Σελίδα 27 από 28

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 17:46
από Σπύρος
Οι Βόριοι το θέλουν το θέμα φλου. Προτιμούν την γενίκευση. Μπορούμε όμως να το πάμε το πράγμα ένα επίπεδο πάρα πέρα. Αντί να λέμε πάμε για σάντγουιτς, μπορούμε να πούμε πάμε για φαγητό.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 18:16
από taxalata xalasa
Allah έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:17
taxalata xalasa έγραψε: 25 Μαρ 2025, 18:51
hellegennes έγραψε: 25 Μαρ 2025, 18:24

Υπάρχουν γραβιέρες και κεφαλογραβιέρες που είναι πιο μαλακές στην υφή. Αυτό είναι θέμα ωρίμανσης. Ποτέ όμως δεν θεωρούνται ημίσκληρα τυριά, ανήκουν στα κατεξοχήν σκληρά τυριά.

Κασέρια λέμε τα ημίσκληρα τυριά. Το έχω γράψει ίσαμε 600 φορές.
το κεφαλοτύρι είναι κασέρι και δεν ειναι τυρί... κεφαλοκασέρι πρέπει να λέγεται...

η μυζήθρα είναι είδος τυριού. ανθότυρο...
Μέχρι να ωριμάσει και να αρχίσει να κιτρινίζει, τύπε. Μετά λέγεται ανθοκάσερο.
δεν υπαρχει ανθοκασερο...

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 18:22
από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Πάντως και σε επίσημα κείμενα περί το 1900 βλέπει κανείς να γίνονται διακρίσεις:τυρός κασσέρι ή κασκαβάλι, μυζήθρα, τυρός εν άλμη (τουλουμοτύρι)

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 18:32
από taxalata xalasa
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:02
Leporello έγραψε: 26 Μαρ 2025, 08:15 Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Οπότε, αντί η Βόρεια Ελλάδα να λέει τα κίτρινα τυριά "κασκαβάλια" (κατά σλαβομακεδονική επιρροή), αποφάσισε να τα λέει "κασέρια"...
τα κασκαβαλια ειναι κασερια καβαλας.... :P

το caciocavallo πήραν οι τούρκοι σαν κασκαβάλ και το πήραν και ματσεντόσκατα...

επίσης αν δεν παρακολουθησες ολο το εργο, εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...

Re: Re:

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 18:39
από Σέλευκας
Λοξίας έγραψε: 24 Μαρ 2025, 23:36
Σέλευκας έγραψε: 24 Μαρ 2025, 22:11
Λοξίας έγραψε: 24 Μαρ 2025, 19:56
Τι λες μωρέ; Τι είναι αυτά; Ποιος έκανε εφεύρεση λέξης και ποιο γραφείο αποφάσισε την ονομασία φέτα;
Κάνε μια έρευνα, μάθε ως βγήκε η ονομασία φέτα και μετά κοίτα τι έγραψες...
Πέφτεις από τα σύννεφα;
Δεν πρέπει, ε;
Έχεις δίκιο...με αυτά που γράφεις κατά καιρούς, δεν πρέπει να εκπλήσσομαι...

Φαντάσου:
ένα μισοσκότεινο γραφείο, 7 συνωμότες δημόσιοι υπαλλήλοι του υπουργείου εμπορίου, επεξεργάζονται την μυστική λέξη και τσουουούπ, την περνάνε σε ένα διάταγμα που κανείς δεν το είδε και έτσι, η λέξη φέτα γίνεται κάρφος στο μυαλό σου και το διαπερνάει πέρα για πέρα...
:c020:

Έχεις δίκιο, έτσι ή κάπως έτσι, εφευρέθηκε η λέξη φέτα...τους ξεμπρόστιασες λέμε...
:8)
ποιοι συνωμότες ρε πας καλά, τίποτε άσχετοι θα ήταν στην καλύτερη
σαν να βάλεις γυναίκα να σου ονομάσει το οφσάιτ και να το πει φάουλ

