Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Δημοσιεύτηκε: 04 Αύγ 2023, 15:49
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
δεν έλεγαν φέτα , κομμάτι έλεγαν, αυτή την έκφραση φέτα κάποιος τη σκέφτηκα για να πει τυριά όλα τα τυροκομικά, η γνωστή ιστορία με το σουβλάκιmasterridley έγραψε: 04 Αύγ 2023, 15:38
Τη ρώτησα, είσαι σίγουρη ότι το λέγατε φέτα? Αφού είχατε μόνο ένα τυρί, προς τι ο προσδιορισμός? Και μου λέει 1000% ο παππούς έτσι το παράγγελνε. Και αν το σκεφτείς κάνει νόημα, κατά το "νηρόν ύδωρ" που λέει και ο hellegennes. Αν έλεγε η γιαγιά "σύρε πάρε μια φέτα τυρί" κάθε μέρα, κάποια στιγμή αυτό θα γίνει "φέτα = τυρί" αυτόματα. (Προφανώς η φέτα αναφέρεται στο ότι ήταν κομμένη σε φέτες μέσα στο βαρέλι)
Ισχυρίζομαι αυτό ακριβώς, τίποτα παραπάμω:ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Αύγ 2023, 15:30Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ισχυρίζεσαι.Isildur έγραψε: 04 Αύγ 2023, 11:19Ναι, όπως είναι και άλλο πράγμα αυτό που είπα εγώ, μ' αυτό που σχολίασες εσύ, αντίστοιχα.ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Αύγ 2023, 11:03
Μα είναι άλλο πράγμα το ποιο τυρί έρχεται πρώτο στο μυαλό του καθένα, όταν ακούει "τυρί" και άλλο η εφαρμογή του στην καθημερινότητα.
Στην τελική, υπάρχουν και κάποιοι που σιχαίνονται τη φέτα.
Κατά τα άλλα, ακόμη και το "φέτα" δεν συνεπάγεται κάτι συγκεκριμένο. Απλώς γιατί δεν υπάρχει ένα είδος φέτας.
Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι είτε ψωνίζεις από σ/μ είτε από μπακάλικο, είσαι σταθερός πελάτης και με το που λες μισό ή ένα κιλό τυρί, σου κόβουν αμέσως κομμάτι από συγκεκριμένη φέτα, επειδή σε ξέρουν.
Πράγμα που θεωρώ απολύτως θετικό γιατί είμαι υπέρ των φιλικών σχέσεων των πελατών με το μικρό ή μεγάλο επιχειρείν, σε κάθε περιοχή.
Isildur έγραψε: 03 Αύγ 2023, 17:39Σαφώς και όχι, όλα τυριά είναι και ένα από αυτά είναι κι η φέτα.Λοξίας έγραψε: 02 Αύγ 2023, 13:00 Δηλαδή όλα αυτά τα τυριά (για να μείνουμε μόνο στα ελληνικά)...Δεν είνα τυριά, επειδή δεν είναι φέτα, έ; Διότι, ως γνωστόν, τυρί είναι μόνον η φέτα...τα άλλα είναι κωλοχεσίματα.Ανεβατό, Ανθότυρος, Γαλοτύρι, Γραβιέρα (Αγράφων, Κρήτης, Νάξου) Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα, Ξύγαλο Σητείας, Πηχτόγαλο Χανίων, Σφέλα, Σαν Μιχάλη Σύρου, Φορμαέλλα,
αλλά και
Αρμεξιά Άνδρου, Αρμόγαλο, Αρσενικό Νάξου, Βικτώρια Θεσσαλονίκης, Βολάκι Τήνου, Ημίσκληρο τυρί (Πολυκάστρου), Καρίκι, Κεφαλοτύρι Κορφού Κέρκυρας, Κρασοτύρι Κω, Λευκό τυρί άλμης, Μαλαξιά Άνδρου, Μανούρα Γυλωμένη Σίφνου, Μαστέλο Χίου, Μελίχλωρο Μέριου, Γραβιέρα Σοχού, Μετσοβέλα, Μυζήθρα, Νιότικο, Ξεροτύρι, Ξινότυρο Πετρωτή, Πετρωτό, Σιμπουκουκίρα, Σκοτύρι, Στάκα, Ταλαγάνι, Τελεμές, Τουλουμοτύρι, Τσαλαφούτι, Τυρογλιάτα, Τυροζούλι, Τυρομάλαμα Κρήτης, Φράτσια Κυθήρων, Φρέσκο τυρί κρέμα Φρουμαέλα (Βαλμανδούρας), Χαλλούμι, Χλωρό Σαντορίνης
Μάιστα...μάιστα...
Απλά, σχεδόν παντού στην Ελλάδα, πλην Αθηνών για κάποιους λόγους, αν δεν διευκρινίσεις και πεις έτσι απλά "τυρί", κατά 99% θα καταλάβουν φέτα.
Όχι που δεν θα γινόταν φιλοσοφία φραπέ-πινω καφέ τρεις ώρες
Κι εγώ ισχυρίζομαι ότι κάνεις λάθος. Αν έτυχε να ψωνίζεις σε μαγαζιά εκτός Αθηνών που πουλάνε μόνον ένα είδος φέτας ως τυρί, τί να πω;Isildur έγραψε: 04 Αύγ 2023, 15:52
Απλά, σχεδόν παντού στην Ελλάδα, πλην Αθηνών για κάποιους λόγους, αν δεν διευκρινίσεις και πεις έτσι απλά "τυρί", κατά 99% θα καταλάβουν φέτα.
