Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:54
Ιδέες ρίχνω.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Άφησε και καμιά κουβέντα να πέσει χάμω μωρέεεenaon έγραψε: 26 Μαρ 2025, 15:02 μηπως να κανουμε ενα νήμα με αναλυτικές με συνταγές, μοσχαράκι κοκκινιστό, παϊδάκια, να έχουμε μαζεμένα οσα δεν κανει να φάμε αυτές τις ημέρες;
Στείλε κανά κεφάλι από την Κρήτη.Saturn έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:40 Αυτό το γαιτανάκι πάντως που ξεκίνησε ο Καράμπαμπας με τα τυριά και τα σάντουιτς εν μέσω Σαρακοστής, θα έχω να το λέω
Δηλαδή, εδώ δικαίως να πούμε,κάπου ώπα!
Αν θες να βάλεις σουβλάκι στην πίτα λένε «με κρέας» άρα δεν ισχύει αυτό που λεςΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 14:13Αυτό για την Αθήνα είναι θέμα συνήθειας. Απλώς γιατί πρώτα κυκλοφόρησαν οι τυλιχτές πίτες με σουβλάκια από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, με ντομάτα, κρεμμύδι και μετά άρχισαν οι προσθήκες με γύρο, σουτζούκια, πατάτες, κοτόπουλα κλπ κλπ
Ακριβώς γι ´αυτό προέκυψε και ο όρος "καλαμάκια" για να διαχωρίζονται τα σουβλάκια εντός πίτας από τα σκέτα, που αρχικώς έδιναν μόνον με λεμόνι και φέτες ψωμιού.
Ο όρος "τυλιχτά" είναι σχετικώς πρόσφατος. Ο όρος "σουβλάκια" στην Αθήνα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 50.
Μετά την Σαρακοστή και αφού πρώτα στείλουνε και σε μέναCommunio Sancta έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:43Στείλε κανά κεφάλι από την Κρήτη.Saturn έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:40 Αυτό το γαιτανάκι πάντως που ξεκίνησε ο Καράμπαμπας με τα τυριά και τα σάντουιτς εν μέσω Σαρακοστής, θα έχω να το λέω
Δηλαδή, εδώ δικαίως να πούμε,κάπου ώπα!
Για εσένα, όλα ξεκινούν μετα το 1970.Σέλευκας έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:54Αν θες να βάλεις σουβλάκι στην πίτα λένε «με κρέας» άρα δεν ισχύει αυτό που λεςΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 14:13Αυτό για την Αθήνα είναι θέμα συνήθειας. Απλώς γιατί πρώτα κυκλοφόρησαν οι τυλιχτές πίτες με σουβλάκια από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, με ντομάτα, κρεμμύδι και μετά άρχισαν οι προσθήκες με γύρο, σουτζούκια, πατάτες, κοτόπουλα κλπ κλπ
Ακριβώς γι ´αυτό προέκυψε και ο όρος "καλαμάκια" για να διαχωρίζονται τα σουβλάκια εντός πίτας από τα σκέτα, που αρχικώς έδιναν μόνον με λεμόνι και φέτες ψωμιού.
Ο όρος "τυλιχτά" είναι σχετικώς πρόσφατος. Ο όρος "σουβλάκια" στην Αθήνα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 50.
Επίσης σε ολες τις ελληνικές ταινίες που υπάρχει αναφορά πρόσεξα οτι σουβλάκι λένε το κανονικό σουβλάκι, αρα υπολογίζω οτι το σουβλάκι για το γύρο καθιερώθηκε μετά το 70.
όντως υπήρχε βλαμμένος κόσμος και πριν το 1970... δεν βλακοποιηθηκε μετα το 1970...Λοξίας έγραψε: 26 Μαρ 2025, 19:24Για εσένα, όλα ξεκινούν μετα το 1970.Σέλευκας έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:54Αν θες να βάλεις σουβλάκι στην πίτα λένε «με κρέας» άρα δεν ισχύει αυτό που λεςΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 14:13
Αυτό για την Αθήνα είναι θέμα συνήθειας. Απλώς γιατί πρώτα κυκλοφόρησαν οι τυλιχτές πίτες με σουβλάκια από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, με ντομάτα, κρεμμύδι και μετά άρχισαν οι προσθήκες με γύρο, σουτζούκια, πατάτες, κοτόπουλα κλπ κλπ
Ακριβώς γι ´αυτό προέκυψε και ο όρος "καλαμάκια" για να διαχωρίζονται τα σουβλάκια εντός πίτας από τα σκέτα, που αρχικώς έδιναν μόνον με λεμόνι και φέτες ψωμιού.