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 18:40
από Communio Sancta
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:32 εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...
Όχι, η μοτσαρέλα είναι τυρί κι αυτό, ενώ το κεφαλοτύρι είναι κασέρι, το blue cheese είναι μουχλιασμένο κασέρι, και το τριγωνάκι κασέρι-αλοιφή.
:lol:

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 18:48
από Communio Sancta
Μπακάλικα εκεί που μεγάλωσα είχαμε, αλλά δεν θυμάμαι πολύ τα άσπρα τυριά, γιατί ως μια ηλικία σιχαινόμουν τη φέτα και τη λάτρεψα όταν δοκίμασα της Γιαγιάς και άρχισε να μας στέλνει τενεκέ από το Χωριό μας. Θυμάμαι όμως το κεφαλοτύρι, και θυμάμαι αυτά τα βαρελάκια με τις ελιές, που ήταν all the money. Εγώ πάντα ήθελα τις πράσινες κρητικές.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 18:58
από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 19:00
από Communio Sancta
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:58 Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf
Γαμώ είναι , σαν λεξικό τυριών της εποχής. Έχει και τα ευρωπαϊκά. Δεν το ήξερα, τέλειο.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 19:03
από taxalata xalasa
Communio Sancta έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:40
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:32 εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...
Όχι, η μοτσαρέλα είναι τυρί κασερι κι αυτό, ενώ το κεφαλοτύρι είναι κασέρι, το blue cheese είναι μουχλιασμένο κασέρι τυρί, και το τριγωνάκι κασέρι-αλοιφή γεωμετρικο σχήμα.
:lol:
φιξιδι

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 19:03
από Communio Sancta
Communio Sancta έγραψε: 26 Μαρ 2025, 19:00
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:58 Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf
Γαμώ είναι , σαν λεξικό τυριών της εποχής. Έχει και τα ευρωπαϊκά. Δεν το ήξερα, τέλειο.
OK, όχι, είναι κυρίως τεχνικό, αλλά έχει αναφορές στα ελληνικά, και νόμιζα πως μετά το Emmental θα έχει και άλλα. Πάντως, πολύ χρήσιμη πηγή.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 19:15
από sys3x
Communio Sancta έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:40
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:32 εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...
Όχι, η μοτσαρέλα είναι τυρί κι αυτό, ενώ το κεφαλοτύρι είναι κασέρι, το blue cheese είναι μουχλιασμένο κασέρι, και το τριγωνάκι κασέρι-αλοιφή.
:lol:
👌

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 19:18
από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Ο Παλαιολόγος (1900), Κλεις της Κυπριακής Νομοθεσίας κλπ κατονομάζει στους λοιπούς τυρούς: "Γρουγιέρα, Ολλανδικός, Τσέδδαρ, Τσεσάιρ , Στίλτον , Γοργονζόλα , Παρμεζιάν , Ροκφόρ, Βρί κτλ . καὶ τὰ ἀπομιμήματα τούτων"

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 19:28
από taxalata xalasa
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 19:18 Ο Παλαιολόγος (1900), Κλεις της Κυπριακής Νομοθεσίας κλπ κατονομάζει στους λοιπούς τυρούς: "Γρουγιέρα, Ολλανδικός, Τσέδδαρ, Τσεσάιρ , Στίλτον , Γοργονζόλα , Παρμεζιάν , Ροκφόρ, Βρί κτλ . καὶ τὰ ἀπομιμήματα τούτων"
η ασχετοσύνη βαστα απο το 1900... τουλάχιστον... αφου ονομαζει τυρους και τα κασέρια... άσχετος κι ο κύριος...

να περάσει ο επόμενος...!

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 21:49
από Λοξίας
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:58 Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf
Πας καλά;
Εδώ είπαμε πως την ονομασία φέτα την καθιέρωσαν κάτι άσχετοι υπάλληλοι μετά το 1970! :fp:
Α, επίσης μετά το 1970 ονομάστηκε σουβλάκι το σουβλάκι... :fp:

:lol: