!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
enaon

Re: Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon »

καλά, αλλά ειναι σαν να μου λές οτι συζητάμε 2 μέρες και απλά δεν δίνεις σημασία τι γράφω. Αν δεν έχει διαφορά το πχιος απο το πχιο-ός οκ, το λέμε ίδια, απο εχθές.
Uppercut

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Uppercut »

enaon έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:56 καλά, αλλά ειναι σαν να μου λές οτι συζητάμε 2 μέρες και απλά δεν δίνεις σημασία τι γράφω. Αν δεν έχει διαφορά το πχιος απο το πχι-ός οκ, το λέμε ίδια, απο εχθές.
Έχεις καταλάβει ότι όλο το θέμα του νήματος είναι αν είναι δισύλλαβο ή μονοσύλλαβο, έτσι; Ο μόνος τρόπος να ήταν δισύλλαβο θα ήταν να υπήρχε κι άλλο φωνήεν πλην του "ο".
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:49 Καλά κάνατε και το βάλατε. Κι ο Πάριος όπως λέμε το λέει. Το θέμα είναι να βάλετε κάποιον που το λέει "ποι-ος".
Ααααα εγώ το έβαλα επειδή μαρεσει κ για να χαλαρώσω το κλίμα. Δεν έχω άποψη για το ποιος. Από σας περιμένω. Αλλά διαφωνείτε. Ή μόνο ο έναον διαφωνεί; Αυτός είναι πνεύμα αντιλογίας. Αν είναι μόνο γι'αυτόν, δεν μας πειράζει. :003:

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Άβαταρ μέλους
enaon

Custom_F έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:00 Αυτός είναι πνεύμα αντιλογίας. Αν είναι μόνο γι'αυτόν, δεν μας πειράζει. :003:
:c040:
Uppercut

Custom_F έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:00
Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:49 Καλά κάνατε και το βάλατε. Κι ο Πάριος όπως λέμε το λέει. Το θέμα είναι να βάλετε κάποιον που το λέει "ποι-ος".
Ααααα εγώ το έβαλα επειδή μαρεσει κ για να χαλαρώσω το κλίμα. Δεν έχω άποψη για το ποιος. Από σας περιμένω. Αλλά διαφωνείτε. Ή μόνο ο έναον διαφωνεί; Αυτός είναι πνεύμα αντιλογίας. Αν είναι μόνο γι'αυτόν, δεν μας πειράζει. :003:
Όχι κι ο enaon συμφωνεί όπως φαίνεται. Υπήρξαν διάφοροι άλλοι που είπαν ότι προφέρουν με γελοίους τρόπους, ότι λένε τον ήλιο σαν το ήλιο το στοιχείο, ότι λένε "μάτ-ι-α" και τέτοια. Όλα αυτά αφού πέρασαν κάποιες σελίδες για να γίνει κατανοητό ότι είναι άλλο οι ήχοι κι άλλα τα γράμματα. 30 σελίδες για αυτές τις ανοησίες.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

enaon έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:02
Custom_F έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:00 Αυτός είναι πνεύμα αντιλογίας. Αν είναι μόνο γι'αυτόν, δεν μας πειράζει. :003:
:c040:
:a015:

Uppercut

Btw, enaon, όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον, αλλά είχες πει αυτό:
enaon έγραψε: 29 Δεκ 2018, 14:26
Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 14:22 Και για να γυρίσουμε και στο θέμα, αφού ο ritzeri δε θέλει να μας αποκαλύψει. Βρήκε κανένας τελικά τις δύο συλλαβές στο "ποιος";
αν οι συλλαβές είναι ο φωνητικός τονισμός όταν λέμε την λέξη, εγώ νομίζω έχει δυο, εκτός αν βαριέμαι που το κάνω μονοσύλλαβο.
Αυτό σ' έβαλε στο camp των άλλων που έλεγαν ότι το λένε "ποι-ος" αν και μάλλον δεν ήθελες να πεις κάτι τέτοιο, γιατί μόνο έτσι θα είχε δύο διακριτές συλλαβές. Αυτό που λες εσύ ότι μπορεί να τραβάς έναν ήχο δεν έχει σχέση με τις συλλαβές που έχει η λέξη. Απλά για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
Άβαταρ μέλους
enaon

Custom_F έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:06
αυτό έψαχνα :)