Ο όρος "τυλιχτά" είναι σχετικώς πρόσφατος. Ο όρος "σουβλάκια" στην Αθήνα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 50.
Επίσης σε ολες τις ελληνικές ταινίες που υπάρχει αναφορά πρόσεξα οτι σουβλάκι λένε το κανονικό σουβλάκι, αρα υπολογίζω οτι το σουβλάκι για το γύρο καθιερώθηκε μετά το 70.
Για εσένα η ονομασία φέτα δόθηκε μετά το 1970 (τι παπαριά και αυτή!), το σουβλάκι για τον γύρο καθιερώθηκε μετά το 1970...
Πριν το 1970, δεν υπήρχε τίποτε!
Ο γύρος έφτασε στην Ελλάδα με τους μικρασιάτες πρόσφυγες και λεγόταν ντονέρ. Φτιαχνόταν με χοιρινό κιμά, μέχρι που η χούντα απαγόρευσε την χρήση κιμά, μάλλον επειδή γινόταν νοθεία.
Κάπου το 1962, που άρχισα να παίρνω μόνος μου σουβλάκι, η παραγγελία ήταν: "ένα σουβλάκι με κρέας", "ένα σουβλάκι με ντονέρ (ή με γύρο)".
Στα Ταμπούρια, στο Κερατσίνι, στην Αμφιάλη, στην Αγιά Σοφιά και ίδιο στον Πειραιά, δεν υπήρχε άλλη ονομασία.
Για άλλες περιοχές, δεν γνωρίζω.
Η σημερινή αντιστοιχία είναι: "ένα τυλιχτό με κρέας", "ένα τυλιχτό με γύρο (ή πιτόγυρο)".
Το "σουβλάκι", είναι ολότητα. Μένει να καθορίσεις αν το θέλεις με κρέας (κομμάτια) ή με γύρο (πολύ λεπτά κομμάτια ή και κιμάς).
Και αυτό γίνεται από το 1925 και εντεύθεν. Ευτυχώς, υπήρχε κόσμος και πριν το 1970...
Πριν τον γύρο ήταν το ντονέρ. Όμως επί χούντας βγήκαν φήμες οτι ο κιμάς ήταν από γατιά και σκυλιά.Σέλευκας έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:54Αν θες να βάλεις σουβλάκι στην πίτα λένε «με κρέας» άρα δεν ισχύει αυτό που λεςΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 14:13 Αυτό για την Αθήνα είναι θέμα συνήθειας. Απλώς γιατί πρώτα κυκλοφόρησαν οι τυλιχτές πίτες με σουβλάκια από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, με ντομάτα, κρεμμύδι και μετά άρχισαν οι προσθήκες με γύρο, σουτζούκια, πατάτες, κοτόπουλα κλπ κλπ
Ακριβώς γι ´αυτό προέκυψε και ο όρος "καλαμάκια" για να διαχωρίζονται τα σουβλάκια εντός πίτας από τα σκέτα, που αρχικώς έδιναν μόνον με λεμόνι και φέτες ψωμιού.
Ο όρος "τυλιχτά" είναι σχετικώς πρόσφατος. Ο όρος "σουβλάκια" στην Αθήνα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 50.
Επίσης σε ολες τις ελληνικές ταινίες που υπάρχει αναφορά πρόσεξα οτι σουβλάκι λένε το κανονικό σουβλάκι, αρα υπολογίζω οτι το σουβλάκι για το γύρο καθιερώθηκε μετά το 70.
Στην Κοκκινιά το λέγαμε κεμπάπ.Λοξίας έγραψε: 26 Μαρ 2025, 19:24 Για εσένα, όλα ξεκινούν μετα το 1970.
Για εσένα η ονομασία φέτα δόθηκε μετά το 1970 (τι παπαριά και αυτή!), το σουβλάκι για τον γύρο καθιερώθηκε μετά το 1970...
Πριν το 1970, δεν υπήρχε τίποτε!
