Σελίδα 22 από 23

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:00
από Naida
Niki έγραψε: 17 Μάιος 2020, 20:58
Naida έγραψε: 17 Μάιος 2020, 20:57
Niki έγραψε: 17 Μάιος 2020, 20:54 Μυστικό για τα βλίτα και τα άγρια χόρτα.
Τα κόβεις πάντα πρίν τις 12 το πρωί.
Μόλις έρχεσαι τα καθαρίζεις αμέσως τα πλένεις και τα βάζεις για δύο τρία λεπτά στο καυτό νερό σε κατσαρόλα που βράζει.
Τα στραγγίζεις αλλά κρατάς το νερό τους όλο σε μία κατσαρόλα.δεν τα βάζεις τα χόρτα στο ψυγείο αλλά σε μια άδεια κατσαρόλα σκεπασμένα και αλλού το νερό τους σκεπασμένο και αυτό.
Την ώρα που θέλεις να τα φας δεν ζεσταίνεις τα χόρτα αλλά το νερό τους.
Τα βάζεις μέσα σε σουρωτήρι και τους ρίχνεις το νερό το καυτό από πάνω τους.
Είναι έτοιμα.
Τα βάζεις στο πιάτο και τους βάζεις από πάνω λαδάκι και λεμόνι.
Κι αν θες να τα φας την επόμενη και κάνει τρελή ζέστη;
Εμείς θα τα κόβαμε την επομένη.
Γιατί να πάμε στην φοβερή ζέστη να κόψουμε τα χόρτα αφού θα τα φάμε την επομένη;
Για να τα χαλάσουμε τα χόρτα;
Όταν θα τα φας τότε τα κόβεις. :102:
Αν τα πάρεις από τη λαϊκή; ή στα στείλουν από το χωριό;

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:01
από Niki
Naida έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:00
Niki έγραψε: 17 Μάιος 2020, 20:58
Naida έγραψε: 17 Μάιος 2020, 20:57

Κι αν θες να τα φας την επόμενη και κάνει τρελή ζέστη;
Εμείς θα τα κόβαμε την επομένη.
Γιατί να πάμε στην φοβερή ζέστη να κόψουμε τα χόρτα αφού θα τα φάμε την επομένη;
Για να τα χαλάσουμε τα χόρτα;
Όταν θα τα φας τότε τα κόβεις. :102:
Αν τα πάρεις από τη λαϊκή; ή στα στείλουν από το χωριό;
Τώρα με ρωτάς κάτι άλλο.
Πώς να διατηρήσεις τα χόρτα στο ψυγείο;

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:04
από Αγις
η σωστη ερωτηση σε σχεση με το νημα ειναι
πως διατηρω - χορτα που υπαρχουν μονο ενα χρονικο διαστημα σε αφθονια - ωστε να εχω ολο το χρονο

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:07
από Niki
Λοιπόν αν πούμε ότι θέλουμε να φυτέψουμε ένα λουλούδι από το χωριό σε μία γλάστρα στην Αθήνα.
Το βγάλαμε με την ρίζα και πρέπει να το μεταφέρουμε Αθήνα.
Για να μην μαραθεί του τυλίγουμε τις ρίζες σε βρεγμένο ρούχο.
Έτσι λοιπόν ξεκινάμε και λέμε όσα χορταρικά έχουν ρίζα και τα αγοράσαμε με ρίζα τυλίγουμε την ρίζα χωρίς να τα πλένουμε τα φύλλα σε ένα ρούχο βρεγμένο το τονίζω μόνο την ρίζα αυτό ισχύει και για τα μαρούλια.
Ανεξάρτητα αν έχουν κομμένη την ρίζα τους έχουν μερική.
Τα χόρτα που δεν έχουν ρίζα διαλέγουμε σάπια και τα πετάμε κρατάμε μόνο τα καλά βάζουμε χαρτί πάνω στο χαμηλό ράφι του ψυγείου και τα τοποθετούμε στεγνά.
Το τονίζω στεγνά δεν τα πλένουμε.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:25
από Naida
Niki έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:01
Naida έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:00
Niki έγραψε: 17 Μάιος 2020, 20:58
Εμείς θα τα κόβαμε την επομένη.
Γιατί να πάμε στην φοβερή ζέστη να κόψουμε τα χόρτα αφού θα τα φάμε την επομένη;
Για να τα χαλάσουμε τα χόρτα;
Όταν θα τα φας τότε τα κόβεις. :102:
Αν τα πάρεις από τη λαϊκή; ή στα στείλουν από το χωριό;
Τώρα με ρωτάς κάτι άλλο.
Πώς να διατηρήσεις τα χόρτα στο ψυγείο;
Όχι βρε, σε ρωτάω αν δεν τα καταναλώσεις για τον χ, ψ λογο έχει έχει χρησιμότητα να μπουν ψυγείο ξεχωριστά με το ζουμί τους.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:29
από Cavaliere
Naida, πολλά μπορείς να πάθεις, έχω πάθει 2 φορές δηλητηρίαση από μύδι, έτυχε. Μπορεί να πρέπει να το κοιτάξεις, αν σε πειράζει κάτι, τι να σου πω... Αλλά, παραδοσιακά, και ρώτα όλους τους ανθρώπους που μεγάλωσαν κοντά στη θάλασσα, τυρί με ψάρι τρώνε. Αν εχεις κάτι συγκεκριμένο, είναι ιατρικό θέμα, ψαξ΄το.
:)

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:32
από Cecily Anne
Cavaliere έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:29 Naida, πολλά μπορείς να πάθεις, έχω πάθει 2 φορές δηλητηρίαση από μύδι, έτυχε. Μπορεί να πρέπει να το κοιτάξεις, αν σε πειράζει κάτι, τι να σου πω... Αλλά, παραδοσιακά, και ρώτα όλους τους ανθρώπους που μεγάλωσαν κοντά στη θάλασσα, τυρί με ψάρι τρώνε. Αν εχεις κάτι συγκεκριμένο, είναι ιατρικό θέμα, ψαξ΄το.
:)
Εχω παθει ζημια κι εγω με μύδι, τα μύδια πανε και μεγαλώνουν σε περιοχές με πολλη μποχα και θενε τρομερή προσοχή.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2020, 21:33
από Naida
Cavaliere έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:29 Naida, πολλά μπορείς να πάθεις, έχω πάθει 2 φορές δηλητηρίαση από μύδι, έτυχε. Μπορεί να πρέπει να το κοιτάξεις, αν σε πειράζει κάτι, τι να σου πω... Αλλά, παραδοσιακά, και ρώτα όλους τους ανθρώπους που μεγάλωσαν κοντά στη θάλασσα, τυρί με ψάρι τρώνε. Αν εχεις κάτι συγκεκριμένο, είναι ιατρικό θέμα, ψαξ΄το.
:)

Αλλού το συζητάμε αυτό :lol: μα δεν είπα κάτι βρε χριστιανε μου, είπα κιόλας πολλούς βλέπω που τρώνε και δεν παθαίνουν τίποτα. Εγώ το απέφευγα λόγω της φήμης για ψάρι συγκεκριμένα. Καλά δεν μου κάνει και αίσθηση να φάω ψάρι με τυρί. Αλλά όπως και να έχει ότι έπαθα απο τον τόνο παλιότερα ή τις γαρίδες πρόσφατα δεν έχει να κάνει με το τυρί,ούτε παίζει θέμα αλλοίωσης έφαγαν κι άλλοι.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2020, 00:29
από the comet the course the tail
φέτο δεν βγάλαμε πολύ λάδι. οι ελιές θρέφουν πολύ ξύλο, πράγμα που δρα ανταγωνιστικά στον καρπό. :102:
οπότε έπεσε κλάδεμα. :mods

και τα κλαριά τα ελίσια τα έχουμε για ψήσιμο. τίποτα δεν πάει χαμένο. :e045:

και αν η μπριζόλα ήταν σκληρή, μαλακώσαμε με ροζέ κρασί και μπιθικώτση :g018:

Εικόνα

Εικόνα

:bravo:

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2020, 09:05
από Niki
Naida έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:25
Niki έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:01
Naida έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:00

Αν τα πάρεις από τη λαϊκή; ή στα στείλουν από το χωριό;
Τώρα με ρωτάς κάτι άλλο.
Πώς να διατηρήσεις τα χόρτα στο ψυγείο;
Όχι βρε, σε ρωτάω αν δεν τα καταναλώσεις για τον χ, ψ λογο έχει έχει χρησιμότητα να μπουν ψυγείο ξεχωριστά με το ζουμί τους.
Τρία 24 ωρα σε σουρωτήρι στραγγισμένα ,το νερό τους σε μπουκάλι όλα στο ψυγείο.
Όποτε θέλεις ζεσταίνεις το νερό τους καυτό όπως είναι το βάζεις από πάνω τους και θα είναι πάλι έτοιμα.
Μετά τα τρία 24 ωρα πέτα τα.
Τα χόρτα και τα ψάρια δεν πρέπει να ακουμπάνε νερό.
Αν ακουμπάνε νερό αρχίζουν να σαπίζουν.
Τα ψάρια τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί διπλό και τριπλό ή σχάρα ή κλωνάρια ρίγανης ή κλωνάρια δάφνης πρέπει να στραγγίζουν και να μην ακουμπάνε στα ζουμιά τους.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2020, 09:08
από the comet the course the tail
Niki έγραψε: 18 Μάιος 2020, 09:05 Τα ψάρια τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί διπλό και τριπλό ή σχάρα ή κλωνάρια ρίγανης ή κλωνάρια δάφνης πρέπει να στραγγίζουν και να μην ακουμπάνε στα ζουμιά τους.
:goodpost:

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2020, 13:07
από alekhine
Cecily Anne έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:32
Cavaliere έγραψε: 17 Μάιος 2020, 21:29 Naida, πολλά μπορείς να πάθεις, έχω πάθει 2 φορές δηλητηρίαση από μύδι, έτυχε. Μπορεί να πρέπει να το κοιτάξεις, αν σε πειράζει κάτι, τι να σου πω... Αλλά, παραδοσιακά, και ρώτα όλους τους ανθρώπους που μεγάλωσαν κοντά στη θάλασσα, τυρί με ψάρι τρώνε. Αν εχεις κάτι συγκεκριμένο, είναι ιατρικό θέμα, ψαξ΄το.
:)
Εχω παθει ζημια κι εγω με μύδι, τα μύδια πανε και μεγαλώνουν σε περιοχές με πολλη μποχα και θενε τρομερή προσοχή.
το προβλημα με τα μυδια ειναι οτι μπορει να αγορασεις μπαγιατικα που εχουν ανοιξει απο μονα τους και αν τα βαλεις στην μαγειρια καηκες

για αυτο αν και μου αρεσουν τα αποφευγω επειδη μονο κατεψυγμενα βρισκω

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 30 Μάιος 2020, 10:18
από Niki
Σήμερα θα γράψω κάποια από τα μυστικά μαγειρικής πού κανένας μάγειρας δεν τα λέει.
Φυσικά δεν θα σας τα δώσω έτοιμα γιατί θα έπρεπε να γράψω σελίδες ατελείωτες.
Θα δώσω όμως την αρχή σε όλους για να πειραματιστείτε να προβληματιστείτε και αυτοί που προσεγγίζουν την μαγειρική σαν ζωγραφική να δελεαστούν τόσο που να έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για όλη τους την ζωή.
Θα ξεκινήσω από τα μπαχαρικά.
Ο περισσότερος κόσμος αγοράζει τα μπαχαρικά και όποτε θέλει ανοίγει την συσκευασία και τα χρησιμοποιεί ανάλογα με την συνταγή.
Είναι όμως αυτό αρκετό;
Η τελειότητα δυστυχώς θέλει κόπο και τέχνη.
Δοκιμάστε σε μια συνταγή που λέει κύμινο να τσιγαρίσετε το κύμινο με λίγο αλάτι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μετά να το βάλετε στο φαγητό σας.
Μυρίστε την διαφορά.
Βουτήξτε τα φύλλα δάφνης σε λάδι ή σε λεμόνι ανάλογα με την συνταγή σας και μετά βάλτε τα στο φαγητό σας.
Ναι μπορούμε να μαρινάρουμε τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε όπως και να τσιγαρίσουμε αρκετά από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε.
Φυσικά στο τσιγάρισμα των μπαχαρικών γίνεται και συνδυασμός δύο μπαχαρικών ταυτόχρονα.
Ποτέ περισσότερα και δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε έτοιμα τσιγαρισμένα μπαχαρικά για κάθε περίπτωση.
Χάνουν το άρωμα και την γεύση τους.
Πάμε τώρα στα γρήγορα σε υποχρεωτικούς αυτοσχεδιασμούς.
Έχεις μία συνταγή που λέει να τσιγαρίσεις το σκόρδο και μετά να ρίξεις το κρεμμύδι και μπλα μπλα μπλα,
Έχεις ξαφνικούς καλεσμένους δουλεύεις ένα φούρνο ένα τηγάνι και μία κατσαρόλα που πρέπει να τσιγαρίσεις πρώτα το σκόρδο και να βάλεις μετά το κρεμμύδι.
Ας υποθέσουμε ότι έχει παραζεσταθεί το λάδι στην κατσαρόλα που θα τσιγαρίσεις το σκόρδο και μετά θα βάλεις το κρεμμύδι γιατί είσαι απασχολημένη και δεν πρόκαμες στην κατάλληλη θερμοκρασία να δουλέψεις το σκόρδο.
Αν ρίξεις το σκόρδο θα χαθεί το άρωμα του από το καυτό λάδι και θα τηγανιστεί πράγμα που δεν το θέλουμε.
Εδώ αυτοσχεδιάζεις ρίχνεις πρώτα το κρεμμύδι να πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και μετά το σκόρδο.
Έτσι δεν κάνεις ζημιά στο σκόρδο ενώ το κρεμμύδι αντέχει συνεχίζεις την συνταγή σου κανονικά.
Πάμε τώρα σε ένα πράγμα που οι περισσότεροι μάγειροι το θεωρούν έγκλημα αλλά το κρατάνε για τον εαυτό τους αυστηρά.
Ας υποθέσουμε ότι κάνεις μοσχαράκι κοκκινιστό έχεις τηγανίσει όσο πρέπει το κρέας έχεις ετοιμάσει την κατσαρόλα σου και είναι ή ώρα που θα βάλεις το κρέας στην κατσαρόλα.
Τα υγρά της κατσαρόλα και το κρέας πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία απαραίτητα.
Το ξαναγράφω απαραίτητα.
Δηλαδή ακουμπάμε το κρέας ,δοκιμάζουμε την θερμοκρασία του υγρού στοιχείου και αν είναι ίδια βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
Αν δεν το κάνουμε η κατάσταση είναι ανατρέψιμη μόνο με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Βάζουμε το κρέας μέσα σβήνουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το φαγητό και μετά το ξεκινάμε από εκεί που σταματήσαμε.
Καλές επιτυχίες. :wave:

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 30 Μάιος 2020, 12:25
από Myrsini
Niki έγραψε: 30 Μάιος 2020, 10:18 Σήμερα θα γράψω κάποια από τα μυστικά μαγειρικής πού κανένας μάγειρας δεν τα λέει.
Φυσικά δεν θα σας τα δώσω έτοιμα γιατί θα έπρεπε να γράψω σελίδες ατελείωτες.
Θα δώσω όμως την αρχή σε όλους για να πειραματιστείτε να προβληματιστείτε και αυτοί που προσεγγίζουν την μαγειρική σαν ζωγραφική να δελεαστούν τόσο που να έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για όλη τους την ζωή.
Θα ξεκινήσω από τα μπαχαρικά.
Ο περισσότερος κόσμος αγοράζει τα μπαχαρικά και όποτε θέλει ανοίγει την συσκευασία και τα χρησιμοποιεί ανάλογα με την συνταγή.
Είναι όμως αυτό αρκετό;
Η τελειότητα δυστυχώς θέλει κόπο και τέχνη.
Δοκιμάστε σε μια συνταγή που λέει κύμινο να τσιγαρίσετε το κύμινο με λίγο αλάτι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μετά να το βάλετε στο φαγητό σας.
Μυρίστε την διαφορά.
Βουτήξτε τα φύλλα δάφνης σε λάδι ή σε λεμόνι ανάλογα με την συνταγή σας και μετά βάλτε τα στο φαγητό σας.
Ναι μπορούμε να μαρινάρουμε τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε όπως και να τσιγαρίσουμε αρκετά από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε.
Φυσικά στο τσιγάρισμα των μπαχαρικών γίνεται και συνδυασμός δύο μπαχαρικών ταυτόχρονα.
Ποτέ περισσότερα και δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε έτοιμα τσιγαρισμένα μπαχαρικά για κάθε περίπτωση.
Χάνουν το άρωμα και την γεύση τους.
Πάμε τώρα στα γρήγορα σε υποχρεωτικούς αυτοσχεδιασμούς.
Έχεις μία συνταγή που λέει να τσιγαρίσεις το σκόρδο και μετά να ρίξεις το κρεμμύδι και μπλα μπλα μπλα,
Έχεις ξαφνικούς καλεσμένους δουλεύεις ένα φούρνο ένα τηγάνι και μία κατσαρόλα που πρέπει να τσιγαρίσεις πρώτα το σκόρδο και να βάλεις μετά το κρεμμύδι.
Ας υποθέσουμε ότι έχει παραζεσταθεί το λάδι στην κατσαρόλα που θα τσιγαρίσεις το σκόρδο και μετά θα βάλεις το κρεμμύδι γιατί είσαι απασχολημένη και δεν πρόκαμες στην κατάλληλη θερμοκρασία να δουλέψεις το σκόρδο.
Αν ρίξεις το σκόρδο θα χαθεί το άρωμα του από το καυτό λάδι και θα τηγανιστεί πράγμα που δεν το θέλουμε.
Εδώ αυτοσχεδιάζεις ρίχνεις πρώτα το κρεμμύδι να πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και μετά το σκόρδο.
Έτσι δεν κάνεις ζημιά στο σκόρδο ενώ το κρεμμύδι αντέχει συνεχίζεις την συνταγή σου κανονικά.
Πάμε τώρα σε ένα πράγμα που οι περισσότεροι μάγειροι το θεωρούν έγκλημα αλλά το κρατάνε για τον εαυτό τους αυστηρά.
Ας υποθέσουμε ότι κάνεις μοσχαράκι κοκκινιστό έχεις τηγανίσει όσο πρέπει το κρέας έχεις ετοιμάσει την κατσαρόλα σου και είναι ή ώρα που θα βάλεις το κρέας στην κατσαρόλα.
Τα υγρά της κατσαρόλα και το κρέας πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία απαραίτητα.
Το ξαναγράφω απαραίτητα.
Δηλαδή ακουμπάμε το κρέας ,δοκιμάζουμε την θερμοκρασία του υγρού στοιχείου και αν είναι ίδια βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
Αν δεν το κάνουμε η κατάσταση είναι ανατρέψιμη μόνο με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Βάζουμε το κρέας μέσα σβήνουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το φαγητό και μετά το ξεκινάμε από εκεί που σταματήσαμε.
Καλές επιτυχίες. :wave:
Γεια σου Νικάρα μου με τα ωραία σου! Μου έλειψες ρε συ! :hebit:

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 30 Μάιος 2020, 12:30
από Niki
Myrsini έγραψε: 30 Μάιος 2020, 12:25
Γεια σου Νικάρα μου με τα ωραία σου! Μου έλειψες ρε συ! :hebit:
:wave: