Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους! https://dev.phorum.com.gr/
The Age of Aquarius έγραψε: 30 Ιουν 2020, 22:06
Έφτασε η ώρα για το φετινό καστανόμελο. Περιμένω 10 κιλά
περυσι πηρα απο φιλο που έχει και ιδιόκτητες κατανιές 10 κιλά και κράτησε 4-5 μηνες... τι πράγμα είναι αυτό ! υγρό γλυκό κάστανο
τωρα ξανά μαζι με τα κάστανα
Re: Μέλι
Δημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2021, 19:20
από vagabondo
1451 έγραψε: 08 Οκτ 2021, 14:17
Πώς σας φαίνεται, καλά τα λέει αυτός;
Πρόσφατα μ' έφεραν ένα μέλι που είναι σαν σιρόπι και τελείως άοσμο. Επέμεναν ότι είναι αληθινό και ξαφνικά πέφτω σε αυτό το βίντεο. Πέρα από θεωρίες συνομωσίας περί παρακολούθησης, θεωρείτε έγκριτο το βιδεο;
Ένας ταλιμπάν ξέρει
Re: Μέλι
Δημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2021, 21:29
από Gherschaagk
taliban
Re: Μέλι
Δημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2021, 22:34
από Japetus
Τί ψυχάκιας είναι αυτός στο βίντεο;
Ένα δείγμα από τη δική μου παραγωγή.
Το κρυσταλλωμένο το εμφιάλωσα την περασμένη εβδομάδα και το ρευστό μόλις τώρα που διάβασα τα σχόλια εδώ. Αν το μέλι δεν φιλτραριστεί βιομηχανικά όπως κάνουν στα εργοστάσια συσκευασίας των εμπορικών ονομασιών, όπου θερμαίνεται για να ρευστοποιηθεί και να χωρά από ειδικά φίλτρα, μένουν μικροί πυρήνες συσσωμάτωσης όπως ονομάζονται, κόκκοι από γύρη συνήθως ή μικρότατα κομμάτια από κερί που περνούν το κλασικό φίλτρο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, και αυτοί εξαναγκάζουν όλο το υπόλοιπο προϊόν να κρυσταλλώσει γύρω από αυτά αρχικά, και μετά ταχύτατα σε όλη τη μάζα του.
Νομίζω είχα ξαναγράψει για την κρυστάλλωση αναλυτικά κάπου εδώ..
Re: Μέλι
Δημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2021, 22:37
από taliban
1451 έγραψε: 08 Οκτ 2021, 14:17
Πώς σας φαίνεται, καλά τα λέει αυτός;
Πρόσφατα μ' έφεραν ένα μέλι που είναι σαν σιρόπι και τελείως άοσμο. Επέμεναν ότι είναι αληθινό και ξαφνικά πέφτω σε αυτό το βίντεο. Πέρα από θεωρίες συνομωσίας περί παρακολούθησης, θεωρείτε έγκριτο το βιδεο;
Το μέλι που είναι σαν σιρόπι και τελείως άοσμο , εφόσον ΔΕΝ είναι νοθευμένο , θα σου κρυσταλλώσει κάποια στιγμή .
Συνήθως τα ανθόμελα μετά από κάποιο σημείο χάνουν την μυρωδιά τους ως ένα βαθμό. Ακόμη και αν έχει θερμανθεί σε μια θερμοκρασία μπορεί να αργήσει να σου παγώσει μέσα στο βάζο.
Εκτός αν πήρες ανθόμελο ακακίας όποτε θα αργήσει πάρα πολύ να σου κρυσταλλώσει.
Αν θες να δεις τι πήρες και τι έχει μέσα πας για ανάλυση , 100% αποτέλεσμα.
Από σ/μ πήρες ή από πλανόδιο ;
Re: Μέλι
Δημοσιεύτηκε: 09 Οκτ 2021, 08:52
από 1451
Από έναν στη γειτονιά, έχει μελλίσια εδώ και χρόνια.
