Communio Sancta έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:00Θα σου πω: Όσους ξέρω, κυρίως από Νίκαια, Αρμένηδες και Πρόσφυγες Μικράς Ασίας και Πόλης, έχουν τρομερή γαστρονομική παιδεία. Ναι, είναι μείγμα, και μεγάλη επιρροή από Γαλλία, αλλά λες μισές αλήθειες. Κι από Ιταλία έχουν. Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη έχουν οι δέκα στους εκατό ιταλικά επώνυμα από μεικτούς γάμους, πήγαν οι παππούδες σε ιταλικό σχολείο, κ.α.. Αν φας πραγματικά τέτοια κουζίνα, υποκλίνεσαι. Το θέμα είναι τα μεζεδοπωλεία που ανοίξανε μετά την Πολίτικη Κουζίνα και γεμίσαμε γιαλαντζί Πολίτες, και τα κεφτεδάκια της θείας Σουλτάνας, σε μικροκυμάτων.Αγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 20:55μας τα χουν πρηξει κ αλλοι δωμεσα με το ανθυγιεινο ανοσιουργημα της ενωσης της βαριας Γαλλικης του 1800 κ της θεοβαρης ανατολιτικης
για το μπουτζο ειναι
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
δεν φταινε τα κεφτεδακια της θειας - η κουζινα ειναι για το μπουτζο με μπολικο βουτυρο παντα κ πεταμενη στα σκουπιδια της ιστοριας σαν παραδειγμα προς αποφυγηCommunio Sancta έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:00Θα σου πω: Όσους ξέρω, κυρίως από Νίκαια, Αρμένηδες και Πρόσφυγες Μικράς Ασίας και Πόλης, έχουν τρομερή γαστρονομική παιδεία. Ναι, είναι μείγμα, και μεγάλη επιρροή από Γαλλία, αλλά λες μισές αλήθειες. Κι από Ιταλία έχουν. Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη έχουν οι δέκα στους εκατό ιταλικά επώνυμα από μεικτούς γάμους, πήγαν οι παππούδες σε ιταλικό σχολείο, κ.α.. Αν φας πραγματικά τέτοια κουζίνα, υποκλίνεσαι. Το θέμα είναι τα μεζεδοπωλεία που ανοίξανε μετά την Πολίτικη Κουζίνα και γεμίσαμε γιαλαντζί Πολίτες, και τα κεφτεδάκια της θείας Σουλτάνας, σε μικροκυμάτων.Αγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 20:55μας τα χουν πρηξει κ αλλοι δωμεσα με το ανθυγιεινο ανοσιουργημα της ενωσης της βαριας Γαλλικης του 1800 κ της θεοβαρης ανατολιτικης
για το μπουτζο ειναι
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Να προσθέσω επίσης κάτι βασικό. Ακόμη και στα πιο ταπεινά φαγητά, οι πρόσφυγες είχαν πάρει στις αποσκευές τους και την πρακτική του στρωμένου τραπεζιού, με τα περιφερειακά πιατάκια. Οι παλιοί ελλαδίτες, λόγω συνθηκών ήταν πιο πρακτικοί τύποι. Κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι ακόμη και οι παλιοί κτηνοτρόφοι έτρωγαν κάθε μέρα κοψίδια...Communio Sancta έγραψε: 12 Οκτ 2024, 20:37Η Θεσσαλονίκη όπως και η Αθήνα, σώθηκε γευστικά από τους Πρόσφυγες. Κοίτα Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, και Νίκαια Πειραιώς, να δεις μεράκια στο φαγητό, παραδοσιακά. Και Καλλιθέα. Ακόμα και το πεϊνιρλί στη Δροσά. Όχι Δροσιά, για λόγους αξάν. Όταν οι Παλαιοελλαδίτες είδαν τι μαγείρευαν οι Μικρασιάτες, Πολίτες, Πόντιοι, Αρμένηδες, μείνανε μαλάκες.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Ανδροπαραδίνομαι
- Δημοσιεύσεις: 703
- Εγγραφή: 25 Σεπ 2024, 03:53
- Phorum.gr user: Λατ
- Communio Sancta
- Δημοσιεύσεις: 1455
- Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Boύτυρο οι Πολίτες.Αγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:12δεν φταινε τα κεφτεδακια της θειας - η κουζινα ειναι για το μπουτζο με μπολικο βουτυρο παντα κ πεταμενη στα σκουπιδια της ιστοριας σαν παραδειγμα προς αποφυγη
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
ΕXODUS!
