!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Μαγισσα: Το ελληνικό games of thrones

Κινηματογράφος (κριτικές και προτάσεις), θέατρο, ερμηνεία, χορός, τραγούδι, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.ά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Μαγισσα: Το ελληνικό games of thrones

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

George_V έγραψε: 22 Οκτ 2024, 11:52 Ειδικα ο Braveheart ιστορικα ειναι ολος λαθος απο την αρχη μεχρι το τελος.
Ε ναι, ρε Γιώργο, αλλά συγκρίνεις τον Γκίμπσον με την Πιπίτσα; Σκηνοθετικά, κινηματογραφικά, αισθητικά, υποκριτικά το Braveheart είναι εξαιρετικό. Ιστορικά είναι τελείως για τον πούτσο, αλλά έχει όλα τα υπόλοιπα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V »

zteo έγραψε: 22 Οκτ 2024, 13:20
George_V έγραψε: 22 Οκτ 2024, 11:52
Mitharadir έγραψε: 20 Οκτ 2024, 17:09
Μερικά παραδείγματα άλλων τόσο ανακριβών ιστορικών σειρών και ταινιών;
Braveheart

The Tudors

The Borgias

The Vikings

The Patriot

The Gladiator

The Slave Empress (αλλα ενα πράγμα που εκανε 110% σωστα ηταν τα σκηνικα και τα ρουχα που ηταν spot on για την εποχη. Το σενάριο ηταν γαμησε τα).

Αgora

Kαι αρκετες αλλες.

Ιστορικα ανακριβεις αλλα δεν περιμεναμε να δουμε ντοκυμαντερ. Ειναι enjoyable in their own way.

Ειδικα ο Braveheart ιστορικα ειναι ολος λαθος απο την αρχη μεχρι το τελος.
Το vikings τι ανακρίβειες είχε?
Eχει βαλει τον Ρολλο αδελφο του Ραγκναρ (δεν ηταν)

Παρουσιαζει την χριστιανικη πλευρα ως πιο επιθετικη/υπουλη

Ο Ανσγκαρ εκτελειται απο την Βασιλισσα ενω στην πραγματικοτητα πεθανε ειρηνικα στα 80 του χρονια εχοντας επιτυχει τον εκχριστιανισμο της περιοχης

Ο Ραγκναρ λεηλατει το Μοναστηρι του Λιντισφαρνε και μετα τον βλεπουμε να πολιορκει το Παρισι. Μονο που το πρωτο γεγονος εγινε το 793 και το δευτερο γεγονος (στο οποιο ο Ραγκναρ δεν υπηρχε) εγινε το 846.

Αρκετοι χαρακτηρες ειναι εντελως fictional και αποτελουν αμαλγαμα υπαρκτων προσωπων οπως η Κουενριθ της Μερσια. Ανυπαρκτο προσωπο αλλα οι πραξεις της ειναι ουσιαστικα η συνενωση 3 διαφορετικων Βασιλισσων του 10ου αιωνα

Και φυσικα λαθη σε σκηνικα και στην αποδοση του τροπου ζωης των Βικινγκς (οπως τατουαζ, λαθος κτιρια τα οποια εμφανιστηκαν 400 χρονια μετα στην περιοχη κλπ)

Αμα συνεχισω θα βρω και αλλες.

Φυσικα δε λεω οτι δεν ειναι μια καλη σειρα να δει κανεις για να ψυχαγωγηθει/περάσει την ωρα του. Ειναι μια μυθοπλασια τραβηγμενη απο τα μαλλια αλλα σε ιστορικες λεπτομερειες ειναι way off the charts

Οπως ειπα δεν περιμενε κανεις να δει ντοκυμαντερ για Βικινγκς.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Άβαταρ μέλους
George_V

hellegennes έγραψε: 22 Οκτ 2024, 13:33
George_V έγραψε: 22 Οκτ 2024, 11:52 Ειδικα ο Braveheart ιστορικα ειναι ολος λαθος απο την αρχη μεχρι το τελος.
Ε ναι, ρε Γιώργο, αλλά συγκρίνεις τον Γκίμπσον με την Πιπίτσα; Σκηνοθετικά, κινηματογραφικά, αισθητικά, υποκριτικά το Braveheart είναι εξαιρετικό. Ιστορικά είναι τελείως για τον πούτσο, αλλά έχει όλα τα υπόλοιπα.
Δε διαφωνω.

Η διαφωνια μας ομως με τον Μιθαραντιρ ηταν αν υπαρχει αλλη ταινια/σειρα τοσο ιστορικα ανακριβης. Οχι για το αν ηταν καλη ταινια η οχι.

Ο Braveheart τεχνικα ειναι αρτιος.

Ιστορικα ομως, η διεθνης ακαδημαικη κοινοτητα θελει να στειλει το σεναριογραφικο τιμ στην πυρα γιατι ακομα και το βασικο κειμενο πανω στο οποιο βασιζεται ο Braveheart (Βlind Harry's Ballad) ειναι ψιλοανακριβες ιστορικα αυτοι το γάμησαν και ψοφησε.

Ακομα και ο τιτλος της ταινιας ειναι λαθος. O William Wallace δεν ονομαζοταν ποτε Braveheart.

Αντιθετα ομως ο Robert Bruce ηταν γνωστος ηδη απο τον 14ο αιωνα σαν Braveheart. Και ειναι γνωστο οτι οταν βγηκε ο τιτλος στην Σκωτια πρωτη φορα πολλοι νομιζαν οτι αναφέρεται στον Ρομπερτ Μπρους μιας και οι Σκωτσεζοι τον ηξεραν ηδη επι 6 αιωνες ως Braveheart.

Kαι παλι δεν θα πω οτι δεν βλεποταν. Μια χαρα ηταν ως ταινια και ως εργο. Και σημερα το βλεπω ανετα. Αλλα ιστορικα και μονο ειναι μια μπουρδα και μιση.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
zteo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zteo »

Το έργο Braveheart βασίζεται σε ένα επικό ποίημα για τον Williams Wallance και ειναι το μοναδικο που αναφέρεται σε αυτον οπότε οποίο ιστορικό στοιχείο γύρω από το πρόσωπο του είναι αμφισβητισιμο.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Άβαταρ μέλους
George_V

zteo έγραψε: 22 Οκτ 2024, 13:51 Το έργο Braveheart βασίζεται σε ένα επικό ποίημα για τον Williams Wallance και ειναι το μοναδικο που αναφέρεται σε αυτον οπότε οποίο ιστορικό στοιχείο γύρω από το πρόσωπο του είναι αμφισβητισιμο.
Α δλδ το μονο που ξερουμε για τον Wallace ειναι η Μπαλαντα του Τυφλου Χαρυ ε?

Mε να προχειρο γκουγκλαρισμα βρισκεις τουλαχιστον 5-7 contemporary sources για τη ζωη του.

Απλα ο Γκιμπσον πηγε με την Μπαλαντα γιατι του αρεσε καλυτερα σαν μεταφορα ασχετως αν ειναι τιγκα στην ανακριβεια.

Ξερουμε πολυ περισσοτερα για τον Wallace απο αλλους Σκωτσεζους.

Οπως π.χ. οτι δεν ηταν ο peasant πιτσιρικας που επαναστατησε γιατι του σφαξαν τη γυναικα αλλα ηταν ενας 50χρονος minor noble απο τα Highlands
Άβαταρ μέλους
hellegennes

George_V έγραψε: 22 Οκτ 2024, 13:39 Ακομα και ο τιτλος της ταινιας ειναι λαθος. O William Wallace δεν ονομαζοταν ποτε Braveheart.

Αντιθετα ομως ο Robert Bruce ηταν γνωστος ηδη απο τον 14ο αιωνα σαν Braveheart. Και ειναι γνωστο οτι οταν βγηκε ο τιτλος στην Σκωτια πρωτη φορα πολλοι νομιζαν οτι αναφέρεται στον Ρομπερτ Μπρους μιας και οι Σκωτσεζοι τον ηξεραν ηδη επι 6 αιωνες ως Braveheart.

