Εγώ έχω πει πολλάκις ότι δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική. Καταλαβαίνω το συναίσθημα, αλλά δεν αντέχει σε λογική κριτική. Αυτά ίσως να είχαν κάποιο νόημα όταν ένας αθλητής ή μια ομάδα ήταν προσωπικοί σου γνωστοί, φίλοι και γείτονες, και η επιτυχία τους έφερνε πραγματικά οφέλη και στον τόπο τους. Έχω ξαναγράψει για την γελοιότητα του να ενθουσιάζεται ο εκφωνητής με τη νίκη μιας "ελληνικής ομάδας" με ξένο προπονητή και μόνο έναν Έλληνα στην πεντάδα, όταν έπαιζε με ξένη ομάδα που είχε δύο Έλληνες στην πεντάδα. Αλλά κατά τα άλλα η αιτιολόγηση του να υποστηρίζουμε τους "δικούς μας" είναι το ίδιο με το να βρίζουμε τον Χαμούροβιτς πέρσι που έπαιζε στον Πανκλωτσιακό και να τον αποθεώνουμε φέτος που παίζει στον Πανσουτιακό. Στον στίβο είναι βέβαια πιο "εκλεπτυσμένα" τα πράγματα, αλλά και πάλι συμβαίνει πολλές φορές αθλητές να παίρνουν υπηκοότητες αποκλειστικά και μόνο λόγω των αθλητικών τους ικανοτήτων ή επειδή στη χώρα τους υπήρχαν πολλοί καλοί στο αγώνισμά τους και δεν υπήρχε περίπτωση να διακριθούν. Πρέπει να υποστηρίξουμε έναν τέτοιον αθλητή μόνο και μόνο επειδή φόρεσε το εθνόσημό μας για προσωπικό του συμφέρον; Άσε δηλαδή που και πολλοί "γνήσιοι" Έλληνες ζουν και προπονούνται στο εξωτερικό, κάποιοι δε μεγάλωσαν κι εκεί και μιλάνε σπαστά ελληνικά.georgebi έγραψε: 26 Ιούλ 2024, 00:52Και τι; θα υποστηρίξω δηλαδή τον ξένο και όχι αυτόν που αγωνίζεται με το εθνόσημο μου στο στήθος;micmic έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 19:15Γιατί "μακάρι"; Μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνας; Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα συμπαθητικός, μάλλον από τους πιο αντιπαθητικούς τενίστες και ίσως ο πιο αντιπαθητικός Έλληνας αθλητής.georgebi έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 13:17Λέτε να το σηκώσει; μακάρι.... να δω τοτε τι θα λένε οι φαρμακόγλωσσες και ο .....Κερμιτ
Και καλά να μην υποστηρίξω τον δικό μου επειδή παίζει βρόμικα ή ξέρω γω, γνωρίζω πως ειναι ντοπε...να το καταλάβω
Αλλά να μην τον υποστηρίξω γιατι μου ειναι απλά......αντιπαθητικός
Τι να σου πω.... αυτά εμείς του στίβου δεν τα ξέρουμε....εμείς υποστηρίζουμε πάντα τους δικούς μας...με φίλαθλο πνεύμα μεν ...αλλά πάντα τους δικούς μας
Το δε όφελος για τη χώρα από τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών είναι μηδέν. Μην πω ότι είναι και επιζήμιες πολλές φορές, επειδή αποπροσανατολίζουν. Γι'αυτό άλλωστε και τις έχουν χρησιμοποιήσει και τις χρησιμοποιούν και πολλές κυβερνήσεις για πολιτικά οφέλη. Το σκάνδαλο με τους ντοπέ Ρώσους δεν έγινε μόνο και μόνο για "τη δόξα της Ρωσίας". Είναι γνωστή η εκτόξευση της δημοτικότητας του Πούτιν μετά τα πολλά μετάλια που κατέκτησαν οι Ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς του Sochi (και ενώ μέχρι πριν τους Ολυμπιακούς εκείνους η δημοτικότητά του πήγαινε απ'το κακό στο χειρότερο). Αλλά και στα καθ'ημάς, πολλοί λένε ότι αν δεν είχαμε το πανηγυράκι των Ολυμπιακών της Αθήνας είναι πιθανόν να είχαμε γλιτώσει τα μνημόνια. Και η αλόγιστη σπατάλη εκείνης της περιόδου, σ'αυτό ακριβώς βασίστηκε: Στην υποτιθέμενη "αθλητική δόξα της πατρίδας".