!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Νιρβάνα, η κατάργηση του εγώ, το άδειο ον

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Re: Νιρβάνα, η κατάργηση του εγώ, το άδειο ον

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros »

Αχθος Αρουρης έγραψε: 11 Ιουν 2022, 22:07
tanipteros έγραψε: 10 Ιουν 2022, 23:06
Αχθος Αρουρης έγραψε: 10 Ιουν 2022, 21:34

εχουν εκτεθει πολλες και διαφορετικες εως διισταμενες αποψεις για τον βουδδισμο. βασικα δεν μπορουμε να καταλαβομε τον εαυτο μας, θελω να πω τον λογο υπαρξης και σαν συνεχεια αδυνατουμε να καταλαβομε και την υπαρξη του αλλυ. φυσικα ο βουδδισμος ασκει μακρυνη ελξη. πολλα σημεια της διδασκαλιας του αποσπουν χωρις δευτερη σκεψη την συγκαταθεση μας. αν ο βουδδιστης βλεπει το δενδρο κενο, εγω βλεπω το δενδρο δημιουργημα εκ του μηδενος. προσθηκη μιας λεξεως και αλλαζει τελειως η αισθηση.
απόψεις και φιλοσοφίες υπάρχουν πολλές.
η δημιουργία εκ του μηδενός είναι απλά ένα αξίωμα που θέλει να δώσει παντοδυναμία στο Θεό και είναι λάθος από την επιστήμη και την Πλατωνική φιλοσοφία διότι εκ του μηδενός μηδέν.

ο νους-κενός ως ον-κενό εκτός από την εμπειρική διάσταση προσεγγίζεται και με την επαγωγική λογική-φιλοσοφία.
προσέξτε το εξής η Πλατωνική σκέψη θέλει την ψυχή ως 3 καταστάσεις του Νου (Λογιστικό, Επιθυμητικό, Θυμοειδές).
ο Βουδδισμός περιγράφει την φύση του νου σε μια κατάσταση πνευματική και μεταφυσική μετά τον θάνατο ως κενό αφού είναι άδειος και ασώματος και άμορφος.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ οι δύο φιλοσοφίες δεν διαφωνούν...Νου ο Πλατωνισμός η ψυχή, Νους και ο Βουδδισμός.
Απλά οι Βουδδιστές είναι πιο εύστοχοι λόγω εμπειρίας (κενου νου) και πιο εύστοχοι στην περιγραφή των ιδιοτήτων του άμορφου, ασώματου και κενού ως νου-ον-κενό !!!

Και ο Πλατωνισμός και ο Βουδδισμός απορρίπτουν το εκ του μηδενός αξίωμα και προχωρούν στην επαγωγική λογική.
Στην ουσία δεν μιλάμε για εκ του μηδενός οντολογίας αλλά εκ του κενού μορφολογία...πώς από το κενό περνάς στην μορφή. Το ον υπάρχει ες αεί είναι ο νους που η φύση του είναι το κενό, για το ες αεί υπάρχον μιλάμε για αθανασία.
δλδ. εν αρχη ην το κενον
δεν υπάρχει αρχή
για αυτό στα κείμενα μου δεν χρησιμοποίησα το "υπάρχω" αλλά το "είναι" και αντί ύπαρξης το ον
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

tanipteros έγραψε: 12 Ιουν 2022, 09:28
tanipteros έγραψε: 10 Ιουν 2022, 23:06

απόψεις και φιλοσοφίες υπάρχουν πολλές.
η δημιουργία εκ του μηδενός είναι απλά ένα αξίωμα που θέλει να δώσει παντοδυναμία στο Θεό και είναι λάθος από την επιστήμη και την Πλατωνική φιλοσοφία διότι εκ του μηδενός μηδέν.

ο νους-κενός ως ον-κενό εκτός από την εμπειρική διάσταση προσεγγίζεται και με την επαγωγική λογική-φιλοσοφία.
προσέξτε το εξής η Πλατωνική σκέψη θέλει την ψυχή ως 3 καταστάσεις του Νου (Λογιστικό, Επιθυμητικό, Θυμοειδές).
ο Βουδδισμός περιγράφει την φύση του νου σε μια κατάσταση πνευματική και μεταφυσική μετά τον θάνατο ως κενό αφού είναι άδειος και ασώματος και άμορφος.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ οι δύο φιλοσοφίες δεν διαφωνούν...Νου ο Πλατωνισμός η ψυχή, Νους και ο Βουδδισμός.
Απλά οι Βουδδιστές είναι πιο εύστοχοι λόγω εμπειρίας (κενου νου) και πιο εύστοχοι στην περιγραφή των ιδιοτήτων του άμορφου, ασώματου και κενού ως νου-ον-κενό !!!

Και ο Πλατωνισμός και ο Βουδδισμός απορρίπτουν το εκ του μηδενός αξίωμα και προχωρούν στην επαγωγική λογική.
Στην ουσία δεν μιλάμε για εκ του μηδενός οντολογίας αλλά εκ του κενού μορφολογία...πώς από το κενό περνάς στην μορφή. Το ον υπάρχει ες αεί είναι ο νους που η φύση του είναι το κενό, για το ες αεί υπάρχον μιλάμε για αθανασία.
δλδ. εν αρχη ην το κενον
δεν υπάρχει αρχή
για αυτό στα κείμενα μου δεν χρησιμοποίησα το "υπάρχω" αλλά το "είναι" και αντί ύπαρξης το ον
Το "είναι" αποτελεί αρχή. Φιλοσοφική αρχή μεν, αρχή δε.
Άβαταρ μέλους
tanipteros

stavmanr έγραψε: 12 Ιουν 2022, 19:20

δλδ. εν αρχη ην το κενον
δεν υπάρχει αρχή
κάνεις λάθος το "είναι" είναι το αιωνίως αυθύπαρκτο.
το γίγνεσθαι και η γέννεσις έχει αρχή και χρόνο μεταβλητό.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

tanipteros έγραψε: 12 Ιουν 2022, 21:57

δεν υπάρχει αρχή
Αυθ-ύπαρκτο.
Παραπάνω δεν ήθελες να χρησιμοποιήσεις το "υπάρχω", αλλά τώρα το χρησιμοποιείς. :102:
Άβαταρ μέλους
John Brown Gun Club

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από John Brown Gun Club »

Εικόνα
wooded glade έγραψε: Είπαμε ότι είμαστε υπέρ του πολυφυλετικού καθεστώτος - εσύ μας έβαλες και επί Ντάτσουν να πουλάμε καρπούζια.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Ο παλιός καλός Αρκάς.
Άβαταρ μέλους
tanipteros

stavmanr έγραψε: 13 Ιουν 2022, 09:38

Αυθ-ύπαρκτο.
Παραπάνω δεν ήθελες να χρησιμοποιήσεις το "υπάρχω", αλλά τώρα το χρησιμοποιείς. :102:
σου μιλάω στην γλώσσα που καταλαβαίνεις διότι με τα είναι και μη είναι δεν καταλαβαινόμαστε...
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

tanipteros έγραψε: 13 Ιουν 2022, 11:37
stavmanr έγραψε: 13 Ιουν 2022, 09:38

Αυθ-ύπαρκτο.
σου μιλάω στην γλώσσα που καταλαβαίνεις διότι με τα είναι και μη είναι δεν καταλαβαινόμαστε...
:D
Καταλαβαινόμαστε μία χαρά. Αρκεί να γράφεις με συνέπεια και συνέχεια.

Αυτά τα ζητήματα δεν είναι της μίας γραμμής.
jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap »

tanipteros έγραψε: 11 Ιουν 2022, 20:19
jey_pap έγραψε: 11 Ιουν 2022, 14:51 "αόρατος αέρας " δεν σημαίνει πως είναι και... "κενός".Υπάρχει σκόνη, υπάρχουν μικροσκοπικά πετούμενα που διακρίνονται μόνο από πουλιά. Υπάρχουν αέρια, υδρατμοί...
δεν εξετάζουμε αν ο αέρας είναι κενός αλλά αόρατος..
εσύ μου λες τι κυκλοφορεί μεσα στο αόρατο αέρα..
παρόλα αυτά ο αέρας παραμένει αόρατος...
Παραμένει αόρατος ο αέρας, όχι από τη φύση του, αλλά από αδυναμία των ματιών μας να διακρίνουν τη σύστασή του, όπως γίνεται με ένα λεπτό φύλλο διάφανου τζαμιού, όταν μπει σε νερό, που μπορεί να είναι φαινομενικά "αόρατο" για το ανθρώπινο μάτι, αλλά έξω από το νερό χάνει την "αορασία" του.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»
Άβαταρ μέλους
tanipteros

jey_pap έγραψε: 13 Ιουν 2022, 12:50
jey_pap έγραψε: 11 Ιουν 2022, 14:51 "αόρατος αέρας " δεν σημαίνει πως είναι και... "κενός".Υπάρχει σκόνη, υπάρχουν μικροσκοπικά πετούμενα που διακρίνονται μόνο από πουλιά. Υπάρχουν αέρια, υδρατμοί...
Παραμένει αόρατος ο αέρας, όχι από τη φύση του, αλλά από αδυναμία των ματιών μας να διακρίνουν τη σύστασή του, όπως γίνεται με ένα λεπτό φύλλο διάφανου τζαμιού, όταν μπει σε νερό, που μπορεί να είναι φαινομενικά "αόρατο" για το ανθρώπινο μάτι, αλλά έξω από το νερό χάνει την "αορασία" του.
μια απλή παρομοίωση έκανα... ο αέρας παραμένει αόρατος και το κενό παραμένει κενό
jey_pap