Kαι παλι δεν θα πω οτι δεν βλεποταν. Μια χαρα ηταν ως ταινια και ως εργο. Και σημερα το βλεπω ανετα. Αλλα ιστορικα και μονο ειναι μια μπουρδα και μιση.
Δεν ξέρω πού το διάβασες αυτό αλλά δεν ξέρω καμμιά ιστορική πηγή να αναφέρει τον Ρόμπερτ Μπρους σαν Braveheart (ούτε και τον Γουάλας, βέβαια).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
George_V

hellegennes έγραψε: 22 Οκτ 2024, 13:57
George_V έγραψε: 22 Οκτ 2024, 13:39 Ακομα και ο τιτλος της ταινιας ειναι λαθος. O William Wallace δεν ονομαζοταν ποτε Braveheart.

Δεν ξέρω πού το διάβασες αυτό αλλά δεν ξέρω καμμιά ιστορική πηγή να αναφέρει τον Ρόμπερτ Μπρους σαν Braveheart (ούτε και τον Γουάλας, βέβαια).
First off, the name of the film is Braveheart and the film is about William Wallace. Your average viewer would assume that Wallace himself was known as Braveheart. Unfortunately, if anybody is the “real” Braveheart then that would be King Robert the Bruce.
https://scotlands-stories.com/bravehear ... he%20Bruce.

Unofficially Braveheart ηταν ενα παρατσουκλι που δοθηκε στον Ρομπερτ Μπρους γιατι ειχε ζητησει μετα το θανατο του να του βγάλουν την καρδια και να την πανε μαζι με τους αλλους Ιπποτες σε Σταυροφορια.

Ο φιλος του Τζειμς Νταγκλας εκτέλεσε αυτη την παραγγελια και με την καρδια του Μπρους σε ενα ασημενιο κιβωτιο πηγε στην Ισπανια οπου πολεμουσαν τους Αραβες.

Καποια στιγμη περικυκλωθηκαν απο Αραβες και σε μια τελευταια εφοδο αυτοκτονιας ο Νταγκλας πέταξε το κουτι με την καρδια προς το μερος των Αραβων φωνάζοντας “Onwards Braveheart, Douglas shall follow thee or die”

Αυτο τουλαχιστον λεει ο θρυλος. Αληθεια η οχι δεν το ξερουμε. Αλλα για τους Σκωτσεζους ειναι ενας απο τους εθνικους τους θρυλους και το ονομα Braveheart τουλαχιστον unofficialy εχει συνδεθει με τον Robert Bruce εστω και μετα θανατον.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Εγώ πάλι αυτήν την ιστορία την βρίσκω μόνο σε ανυπόστατα sites. Έχεις κάποια πρωτογενή πηγή;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
George_V

hellegennes έγραψε: 22 Οκτ 2024, 14:27 Εγώ πάλι αυτήν την ιστορία την βρίσκω μόνο σε ανυπόστατα sites. Έχεις κάποια πρωτογενή πηγή;
Yπαρχει αναφορα στα εργα του Τζον Μπαρμπουρ (14ος αιωνας) για τον θανατο του Τζειμς Νταγκλας στη μάχη της Τεμπα στην Ισπανια.

Δεν θα διαφωνησω οτι υπαρχει υποψια λαθροχειριας τον 16ο αιωνα αλλα αυτο δεν αλλαζει και πολυ τα πράγματα.

Ειτε εγινε στην πραγματικοτητα ειτε ειναι θρυλος, ειτε λαθροχειρια του 16ου αιωνα, για τους Σκωτσέζους δεν εχει απολυτως καμια σημασια καθως το ονομα Braveheart εχει συνδεθει με τον Ρομπερτ Μπρους.

