paul25 έγραψε: 08 Δεκ 2018, 17:27
ΓΑΛΗ έγραψε: 08 Δεκ 2018, 17:15
Βασικά, δεν έχει καμμία σχέση αυτό που αναφέρεις για το έθνος-κράτος με το σήμερα. Και όταν λέω "σήμερα" εννοώ τη μεταπολιτευτική περίοδο. Γιατί σ' αυτήν περίοδο, αυτοί που υπήρξαν η βάση και το πολιτικό/ψηφοθηρικό ζητούμενο όλων των κυβερνήσεων ήταν ακριβώς οι μπουρτζόβλαχοι, που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις λόγω παροχών.
Όχι Γαλή! Κάθε επανάσταση ή εξέγερση στο κόσμο αυτό το μοτίβο ακολουθούσε, η Γαλλική το ίδιο, λόγω οικονομικών ξεσηκώθηκαν οι πολίτες και κατέληξαν με Δημοκρατία και Σύνταγμα, οι Αμερικάνοι το ίδιο (για τους δασμούς των Άγγλων), οι Κομμουνιστές Ρώσοι το ίδιο κλπ και σε κάθε επανάσταση υπήρχε μια πεφωτισμένη ηγεσία που μετουσίωνε και συμπλήρωνε τα αιτήματα τους (Ρουσσώ, Τζεφερσον κλπ). Έτσι λειτουργεί η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται να σου εξηγώ τα αυτονόητα.
ΓΑΛΗ έγραψε: 08 Δεκ 2018, 16:42
Οκ, ακόμη δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι αυτό που τους "δεσμεύει" είναι η προσγείωση στην οικονομική πραγματικότητα.
Κατά τα άλλα, απογοητεύτηκες από τον Τσίπρα αν και τα έλεγε ωραία, απογοητεύτηκες από τον Μακρόν αν και τα έλεγε ωραία και περιμένεις να κρίνεις και τους ποδέμος, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό. Αν απογοητευθείς και από αυτούς, θα περιμένεις να τα πει ωραία κάποιος άλλος, που δεν έχει κυβερνήσει. Είναι ένα πλάνο ζωής, ένα συγκεκριμένο σκεπτικό για το οποίο δεν μπορώ να πώ κάτι. Αλλά ειλικρινά εύχομαι καλό κουράγιο. Θα το χρειαστείς.
Και η οποία οικονομική πραγματικότητα πια είναι; Φαίνεται να τη ξέρεις καλά, εφόσον από αυτά που λες μπορώ να συμπεράνω ότι πιστεύεις πως θα είναι παντοτινά σε αυτή τη κατάσταση και δεν θα αλλάξει, για να το πιστεύεις λοιπόν κάτι θα ξέρεις. Επομένως ρωτώ και εσένα ποια ακριβώς εμπόδια βάζει πια αυτή η περίφημη οικονομική πραγματικότητα εφόσον τα γνωρίζεις τόσο καλά; Μην μου απαντήσεις σε επίπεδο χώρας, μιλάμε σε ευρωπαϊκό ίσως και επίπεδο Δυτικού Κόσμου εφόσον το φαινόμενο είναι γενικό.
Όχι, δεν πιστεύω ότι θα είναι ίδια η οικονομική κατάσταση για έναν πολύ απλό λόγο. Ότι έχουν αλλάξει πλέον οι συνθήκες παραγωγής και διασποράς χρήματος επειδή έχουν ξεφύγει από το παγιωμένο ιδεολογικό δεδομένο της
ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και συνεπαγόμενα της
υπεραξίας του εργαζόμενου.
Η αλματώδης αύξηση της τεχνολογίας, μας αρέσει ή όχι, τείνει προς συνεχή μείωση της συγκεκριμένης αξίας και συνεπαγόμενα σε μείωση πρώην απαραίτητων θέσεων εργασίας, προσφέροντας ως αντίβαρο τις φτηνές ή δωρεάν υπηρεσίες σε άλλους τομείς.
Το ότι εσύ ή εγώ* μπορούμε να έχουμε ένα φτηνό κινητό ή μια οποιαδήποτε άλλη συσκευή, συνδέεται άμεσα με τη φτηνή παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος στη χ ή ψ περιοχή.
Όταν εσύ ή εγώ απαιτούμε μηχανογράφηση στο δημόσιο, για δική μας εξυπηρέτηση, καλό είναι να συνυπολογίζουμε ότι καθιστούμε ως άχρηστους τους σφραγιδοφόρους των οργανικών θέσεων.
Όταν εσύ ή εγώ, αγοράζουμε κάτι σε προσφορά ή προτιμούμε κάποιο "κινέζικο" προϊόν, αυτομάτως μειώνουμε τη δυνατότητα για καλύτερους μισθούς στη χ ελληνική παραγωγική εταιρία.
Όταν εσύ ή εγώ, απαιτούμε διατήρηση των συντάξεων ή των μισθών σε ένα χ επίπεδο αξιοπρεπούς επιβίωσης, χωρίς να υπάρχει αντιποδοτικό αντίβαρο, αυτομάτως μεταθέτουμε τη δική μας "κατάχρηση" στην πλάτη της επόμενης γενιάς.
κλπ
Γενικώς, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι
ουδέν κακόν αμιγές καλού και να αποφασίσουμε τι θέλουμε, παίρνοντας ως δεδομένη την εγχώρια και παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ιδεολογικά τσιτάτα που δίνουν λύση σε όλα.
* Το "εσύ κι εγώ" το θέτω με τη γενική έννοια. Το πως λειτουργείς εσύ ή εγώ στην πραγματικότητα, δεν επηρεάζει σημαντικά αυτό που έγραψα.