Αφού δεν είναι τόσο χάλια που να μην τα έχεις άμεση ανάγκη όπως και να έχει, κι αφού δυσπιστείς απέναντί τους, μην τα παίρνεις.bluerose έγραψε: 10 Φεβ 2021, 23:15Μπορει αργοτερα να είναι χειρότεραstavmanr έγραψε: 10 Φεβ 2021, 23:14Μα τότε δεν αμφιβάλλεις αν πρέπει να την πάρεις ή όχι. Απλά ορμάς και την παίρνεις.
Το πολύ πολύ να σου ζητηθεί να την επιστρέψεις αργότερα σε δόσεις. Αφού και τώρα σου λείπουν τα χρήματα για να καλύψεις τα πάγια, ποια η διαφορά;
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Το ίδιο συνιστώ σε όλους
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Σε όλους τους υπόλοιπους λέω "πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε γιατί στη χειρότερη περίπτωση θα τα επιστρέψετε σχεδόν άτοκα".
Παρ' τα, βάλ' τα στην άκρη, και όταν σου πουν "επίστρεψέ τα όλα" δώσ' τα.
Αν σου πουν "δώσε τα μισά" τότε δώσε τα μισά.
Παρ' τα, βάλ' τα στην άκρη, και όταν σου πουν "επίστρεψέ τα όλα" δώσ' τα.
Αν σου πουν "δώσε τα μισά" τότε δώσε τα μισά.
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Εγώ λέω παρτε δανεικά από γονείς φίλο φίλη
Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο
Σε κάθε περιπτωση δανείου δεν το έχεις ήσυχο
Νομίζω είναι άσχημο αυτό που το κάνουν με την επιστροφή ατοκων έστω μισών ποσων
Ξαναλέω, ας διναν το μισό το μη επιστρεπτεο στο κόσμο
Δε σου κανει εντυπωση; Τι; για να πληρωσουν την ΔΕΗ; Μη χρεώνεται τον Δήμο για κάποιο διάστημα
Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο
Σε κάθε περιπτωση δανείου δεν το έχεις ήσυχο
Νομίζω είναι άσχημο αυτό που το κάνουν με την επιστροφή ατοκων έστω μισών ποσων
Ξαναλέω, ας διναν το μισό το μη επιστρεπτεο στο κόσμο
Δε σου κανει εντυπωση; Τι; για να πληρωσουν την ΔΕΗ; Μη χρεώνεται τον Δήμο για κάποιο διάστημα
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Όταν έχεις μαγαζί δεν έχει στην άκρηstavmanr έγραψε: 10 Φεβ 2021, 23:18 Σε όλους τους υπόλοιπους λέω "πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε γιατί στη χειρότερη περίπτωση θα τα επιστρέψετε σχεδόν άτοκα".
Παρ' τα, βάλ' τα στην άκρη, και όταν σου πουν "επίστρεψέ τα όλα" δώσ' τα.
Αν σου πουν "δώσε τα μισά" τότε δώσε τα μισά.
Σα χοάνη ρουφάει, είναι απίστευτο το ποσο γρήγορα. Σκέψου ένα σπίτι πως είναι; Πολλαπλασίασε το με το 10
Θα βγουν και χρεωμένοι και θα κλαίνε
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Βρε bluerose, πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις;bluerose έγραψε: 10 Φεβ 2021, 23:25Όταν έχεις μαγαζί δεν έχει στην άκρηstavmanr έγραψε: 10 Φεβ 2021, 23:18 Σε όλους τους υπόλοιπους λέω "πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε γιατί στη χειρότερη περίπτωση θα τα επιστρέψετε σχεδόν άτοκα".
Παρ' τα, βάλ' τα στην άκρη, και όταν σου πουν "επίστρεψέ τα όλα" δώσ' τα.
Αν σου πουν "δώσε τα μισά" τότε δώσε τα μισά.
Σα χοάνη ρουφάει, είναι απίστευτο το ποσο γρήγορα. Σκέψου ένα σπίτι πως είναι; Πολλαπλασίασε το με το 10
Αν έχεις άμεση ανάγκη, δεν έχεις επιλογή. Τα παίρνεις αφού δεν μπορείς να πληρώσεις χωρίς αυτά. Δεν έχει νόημα να συζητάμε αν θα τα πάρεις ή όχι, αφού αν δεν τα πάρεις καταστρέφεσαι άμεσα.
Αν δεν τα έχεις άμεση ανάγκη, μπορείς να πληρώσεις χωρίς αυτά κι αυτά τα βάζεις στην άκρη. Αν σου τα ζητήσουν πίσω, όλα ή μέρος από αυτά, τα βγάζεις από το σεντούκι και τα δίνεις πίσω άτοκα.
Πού μπερδεύτηκες; Δεν μιλάμε για έντοκα δάνεια που κινδυνεύεις να μην μπορείς να πληρώσεις τόκους. Μιλάμε για καθαρό κεφάλαιο: το παίρνεις, το δίνεις.
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Και τα δυο σκέλη είναι αστα
Γενικά θα πρεπει παντα μα παντα να χρησιμοποιείς το 1/3 από το κεφάλαιο
Εκανα και σεμινάρια έτσι δε λένε;
Θες να παρεις κάτι πχ για την εργασία; Θα πρεπει να έχεις εις τριπλούν το ποσο και θα το παρεις. Αν όχι θα μαζεψεις, αλλά αυτό και δε γίνεται τώρα ευκολα και πλεον μαγαζί χωρίς δανεισμό δεν υπάρχει είναι συνέταιροι οι τράπεζες και το κράτος και τώρα με αυτή την επιστρεπτεα γίνεται και πιο φανερό, εκτός τα φπα
Ήδη και τα δυο σκέλη είμαστε καταδικασμένα
Το δευτερο που λες σκέλος, στη φαντασία θα μείνει στο σεντουκι Ή αν ξέμεινε κανένα μαγαζί που λειτουργεί με το στυλ το σωστό του 1/3
Όπως παλια
Γενικά θα πρεπει παντα μα παντα να χρησιμοποιείς το 1/3 από το κεφάλαιο
Εκανα και σεμινάρια έτσι δε λένε;
Θες να παρεις κάτι πχ για την εργασία; Θα πρεπει να έχεις εις τριπλούν το ποσο και θα το παρεις. Αν όχι θα μαζεψεις, αλλά αυτό και δε γίνεται τώρα ευκολα και πλεον μαγαζί χωρίς δανεισμό δεν υπάρχει είναι συνέταιροι οι τράπεζες και το κράτος και τώρα με αυτή την επιστρεπτεα γίνεται και πιο φανερό, εκτός τα φπα
Ήδη και τα δυο σκέλη είμαστε καταδικασμένα
Το δευτερο που λες σκέλος, στη φαντασία θα μείνει στο σεντουκι Ή αν ξέμεινε κανένα μαγαζί που λειτουργεί με το στυλ το σωστό του 1/3
Όπως παλια
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
μεγάλη μαλακία να δώσουν συμβολικά κανονικά κλειδιά στον άδωνη.θα πηγαίνει με κανένα βανάκι του βιβλιοπωλείου το βράδυ και θα τα ψειρίζει
-
Rayndeer13
- Δημοσιεύσεις: 111
- Εγγραφή: 04 Φεβ 2021, 22:29
- Phorum.gr user: Rayndeer
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Καλά όλα αυτά. Αλλά εγώ φοβάμαι λίγο τις εξελίξεις στη ρομποτική. Οχι οτι θα πάθω κάτι απλά για τη γενικότερη ασφάλεια του πληθυσμού. Μπορεί να δούμε αηδιαστικά πράγματα σχετικά σύντομα.Σέλευκας έγραψε: 10 Φεβ 2021, 17:52 Η πρόταση-απάντηση της ΝΔ σε όσους δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι
Και ο βασιλιάς ο Μίδας έπαθε υποσιτισμό
wooded glade έγραψε: 12 Φεβ 2021, 14:30
Γιατί τα κόμματα του κατεστημένουν δεν ρίχνουν αυτά γκόμενες να τελειώνει ;
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Να δούμε το φιλοκυβερνητικό αφήγημα.
Τα κλειδιά της εστίασης, η αλήθεια του Σκυλακάκη και ο αργός θάνατος του κλάδου
Η διευκόλυνση του αδήλωτου τζίρου μπορεί να βόλευε και να συντηρούσε καταστάσεις στην αγορά αλλά σήμερα έχει καταντήσει μια σκέτη θηλιά καθώς η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφανίζεται στις φορολογικές αρχές.
Κώστας Τσαούσης
13 Φεβρουαρίου 2021, 07:00
Τα κλειδιά της εστίασης, η αλήθεια του Σκυλακάκη και ο αργός θάνατος του κλάδου
Must Read
1. Κοροναϊός: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τις μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
2. Ιωάννα Γεωργακοπούλου: Η συγκινητική ιστορία της νικήτριας του «The Voice»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε με την πολιτική γενναιότητα που τον διακρίνει τις επιλογές, τις συμπεριφορές και τις κινήσεις του μια μεγάλη αλήθεια που δύσκολα βγαίνει από τα στόματα των πολιτικών που κυνηγούν με απόλυτη θρησκευτική ευλάβεια και συνέπεια τον σταυρό στο ψηφοδέλτιο που ρίχνεται στη κάλπη των βουλευτικών εκλογών.
Η αλήθεια αυτή είχε σχέση με την ιδιαιτερότητα του κλάδου της εστίασης. Μεταφέρω εδώ τα λόγια του Θόδωρου Σκυλακάκη: «Ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει, όλοι το γνωρίζουμε, και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά. Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με τη μείωση του τζίρου. Αναπόφευκτα όμως, η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφάνιζαν».
Το «μη δηλωμένο κομμάτι» του τζίρου ή με άλλα λόγια, ο αδήλωτος τζίρος με τα «μαύρα» που φτιάχνονται από τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται νόμιμα για τον καφέ, το σάντουιτς αλλά και το καλό γεύμα, το κοκτέιλ, το ακριβό κρασί…
Η αλήθεια του Θόδωρου Σκυλακάκη έχει την δική της ιδιαίτερη αξία καθώς πριν από λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστιάσης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας «έστησαν» εκδηλώσεις διαμαρτυρίες με τον γενικό τίτλο Παραδίδουμε… «Τα κλειδιά της εστίασης».
Στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) διαβάζω στις οδηγίες της εκδήλωσης διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 θα μαζεύονται τα κλειδιά τον επιχειρήσεων και οι συνάδελφοι θα υπογράφουν τη σχετική “Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης”. Τα κλειδιά και η δήλωση θα μπαίνουν σε ένα φάκελο (καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα μπρελόκ) για να σταλούν προς την ομοσπονδία. Το γεγονός απαιτείται να προβληθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αν είναι δυνατόν πανελλαδικά. Οι συνάδελφοι στις περιοχές τους μπορούν να προσθέσουν στοιχεία εντυπωσιασμού και να αναπαράγουν το γεγονός όσο καλύτερα μπορούν και με τα εργαλεία που νομίζουν (MME-socialmedia κλπ)».
Αλλά, ας αφήσουμε τα… στοιχεία εντυπωσιασμού και να έρθουμε στην ουσία των πραγμάτων. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία υποστηρίζει: «Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.
Αργός θάνατος
Οι φωνές μας δεν ακούγονται δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες. Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση.
Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας στηρίζονται σε μας. Έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.
Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.
Σας παραδίδουμε λοιπόν με πόνο, τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης . Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε».
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν και οι ίδιοι προφανώς αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών του.
Με βάση τα στοιχεία που έχει προσκομίσει στο δημόσιο διάλογο τα εξής στοιχεία:
O κλάδος περιλαμβάνει 77.000 επιχειρήσεις και 409.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν τεθεί σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι του κλάδου αυτού, ενώ τον Ιανουάριο ήταν σε αναστολή 197.000 εργαζόμενοι. Ένα κομμάτι αυτών αμείβονται χειρότερα, λαμβάνοντας τα 534 ευρώ της κρατικής στήριξης, ενώ κάποιοι άλλοι που ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αμείβονται καλύτερα, αφού λαμβάνουν και αυτοί το ίδιο ποσό, 534 ευρώ».
O τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.ά.
O κλάδος της εστίασης παρουσιάζει δύο σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι άνισος, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πήγαν καλά μέσα στην πανδημία και πάρα πολλές που δεν πήγαν καθόλου καλά, ανάλογα με τη μορφή που είχαν. Οι επιχειρήσεις εστίασης π.χ. που είχαν την δυνατότητα delivery και το εξέλιξαν, πήγαν πολύ καλά.
O κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει, όλοι το γνωρίζουμε, και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά. Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με τη μείωση του τζίρου. Αναπόφευκτα όμως, η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφάνιζαν.
Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια του Θόδωρου Σκυλακάκη για την εστίαση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη – είναι μια ψυχρή προσέγγιση μιας διαχρονικής πραγματικότητας. Ο αδήλωτος τζίρος που βόλευε άλλοτε τους ανθρώπους της εστίασης, σήμερα γίνεται θηλιά. Αλλά, η επιχειρηματικότητα και οι συμπεριφορές της έχουν ευθύνη και ρίσκο. Και οι φορείς τους πρέπει να το αναλαμβάνουν και να το αποδέχονται πλήρως δηλαδή με τις συνέπειες στο σύνολο τους.
https://www.in.gr/2021/02/13/economy/oi ... ou-kladou/
Τα κλειδιά της εστίασης, η αλήθεια του Σκυλακάκη και ο αργός θάνατος του κλάδου
Η διευκόλυνση του αδήλωτου τζίρου μπορεί να βόλευε και να συντηρούσε καταστάσεις στην αγορά αλλά σήμερα έχει καταντήσει μια σκέτη θηλιά καθώς η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφανίζεται στις φορολογικές αρχές.
Κώστας Τσαούσης
13 Φεβρουαρίου 2021, 07:00
Τα κλειδιά της εστίασης, η αλήθεια του Σκυλακάκη και ο αργός θάνατος του κλάδου
Must Read
1. Κοροναϊός: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τις μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
2. Ιωάννα Γεωργακοπούλου: Η συγκινητική ιστορία της νικήτριας του «The Voice»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε με την πολιτική γενναιότητα που τον διακρίνει τις επιλογές, τις συμπεριφορές και τις κινήσεις του μια μεγάλη αλήθεια που δύσκολα βγαίνει από τα στόματα των πολιτικών που κυνηγούν με απόλυτη θρησκευτική ευλάβεια και συνέπεια τον σταυρό στο ψηφοδέλτιο που ρίχνεται στη κάλπη των βουλευτικών εκλογών.
Η αλήθεια αυτή είχε σχέση με την ιδιαιτερότητα του κλάδου της εστίασης. Μεταφέρω εδώ τα λόγια του Θόδωρου Σκυλακάκη: «Ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει, όλοι το γνωρίζουμε, και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά. Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με τη μείωση του τζίρου. Αναπόφευκτα όμως, η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφάνιζαν».
Το «μη δηλωμένο κομμάτι» του τζίρου ή με άλλα λόγια, ο αδήλωτος τζίρος με τα «μαύρα» που φτιάχνονται από τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται νόμιμα για τον καφέ, το σάντουιτς αλλά και το καλό γεύμα, το κοκτέιλ, το ακριβό κρασί…
Η αλήθεια του Θόδωρου Σκυλακάκη έχει την δική της ιδιαίτερη αξία καθώς πριν από λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστιάσης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας «έστησαν» εκδηλώσεις διαμαρτυρίες με τον γενικό τίτλο Παραδίδουμε… «Τα κλειδιά της εστίασης».
Στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) διαβάζω στις οδηγίες της εκδήλωσης διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 θα μαζεύονται τα κλειδιά τον επιχειρήσεων και οι συνάδελφοι θα υπογράφουν τη σχετική “Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης”. Τα κλειδιά και η δήλωση θα μπαίνουν σε ένα φάκελο (καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα μπρελόκ) για να σταλούν προς την ομοσπονδία. Το γεγονός απαιτείται να προβληθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αν είναι δυνατόν πανελλαδικά. Οι συνάδελφοι στις περιοχές τους μπορούν να προσθέσουν στοιχεία εντυπωσιασμού και να αναπαράγουν το γεγονός όσο καλύτερα μπορούν και με τα εργαλεία που νομίζουν (MME-socialmedia κλπ)».
Αλλά, ας αφήσουμε τα… στοιχεία εντυπωσιασμού και να έρθουμε στην ουσία των πραγμάτων. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία υποστηρίζει: «Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.
Αργός θάνατος
Οι φωνές μας δεν ακούγονται δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες. Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση.
Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας στηρίζονται σε μας. Έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.
Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.
Σας παραδίδουμε λοιπόν με πόνο, τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης . Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε».
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν και οι ίδιοι προφανώς αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών του.
Με βάση τα στοιχεία που έχει προσκομίσει στο δημόσιο διάλογο τα εξής στοιχεία:
O κλάδος περιλαμβάνει 77.000 επιχειρήσεις και 409.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν τεθεί σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι του κλάδου αυτού, ενώ τον Ιανουάριο ήταν σε αναστολή 197.000 εργαζόμενοι. Ένα κομμάτι αυτών αμείβονται χειρότερα, λαμβάνοντας τα 534 ευρώ της κρατικής στήριξης, ενώ κάποιοι άλλοι που ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αμείβονται καλύτερα, αφού λαμβάνουν και αυτοί το ίδιο ποσό, 534 ευρώ».
O τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.ά.
O κλάδος της εστίασης παρουσιάζει δύο σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι άνισος, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πήγαν καλά μέσα στην πανδημία και πάρα πολλές που δεν πήγαν καθόλου καλά, ανάλογα με τη μορφή που είχαν. Οι επιχειρήσεις εστίασης π.χ. που είχαν την δυνατότητα delivery και το εξέλιξαν, πήγαν πολύ καλά.
O κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει, όλοι το γνωρίζουμε, και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά. Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με τη μείωση του τζίρου. Αναπόφευκτα όμως, η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφάνιζαν.
Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια του Θόδωρου Σκυλακάκη για την εστίαση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη – είναι μια ψυχρή προσέγγιση μιας διαχρονικής πραγματικότητας. Ο αδήλωτος τζίρος που βόλευε άλλοτε τους ανθρώπους της εστίασης, σήμερα γίνεται θηλιά. Αλλά, η επιχειρηματικότητα και οι συμπεριφορές της έχουν ευθύνη και ρίσκο. Και οι φορείς τους πρέπει να το αναλαμβάνουν και να το αποδέχονται πλήρως δηλαδή με τις συνέπειες στο σύνολο τους.
https://www.in.gr/2021/02/13/economy/oi ... ou-kladou/
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
- The Socialist
- Δημοσιεύσεις: 5968
- Εγγραφή: 04 Ιαν 2021, 18:32
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να είναι η έλλειψη χρημάτων όταν υπάρχει κάποια άλλη δυναμική π.χ δυναμική μέσα παραγωγής ή πελατολόγιο ή μια ιδέα που θα φέρει κέρδος.hellegennes έγραψε: 10 Φεβ 2021, 20:18 Όχι, πρόβλημα ρευστότητας δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, είναι η αδυναμία χρήσης υπαρχόντων κεφαλαίων. Αν δεν έχεις λεφτά δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας, είναι πρόβλημα ύπαρξης κεφαλαίου. Μπερδεύεις την ύπαρξη με την δυνατότητα χρήσης.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45100
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Αν μιλάς για δυνητικά έσοδα και όχι αναμενόμενα, δεν είναι έλλειψη ρευστότητας, είναι έλλειψη κεφαλαίων.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Σάββατο, 20-Μαρ-2021 12:00
Βαρύ το πλήγμα στην εστίαση - 600 "λουκέτα" σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ
εστίαση-κλειστά
Facebook
Twitter
LinkedIn
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ο Κωνσταντίνος, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, διατηρούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καφέ. Αποφάσισε να κλείσει, όπως λέει στο Capital.gr, την επιχείρησή του που λειτουργούσε από το 2008, γιατί βάζοντας κάτω τα δεδομένα εκτίμησε ότι μέχρι και το φθινόπωρο (σ.σ.: του 2020) θα έμπαινε σίγουρα μέσα. Υπολόγισε πως ο τζίρος -σημαντικό μέρος του οποίου προερχόταν από τις γειτονικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό αλλά και από σχολή που βρίσκεται κοντά- δεν θα κάλυπτε τις ανελαστικές δαπάνες, όπως ενοίκιο, ΔΕΗ, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ενώ αμφίβολο ήταν αν η αγορά-κατανάλωση θα επέστρεφε από το φθινόπωρο σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπορεί να καλύπτει τα πάγια έξοδα της.
Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν ο μοναδικός που αποφάσισε να κλείσει το καφέ του. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες της κρίσης της πανδημίας τουλάχιστον 20 καφέ και εστιατόρια αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, μεταξύ αυτών και ένα από τα πλέον ιστορικά καφέ-εστιατόρια της πόλης.
Σήμερα έναν χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, ο κλάδος της εστίασης μετρά τουλάχιστον 600 "λουκέτα”, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Από 200 "λουκέτα” μετρά ήδη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των καταστημάτων που έχει κλείσει ακόμη και τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς.
Στο Γκάζι, από τις περιοχές της Αθήνας που συγκέντρωνε σημαντικό αριθμό εστιατορίων, μπαρ και καφέ, πριν από την πανδημία και τα lockdowns, έχουν κλείσει οριστικά ήδη 12 καταστήματα. Έντονο είναι το φαινόμενο και σε άλλες παραδοσιακές "πιάτσες” της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι. Η ταμπέλα "κλειστόν” έχει μπει και σε καταστήματα εστίασης στα προάστια όπως είναι το Χαλάνδρι, το Νέο Ψυχικό αλλά και η Φιλοθέη κοντά στη γειτονιά "Αβάνα".
"Με μηδενικό τζίρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε τη ζημιά του πρώτου lockdown, ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα για 4 στους 10 επιχειρηματίες και με ενοίκια τα οποία παραμένουν υψηλά παρά τα μέτρα στήριξης είναι δύσκολο κάποιος να παραμείνει ανοικτός”, λέει επιχειρηματίας του κλάδου που διατηρεί αλυσίδα εστίασης γνωστού διεθνούς brand.
Αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει, όπως λέει στο Capital.gr να περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων λόγω του "ταμείου” που διαθέτει, παραδέχεται ότι πολύ λίγοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα. "Εκτιμώ ότι μετά το άνοιγμα της αγοράς και τη διακοπή των μέτρων στήριξης θα δούμε αρκετά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά”, λέει.
Τον Ιανουάριο ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, υποχώρησε κατά 57,2% στα 53,128 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Θήρας -92,8% και η μικρότερη μείωση στην Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής -21,1%. Πέρυσι ο κλάδος της εστίασης έχασε 2,3 δισ. ευρώ με τον τζίρο να υποχωρεί στα 3,773 δισ. ευρώ από 6,059 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.
