Re: Τί πίνουμε σήμερα;
Δημοσιεύτηκε: 06 Σεπ 2020, 10:55
Από τον Σκλαβενίτη το πήρα.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/

Σουμάδα είναι αυτό;
Η λεγόμενη σουμάδα είναι ένα λευκό αναψυκτικό ποτό, που προέρχεται από γαλάκτωμα αμυγδάλου. Λέγεται επίσης αμυγδαλόπομα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως θιάσιον ή θιάσον (από τα αθάσια, που είναι τα αμύγδαλα)[1] και στους βυζαντινούς χρόνους ως θασόρροφον.
Για την παρασκευή της σουμάδας τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα αφού αλεστούν ή κοπανηθούν αφήνονται για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα σε νερό το οποίο απορροφά το χυμό τους. Μετά τον αποστραγγισμό τους, το νερό βράζεται με προσθήκη ζάχαρης μέχρι να "δέσει" το σιρόπι. Στη συνέχεια το σιρόπι αυτό διαλύεται σε νερό όπως η βυσσινάδα και προσφέρεται κρύο ως αναψυκτικό.
Στην Ελλάδα η σουμάδα θεωρείται λόγω χρώματος ως γαμήλιο ποτό και για τούτο προσφέρεται κυρίως σε γάμους, εξ ου και η ευχή: "και στις σουμάδες σου!" που είναι ανάλογη με την ευχή "και στα δικά σου!".
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE ... E%B4%CE%B1
Όχι ακριβώς. Έχει και ασβέστιο μέσω προσθήκης χημικής ουσίας. Μόνο του το νεροζούμι αυτό έχει ελάχιστη θρεπτική αξία. Δεν μπορεί να κοντράρει το γάλα σε θρεπτικά συστατικά. Καλύτερα να φάει κανείς αμύγδαλα ή αμυγδαλοβούτυρο.stella έγραψε: 11 Σεπ 2020, 09:47 Ωραία η σουμάδα, ξέρω. Αυτό είναι απλά αμύγδαλα που έχουν μουσκέψει, μετά αλέθονται και στραγγίζουν, με προσθήκη νερού. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς άλλη επεξεργασία. Κάτι σαν εναλλακτική στο συμβατικό γάλα.
Κοίταξε, συνήθως φτιάχνω γάλα αμυγδάλου, γι' αυτό περιέγραψα τη διαδικασία. Επίσης, δεν μπορώ να χωνέψω το γάλα δυστυχώς. Σαν εναλλακτική σε αυτό, παίζει πολύ καλά.Σπύρος έγραψε: 21 Σεπ 2020, 22:47Όχι ακριβώς. Έχει και ασβέστιο μέσω προσθήκης χημικής ουσίας. Μόνο του το νεροζούμι αυτό έχει ελάχιστη θρεπτική αξία. Δεν μπορεί να κοντράρει το γάλα σε θρεπτικά συστατικά. Καλύτερα να φάει κανείς αμύγδαλα ή αμυγδαλοβούτυρο.stella έγραψε: 11 Σεπ 2020, 09:47 Ωραία η σουμάδα, ξέρω. Αυτό είναι απλά αμύγδαλα που έχουν μουσκέψει, μετά αλέθονται και στραγγίζουν, με προσθήκη νερού. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς άλλη επεξεργασία. Κάτι σαν εναλλακτική στο συμβατικό γάλα.