Σελίδα 3 από 10

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 10:05
από Al Bundy
μίστερ μαξ έγραψε: 30 Μαρ 2019, 09:53

Σε ευχαριστω! Ομως οι αρχαιοι ημων ειχαν λαμαρινες; φιλολογικοτο ερωτημα γιατι αποφασισα ψησταρια.
Πέτρες ή χαλίκι από κάτω.
Φιλολογική η απάντηση.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 10:08
από LEONAS
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 30 Μαρ 2019, 09:00
LEONAS έγραψε: 30 Μαρ 2019, 08:07
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 29 Μαρ 2019, 21:57 που είναι οι ψήστες ωρέ;;

Παρων
να βοηθήσεις το μικρό.
πες ιδέες!


Μικρό είναι;

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 10:10
από shrike
Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 10:54
από Χαοτικός
LEONAS έγραψε: 30 Μαρ 2019, 08:07
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 29 Μαρ 2019, 21:57 που είναι οι ψήστες ωρέ;;

Παρων

Α! Ώστε την έψησες τελικά την 20άρα; :smt047

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 10:55
από Χαοτικός
μίστερ μαξ έγραψε: 30 Μαρ 2019, 08:40
stavmanr έγραψε: 30 Μαρ 2019, 08:00 Αυτά τα έθιμα είχαν νόημα όταν οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας μία φορά το μήνα ή το τρίμηνο. Τότε γιόρταζαν με "πλούσιο γεύμα" την πιο σημαντική γιορτή της ορθοδοξίας.
Σήμερα που οι μισοί έχουν προβλήματα από ζάχαρο και χοληστερίνη, το συγκεκριμένο έθιμο έχει χάσει το νόημά του.
Σωστο μεν αλλα:

Α)τωρα το 75% τρωμε τζανκ ή πολυ επεξεργασμενο φαγητο. Ευκαιρια για να φαμε πραγμαυικο κρεας

Β)τωρα συνηθως τρωμε μονοι ή μονο με 1-2ατομα παρεα. Ευκαιρια να φαμε τουτ λα φαμιγ και να τσακωθουμε για πολιτικα θεματα. Θα τσακισουμε τους φασιστες και στο οικογενιακο τραπεζι.

:D :smt023

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 10:56
από κουλούρι Θεσσαλονίκης
LEONAS έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:08
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 30 Μαρ 2019, 09:00
LEONAS έγραψε: 30 Μαρ 2019, 08:07


Παρων
να βοηθήσεις το μικρό.
πες ιδέες!


Μικρό είναι;
ναι...είναι μικιό!!!!

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 10:59
από Naida
shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
:8)

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 11:07
από Χαοτικός
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:56
LEONAS έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:08
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 30 Μαρ 2019, 09:00

να βοηθήσεις το μικρό.
πες ιδέες!


Μικρό είναι;
ναι...είναι μικιό!!!!
ΜΗ.ΚΥ.Ο; :o

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 11:16
από dna replication
shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...

από τον ρουμελιώτη ψήστη τσίμπησα,
αλλά η μιάμιση ώρα μου φαίνεται πολύ λίγη

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 11:18
από shrike
dna replication έγραψε: 30 Μαρ 2019, 11:16
shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...

από τον ρουμελιώτη ψήστη τσίμπησα,
αλλά η μιάμιση ώρα μου φαίνεται πολύ λίγη
Από μιάμιση έως το πολύ δύο, ανάλογα με τα κιλά του ζώου. Άκου που σου λέω. :wink

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 11:20
από Cloud87
Τι τα θέλετε όλα αυτά τα βάρβαρα και τα ωμά κρέατα; Γιατί δεν παραγγέλνετε ένα delivery απ τα Goodys?

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 11:22
από Βινόσαυρος
το τυλιγμα με λαδοκολα/λουμινοχαρτο το ρίξατε;

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 11:26
από stergiosbik
Αν δεν εχεις ξανασχοληθει με το "αθλημα" τραβα το αρνι σε ψησταρια να στο ψησουν να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.
Με οδηγιες ΔΕΝ ψηνεται το αρνι.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 11:56
από κουλούρι Θεσσαλονίκης
Χαοτικός έγραψε: 30 Μαρ 2019, 11:07
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:56
LEONAS έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:08



Μικρό είναι;
ναι...είναι μικιό!!!!
ΜΗ.ΚΥ.Ο; :o
:smt005: :smt005:
δεν το σκεφτηκα...καλό!!
μικρούλι είναι μωρέ!!

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2019, 12:00
από perseus
Κατ αρχας οτι κανεις θα το κανεις μονος σου με απολυτη σιγουρια ,θα το αγορασεις θα το δεσεις θα το σουβλισεις,δεν υπαρχει πιο σπασαρ ιδικο πραγμα να εχεις 5-6 πανω απο το κεφαλι σου να σου μιλανε.
Κατά την γνωμη μου το αρνι θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον 15 κιλα ,αλλοι εχουν διαφορετικη αποψη αλλα η γνωμη μου ειναι τουλαχιστον 15.
Πιαστο απο το βραδυ ,βαλτο σε ενα τραπεζι καθαρισε τριχες και σφραγιδες ,φταξε αλατοπιπερο μπολικο και γεμισε την κοιλια του αρνιου ,καλυτερα να τσιμπαει στο αλατι παρα αναλατο μην βαλεις ριγανη ,πικριζει.
Σουβλισμα δεσιμο σακοραφες θα τα καταλαβεις καλυτερα στο γιουτουμπ ,προσοχη μονο να το στεριωσεις και να το δεδεις καλα.
Παρε ενα τσουβαλι καρβουνα 20 κιλα ,μην τσιγκουνευεσε την φωτια ,αναψε πρωί για να μην αργησεις ,να αφησεις τα καρβουνα να χωνεψουν καλα,θα εχεις και αλλο σημειο οπου θα φτιάχνεις και αλλα καρβουνα για να μην μεινεις.
Καλυτερα να εχεις μοτερ για γυρισμα διοτι αλλιως θα τραβηξεις το ζορι μονος σου .
Αρχινα απο ψηλα να μην αρπαξει ,στο σημειο της κοιλιας θα εχει αφησει τα λιγοτερα καρβουνα για να μην καει ,μετα απο καμμια ωρα κατεβασε μια σκαλα ,να εχεις ενα πινέλο να λαδωνεις το αρνι να μην καει ,ωρες 4 + ωρες θα εισαι ετοιμος υα το καταλαβεις απο τα χερακια και τα ποδαράκια που θα εχιυν ανοιξει οι κλειδωσεις. Ελπιζω βα μην ξεχασα κατι σημαντικο