Νέο ραντεβού με τον Αδ. Γεωργιάδη
Το πότε και υπό ποιο καθεστώς θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης παραμένει άγνωστος Χ. Κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να προσδιορίσουν επακριβώς τον χρόνο, αν και η εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί είναι ότι ο κλάδος θα ανοίξει από τα μέσα Απριλίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.
Σε αυτό που ελπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η επαναλειτουργία της αγοράς από τα μέσα Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και μετά από 5,5 μήνες που θα έχουν παραμείνει κλειστοί. Βέβαια αυτό μένει να φανεί στην πράξη, όπως και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει η εστίαση.
Για τους εστιάτορες, τους επιχειρηματίες των καφέ και των μπαρ η λύση της επαναλειτουργίας μόνο σε εξωτερικούς χώρους αποκλείει πολλά καταστήματα. "Η επαναλειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι βιώσιμη”, λέει ο κ. Καββαθάς."Δεν έχουν όλα τα καταστήματα εξωτερικούς χώρους όπου μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια”, αναφέρει.
Το θέμα αυτό, όπως και αρκετά ακόμη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και για τα οποία ζητούν λύση, πρόκειται να θέσει υπ' όψιν του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Καββαθάς. την προσεχή Τρίτη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.
Όπως λέει ο κ. Καββαθάς, το θέμα που "καίει” είναι η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων. Πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 4 στις 10 επιχειρήσεις, δηλαδή 30.000 επαγγελματίες του κλάδου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ. Για τον λόγο αυτό ο κλάδος ζητά να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα λάβουν, ανάλογα με τον τζίρο τους και τη ζημιά που έχουν υποστεί, ως κεφάλαιο κίνησης από 1.000-10.000 ευρώ. Το συνολικό πακέτο, με βάση την πρόταση της ΠΟΕΣΕ, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.
https://www.capital.gr/oikonomia/353334 ... -kafe-mpar
Βαρύ το πλήγμα στην εστίαση - 600 "λουκέτα" σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ
εστίαση-κλειστά
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ο Κωνσταντίνος, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, διατηρούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καφέ. Αποφάσισε να κλείσει, όπως λέει στο Capital.gr, την επιχείρησή του που λειτουργούσε από το 2008, γιατί βάζοντας κάτω τα δεδομένα εκτίμησε ότι μέχρι και το φθινόπωρο (σ.σ.: του 2020) θα έμπαινε σίγουρα μέσα. Υπολόγισε πως ο τζίρος -σημαντικό μέρος του οποίου προερχόταν από τις γειτονικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό αλλά και από σχολή που βρίσκεται κοντά- δεν θα κάλυπτε τις ανελαστικές δαπάνες, όπως ενοίκιο, ΔΕΗ, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ενώ αμφίβολο ήταν αν η αγορά-κατανάλωση θα επέστρεφε από το φθινόπωρο σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπορεί να καλύπτει τα πάγια έξοδα της.
Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν ο μοναδικός που αποφάσισε να κλείσει το καφέ του. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες της κρίσης της πανδημίας τουλάχιστον 20 καφέ και εστιατόρια αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, μεταξύ αυτών και ένα από τα πλέον ιστορικά καφέ-εστιατόρια της πόλης.
Σήμερα έναν χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, ο κλάδος της εστίασης μετρά τουλάχιστον 600 "λουκέτα”, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Από 200 "λουκέτα” μετρά ήδη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των καταστημάτων που έχει κλείσει ακόμη και τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς.
Στο Γκάζι, από τις περιοχές της Αθήνας που συγκέντρωνε σημαντικό αριθμό εστιατορίων, μπαρ και καφέ, πριν από την πανδημία και τα lockdowns, έχουν κλείσει οριστικά ήδη 12 καταστήματα. Έντονο είναι το φαινόμενο και σε άλλες παραδοσιακές "πιάτσες” της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι. Η ταμπέλα "κλειστόν” έχει μπει και σε καταστήματα εστίασης στα προάστια όπως είναι το Χαλάνδρι, το Νέο Ψυχικό αλλά και η Φιλοθέη κοντά στη γειτονιά "Αβάνα".