Οπως δεν εχει καμια σημασια για μας αν υψωθηκε το Λαβαρο στην Αγια Λαυρα 25 Μαρτιου 1821 η οχι. Η συνδεση εχει καθιερωθει στη συνειδηση μας οπως το Braveheart στη συνειδηση των Σκοτσέζων.
Mitharadir

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mitharadir »

ΓΑΛΗ έγραψε: 20 Οκτ 2024, 13:35 Εδώ που τα λέμε παίδες, αν και υπάρχουν όντως υπερβολές στη Μάγισσα 1+2, δεν θα 'λεγα ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες και ίσως πολύ πιο υπερβολικές έως κωμικές, σε αντίστοιχες ξένες και λαοφιλείς σειρές, που αναφέρονται σε ιστορικές περιόδους.

Οπότε, αν και δεν τρελλαίνομαι, βρίσκω το ισοζύγιο θετικό.
Braveheart

The Tudors

The Borgias

The Vikings

The Patriot

The Gladiator

The Slave Empress (αλλα ενα πράγμα που εκανε 110% σωστα ηταν τα σκηνικα και τα ρουχα που ηταν spot on για την εποχη. Το σενάριο ηταν γαμησε τα).

Αgora

Kαι αρκετες αλλες.

Ιστορικα ανακριβεις αλλα δεν περιμεναμε να δουμε ντοκυμαντερ. Ειναι enjoyable in their own way.

Η σειρά Vikings η τελευταία σεζόν όσον αφορά το Βυζάντιο έκανε καλή αρκετά απεικόνιση.Η σειρά Tudors πρόβαλε αρκετά αλλοπροσαλο τον Ερρίκο Τυδώρ αλλά πολλές από τις ενέργειες του είχαν βαθύτερα αίτια.Εχει περάσει στην ιστορία ως τυρρανος αλλά οι περισσότερες αποφάσεις του είχαν στρατηγική από πίσω (καλή ή κακή αυτό το κρίνει ο καθένας).
Άβαταρ μέλους
George_V

Mitharadir έγραψε: 22 Οκτ 2024, 16:09
Braveheart

The Tudors

The Borgias

The Vikings

The Patriot

The Gladiator

Αgora

Kαι αρκετες αλλες.

Η σειρά Vikings η τελευταία σεζόν όσον αφορά το Βυζάντιο έκανε καλή αρκετά απεικόνιση.Η σειρά Tudors πρόβαλε αρκετά αλλοπροσαλο τον Ερρίκο Τυδώρ αλλά πολλές από τις ενέργειες του είχαν βαθύτερα αίτια.Εχει περάσει στην ιστορία ως τυρρανος αλλά οι περισσότερες αποφάσεις του είχαν στρατηγική από πίσω (καλή ή κακή αυτό το κρίνει ο καθένας).
Δεν θα το λεγα.

Ειδικα σε κατι σκηνες που απεικονιζοταν ο Μανιακης φοραγε στολη που φορουσαν οι Βυζαντινοι 400 χρονια πριν.

Και δεν συζητω για τα λαθη που ανεφερα καθως και αλλα που δεν μπηκα στον κοπο να γραψω
Άβαταρ μέλους
hellegennes

George_V έγραψε: 22 Οκτ 2024, 14:36
hellegennes έγραψε: 22 Οκτ 2024, 14:27 Εγώ πάλι αυτήν την ιστορία την βρίσκω μόνο σε ανυπόστατα sites. Έχεις κάποια πρωτογενή πηγή;
Yπαρχει αναφορα στα εργα του Τζον Μπαρμπουρ (14ος αιωνας) για τον θανατο του Τζειμς Νταγκλας στη μάχη της Τεμπα στην Ισπανια.

Δεν θα διαφωνησω οτι υπαρχει υποψια λαθροχειριας τον 16ο αιωνα αλλα αυτο δεν αλλαζει και πολυ τα πράγματα.

Ειτε εγινε στην πραγματικοτητα ειτε ειναι θρυλος, ειτε λαθροχειρια του 16ου αιωνα, για τους Σκωτσέζους δεν εχει απολυτως καμια σημασια καθως το ονομα Braveheart εχει συνδεθει με τον Ρομπερτ Μπρους.

