή είναι ο χρόνος μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος. Όμως το παρελθόν δεν υπάρχει πια και το μέλλον δεν υπάρχει ακόμα. Άρα το παρόν είναι μεταξύ σε κατι που δεν υπάρχει και σε κάτι που δεν υπάρχει.
Και εγώ το ενστερνίζομαι αυτό. Ο χρόνος, αν το δεχθούμε αυτό, δεν μπορεί να είναι πραγματικά άπειρος, όπως ισχυρίζονται πολλοί
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

Γράφων έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:02
Cecily Anne έγραψε: 01 Νοέμ 2024, 22:44 Χάζευα στο ινστα και ένας (δε θυμάμαι ποιος αλλά ήταν σοβαρός) είπε ένα ωραίο και μου έμεινε (το λεω στο περίπου):
Χωρίζουμε το χρόνο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το παρόν δηλαδή είναι ο χρόνος μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος. Όμως το παρελθόν δεν υπάρχει πια και το μέλλον δεν υπάρχει ακόμα. Άρα το παρόν είναι μεταξύ σε κατι που δεν υπάρχει και σε κάτι που δεν υπάρχει.
Και εγώ το ενστερνίζομαι αυτό. Ο χρόνος, αν το δεχθούμε αυτό, δεν μπορεί να είναι πραγματικά άπειρος, όπως ισχυρίζονται πολλοί
ούτε το παρόν υπάρχει αφού όταν το σκεφτείς για το να πείς είναι ήδη παρελθόν που δεν υπάρχει...

λαλήξατε....
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Άβαταρ μέλους
Γράφων

taxalata xalasa έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:06
ούτε το παρόν υπάρχει αφού όταν το σκεφτείς για το να πείς είναι ήδη παρελθόν που δεν υπάρχει...

λαλήξατε....
Το παρόν είναι έτσι κι αλλιώς ένα ιδεατό όριο μεταξύ παρόντος και μέλλοντος
Άβαταρ μέλους
Γράφων

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 01 Νοέμ 2024, 18:20 .

Και τι σημαίνει ότι διαστέλεται το Σύμπαν ..... αν το Σύμπαν είναι Απειρο ;;; . :p2:

Καί τι σημαίνει καθώς λέν οτι το Σύμπαν εχει Επίπεδη Γεωμετρία ;;;

.
Καλές ερωτήσεις! Εγώ, βέβαια πιστεύω ότι είναι πεπερασμένο το σύμπαν, αλλά έχω ακούσει κάποιους που θεωρούν το σύμπαν άπειρο, όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, να λένε ότι απλά μεγαλώνουν οι αποστάσεις μεταξύ των στοιχείων που το απαρτίζουν
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Γράφων έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 01:58
hellegennes έγραψε: 31 Οκτ 2024, 09:46
Αρίστος έγραψε: 31 Οκτ 2024, 09:28

Λογω εντροπιας, συστολης του μπιγκ μπανγκ, φιλοσοφικα γιατι οτι γεννιεται πεθαινει κλπ.
Η εντροπία δεν σταματάει τον χρόνο. Φιλοσοφικά μπορείς να πεις ό,τι θέλεις αλλά δεν είναι απόδειξη για τίποτα. Αυτός ήταν ο τρόπος σκέψης πριν 2000 χρόνια.
Χρόνος = Κίνηση/Μετβολή. Δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο! Αν το σύμπαν συμπεριφέρεται ως ένα θερμοδυναμικό σύστημα, τότε, όταν η εντροπία μεγιστοποιηθεί, θα σταματήσει κάθε μεταβολή, άρα και ο χρόνος (θερμικός θάνατος)
Αρχή της απροσδιοριστίας. Το σύμπαν λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κβαντικών πεδίων. Εξ ορισμού τα πεδία "παράγουν" διαρκώς διακυμάνσεις. Χωρίς χρόνο, άρα εξέλιξη, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Από την στιγμή που υπάρχουν διακυμάνσεις υπάρχει και χρόνος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Γράφων έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:13
taxalata xalasa έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:06

λαλήξατε....
Το παρόν είναι έτσι κι αλλιώς ένα ιδεατό όριο μεταξύ παρόντος και μέλλοντος
Ιδεατό δεν είναι, γιατί για να περάσει κάτι από το μέλλον στο παρελθόν πρέπει να γίνει πρώτα παρόν. Μπορείς να πεις ότι μαθηματικά είναι μοναδικότητα, αλλά πρακτικά πρέπει να είναι μια μετρήσιμη χρονική ποσότητα, όσο ελάχιστη κι αν είναι. Ωστόσο όταν λέμε παρόν ενοούμε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο, που μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αόριστο ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ »

Γράφων έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:21

Και τι σημαίνει ότι διαστέλεται το Σύμπαν ..... αν το Σύμπαν είναι Απειρο ;;; . :p2:

.
Καλές ερωτήσεις! Εγώ, βέβαια πιστεύω ότι είναι πεπερασμένο το σύμπαν, αλλά έχω ακούσει κάποιους που θεωρούν το σύμπαν άπειρο, όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, να λένε ότι απλά μεγαλώνουν οι αποστάσεις μεταξύ των στοιχείων που το απαρτίζουν

.

Να πω την αλήθεια ούτε η απάντηση του Χέλι με κάνει να καταλάβω..... :-?

Πώς μπορεί να μεγαλώνει το Απειρο ;;; . :p2:

Αφτός ο χώρος που καταλαμβάνει η διαστολή τι ήταν πρίν ;;; .δεν ήταν μέσα στο Απειρο κιαφτός ;;; . :p2:

Τι πα να πει πεπερασμένο ;;; .τελειώνει κάπου ;;; .υπάρχει κάπου κάποιος " τοίχος " ;;; .και τι υπάρχει πίσω απ το τοίχο ;;; . :a075:

ΥπερΜέγα το της Φύσης κράτος και μυστήριο..... Αλυτον μάλλο..... :-?

Δεν είμαι και Αϊνστάιν.....μπορεί να μή καταλαβαίνω άλλους τρόπους σκέψης κ μοντέλα..... :-?

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Άβαταρ μέλους
Γράφων

hellegennes έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:29 Αρχή της απροσδιοριστίας. Το σύμπαν λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κβαντικών πεδίων. Εξ ορισμού τα πεδία "παράγουν" διαρκώς διακυμάνσεις. Χωρίς χρόνο, άρα εξέλιξη, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Από την στιγμή που υπάρχουν διακυμάνσεις υπάρχει και χρόνος.
Είναι τα κβαντικά πεδία κάτι παρατηρήσιμο ή απλά μια θεωρία; Συγγνώμη, αλλά τα της Κβαντομηχανικής δεν τα γνωρίζω καθόλου. Αρα, λες ότι πάντα θα υπάρχουν "κυματισμοί" σε αυτό το πεδίο; Οκ, δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, για να ξέρω.
Εγώ έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει ο χρόνος, διότι είμαι οπαδός του κυκλικού μοντέλου, της μεγάλης αναπήδησης (Big Bounce)
hellegennes έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:34 Ιδεατό δεν είναι, γιατί για να περάσει κάτι από το μέλλον στο παρελθόν πρέπει να γίνει πρώτα παρόν. Μπορείς να πεις ότι μαθηματικά είναι μοναδικότητα, αλλά πρακτικά πρέπει να είναι μια μετρήσιμη χρονική ποσότητα, όσο ελάχιστη κι αν είναι. Ωστόσο όταν λέμε παρόν ενοούμε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο, που μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αόριστο ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς.
Τώρα που το σκέφτομαι, δεν έχεις και άδικο... Αν το παρόν είναι κάποιο χρονικό διάστημα, πόσο μικρό είναι; Θεωρητικά μπορείς να κάνεις άπειρες αφαιρέσεις, αλλά πρακτικά, όσες αφαιρέσεις και να κάνεις, πάντα θα έχεις να κάνεις με ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Σωστό από μια άποψη!
Υ.Γ. Στο προηγούμενο μήνυμα ήθελα να πω "μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος"
Άβαταρ μέλους
Γράφων

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 14:03
Γράφων έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:21

.

.

Να πω την αλήθεια ούτε η απάντηση του Χέλι με κάνει να καταλάβω..... :-?

Πώς μπορεί να μεγαλώνει το Απειρο ;;; . :p2:

Αφτός ο χώρος που καταλαμβάνει η διαστολή τι ήταν πρίν ;;; .δεν ήταν μέσα στο Απειρο κιαφτός ;;; . :p2:

Τι πα να πει πεπερασμένο ;;; .τελειώνει κάπου ;;; .υπάρχει κάπου κάποιος " τοίχος " ;;; .και τι υπάρχει πίσω απ το τοίχο ;;; . :a075:

ΥπερΜέγα το της Φύσης κράτος και μυστήριο..... Αλυτον μάλλο..... :-?

Δεν είμαι και Αϊνστάιν.....μπορεί να μή καταλαβαίνω άλλους τρόπους σκέψης κ μοντέλα..... :-?

.
Τι να σου πω; :102:
Πάντως, εν γένει ωραίες ερωτήσεις σε όσους πιστεύουν ότι είναι άπειρο
Ο Αϊνστάιν νομίζω ότι το θεωρούσε πεπερασμένο
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Γράφων έγραψε: 03 Νοέμ 2024, 14:51
hellegennes έγραψε: 02 Νοέμ 2024, 02:29 Αρχή της απροσδιοριστίας. Το σύμπαν λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κβαντικών πεδίων. Εξ ορισμού τα πεδία "παράγουν" διαρκώς διακυμάνσεις. Χωρίς χρόνο, άρα εξέλιξη, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Από την στιγμή που υπάρχουν διακυμάνσεις υπάρχει και χρόνος.
Είναι τα κβαντικά πεδία κάτι παρατηρήσιμο ή απλά μια θεωρία; Συγγνώμη, αλλά τα της Κβαντομηχανικής δεν τα γνωρίζω καθόλου. Αρα, λες ότι πάντα θα υπάρχουν "κυματισμοί" σε αυτό το πεδίο; Οκ, δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, για να ξέρω.
Εγώ έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει ο χρόνος, διότι είμαι οπαδός του κυκλικού μοντέλου, της μεγάλης αναπήδησης (Big Bounce)
Ναι, είναι κάτι παρατηρήσιμο. Τώρα αν είναι πεδία ή είναι κάτι άλλο δεν έχει και πολύ σημασία. Μπορεί στο μέλλον να προκύψει κάποια θεωρία που να εξηγεί τα ίδια φαινόμενα καλύτερα με κάποιο άλλο μοντέλο όπου δεν έχουμε πεδία αλλά κάποιου είδους γεωμετρία ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν παρατηρήσιμα φαινόμενα και αυτά προς το παρόν καλύπτονται από την υπάρχουσα θεωρία. Δηλαδή η διακύμανση των πεδίων είναι κάτι που έχει παρατηρήσιμες συνέπειες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
masterridley
Phorum.gr user: masterridley

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από masterridley »

Γράφων έγραψε: 31 Οκτ 2024, 02:34 Μα, φίλε Λοξία, παρεξήγησες! Εγώ συμφωνώ με το ότι το άπειρο δεν υφίσταται στην φύση! Προσυπογράφω το επισημασμένο. Οι ενδείξεις και η λογική αντιτίθενται στην ύπαρξη του απείρου.
Χμ θα ήμουν λίγο διστακτικός να απορρίψω το άπειρο, όχι ως προς τον μακρόκοσμο που θεωρώ ότι έχουμε ένα σχετικά καλό grasp, αλλά ως προς το μικρόκοσμο όπου αυτή η λογική που επικαλείσαι καταρρέει πλήρως (βλέπε double-slit, vacuum catastrophe κτλ).

Είναι σαφές ότι ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται στην κβαντική (παρόλες τις εξωφρενικά ακριβείς μετρήσεις), άρα δεν μπορώ να πω ούτε με 0% πεποίθηση ότι ας πούμε δεν υπάρχει μικρότερο μήκος από το μήκος Πλανκ. Μπορεί κάλλιστα το μήκος να είναι συνεχές όπως το αντιμετωπίζει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Σ'αυτή την περίπτωση θα έχουμε την γνωστή απειρία της γραμμής των πραγματικών αριθμών...
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”