Σελίδα 25 από 28
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:01
από Zundapp
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
ενω ηταν σκυλοτροφη
θυμασε που εβγαινε και σε κυλινδρο?
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:02
από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Leporello έγραψε: 26 Μαρ 2025, 08:15
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Οπότε, αντί η Βόρεια Ελλάδα να λέει τα κίτρινα τυριά "κασκαβάλια" (κατά σλαβομακεδονική επιρροή), αποφάσισε να τα λέει "κασέρια"...
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:13
από Beria
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Το οποίο με ντοματούλα πλυμένη στη θάλασσα ήταν το καλύτερο κολατσιό εκδρομής για τα μπάνια του Λαού
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:15
από Leporello
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:02
Leporello έγραψε: 26 Μαρ 2025, 08:15
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Οπότε, αντί η Βόρεια Ελλάδα να λέει τα κίτρινα τυριά "κασκαβάλια" (κατά σλαβομακεδονική επιρροή), αποφάσισε να τα λέει "κασέρια"...
Μάλλον όλη η Βαλκανική είχε παρόμοια ορολογία, μέχρι που επικράτησε διαφορετική στην Νότια Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι υπάρχει τυρί με όνομα κασκαβάλι στην Πίνδο και στην Λέσβο, πιθανως και αλλού.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:16
από Allah
Beria έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:13
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Το οποίο με ντοματούλα πλυμένη
στη θάλασσα στον ιδρώτα, στο αντιηλιακό και στα κάτουρα των άλλων λουομένων ήταν το καλύτερο κολατσιό εκδρομής για τα μπάνια του Λαού
Fixed.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:17
από Saturn
Beria έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:13
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Το οποίο με ντοματούλα πλυμένη στη θάλασσα ήταν το καλύτερο κολατσιό εκδρομής για τα μπάνια του Λαού
σταματήστε πια με αυτά τα νοσταλγικά, δεν μπορώ άλλο

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:18
από Saturn
(δεν έφαγα ποτέ μου "ζβαν", αηδίαζα)
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:19
από ΓΑΛΗ
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Εγώ πάντως στη δεκαετία του ´70 θυμάμαι ότι στο μπακάλικο της γειτονιάς μου, είχε περισσότερα τυριά από φέτα και κασέρι και περισσότερα αλλαντικά από έναν τύπο σαλαμιού. Και ο λόγος που οι γείτονες συνέχιζαν να ψωνίζουν από εκεί, ακόμη και όταν είχε σ/μ σε κάθε δρόμο, ήταν το ότι η ποιότητα τους ήταν πάντα καλή.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:25
από Zundapp
μολις εδωσες απαντησις
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:27
από ΓΑΛΗ
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:25
μολις εδωσες απαντησις
Σε ποιον;
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:30
από Zundapp
ΓΑΛΗ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:19
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Εγώ πάντως στη δεκαετία του ´70 θυμάμαι ότι στο μπακάλικο της γειτονιάς μου, είχε περισσότερα τυριά από φέτα και κασέρι και περισσότερα αλλαντικά από έναν τύπο σαλαμιού. Και ο λόγος που οι γείτονες συνέχιζαν να ψωνίζουν από εκεί, ακόμη και όταν είχε σ/μ σε κάθε δρόμο, ήταν το ότι η ποιότητα τους ήταν πάντα καλή.
το μπακαλικο της γειτονιας σου ηταν καπου στην Αθηνα
εχεις γνωση μπακαλικων στα Ποροια Σερρων πιχι?
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:32
από hellegennes
Leporello έγραψε: 26 Μαρ 2025, 08:15
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:00
Saturn έγραψε: 22 Μαρ 2025, 11:52
Εμείς πάντως εις την πρωτεύουσα λέμε "κίτρινα τυριά"
Δεν πάμε βέβαια να ζητήσουμε να μας δώσουν κιτρινο τυρί αλλά γραβιερα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι κτλ
Εγώ λέω, "πάω να πάρω τυριά" και ζητάω φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, και ό,τι άλλο. Σε καμία γλώσσα δεν είδα να λένε όλα τα κίτρινα τυριά ως ένα είδος.
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Σε πολλές γλώσσες ισχύει αυτό, ειδικά σε χώρες που ένα είδος τυριού είναι το κυρίαρχο. Ο Νικολάκης μας απλώς είναι αστοιχείωτος.
Επίσης σύμφωνα με την ιαπωνική Wikipedia, η λέξη παρμεζάνα στα ιαπωνέζικα μπορεί να σημαίνει διάφορα είδη τυριού:
Η ιαπωνική ονομασία "τυρί παρμεζάνα" είναι ένας συνδυασμός του γαλλικού "fromage parmesan" [fʁɔmaːʒ.paʁməzɑ̃] (από την παρμεζάνα) και του αγγλικού "τυρί παρμεζάνα" [ˈpɑ˞ːːːːˌzɑːn.ˈt͡ʁməzɑ̃] ʃiːz] (τυρί παρμαζάν). Χρησιμοποιείται γενικά για να σημαίνει "τυρί τύπου Parmigiano Reggiano", αλλά δεδομένου ότι εισήχθη στην Ιαπωνία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μορφή τυριού σε σκόνη, χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για το τυρί σε σκόνη και είναι δημοφιλές ως επικάλυψη για ναπολιτάνικα ζυμαρικά και μακαρόνια με σάλτσα κρέατος .
Πόσες ήττες θα φας καημένε Νικολάκη και σ' αυτό το νήμα;
Communio Sancta
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:34
από hellegennes
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:37
50-60
εγω που ειμαι 50ρης θυμαμαι στο χωριο, επι γλυκου ΠΑΣΟΚ, να λενε ζαμπονακι το Σβαν και το Τουλιππ (αφου ετσι εγραφε αποξω)
ρε μλκς εδω λεγαν Βισυ το μεταλλικο ξυνο νερο απο το Vichy
γενικα ξεκολνατε τον εγκεφαλο σας
Ο ορισμός αυτού που έχει κόμπλεξ είναι ότι δεν μπορεί να ξεκολλήσει.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:36
από Αγις
Γιατι ειναι βόδια
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 15:41
από Zundapp
Αγις έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:36
Γιατι ειναι βόδια
ετσι!!!!!
μονο σφελα