Σελίδα 4 από 5
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 14:39
από paul25
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 13:19
Beria έγραψε: 26 Μαρ 2023, 12:44
Όλα τα άρθρα για τον μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού αναπαράγουν την ίδια ιστορία -εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα, τον ανταλλασσαν οι Άγγλοι με σταφίδες ( οι Άγγλοι; )
Καμία πηγή;
Aυτο ψαχνω κι εγω. Πηγη;
Και γιατί οι Άγλλοι και όχι οι Σπανιόλοι ή οι Πορτογάλλοι που φέρανε και τα Πορτοκάλια;
Αν το φερνανε οι Αγγλοι θα το λεγανε Cod.
Οι Νορβηγοι Torsk
Οι Πορτογάλλοι το λένε Bacalhau.
Φαινεται πως η ονομασια προερχεται απο το λατινικο baculum > μπαστούνι, ραβδί.
Προφανως επειδή το βαζανε με ραβδιά να λιαστει με το αλατι.
Μούφα πρέπει να ναι οι Ιστορία με τους Άγγλους.
Διότι αν μιλούμε πάντα για τον 16 αιώνα, είναι η εποχή που Άγγλοι ιδρύουν αποικίες και γίνονται μεγάλη ναυτική εμπορική δύναμη παίρνοντας την σκυτάλη από τους Πορτογάλους. Επομένως, θα το έπαιρναν από τους Πορτογάλους και ίσως αργότερα να το παρασκεύαζαν μόνοι τους και το πουλούσαν παντού. Αν το πήραν από άλλους θα κράτησαν την ονομασία.
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 14:43
από Υδράργυρος
Δε μπορει να ειναι τοσο παλια ιστορια. Το εθιμο πρεπει να εμφανιστηκε τα τελευταια 100-150 χρονια και αν...
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 14:45
από paul25
Υδράργυρος έγραψε: 26 Μαρ 2023, 14:43
Δε μπορει να ειναι τοσο παλια ιστορια. Το εθιμο πρεπει να εμφανιστηκε τα τελευταια 100-150 χρονια και αν...
Η ιστορία είναι τόσο παλιά, το θέμα είναι πότε διαδόθηκε μαζικά στην Ελλάδα. Διότι όπως ξέρουμε πολύ καλά δεν σημαίνει ότι όταν εμφανίζεται κάπου ένα προϊόν τότε αυτό εμφανίζεται και σε όλες τις αγορές ταυτόχρονα. Πόσα χρόνια έκανε στην Ελλάδα να έχουν όλοι τηλεόραση και να πωλούνται μαζικά;
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 14:46
από argouen
Υδράργυρος έγραψε: 26 Μαρ 2023, 14:43
Δε μπορει να ειναι τοσο παλια ιστορια. Το εθιμο πρεπει να εμφανιστηκε τα τελευταια 15-20
100-150 χρονια
και αν...
φιξεδ. Ψάρι μεσα στη νηστεία 'επιτρεπόταν' Κυριακή των Βαΐων, αυτό θυμάμαι εγω

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 19:40
από Sid Vicious
Beria έγραψε: 26 Μαρ 2023, 00:49
Για να τιμήσουμε τους Νορβηγούς φιλέλληνες
Ένα ενδιαφέρον και όχι τόσο γνωστό θέμα, ο Σκανδιναβικός Φιλελληνισμός.
Όντως ο βασιλιάς της Νορβηγίας Κρίστιαν Φρέντερικ ήταν θερμός φιλέλληνας και συνεισέφερε οικονομικά στον Αγώνα. Όπως και η πριγκίπισσα της Σουηδίας Σοφία Αλμπερτίνα που ίδρυσε την Φιλελληνική επιτροπή γυναικών. Αξιοσημείωτο ότι στην πολιορκία του Μεσολογγίου υπήρξε και Σουηδός εθελοντής που έχασε την ζωή του.
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 20:43
από Tarkovsky
Έψαξα λίγο την ιστορία της λέξης και βρήκα τα εξής ενδιαφέροντα.
Στην αρχαιότητα ο μπακαλιάρος της ανατολικής Μεσογείου -πρωτοξάδερφος εκείνου του Ατλαντικού- ήταν γνωστός ως
όνος, ένεκα της σκούρας σταχτιάς ταινίας στη ράχη του όπως ο γάιδαρος.
Κατά τη μεσαιωνική περίοδο επικράτησε το
γάδος, ιταλικής προέλευσης και πιο ελκυστικό για τον αγοραστή - άλλη περίπτωση τέτοιας μετονομασίας είδους των ελληνικών θαλασσών είναι ο ποντικός ---> σαλούβαρδος (για μένα στα 3-4 νοστιμότερα, αρκεί να τον βρεις

).
Όπως το 60% των σύγχρονων ονομασιών των ελληνικών ψαριών (στους ναυτικούς όρους το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από το 75%), το
μπακαλιάρος βγαίνει από το ιταλικό μπακαλά (
baccalà), το οποίο βέβαια προήλθε από το πορτογαλικό
bacalhau. Αρχικά η λέξη αφορούσε μόνο στον εισαγόμενο παστό, αργότερα όμως επεκτάθηκε σε όλους τους εμπορεύσιμους τύπους του ψαριού, εγχώριας ή ξένης αλιείας.
Έκτοτε, ως γάδος καλείται αποκλειστικά η -επίσης ξαδελφούλα- μουρούνα.
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 20:48
από Tarkovsky
Στη σκορδαλιά να αλέθετε μαζί και ψητή ξεφλουδισμένη μελιτζάνα (= μελιτζανοσκορδαλιά).
Πρωτοδοκίμασα χτες και δεν υπάρχει επιστροφή...
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 21:08
από taxalata xalasa
Tarkovsky έγραψε: 26 Μαρ 2023, 20:43
Έψαξα λίγο την ιστορία της λέξης και βρήκα τα εξής ενδιαφέροντα.
Στην αρχαιότητα ο μπακαλιάρος της ανατολικής Μεσογείου -πρωτοξάδερφος εκείνου του Ατλαντικού- ήταν γνωστός ως
όνος, ένεκα της σκούρας σταχτιάς ταινίας στη ράχη του όπως ο γάιδαρος.
Κατά τη μεσαιωνική περίοδο επικράτησε το
γάδος, ιταλικής προέλευσης και πιο ελκυστικό για τον αγοραστή - άλλη περίπτωση τέτοιας μετονομασίας είδους των ελληνικών θαλασσών είναι ο ποντικός ---> σαλούβαρδος (για μένα στα 3-4 νοστιμότερα, αρκεί να τον βρεις

).
Όπως το 60% των σύγχρονων ονομασιών των ελληνικών ψαριών (στους ναυτικούς όρους το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από το 75%), το
μπακαλιάρος βγαίνει από το ιταλικό μπακαλά (
baccalà), το οποίο βέβαια προήλθε από το πορτογαλικό
bacalhau. Αρχικά η λέξη αφορούσε μόνο στον εισαγόμενο παστό, αργότερα όμως επεκτάθηκε σε όλους τους εμπορεύσιμους τύπους του ψαριού, εγχώριας ή ξένης αλιείας.
Έκτοτε, ως γάδος καλείται αποκλειστικά η -επίσης ξαδελφούλα- μουρούνα.
Νομιζω πως ο Όνος είναι ο Μερλούκιος που ειναι της ιδιας οικογενειας, αλλα δεν ειναι Μπακαλαος.
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 22:52
από hellegennes
Sid Vicious έγραψε: 26 Μαρ 2023, 19:40
Beria έγραψε: 26 Μαρ 2023, 00:49
Για να τιμήσουμε τους Νορβηγούς φιλέλληνες
Ένα ενδιαφέρον και όχι τόσο γνωστό θέμα, ο Σκανδιναβικός Φιλελληνισμός.
Όντως ο βασιλιάς της Νορβηγίας Κρίστιαν Φρέντερικ ήταν θερμός φιλέλληνας και συνεισέφερε οικονομικά στον Αγώνα. Όπως και η πριγκίπισσα της Σουηδίας Σοφία Αλμπερτίνα που ίδρυσε την Φιλελληνική επιτροπή γυναικών. Αξιοσημείωτο ότι στην πολιορκία του Μεσολογγίου υπήρξε και Σουηδός εθελοντής που έχασε την ζωή του.
Σε όλην την Ευρώπη υπήρχαν φιλέλληνες.
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 27 Μαρ 2023, 17:56
από Sid Vicious
hellegennes έγραψε: 26 Μαρ 2023, 22:52
Sid Vicious έγραψε: 26 Μαρ 2023, 19:40
Beria έγραψε: 26 Μαρ 2023, 00:49
Για να τιμήσουμε τους Νορβηγούς φιλέλληνες
Ένα ενδιαφέρον και όχι τόσο γνωστό θέμα, ο Σκανδιναβικός Φιλελληνισμός.
Όντως ο βασιλιάς της Νορβηγίας Κρίστιαν Φρέντερικ ήταν θερμός φιλέλληνας και συνεισέφερε οικονομικά στον Αγώνα. Όπως και η πριγκίπισσα της Σουηδίας Σοφία Αλμπερτίνα που ίδρυσε την Φιλελληνική επιτροπή γυναικών. Αξιοσημείωτο ότι στην πολιορκία του Μεσολογγίου υπήρξε και Σουηδός εθελοντής που έχασε την ζωή του.
Σε όλην την Ευρώπη υπήρχαν φιλέλληνες.
Ναι αλλα εδω ασχολουμαστε με τον Σκανδιναβικο φιλελληνισμο, αν το νημα ηταν για μακαρονια και πιτσες θα μιλουσαμε για τον Ιταλικο φιλελληνισμο. Μην βγαινεις εκτος θεματος.
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 27 Μαρ 2023, 18:01
από taxalata xalasa
Sid Vicious έγραψε: 27 Μαρ 2023, 17:56
hellegennes έγραψε: 26 Μαρ 2023, 22:52
Sid Vicious έγραψε: 26 Μαρ 2023, 19:40
Ένα ενδιαφέρον και όχι τόσο γνωστό θέμα, ο Σκανδιναβικός Φιλελληνισμός.
Όντως ο βασιλιάς της Νορβηγίας Κρίστιαν Φρέντερικ ήταν θερμός φιλέλληνας και συνεισέφερε οικονομικά στον Αγώνα. Όπως και η πριγκίπισσα της Σουηδίας Σοφία Αλμπερτίνα που ίδρυσε την Φιλελληνική επιτροπή γυναικών. Αξιοσημείωτο ότι στην πολιορκία του Μεσολογγίου υπήρξε και Σουηδός εθελοντής που έχασε την ζωή του.
Σε όλην την Ευρώπη υπήρχαν φιλέλληνες.
Ναι αλλα εδω ασχολουμαστε με τον Σκανδιναβικο φιλελληνισμο, αν το νημα ηταν για μακαρονια και πιτσες θα μιλουσαμε για τον Ιταλικο φιλελληνισμο.
Μην βγαινεις εκτος θεματος.
Θεμα: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 27 Μαρ 2023, 18:02
από Sid Vicious
taxalata xalasa έγραψε: 27 Μαρ 2023, 18:01
Sid Vicious έγραψε: 27 Μαρ 2023, 17:56
hellegennes έγραψε: 26 Μαρ 2023, 22:52
Σε όλην την Ευρώπη υπήρχαν φιλέλληνες.
Ναι αλλα εδω ασχολουμαστε με τον Σκανδιναβικο φιλελληνισμο, αν το νημα ηταν για μακαρονια και πιτσες θα μιλουσαμε για τον Ιταλικο φιλελληνισμο.
Μην βγαινεις εκτος θεματος.
Θεμα: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Συναντάται κυρίως στις βόρειες χώρες και στα ψυχρά κλίματα, ιδιαίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 27 Μαρ 2023, 18:15
από Ερμής
Πότε δε μ'άρεσε ο παστος βακαλαος αλλά σκορδαλιά και τζατζίκια τα έτρωγα με το κουτάλι. Αυτά μέχρι κάπου το 2013. Η τότε σχέση μου δεν πάλευε με τίποτα το σκόρδο και το σεβομουν οπότε ήμασταν μαζί, δλδ σχεδόν παντα. Μετά από χρόνια αφού χωρίσαμε πήγα να δοκιμάσω τζατζίκι. Μου έφερε απέχθεια. Δε θέλω να φαντάζομαι τι θα πάθω αν έρθω σε επαφή με σκορδαλιά
Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 27 Μαρ 2023, 18:20
από taxalata xalasa
Sid Vicious έγραψε: 27 Μαρ 2023, 18:02
taxalata xalasa έγραψε: 27 Μαρ 2023, 18:01
Sid Vicious έγραψε: 27 Μαρ 2023, 17:56
Ναι αλλα εδω ασχολουμαστε με τον Σκανδιναβικο φιλελληνισμο, αν το νημα ηταν για μακαρονια και πιτσες θα μιλουσαμε για τον Ιταλικο φιλελληνισμο.
Μην βγαινεις εκτος θεματος.
Θεμα: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Συναντάται κυρίως στις βόρειες χώρες και στα ψυχρά κλίματα, ιδιαίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 27 Μαρ 2023, 18:38
από waldorf
Ερμής έγραψε: 27 Μαρ 2023, 18:15
Πότε δε μ'άρεσε ο παστος βακαλαος αλλά σκορδαλιά και τζατζίκια τα έτρωγα με το κουτάλι. Αυτά μέχρι κάπου το 2013. Η τότε σχέση μου δεν πάλευε με τίποτα το σκόρδο και το σεβομουν οπότε ήμασταν μαζί, δλδ σχεδόν παντα. Μετά από χρόνια αφού χωρίσαμε πήγα να δοκιμάσω τζατζίκι. Μου έφερε απέχθεια. Δε θέλω να φαντάζομαι τι θα πάθω αν έρθω σε επαφή με σκορδαλιά
Κάτι (σχεδόν) παρόμοιο...
Σκόρδο ΔΕΝ βάζω μόνο στον καφέ μου (ακόμη).
Το τρώω σε τεράστιες ποσότητες κυριολεκτικά παντού.
Σκορδαλιά δεν θέλω να την μυρίσω καν στο διπλανό τετράγωνο...