Ποιον να πιστέψω, εσένα ή αυτούς που ήταν εκεί και το παράγγελναν;Σέλευκας έγραψε: 04 Αύγ 2023, 15:50 δεν έλεγαν φέτα , κομμάτι έλεγαν, αυτή την έκφραση φέτα κάποιος τη σκέφτηκα για να πει τυριά όλα τα τυροκομικά, η γνωστή ιστορία με το σουβλάκι
Βρίσκω κάποια στοιχεία στον κοινοτικό κανονισμό 2081/92 (σελ. 21 του pdf). Eκεί διαβάζουμε για λευκά τυριά σε άλμη, για τους όρους «τυρί τσαντίλας», «ασκότυρο» και «τουλουμοτύρι» σε κείμενα του 19ου αιώνα, ως πρόδρομους της φέτας, και ότι «Η πρώτη γραπτή αναφορά στην ονομασία της φέτας εντοπίζεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα … στο κατάστημα του Συριανού τοκιστή Στέφανου Δ. Ρήγα όταν στις 23 Απριλίου 1892 αγοράζει φέτα προς 1,80 δρχ. την οκά». Δυστυχώς δεν δίνονται περισσότερα στοιχεία και η διατύπωση είναι κάπως νεφελώδης. Εικάζω ότι το απόσπασμα προέρχεται είτε από ημερολόγιο είτε από επιστολή και ότι ο Ρήγας απλώς αγόρασε τη φέτα.
Πάντως, η ίδια πηγή δίνει λίγο μεταγενέστερες ασφαλέστατες αναφορές, όπως στο βιβλίο Γαλακτοκομία και τυροκομία μετά εικόνων του Ιω. Λιάμπεη (1899) όπου ο «τυρός φέτα» χαρακτηρίζεται σαν από τα πιο διαδεδομένα είδη τυριού στην Ελλάδα -και πιο κάτω «τυρός της φέτας» αλλά και σκέτο «φέτα».
Προσέξτε πάντως ότι κατά τον Λιάμπεη η φέτα φτιάχνεται από οποιοδήποτε γάλα, είτε αγελαδινό, είτε πρόβειο είτε γίδινο είτε από ανάμιξή τους -ευτυχώς που δεν τον είχαν υπόψη τους οι δικηγόροι των Δανών να τον φέρουν ως επιχείρημα.
Στην ίδια πηγή βλέπουμε και σύγγραμμα του 1900 (Δημητριάδης) που στους «τυρούς άλμης» αναφέρει τη φέτα και το τουλουμίσιο τυρί.
Μια σχετική «ληξιαρχική» συζήτηση είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια στη Λεξιλογία, ως συνέχεια μιας αντιπαράθεσης στο Φέισμπουκ, όπου ο χρήστης με το ψευδώνυμο Zazula ανέλαβε να αντικρούσει την περίεργη άποψη ότι, τάχα, ο όρος «φέτα» είναι εμπορική επινόηση της δεκαετίας του 1970. Ανόητη άποψη, αφού υπάρχουν μερικοί (και όχι ακόμα υπεραιωνόβιοι) που ζούσαν και το 1960 και θυμούνται καλά ότι ο μπακάλης πουλούσε φέτα και τότε.
Πάντως και από τη συζήτηση στη Λεξιλογία δεν βρέθηκε σε κείμενο παλαιότερο του 1899 ο όρος «φέτα», επομένως προς το παρόν η παλαιότερη ανεύρεση είναι στον Λιάμπεη το 1899 και η (όχι επαρκώς τεκμηριωμένη) του 1892 με τον Συριανό τοκιστή. Ίσως με τα σύγχρονα μέσα που έχουμε σήμερα να βρεθεί κάτι παλιότερο.
σε μερικά χρόνια όποιος λέει σάλτσα μπορεί να εννοεί τον κιμά στα μακαρόνια και θα λέει οτι στη Θεσσαλονίκη εννοούν μόνο την ντομάτα.Γυφτάκι έγραψε: 04 Αύγ 2023, 16:02 Μα δεν είναι μόνο στα τυριά τα περίεργα . Στο χωριό του παππού μου σάλτσα λένε τη σάλτσα ντομάτα ,οι άλλες δεν είναι σάλτσες έχουν το δικό τους όνομα .Το αυγολέμονο πχ δεν είναι σάλτσα ,είναι ..αυγολέμονο..
Έχεις φάει;Gherschaagk έγραψε: 31 Ιούλ 2023, 12:11Νταξει είπαμε. Και τη μελιτζάνα την κάνουν γλυκό του κουταλιού αλλά κάπου λίγο κράτει.
Κασερι εννοεις φανταζομαι.Gherschaagk έγραψε: 04 Αύγ 2023, 11:08Όχι κίτρινο τυρί θα σου βάλουν, από τούβλο.Ναύτης έγραψε: 04 Αύγ 2023, 11:01 Δηλαδή άμα πάω στη Θεσσαλονίκη και παραγγείλω ένα τοστ ζαμπόν-τυρί, θα μου βάλουν φέτα μέσα;![]()
Isildur έγραψε: 04 Αύγ 2023, 15:52
Απλά, σχεδόν παντού στην Ελλάδα, πλην Αθηνών για κάποιους λόγους, αν δεν διευκρινίσεις και πεις έτσι απλά "τυρί", κατά 99% θα καταλάβουν φέτα.