Ο γύρος έφτασε στην Ελλάδα με τους μικρασιάτες πρόσφυγες και λεγόταν ντονέρ. Φτιαχνόταν με χοιρινό κιμά, μέχρι που η χούντα απαγόρευσε την χρήση κιμά, μάλλον επειδή γινόταν νοθεία.
Κάπου το 1962, που άρχισα να παίρνω μόνος μου σουβλάκι, η παραγγελία ήταν: "ένα σουβλάκι με κρέας", "ένα σουβλάκι με ντονέρ (ή με γύρο)".
Στα Ταμπούρια, στο Κερατσίνι, στην Αμφιάλη, στην Αγιά Σοφιά και ίδιο στον Πειραιά, δεν υπήρχε άλλη ονομασία.
Για άλλες περιοχές, δεν γνωρίζω.
Η σημερινή αντιστοιχία είναι: "ένα τυλιχτό με κρέας", "ένα τυλιχτό με γύρο (ή πιτόγυρο)".
Το "σουβλάκι", είναι ολότητα. Μένει να καθορίσεις αν το θέλεις με κρέας (κομμάτια) ή με γύρο (πολύ λεπτά κομμάτια ή και κιμάς).
Και αυτό γίνεται από το 1925 και εντεύθεν. Ευτυχώς, υπήρχε κόσμος και πριν το 1970...
Λοξίας έγραψε: 26 Μαρ 2025, 19:24Για εσένα, όλα ξεκινούν μετα το 1970.Σέλευκας έγραψε: 26 Μαρ 2025, 18:54Αν θες να βάλεις σουβλάκι στην πίτα λένε «με κρέας» άρα δεν ισχύει αυτό που λεςΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 14:13
Αυτό για την Αθήνα είναι θέμα συνήθειας. Απλώς γιατί πρώτα κυκλοφόρησαν οι τυλιχτές πίτες με σουβλάκια από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, με ντομάτα, κρεμμύδι και μετά άρχισαν οι προσθήκες με γύρο, σουτζούκια, πατάτες, κοτόπουλα κλπ κλπ
Ακριβώς γι ´αυτό προέκυψε και ο όρος "καλαμάκια" για να διαχωρίζονται τα σουβλάκια εντός πίτας από τα σκέτα, που αρχικώς έδιναν μόνον με λεμόνι και φέτες ψωμιού.
Ο όρος "τυλιχτά" είναι σχετικώς πρόσφατος. Ο όρος "σουβλάκια" στην Αθήνα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 50.
Επίσης σε ολες τις ελληνικές ταινίες που υπάρχει αναφορά πρόσεξα οτι σουβλάκι λένε το κανονικό σουβλάκι, αρα υπολογίζω οτι το σουβλάκι για το γύρο καθιερώθηκε μετά το 70.
Για εσένα η ονομασία φέτα δόθηκε μετά το 1970 (τι παπαριά και αυτή!), το σουβλάκι για τον γύρο καθιερώθηκε μετά το 1970...
Πριν το 1970, δεν υπήρχε τίποτε!
Ο γύρος έφτασε στην Ελλάδα με τους μικρασιάτες πρόσφυγες και λεγόταν ντονέρ. Φτιαχνόταν με χοιρινό κιμά, μέχρι που η χούντα απαγόρευσε την χρήση κιμά, μάλλον επειδή γινόταν νοθεία.
Κάπου το 1962, που άρχισα να παίρνω μόνος μου σουβλάκι, η παραγγελία ήταν: "ένα σουβλάκι με κρέας", "ένα σουβλάκι με ντονέρ (ή με γύρο)".
Στα Ταμπούρια, στο Κερατσίνι, στην Αμφιάλη, στην Αγιά Σοφιά και ίδιο στον Πειραιά, δεν υπήρχε άλλη ονομασία.
Για άλλες περιοχές, δεν γνωρίζω.
Η σημερινή αντιστοιχία είναι: "ένα τυλιχτό με κρέας", "ένα τυλιχτό με γύρο (ή πιτόγυρο)".
Το "σουβλάκι", είναι ολότητα. Μένει να καθορίσεις αν το θέλεις με κρέας (κομμάτια) ή με γύρο (πολύ λεπτά κομμάτια ή και κιμάς).
Και αυτό γίνεται από το 1925 και εντεύθεν. Ευτυχώς, υπήρχε κόσμος και πριν το 1970...