blackpaint έγραψε: 21 Ιουν 2018, 17:29
hellegennes έγραψε: 21 Ιουν 2018, 17:21
Το προτιμώ από το γαλλικό «δείξε ευγένεια ακόμη κι αν θέλεις να μαχαιρώσεις τον άλλον», δηλαδή δείξε ψεύτικη ευγένεια που εκφράζεται με την χρήση λέξεων και εκφράσεων, λες και η ευγένεια είναι κάποια μεταφυσική οντότητα που υφίσταται στις λέξεις και όχι ανθρώπινο συναίσθημα και συμπεριφορά.
ειναι ενας τροπος να δειχνεις την απαξιωση σου χωρις να ριξεις το επιπεδο σου για καποιον που δεν το αξιζει. Αν δεν το πιασει, δειχνει ποσο χοντροκομενος ειναι που δεν μπορει να διακρινει την λεπτοτητα, αρα και την απειλη. Ειναι επισης ενας τροπος να προκαλεσεις τον αλλο να κανει την πρωτη επιθετικη κινηση, ωστε αυτος να χρεωθει την φασαρια, αλλα και να τον προσβαλλεις με τοσο αδιορατο τροπο που να τον αποπροσανατολισεις και να τον μπερδεψεις. Δεν ειναι ψευτικη ευγενεια, ειναι συγκαλυμενη προσβολη. Οι καλυτερη νικη ειναι αυτη που επιτυγχανεται χωρις μαχη.
Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυσή σου. Βλέπω επίσης και μία επιπλέον σκοπιμότητα. Σε μια χώρα που απο το πρωί ως το βραδυ, ακούς συνέχεια Μπονζούρ, Μερσί, Σιλβουπλέ, Μαντάμ, Μεσιέ... κι ένα σωρό τυπικά είτε λεκτικά είτε στον τρόπο συμπεριφοράς γενικότερα, δημιουργείται ένα τεχνητό περιβάλλον ευπρέπειας που ανακόπτει την τάση της καφρίλας. Δηλαδή καταλαβαίνεις ότι δεν σε παίρνει να το τραβάς, γιατί θα υποστείς αμέσως τη γενική απόρριψη. Μπορεί να είναι τεχνητό, αλλά είναι προτιμότερο από το να τρώς στην μάπα την αγενή συμπεριφορά του καθενός, που έχει προβλήματα ή στραβοκοιμήθηκε και θέλει κάπου να ξεσπάσει.
Θυμάμαι παλιά σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, υπήρχαν υπάλληλοι που μου χάλαγαν τη μέρα με τη συμπεριφορά τους.
Εδώ αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο κι ασυγχώρητο. Μια φορά σε μία τράπεζα, ενας υπάλληλος ηταν πολύ νευρικός απέναντι μου κι έδειξα τη δυσαρεσκεια μου. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, πετάγεται ο προιστάμενος του και του είπε να πάει στο γραφείο κι έκατσε αυτός να με εξυπηρετήσει, λέγοντας μου «Συγνώμη Κύριε, μερικές μέρες είναι πολύ δυσκολες».