Αυτό υποτίθεται είναι πρόσφατο, δεν θα έπρεπε να διατηρεί την μυρωδιά του;
Μέχρι και πέρυσι έπαιρνα από άλλον αλλά εκείνος πούλησε τα μελίσσια κι έφυγε στο εξωτερικό. Εκείνο είχε ευχάριστη οσμή, ουσιαστικά στο ίδιο μέρος έχουν τα μελίσσια τους και δεν τα ανεβάζουν στο βουνό, δεν θα έπρεπε θεωρητικά να έχουν παρόμοια υφή κι οσμή;
Αλλά είναι κι αυτό που γράφει ο Ιάπετος, με την βιομηχανική επεξεργασία του μελιού, οπότε μπορεί να έχει μηχάνημα ο άνθρωπος και άσκοπα να είμαι τόσο φιλύποπτος.
Re: Μέλι
Δημοσιεύτηκε: 11 Οκτ 2021, 22:27
από The Age of Aquarius
Να μην ξεχάσουμε να πούμε κι ένα μπράβο στους μελισσοκόμους που κανείς τους δεν ταϊζει ζάχαρη ή γλυκόζη
Re: Αγροτικά θέματα--εργασίες!!
Δημοσιεύτηκε: 23 Ιουν 2022, 21:11
από Bazoomba
taliban έγραψε: 23 Ιουν 2022, 21:01
Περιμένοντας να νυχτώσει να μαζευτούν μέσα οι κυρίες για ακόμη μια μεταφορά θα σας δείξω μια ένδειξη για το πότε κοντοζυγωνει η βελανιδιά να δώσει μέλι στο βελανιδι ( διότι δίνει και στο φύλλο) .
Και η απάντηση είναι...στα μυρμήγκια.
Όταν τα μυρμήγκια " μυριστουν " το μελιτωμα επισκέπτονται το βελανιδι πριν τις μέλισσες.
Επομένως υπολογίζουμε περίπου ποτε θα ξεκινήσει αφού η επίσκεψη του μυρμηγκιου είναι προάγγελος της επερχόμενης μελιτοφοριας όπως είναι επίσης και η σφήκα στα έλατα.
Στην αρχή είναι πολύ αραιό το μέλι αφού το δέντρο έχει χυμούς να δώσει...
Όσο πέρνα ο καιρός και η θερμοκρασιες ανεβαίνουν τόσο πιο δύσκολο είναι να το συλλέξουν.
Αν όμως ο καιρός στην περίοδο της μελιτοφοριας έχει υγρασία και καθόλου δυνατούς ανέμους ή αν ρίξει και κάποια ήπια βροχή ανανεώνεται η μελουρα και τα μελίσσια συνεχίζουν.
Ιδανικός άνεμος ο νότιος αφού κουβαλά υγρασία.
Το καλοκαίρι Δυστυχώς έχουμε συνήθως δυτικο ή ΒΔ πράγμα που σημαίνει πολύ χαμηλή σχετική υγρασία.
Λύσε μου μια απορία, εσύ βάζεις ζάχαρη στο μέλι σου; Αν όχι σου παγώνει τον χειμώνα; Γενικότερα πρέπει να είναι πηχτό ή να ρέει εύκολα;
taliban έγραψε: 23 Ιουν 2022, 21:01
Περιμένοντας να νυχτώσει να μαζευτούν μέσα οι κυρίες για ακόμη μια μεταφορά θα σας δείξω μια ένδειξη για το πότε κοντοζυγωνει η βελανιδιά να δώσει μέλι στο βελανιδι ( διότι δίνει και στο φύλλο) .
Και η απάντηση είναι...στα μυρμήγκια.
Όταν τα μυρμήγκια " μυριστουν " το μελιτωμα επισκέπτονται το βελανιδι πριν τις μέλισσες.
Επομένως υπολογίζουμε περίπου ποτε θα ξεκινήσει αφού η επίσκεψη του μυρμηγκιου είναι προάγγελος της επερχόμενης μελιτοφοριας όπως είναι επίσης και η σφήκα στα έλατα.
Στην αρχή είναι πολύ αραιό το μέλι αφού το δέντρο έχει χυμούς να δώσει...
Όσο πέρνα ο καιρός και η θερμοκρασιες ανεβαίνουν τόσο πιο δύσκολο είναι να το συλλέξουν.
Αν όμως ο καιρός στην περίοδο της μελιτοφοριας έχει υγρασία και καθόλου δυνατούς ανέμους ή αν ρίξει και κάποια ήπια βροχή ανανεώνεται η μελουρα και τα μελίσσια συνεχίζουν.
Ιδανικός άνεμος ο νότιος αφού κουβαλά υγρασία.
Το καλοκαίρι Δυστυχώς έχουμε συνήθως δυτικο ή ΒΔ πράγμα που σημαίνει πολύ χαμηλή σχετική υγρασία.
Λύσε μου μια απορία, εσύ βάζεις ζάχαρη στο μέλι σου; Αν όχι σου παγώνει τον χειμώνα; Γενικότερα πρέπει να είναι πηχτό ή να ρέει εύκολα;
Ζαχαρη δεν βαζουν στο μελι.
Καποιοι πιθανον να ταΐζουν τα μελισσια ζαχαρη αλλα στο μελι δεν μπαινει.
Γλυκοζη βαζουν ορισμενοι για να νοθευσουν το μελι αλλα αυτην την εντοπιζεις πανευκολα.
Το μελι ζαχαρωνει απο την φυση του,με εξαιρεση ορισμενες ποικιλιες,και δεν ειναι κατι κακο.
Απεναντιας ειναι μια ενδειξη,απο τις πολλες,καθαροτητας.
Το αν ειναι πηχτο η οχι εχει να κανει με το ειδος των φυτων που βοσκανε τα μελισσια.
Ο taliban θα στα πει καλυτερα.
taliban έγραψε: 23 Ιουν 2022, 21:01
Περιμένοντας να νυχτώσει να μαζευτούν μέσα οι κυρίες για ακόμη μια μεταφορά θα σας δείξω μια ένδειξη για το πότε κοντοζυγωνει η βελανιδιά να δώσει μέλι στο βελανιδι ( διότι δίνει και στο φύλλο) .
Και η απάντηση είναι...στα μυρμήγκια.
Όταν τα μυρμήγκια " μυριστουν " το μελιτωμα επισκέπτονται το βελανιδι πριν τις μέλισσες.
Επομένως υπολογίζουμε περίπου ποτε θα ξεκινήσει αφού η επίσκεψη του μυρμηγκιου είναι προάγγελος της επερχόμενης μελιτοφοριας όπως είναι επίσης και η σφήκα στα έλατα.
Στην αρχή είναι πολύ αραιό το μέλι αφού το δέντρο έχει χυμούς να δώσει...
Όσο πέρνα ο καιρός και η θερμοκρασιες ανεβαίνουν τόσο πιο δύσκολο είναι να το συλλέξουν.
Αν όμως ο καιρός στην περίοδο της μελιτοφοριας έχει υγρασία και καθόλου δυνατούς ανέμους ή αν ρίξει και κάποια ήπια βροχή ανανεώνεται η μελουρα και τα μελίσσια συνεχίζουν.
Ιδανικός άνεμος ο νότιος αφού κουβαλά υγρασία.
Το καλοκαίρι Δυστυχώς έχουμε συνήθως δυτικο ή ΒΔ πράγμα που σημαίνει πολύ χαμηλή σχετική υγρασία.
Λύσε μου μια απορία, εσύ βάζεις ζάχαρη στο μέλι σου; Αν όχι σου παγώνει τον χειμώνα; Γενικότερα πρέπει να είναι πηχτό ή να ρέει εύκολα;
Δεν βάζω ζάχαρη στο μέλι.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσιολογική διαδικασία και δεν σχετίζεται με την προσθήκη ζάχαρης.
Αυτό που αλλάζει είναι η χρονική διάρκεια που κάνει να κρυσταλωσει ένα μέλι.
Πχ το ανθομελο συνήθως στον 1 χρόνο .
Ο έλατος δεν κρυσταλλωνει ποτέ.
Το πεύκο στα 2 χρόνια κατά μ.ο.
Δεν υπάρχει πρέπει να είναι η να μην είναι ρευστό.
Δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα του μελιού.
Το καλοκαίρι λόγο ζέστης τα μέλια είναι ρευστά.
Το χειμώνα λόγω χαμηλοτωρεν θερμοκρασιών είναι ποιο πηχτα.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.
Από κει και πέρα.
Μέλια που βγαίνουν την άνοιξη είναι αρκετά νερουλα γιατί προέρχονται από ανθη ή μέλι με υψηλή υγρασία.
Το καλοκαίρι όσο περισσότερη χαμηλή υγρασία υπάρχει την στιγμή της συλλογής τόσο περισσότερο τσίχλα γίνεται το μέλι.
Μην παίρνεις ως παράδειγμα μέλια που πουλάνε στα σ/μ.
Πάρε από παραγωγούς.
taliban έγραψε: 23 Ιουν 2022, 21:01
Περιμένοντας να νυχτώσει να μαζευτούν μέσα οι κυρίες για ακόμη μια μεταφορά θα σας δείξω μια ένδειξη για το πότε κοντοζυγωνει η βελανιδιά να δώσει μέλι στο βελανιδι ( διότι δίνει και στο φύλλο) .
Και η απάντηση είναι...στα μυρμήγκια.
Όταν τα μυρμήγκια " μυριστουν " το μελιτωμα επισκέπτονται το βελανιδι πριν τις μέλισσες.
Επομένως υπολογίζουμε περίπου ποτε θα ξεκινήσει αφού η επίσκεψη του μυρμηγκιου είναι προάγγελος της επερχόμενης μελιτοφοριας όπως είναι επίσης και η σφήκα στα έλατα.
Στην αρχή είναι πολύ αραιό το μέλι αφού το δέντρο έχει χυμούς να δώσει...
Όσο πέρνα ο καιρός και η θερμοκρασιες ανεβαίνουν τόσο πιο δύσκολο είναι να το συλλέξουν.
Αν όμως ο καιρός στην περίοδο της μελιτοφοριας έχει υγρασία και καθόλου δυνατούς ανέμους ή αν ρίξει και κάποια ήπια βροχή ανανεώνεται η μελουρα και τα μελίσσια συνεχίζουν.
Ιδανικός άνεμος ο νότιος αφού κουβαλά υγρασία.
Το καλοκαίρι Δυστυχώς έχουμε συνήθως δυτικο ή ΒΔ πράγμα που σημαίνει πολύ χαμηλή σχετική υγρασία.
Λύσε μου μια απορία, εσύ βάζεις ζάχαρη στο μέλι σου; Αν όχι σου παγώνει τον χειμώνα; Γενικότερα πρέπει να είναι πηχτό ή να ρέει εύκολα;
Δεν βάζω ζάχαρη στο μέλι.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσιολογική διαδικασία και δεν σχετίζεται με την προσθήκη ζάχαρης.
Αυτό που αλλάζει είναι η χρονική διάρκεια που κάνει να κρυσταλωσει ένα μέλι.
Πχ το ανθομελο συνήθως στον 1 χρόνο .
Ο έλατος δεν κρυσταλλωνει ποτέ.
Το πεύκο στα 2 χρόνια κατά μ.ο.
Δεν υπάρχει πρέπει να είναι η να μην είναι ρευστό.
Δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα του μελιού.
Το καλοκαίρι λόγο ζέστης τα μέλια είναι ρευστά.
Το χειμώνα λόγω χαμηλοτωρεν θερμοκρασιών είναι ποιο πηχτα.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.
Από κει και πέρα.
Μέλια που βγαίνουν την άνοιξη είναι αρκετά νερουλα γιατί προέρχονται από ανθη ή μέλι με υψηλή υγρασία.
Το καλοκαίρι όσο περισσότερη χαμηλή υγρασία υπάρχει την στιγμή της συλλογής τόσο περισσότερο τσίχλα γίνεται το μέλι.
Μην παίρνεις ως παράδειγμα μέλια που πουλάνε στα σ/μ.
Πάρε από παραγωγούς.
Κατάλαβα,ευχαριστώ και τους 2. Από παραγωγό παίρνω απλώς η υφή είναι τελείως διαφορετική και μία από τις παρτίδες που μου έδωσε έβγαζε μια πίκρα ως επίγευση. Συνεπώς εάν εγώ δεν γνωρίζω τον παραγωγό είμαι σε θέση να εντοπίσω αν μπαίνουν πρόσθετα στο μέλι ή όχι;
Re: Αγροτικά θέματα--εργασίες!!
Δημοσιεύτηκε: 23 Ιουν 2022, 21:35
από stergiosbik
H πικρα μπορει να ειναι π.χ. γιατι οι μελισσες βοσκησαν σε περιοχη με καστανιες.
Η νοθεια στο μελι εχει ξεφυγει κι εμεις ως απλοι καταναλωτες ελαχιστα μπορουμε να διαπιστωσουμε.
Θεωρω ομως οτι οι περισσοτεροι παραγωγοι ειναι συνειδητοποιημενοι και δεν νοθευουν το μελι τους.
Του εμποριου ειναι αλλη φαση,πιο επιφοβη κατα την ταπεινη μου αποψη.
Ο παραγωγος ομως προτιμα αντι να δωσει το μελι του σε καποιον εμπορο σε ξεφτιλα τιμη,να το δωσει χερι χερι στον κοσμο και να βγαλει καλυτερο κερδος και ο κοσμος να φαει καθαρο μελι.
Re: Αγροτικά θέματα--εργασίες!!
Δημοσιεύτηκε: 23 Ιουν 2022, 21:48
από vagabondo
Το μέλι των παραγωγών που κάθεται κάτω από τον ήλιο στο πάγκο της λαϊκής, δεν αλλοιώνεται;
Bazoomba έγραψε: 23 Ιουν 2022, 21:11
Λύσε μου μια απορία, εσύ βάζεις ζάχαρη στο μέλι σου; Αν όχι σου παγώνει τον χειμώνα; Γενικότερα πρέπει να είναι πηχτό ή να ρέει εύκολα;
Δεν βάζω ζάχαρη στο μέλι.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσιολογική διαδικασία και δεν σχετίζεται με την προσθήκη ζάχαρης.
Αυτό που αλλάζει είναι η χρονική διάρκεια που κάνει να κρυσταλωσει ένα μέλι.
Πχ το ανθομελο συνήθως στον 1 χρόνο .
Ο έλατος δεν κρυσταλλωνει ποτέ.
Το πεύκο στα 2 χρόνια κατά μ.ο.
Δεν υπάρχει πρέπει να είναι η να μην είναι ρευστό.
Δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα του μελιού.
Το καλοκαίρι λόγο ζέστης τα μέλια είναι ρευστά.
Το χειμώνα λόγω χαμηλοτωρεν θερμοκρασιών είναι ποιο πηχτα.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.
Από κει και πέρα.
Μέλια που βγαίνουν την άνοιξη είναι αρκετά νερουλα γιατί προέρχονται από ανθη ή μέλι με υψηλή υγρασία.
Το καλοκαίρι όσο περισσότερη χαμηλή υγρασία υπάρχει την στιγμή της συλλογής τόσο περισσότερο τσίχλα γίνεται το μέλι.
Μην παίρνεις ως παράδειγμα μέλια που πουλάνε στα σ/μ.
