Άθεος έγραψε: 02 Φεβ 2024, 09:33
Όταν η Εύα παρουσιάστηκε στον Αδάμ, εκείνος είπε, κατά την μετάφραση των 70,: «Τοῦτο ΝΥΝ ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων μου καὶ σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός μου.» Στην δε μετάφραση του Βάμβα διαβάζουμε: «Τούτο είναι ΤΩΡΑ οστούν εκ των οστέων μου και σαρξ εκ της σαρκός μου».
Όπως βλέπετε στην εικόνα, η συγκεκριμένη εβραϊκή λέξη μεταφράζεται ως «τώρα», «αυτή τη φορά», ακόμα και ως «επιτέλους», όπου πλέον εννοείται ότι είχαν παρουσιαστεί περισσότερες από μια γυναίκες στον Αδάμ πριν από την Εύα.
Από θεολογικής άποψης, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και επομένως ο συγγραφέας εκφράζει έμμεσα μια δικαιολογία προς την λαϊκή αντίληψη η οποία γνωρίζει ότι υπήρξε μια γυναίκα πριν από την Εύα, αλλά που δεν ήταν δημιούργημα Θεού όπως η Εύα (πιθανότατα μια γυναίκα που γεννήθηκε από ανθρώπινη μήτρα).
Κατά την αντίληψη των αρχαίων λαών της Εγγύς Ανατολής, αυτή η γυναίκα ήταν η Λίλiθ, μια γυναίκα η οποία όμως δεν ήταν φυσιολογικός άνθρωπος.
Ήταν ανόητη η αρχαία λαϊκή αντίληψη, την οποία επικροτούν και οι θεολόγοι εμπνευστές της δημιουργίας ανθρώπων κατευθείαν από τον Θεό (χωρίς εμπλοκή γυναικείας μήτρας), ή την δικαιολογεί η ιστορία;
H φράση δεν περιέχει κανένα μυστήριο αν την δεί κάποιος μαζί με τα προηγούμενα και τα επόμενα;
Καὶ εἶπε Κύριος ὁ Θεός· οὐ καλὸν εἶναι τὸν ἄνθρωπον μόνον· ποιήσωμεν αὐτῷ βοηθὸν κατ᾿ αὐτόν.
καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς ἔτι ἐκ τῆς γῆς πάντα τὰ θηρία τοῦ ἀγροῦ καὶ πάντα τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ καὶ ἤγαγεν αὐτὰ πρὸς τὸν Ἀδάμ, ἰδεῖν τί καλέσει αὐτά. καὶ πᾶν ὃ ἐὰν ἐκάλεσεν αὐτὸ Ἀδὰμ ψυχὴν ζῶσαν, τοῦτο ὄνομα αὐτῷ.
καὶ ἐκάλεσεν Ἀδὰμ ὀνόματα πᾶσι τοῖς κτήνεσι καὶ πᾶσι τοῖς πετεινοῖς τοῦ οὐρανοῦ καὶ πᾶσι τοῖς θηρίοις τοῦ ἀγροῦ·
τῷ δὲ Ἀδὰμ οὐχ εὑρέθη βοηθὸς ὅμοιος αὐτῷ.
καὶ ἐπέβαλεν ὁ Θεὸς ἔκστασιν ἐπὶ τὸν Ἀδάμ, καὶ ὕπνωσε· καὶ ἔλαβε μίαν τῶν πλευρῶν αὐτοῦ καὶ ἀνεπλήρωσε σάρκα ἀντ᾿ αὐτῆς.
καὶ ᾠκοδόμησεν ὁ Θεὸς τὴν πλευράν, ἣν ἔλαβεν ἀπὸ τοῦ Ἀδάμ, εἰς γυναῖκα καὶ ἤγαγεν αὐτὴν πρὸς τὸν Ἀδάμ.
καὶ εἶπεν Ἀδάμ· τοῦτο νῦν ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων μου καὶ σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός μου· αὕτη κληθήσεται γυνή, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς αὐτῆς ἐλήφθη αὕτη·
ἕνεκεν τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν.
Αρα, αφού ο Αδάμ είδε όλα τα ζώα και διαπίστωσε ότι κανένα δεν του ταίριαζε, όταν είδε την Εύα είπε ότι επιτέλους αυτή του ταιρι'αζει σαν "βοηθός". Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν λέει. Κάνει μήπως κάποιον υπαινιγμό ότι είχε ξαναγίνει εις σάρκα μίαν με την Λίλιθ;