:salicry:
Άβαταρ μέλους
enaon

Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:07 Btw, enaon, όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον, αλλά είχες πει αυτό:
οκ ναι ρε μια χαρά, ευχαριστώ γενικά για τις πληροφορίες στο νήμα, πλάκα ειχε :)
Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:07 Έχεις καταλάβει ότι όλο το θέμα του νήματος είναι αν είναι δισύλλαβο ή μονοσύλλαβο, έτσι; Ο μόνος τρόπος να ήταν δισύλλαβο θα ήταν να υπήρχε κι άλλο φωνήεν πλην του "ο".
πιάστηκα απο ένα ποστ του προφέσορα, που έλεγε οτι αν τονίζεται φωνητικά θα έπρεπε να έχει σημασία ίσως, αλλα γενικά δεν κατάλαβα οτι ειναι τόσο σημαντικό θέμα. :)
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:07 Αυτό σ' έβαλε στο camp
Τελικά αντί να με φτιάξεις εσύ σε χάλασα εγώ; :003:
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
Άβαταρ μέλους
Custom_F

enaon έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:08
Custom_F έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:06
αυτό έψαχνα :)

:salicry:
:c020:

Uppercut

Dwarven Blacksmith έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:14
Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:07 Αυτό σ' έβαλε στο camp
Τελικά αντί να με φτιάξεις εσύ σε χάλασα εγώ; :003:
:smt005:
Άβαταρ μέλους
enaon

hellegennes και εσένα ευχαριστώ, εκεί με το γόνατο και το γιές ήσουν φοβερός, όταν θες μοιάζεις πολύ δυνατός :)
Uppercut

enaon έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:10
πιάστηκα απο ένα ποστ του προφέσορα, που έλεγε οτι αν τονίζεται φωνητικά θα έπρεπε να έχει σημασία ίσως, αλλα γενικά δεν κατάλαβα οτι ειναι τόσο σημαντικό θέμα. :)

Είναι σημαντικό αυτό που είπε ο Προφέσορας, πρόσεξε. Είπε ότι το σύστημα τονισμού μας θα μπορούσε να είναι ορθολογικότερο, ν' αποτυπώνει πιο σωστά τη γλώσσα λαμβάνοντας πλήρως υπόψιν τον τονισμό στη φωνή. Σε πολλές περιπτώσεις μονοσύλλαβες λέξεις μπορεί να τονίζονται ενώ δισύλλαβες όχι. Αυτό δεν έχει σχέση με το αν είναι μονοσύλλαβη ή όχι η λέξη μας, νομίζω το λύσαμε αυτό. Είναι διαφορετικό θέμα. Είναι κι ένα ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου όμως, ένα σύστημα που θα αποτύπωνε τον τονισμό της κάθε λέξης μέσα στη φράση κάθε φορά, θα ήταν πολύ δύσκολο να διδαχθεί στην πράξη. Δεν το βρίσκω εφαρμόσιμο, παρά τις σωστές επισημάνσεις των αδυναμιών του παρόντος μονοτονικού. Δεν έχω μελετήσει τέτοιες προτάσεις πάντως και θ' άκουγα με ενδιαφέρον όποιον θεωρεί πως μπορεί να προταθεί ένα βελτιωμένο μονοτονικό σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει ένα σημείο, ή αγνοια του οποίου που κρύβεται πίσω από τις παρανοήσεις που είδαμε σ' αυτό το νήμα, δηλαδή την εγγενή αδυναμία του γραπτού λόγου ν' αναπαραστήσει με απόλυτη ακρίβεια την γλώσσα.
Άβαταρ μέλους
enaon

άππερ αν θές για πλάκα ξαναπέρνα τα, θα δεις νομίζω οτι εγώ τουλάχιστον ποτέ δεν είπα ότι ξέρω, και ποτέ δεν αμφισβήτησα οτι το θέμα λύθηκε αμέσως.

Μετά είπα οτι μου μοιάζει περίεργο που βασίζουμε την φωνητική σε μία γλώσσα που δεν υπήρξε ποτέ ηχητικά, δεν ήταν διάλεκτος, την δημοτική, και γενικά μου άρεσε η κουβέντα γύρω απο το θέμα.

το μόνο λίγο σπαστικό ήταν, οτι εσύ και ο χέλης πού έχετε γνώσεις, ήσασταν και πολύ νευριασμένοι ώς συνήθως. :003:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος enaon την 31 Δεκ 2018, 03:06, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”