Οπως δεν εχει καμια σημασια για μας αν υψωθηκε το Λαβαρο στην Αγια Λαυρα 25 Μαρτιου 1821 η οχι. Η συνδεση εχει καθιερωθει στη συνειδηση μας οπως το Braveheart στη συνειδηση των Σκοτσέζων.
Μόνο που δεν υπάρχουν αναφορές ακόμα και σ' αυτήν την ιστορία πριν τον 21ο αιώνα. Μπορείς να ψάξεις στα γκουγκλοβιβλία αν θέλεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
George_V

hellegennes έγραψε: 23 Οκτ 2024, 01:47

Μόνο που δεν υπάρχουν αναφορές ακόμα και σ' αυτήν την ιστορία πριν τον 21ο αιώνα. Μπορείς να ψάξεις στα γκουγκλοβιβλία αν θέλεις.
Σου είπα για αναφορά στον Τζον Μπαρμπουρ και μου λες ότι δεν υπάρχει?

Αλλά αυτό δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα.

Είτε αλήθεια είτε ψέματα έχει καθιερωθεί σαν ένας από τους εθνικούς θρύλους των Σκωτσέζων εδώ και αιώνες και αυτό είναι το ζητούμενο.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

George_V έγραψε: 23 Οκτ 2024, 09:21

Είτε αλήθεια είτε ψέματα έχει καθιερωθεί σαν ένας από τους εθνικούς θρύλους των Σκωτσέζων εδώ και αιώνες και αυτό είναι το ζητούμενο.
Δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στο έργο του Μπάρμπερ. Εδώ είναι όλο, βρες εσύ που λέει Braveheart:

https://www.gutenberg.org/files/44292/4 ... htm#Page_1

Αν υπάρχει μεταγενέστερη αναφορά δεν ξέρω, θα πρέπει να δω την πρωτογενή πηγή. Και να υπάρχει όμως, αυτό που σου λέω σημαίνει ότι ξέθαψε κάποιος μια αναφορά μετά που βγήκε η ταινία· πριν βγει δεν υπήρχε πουθενά. Κανένας Σκωτσέζος δεν ήξερε τον Μπρους ως Braveheart.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
George_V

hellegennes έγραψε: 23 Οκτ 2024, 15:06
George_V έγραψε: 23 Οκτ 2024, 09:21

Δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στο έργο του Μπάρμπερ. Εδώ είναι όλο, βρες εσύ που λέει Braveheart:

https://www.gutenberg.org/files/44292/4 ... htm#Page_1

Αν υπάρχει μεταγενέστερη αναφορά δεν ξέρω, θα πρέπει να δω την πρωτογενή πηγή. Και να υπάρχει όμως, αυτό που σου λέω σημαίνει ότι ξέθαψε κάποιος μια αναφορά μετά που βγήκε η ταινία· πριν βγει δεν υπήρχε πουθενά. Κανένας Σκωτσέζος δεν ήξερε τον Μπρους ως Braveheart.
Noμιζω οτι το εξηγησα. Unofficially ηταν το Braveheart.

H αναφορα στον θανατο του Νταγκλας αναφέρει οτι εριξε την καρδια μπροστα απο τους Αραβες με εναν ποητικο μονολογο πριν την αυτοκτονικη εφοδο. Αυτο οδηγησε τους Σκωτσεζους στον θρυλο του Braveheart.

Kαι ξερεις οι θρυλοι δεν χρειαζονται να ειναι και αληθεια και ουτε να ειναι 100% απο ιστορικη πηγη. Μια προφορικη ιστορια που επιβιωσε στην Σκωτια 700 χρονια. Eνας ευσεβης ποθος απο ενα distorted reality.

Οποιο Σκωτσεζο και να ρωτησεις who is Braveheart θα σου απαντησει "King Robert Bruce".
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “7η τέχνη και Ηλ. ΜΜΕ”