Αν λοιπόν το αόρατο του αέρα παραμένει "αόρατο" ως προς την αδυναμία των αισθητηρίων μας, κι όχι ως προς τη φύση του, τότε και το "κενό" παραμένει ως "κενό" όχι από φυσικού του, αλλά από παράλλαξη εικόνας του νου;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jey_pap την 13 Ιουν 2022, 14:14, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

jey_pap έγραψε: 13 Ιουν 2022, 12:50
Σωστά jpap.
Τεχνικά, όλα ορατά είναι. Η αντίθεση μεταξύ δύο καταστάσεων είναι που τις κάνει ορατές.
Πχ. αν σε ένα καταφώτεινο δωμάτιο πέσει μία σκιά, παρότι η σκιά "δεν υπάρχει" (είναι απουσία φωτός), θα είναι το πιο ορατό αντικείμενο του δωματίου σε εσένα.

Οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται αντιθέσεις, όχι "πραγματικές" φύσεις.
jey_pap

Τεχνικά, όλα ορατά είναι.

Οντως, οι ατμόσφαιρες πλανητών γίνονται γνωστές ως προς τη σύστασή τους με τεχνικές που βασίζονται στην φασματοσκοπική ανάλυση μοριακών στοιχείων αερίων που τις απαρτίζουν.
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

jey_pap έγραψε: 13 Ιουν 2022, 13:48 Αν λοιπόν το αόρατο του αέρα παραμένει "αόρατο" ως προς την αδυναμία των αισθητηρίων μας, κι όχι ως προς τη φύση του, τότε και το "κενό" του Ο παραμένει ως "κενό" όχι από φυσικού του, αλλά από παράλλαξη εικόνας του νου; ως προς την αδυναμία των αισθητηρίων μας, κι όχι ως προς τη φύση του...
εχεις απαντησει ηδη, και μετα το μπερδευεις με την παράλλαξη εικόνας του νου....

ετσι ειναι οκ για να καταλαβει ο μακυφτερος πως το «κενο» του Ο δεν ειναι κενο, αλλα το μυαλο του το λεει κενο επειδη το ειπανε οι βουδαλαδες κενο ενω δεν ειναι κενο και του αρεσε ο τροπος που τα λενε...
γουσταρει πολυ σαλτσα στο μακαρονι... να κολυμπαει στην σαλτσα...
αλλοι το τρωνε ορφανο....
αυτο ας καταλαβει ο μακρυφτερος...
απαξ και γουσταρει καποιος το μακαρονι ορφανο ή με οποιαδήποτε λιγη, πολυ η παρα πολυ σαλτσα, η ουσια ειναι το «κενο» μακαρονι και οχι το παλτο που φορει για να το φας...
περι ορεξεως κολοκυθοπιτα...

παχια κενα για γεμισμα
Spoiler
Εικόνα
ολη η φιλοσοφια των ιμαλαιων σε μια φωτογραφια.
"A picture is worth a thousand words"
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
jey_pap

jey_pap έγραψε: 13 Ιουν 2022, 13:48 Αν λοιπόν το αόρατο του αέρα παραμένει "αόρατο" ως προς την αδυναμία των αισθητηρίων μας, κι όχι ως προς τη φύση του, τότε και το "κενό" παραμένει ως "κενό" όχι από φυσικού του, αλλά από παράλλαξη εικόνας του νου;
Για τις ιδιότητες υλόμορφου στοιχείου (εδώ έχουμε τον αέρα) επικαλούμαστε μεταξύ άλλων μεθόδων και τα αισθητήρια. Όμως για καταστάσεις- παραστάσεις του νου, τα αισθητήρια είναι ανεπαρκής τρόπος αναζήτησης - έρευνας. Μένει να κάνουμε χρήση αντί σωματικών αισθητηρίων αυτήν ενός απλανούς νοός.ενός αποσφαλματωμένου νοός, χωρίς μετατοπίσεις νοημάτων σε φαντασιακές "θέσεις" (παράλλαξη).
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”