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
''Στις Πρέσπες κάποιες ηλικιωμένες γυναίκες μού είπαν επί λέξει: «Ούτε μυρωδικά χρησιμοποιούσαμε ούτε μπαχαρικά. Ψητό κρέας τρώγαμε. Οι προσφυγίνες μάς έμαθαν να μαγειρεύουμε».ΓΑΛΗ έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:16Να προσθέσω επίσης κάτι βασικό. Ακόμη και στα πιο ταπεινά φαγητά, οι πρόσφυγες είχαν πάρει στις αποσκευές τους και την πρακτική του στρωμένου τραπεζιού, με τα περιφερειακά πιατάκια. Οι παλιοί ελλαδίτες, λόγω συνθηκών ήταν πιο πρακτικοί τύποι. Κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι ακόμη και οι παλιοί κτηνοτρόφοι έτρωγαν κάθε μέρα κοψίδια...Communio Sancta έγραψε: 12 Οκτ 2024, 20:37Η Θεσσαλονίκη όπως και η Αθήνα, σώθηκε γευστικά από τους Πρόσφυγες. Κοίτα Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, και Νίκαια Πειραιώς, να δεις μεράκια στο φαγητό, παραδοσιακά. Και Καλλιθέα. Ακόμα και το πεϊνιρλί στη Δροσά. Όχι Δροσιά, για λόγους αξάν. Όταν οι Παλαιοελλαδίτες είδαν τι μαγείρευαν οι Μικρασιάτες, Πολίτες, Πόντιοι, Αρμένηδες, μείνανε μαλάκες.![]()
σωθηκανε
παρτε κ αυτο
''Όταν ακούμε ευρωπαϊκές επιρροές, σκεπτόμαστε ίσως πιο ελαφριά κουζίνα. Και όμως είναι λάθος, καθώς μιλάμε για την ευρωπαϊκή κουζίνα στα μέσα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Το βούτυρο μπαίνει παντού και θεωρείται απαραίτητο. Το ελαιόλαδο θεωρείται δεύτερης κατηγορίας υλικό. Από εκεί επηρεάζεται η σμυρναίικη κουζίνα, που χρησιμοποιεί βούτυρο ακόμη και στα τηγανητά. Το κρέας τσιγαρίζεται στο βούτυρο, το ίδιο και το πιλάφι. Τα μακαρόνια πρέπει απαραιτήτως να περιχυθούν με καμένο βούτυρο.
Τα «λαδερά» μόνο σώζονται και αυτά μετά βίας, καθώς συνήθως είναι γεμιστά με κρέας και ρύζι τσιγαρισμένα στο βούτυρο. Τα αυγά χρησιμοποιούνται σε ντουζίνες.
Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, δεδομένου ότι η «καλή» κουζίνα της εποχής θεωρείται η γαλλική υψηλή μαγειρική, η αποθέωση της ανθυγιεινής κουζίνας.