"Με μηδενικό τζίρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε τη ζημιά του πρώτου lockdown, ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα για 4 στους 10 επιχειρηματίες και με ενοίκια τα οποία παραμένουν υψηλά παρά τα μέτρα στήριξης είναι δύσκολο κάποιος να παραμείνει ανοικτός”, λέει επιχειρηματίας του κλάδου που διατηρεί αλυσίδα εστίασης γνωστού διεθνούς brand.
Αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει, όπως λέει στο Capital.gr να περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων λόγω του "ταμείου” που διαθέτει, παραδέχεται ότι πολύ λίγοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα. "Εκτιμώ ότι μετά το άνοιγμα της αγοράς και τη διακοπή των μέτρων στήριξης θα δούμε αρκετά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά”, λέει.
Τον Ιανουάριο ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, υποχώρησε κατά 57,2% στα 53,128 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Θήρας -92,8% και η μικρότερη μείωση στην Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής -21,1%. Πέρυσι ο κλάδος της εστίασης έχασε 2,3 δισ. ευρώ με τον τζίρο να υποχωρεί στα 3,773 δισ. ευρώ από 6,059 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.
Νέο ραντεβού με τον Αδ. Γεωργιάδη
Το πότε και υπό ποιο καθεστώς θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης παραμένει άγνωστος Χ. Κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να προσδιορίσουν επακριβώς τον χρόνο, αν και η εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί είναι ότι ο κλάδος θα ανοίξει από τα μέσα Απριλίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.
Σε αυτό που ελπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η επαναλειτουργία της αγοράς από τα μέσα Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και μετά από 5,5 μήνες που θα έχουν παραμείνει κλειστοί. Βέβαια αυτό μένει να φανεί στην πράξη, όπως και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει η εστίαση.
Για τους εστιάτορες, τους επιχειρηματίες των καφέ και των μπαρ η λύση της επαναλειτουργίας μόνο σε εξωτερικούς χώρους αποκλείει πολλά καταστήματα. "Η επαναλειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι βιώσιμη”, λέει ο κ. Καββαθάς."Δεν έχουν όλα τα καταστήματα εξωτερικούς χώρους όπου μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια”, αναφέρει.
Το θέμα αυτό, όπως και αρκετά ακόμη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και για τα οποία ζητούν λύση, πρόκειται να θέσει υπ' όψιν του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Καββαθάς. την προσεχή Τρίτη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.
Όπως λέει ο κ. Καββαθάς, το θέμα που "καίει” είναι η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων. Πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 4 στις 10 επιχειρήσεις, δηλαδή 30.000 επαγγελματίες του κλάδου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ. Για τον λόγο αυτό ο κλάδος ζητά να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα λάβουν, ανάλογα με τον τζίρο τους και τη ζημιά που έχουν υποστεί, ως κεφάλαιο κίνησης από 1.000-10.000 ευρώ. Το συνολικό πακέτο, με βάση την πρόταση της ΠΟΕΣΕ, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.
https://www.capital.gr/oikonomia/353334 ... -kafe-mpar
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
-
Citroenakias
- Δημοσιεύσεις: 3669
- Εγγραφή: 19 Δεκ 2020, 17:07
- Phorum.gr user: Citroenakias
Re: Άθλιος Γεωργιάδης, ειρωνεύεται τους εστιάτορες
Νδ δεν ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εμπειγηρημαντιων;; Καλά να πάθουν, χοχο
21 Μαρ 2020, 18:31
Albrecht έγραψε: 21 Μαρ 2020, 18:31 Πιστεύω σε ενα μηνα θα είμαστε κομπλέ. Θα μιλάμε για Κορωνοιο και θα χαζογελαμε.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 1 Απαντήσεις
- 194 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Green Dragon
-
- 3 Απαντήσεις
- 280 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Σπίρτο
-
- 0 Απαντήσεις
- 276 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης
-
- 14 Απαντήσεις
- 852 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Rakomelofronas