Πάρε από παραγωγούς.
Κατάλαβα,ευχαριστώ και τους 2. Από παραγωγό παίρνω απλώς η υφή είναι τελείως διαφορετική και μία από τις παρτίδες που μου έδωσε έβγαζε μια πίκρα ως επίγευση. Συνεπώς εάν εγώ δεν γνωρίζω τον παραγωγό είμαι σε θέση να εντοπίσω αν μπαίνουν πρόσθετα στο μέλι ή όχι;
Όλα έχουν να κάνουν με τις νομές που βοσκησαν οι μέλισσες και το αν ο μελισσοκόμος κάνει μετά μίξεις των διαφόρων μελιών του..
Bazoomba έγραψε: 23 Ιουν 2022, 21:11
Λύσε μου μια απορία, εσύ βάζεις ζάχαρη στο μέλι σου; Αν όχι σου παγώνει τον χειμώνα; Γενικότερα πρέπει να είναι πηχτό ή να ρέει εύκολα;
Δεν βάζω ζάχαρη στο μέλι.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσιολογική διαδικασία και δεν σχετίζεται με την προσθήκη ζάχαρης.
Αυτό που αλλάζει είναι η χρονική διάρκεια που κάνει να κρυσταλωσει ένα μέλι.
Πχ το ανθομελο συνήθως στον 1 χρόνο .
Ο έλατος δεν κρυσταλλωνει ποτέ.
Το πεύκο στα 2 χρόνια κατά μ.ο.
Δεν υπάρχει πρέπει να είναι η να μην είναι ρευστό.
Δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα του μελιού.
Το καλοκαίρι λόγο ζέστης τα μέλια είναι ρευστά.
Το χειμώνα λόγω χαμηλοτωρεν θερμοκρασιών είναι ποιο πηχτα.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.
Από κει και πέρα.
Μέλια που βγαίνουν την άνοιξη είναι αρκετά νερουλα γιατί προέρχονται από ανθη ή μέλι με υψηλή υγρασία.
Το καλοκαίρι όσο περισσότερη χαμηλή υγρασία υπάρχει την στιγμή της συλλογής τόσο περισσότερο τσίχλα γίνεται το μέλι.
Μην παίρνεις ως παράδειγμα μέλια που πουλάνε στα σ/μ.
Πάρε από παραγωγούς.
Κατάλαβα,ευχαριστώ και τους 2. Από παραγωγό παίρνω απλώς η υφή είναι τελείως διαφορετική και μία από τις παρτίδες που μου έδωσε έβγαζε μια πίκρα ως επίγευση. Συνεπώς εάν εγώ δεν γνωρίζω τον παραγωγό είμαι σε θέση να εντοπίσω αν μπαίνουν πρόσθετα στο μέλι ή όχι;
Ο μοναδικός τρόπος να δεις τι έχει το μέλι μέσα είναι να πας σε ένα χημείο για ανάλυση. Σου βρίσκουν τα πάντα. Αλλά η ανάλυση κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ.
Η πίκρα, όπως είπαν και οι προηγούμενοι, παίζει ρόλο που βόσκησαν οι μέλισσες.
Παράδειγμα φέτος ο ελατος ξεκίνησε να δινει μελι στης 19 Μαΐου.
Αλλά μαζί με τον έλατο δούλευαν και λουλούδια, ακακίες κ.α .
Οπότε το μέλι αυτό έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην γευση.
Πέρσι η ημερομηνία έναρξης ήταν μέσα στον Ιούνιο και συνέπεσε με την έναρξη της καστανιας για λίγες ημέρες οπότε το μέλι ήταν διαφορετικό γευστικά.
Δεν είναι στάνταρ η κάθε παρτίδα.
Ίδιο μέλι γευστικά μπορεί να βρεις πχ από πεύκο που δεν έχει κάτι άλλο μέσα ή από αναμίξεις μελιων άρα βγαίνει ένα στάνταρ χαρμάνι.