Έτσι τα «καλά» εστιατόρια στην Ευρώπη και στη Σμύρνη σερβίρουν αστακό θερμιντόρ (πνιγμένο στο βούτυρο) και τουρνεντό Ροσίνι (φιλετάκια μοσχαρίσια τηγανισμένα σε βούτυρο, σερβιρισμένα με φουαγκρά και γαρνιρισμένα με τρούφες)''
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
μαμααααα....ΜΑΝΟΥΛΑΑΑΑΑΑγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:12δεν φταινε τα κεφτεδακια της θειας - η κουζινα ειναι για το μπουτζο με μπολικο βουτυρο παντα κ πεταμενη στα σκουπιδια της ιστοριας σαν παραδειγμα προς αποφυγηCommunio Sancta έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:00Θα σου πω: Όσους ξέρω, κυρίως από Νίκαια, Αρμένηδες και Πρόσφυγες Μικράς Ασίας και Πόλης, έχουν τρομερή γαστρονομική παιδεία. Ναι, είναι μείγμα, και μεγάλη επιρροή από Γαλλία, αλλά λες μισές αλήθειες. Κι από Ιταλία έχουν. Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη έχουν οι δέκα στους εκατό ιταλικά επώνυμα από μεικτούς γάμους, πήγαν οι παππούδες σε ιταλικό σχολείο, κ.α.. Αν φας πραγματικά τέτοια κουζίνα, υποκλίνεσαι. Το θέμα είναι τα μεζεδοπωλεία που ανοίξανε μετά την Πολίτικη Κουζίνα και γεμίσαμε γιαλαντζί Πολίτες, και τα κεφτεδάκια της θείας Σουλτάνας, σε μικροκυμάτων.Αγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 20:55μας τα χουν πρηξει κ αλλοι δωμεσα με το ανθυγιεινο ανοσιουργημα της ενωσης της βαριας Γαλλικης του 1800 κ της θεοβαρης ανατολιτικης
για το μπουτζο ειναι
ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Ιουν 2024, 00:37
Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.
- Communio Sancta
- Δημοσιεύσεις: 1455
- Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Προφανώς όταν λένε πως οι Προσφυγίνες τους έμαθαν να μαγειρεύουν, εννοούν πως τους έμαθαν να σκέφτονται πολύπλοκα και συνδυαστικά, αντί απλώς να ψήνουν.Αγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:21''Στις Πρέσπες κάποιες ηλικιωμένες γυναίκες μού είπαν επί λέξει: «Ούτε μυρωδικά χρησιμοποιούσαμε ούτε μπαχαρικά. Ψητό κρέας τρώγαμε. Οι προσφυγίνες μάς έμαθαν να μαγειρεύουμε».
σωθηκανε![]()
παρτε κ αυτο
''Όταν ακούμε ευρωπαϊκές επιρροές, σκεπτόμαστε ίσως πιο ελαφριά κουζίνα. Και όμως είναι λάθος, καθώς μιλάμε για την ευρωπαϊκή κουζίνα στα μέσα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Το βούτυρο μπαίνει παντού και θεωρείται απαραίτητο. Το ελαιόλαδο θεωρείται δεύτερης κατηγορίας υλικό. Από εκεί επηρεάζεται η σμυρναίικη κουζίνα, που χρησιμοποιεί βούτυρο ακόμη και στα τηγανητά. Το κρέας τσιγαρίζεται στο βούτυρο, το ίδιο και το πιλάφι. Τα μακαρόνια πρέπει απαραιτήτως να περιχυθούν με καμένο βούτυρο.
Τα «λαδερά» μόνο σώζονται και αυτά μετά βίας, καθώς συνήθως είναι γεμιστά με κρέας και ρύζι τσιγαρισμένα στο βούτυρο. Τα αυγά χρησιμοποιούνται σε ντουζίνες.
Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, δεδομένου ότι η «καλή» κουζίνα της εποχής θεωρείται η γαλλική υψηλή μαγειρική, η αποθέωση της ανθυγιεινής κουζίνας.
Έτσι τα «καλά» εστιατόρια στην Ευρώπη και στη Σμύρνη σερβίρουν αστακό θερμιντόρ (πνιγμένο στο βούτυρο) και τουρνεντό Ροσίνι (φιλετάκια μοσχαρίσια τηγανισμένα σε βούτυρο, σερβιρισμένα με φουαγκρά και γαρνιρισμένα με τρούφες)''
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
ΕXODUS!
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Μία ματιά στον τρόπο, χρόνο και υλικών παρασκευής της κάθε σαλάτας από τους παλαιοελλαδίτες σε σχέση με τους πρόσφυγες, τω καιρώ εκείνω, αρκεί ως πρώτη εκτίμηση. Για κάποιους βέρους ελλαδίτες ήταν άγνωστο και άχρηστο είδος ακόμη και η σαλάτα.Communio Sancta έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:21Boύτυρο οι Πολίτες.Αγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:12δεν φταινε τα κεφτεδακια της θειας - η κουζινα ειναι για το μπουτζο με μπολικο βουτυρο παντα κ πεταμενη στα σκουπιδια της ιστοριας σαν παραδειγμα προς αποφυγη
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Γενικώς, αυτό που πρόσθεσε η μικρασιατική κουζίνα και οι πρόσφυγες γενικότερα, ήταν εκτός από το χόρτασμα του στομαχιού και το χόρτασμα στο μάτι και η όποια συνέπεια είχε αυτό για το κάτι παραπάνω από την πεπατημένη γευστικώς και όχι μόνον. Ψιλά γράμματα, ξέρω.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
ναι ειναι προτυπο μεσογειακης υγιεινης κουζινας παγκοσμια η μικρασιατικη
σοβαρα τωρα δεν υπαρχει λογος πλεον να υπερασπιζεστε μια αθλια κουζινα - αφηστετη να λιωσει αντι να τριγυριζει σαν ζομπι κ να τρομαζει - κ οι μη μικρασιατες δεν τους χρωστατε τπτ για να μην λετε τα πραγματα οπως εχουν
σοβαρα τωρα δεν υπαρχει λογος πλεον να υπερασπιζεστε μια αθλια κουζινα - αφηστετη να λιωσει αντι να τριγυριζει σαν ζομπι κ να τρομαζει - κ οι μη μικρασιατες δεν τους χρωστατε τπτ για να μην λετε τα πραγματα οπως εχουν
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Η Πολίτισσα πρόγιαγιά μου, δεν πετούσε τίποτα. Έφτιαχνε μια σάλτσα, με τριμμένη ντομάτα, κρεμμυδάκι και μαϊντανό και όταν ήταν έτοιμη,έριχνε μέσα το ξερό ψωμί σε μπουκίτσες. Το έλεγε ''πανάδα'', ή κάπως έτσι, πανε και χρόνια δεν θυμάμαι καλά.
Ήταν από τα αγαπημένα μου πιάτα, σαν παιδί.
Ήταν από τα αγαπημένα μου πιάτα, σαν παιδί.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
γενικως, και ειδικως, ομιλαν για κουζινα λαθροεισβολεων τα ΤΑΡΤΟΥΠΙΑ και τα ντουρτσραπια ρε μλκς

ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Ιουν 2024, 00:37
Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Ε, εδώ που τα λέμε εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο χρήσιμη η συμβολή των προσφυγίνων στο μαγείρεμα, από τη συμβολή της γαλλικής κουζίνας, που στην τελική απευθυνόταν σε μια πολύ μικρή μειονότητα αστών, που δεν ήξεραν ούτε πού είναι τα βασικά κατσαρολικά στην κουζίνα τους. Αυτά τα μίζερα διαδικαστικά τα αναλάμβαναν επί πληρωμή άλλοι. Απλά καθημερινά, απτά πράγματα για τον μέσο παλαιοελλαδίτη.Communio Sancta έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:36Προφανώς όταν λένε πως οι Προσφυγίνες τους έμαθαν να μαγειρεύουν, εννοούν πως τους έμαθαν να σκέφτονται πολύπλοκα και συνδυαστικά, αντί απλώς να ψήνουν.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Re: Στα Καλά Καθούμενα η αλλιώς το Μουσείο βρήκε την Έδρα του.
Ό,τι πεις, παίζεις σε ανεπίστρεπτη φάση.Αγις έγραψε: 12 Οκτ 2024, 21:55 ναι ειναι προτυπο μεσογειακης υγιεινης κουζινας παγκοσμια η μικρασιατικη![]()
σοβαρα τωρα δεν υπαρχει λογος πλεον να υπερασπιζεστε μια αθλια κουζινα - αφηστετη να λιωσει αντι να τριγυριζει σαν ζομπι κ να τρομαζει - κ οι μη μικρασιατες δεν τους χρωστατε τπτ για να μην λετε τα πραγματα οπως εχουν
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 97 Απαντήσεις
- 3123 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Niki
-
- 3 Απαντήσεις
- 318 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Δημοκράτης
-
- 3 Απαντήσεις
- 329 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
-
- 1 Απαντήσεις
- 401 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από micmic