Το χρήμα σαφώς και δεν αγοράζει ευτυχία.
Απλώς κάνει τις δυσμενείς συνθήκες περισσότερο ανεκτές.
Είναι άλλο η λιτότητα ως επιλογή και άλλο η ένδεια ως αναπόδραστη πραγματικότητα.
Το χρήμα σαφώς και δεν αγοράζει ευτυχία.
Οκ, επειδή οι δικοί μου γονείς πέρασαν φτώχεια κινηματογραφική και είχαν αμφοτεροι πάνω απο 4 αδέρφια, μπορώ να σου πω ότι τα παιδικα τους χρόνια τα νοσταλγούν, το ίδιο και τις στερήσεις και τους τρόπους που τις κάλυπταν. Όταν όλοι γύρω σου είναι φτωχοί δεν υπάρχει φτώχια. Όταν είσαι εσυ ο φτωχός μεταξύ πλουσίων, τότε βιώνεις την απόγνωση.
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
Ήταν μεγάλο το ποσοστό των οικογενειών με κινηματογραφική φτώχεια (για να μην μπερδευτεί κάποιος, εννοώ φτώχεια Νίκου Ξανθόπουου & Μάρθας Βούρτση), τις δεκαετίες 1920 - 1960.Bazoomba έγραψε: 10 Μαρ 2025, 10:59Οκ, επειδή οι δικοί μου γονείς πέρασαν φτώχεια κινηματογραφική και είχαν αμφοτεροι πάνω απο 4 αδέρφια, μπορώ να σου πω ότι τα παιδικα τους χρόνια τα νοσταλγούν, το ίδιο και τις στερήσεις και τους τρόπους που τις κάλυπταν. Όταν όλοι γύρω σου είναι φτωχοί δεν υπάρχει φτώχια. Όταν είσαι εσυ ο φτωχός μεταξύ πλουσίων, τότε βιώνεις την απόγνωση.
Λοξίας έγραψε: 09 Μαρ 2025, 09:57 Νομίζω ότι από το παρατεθέν κείμενο, λείπουν αρκετά στοιχεία και δεν έχουν καθοριστεί οι ορισμοί των λέξεων.
Π.χ. τι σημαίνει "θετική ευτυχία" και πως ορίζεται αυτή; Πόσες παραμέτρους θα εισάγουμε ώστε μία κατάσταση να κληθεί θετική ευτυχία; Και πότε ορίζεται μία ευτυχία χαμηλή και πότε υψηλη;
Επίσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει και "αρνητική ευτυχία".
Για παράδειγμα, αν μία παράμετρος θετικής ευτυχίας είναι η επαρκής διατροφή, ας πούμε τρία απαραίτητα και πλήρη γεύματα την ημέρα, αυτό ορίζεται ως υψηλή θετική ευτυχία; Και αν αντί για τα τρία απαραίτητα και πλήρη γεύματα την ημέρα, μου παρέχονται δύο ή και ένα, αυτό θα οριστεί ως "χαμηλή θετική ευτυχία";
Δεν νομίζω!
Από την στιγμή που δεν θα διατρέφομαι σωστά και πλήρως, δεν μπορεί να γίνεται λόγος καν για κάποιο είδος ευτυχίας. Μπορούμε όμως να κάνουμε λόγο για κάποιο είδος "δυστυχίας", αφού μου λείπουν κάποια αγαθά ώστε να θεωρηθώ ευτυχισμένος.
Δεν γίνεται να θεωρούμαι "λιγότερο ευτυχισμένος", αν λιμοκτονώ...
Αν η θετική ευτυχία, ορίζεται από την παροχή, ας πούμε, 20 αγαθών (πνευματικών και υλικών), τότε οποιαδήποτε απουσία αυτών των αγαθών, δεν συνιστά χαμηλότερη ευτυχία, αλλά μικρότερη ή μεγαλύτερη δυστυχία.
Επίσης, υπάρχει και κάποιο πρόβλημα στη διατύπωση των "δύο κόσμων", κατά την γνώμη μου.
Αλλά αν δεν αποσαφηνιστούν οι έννοιες και δεν δοθούν κοινώς αποδεκτοί ορισμοί, δεν θα βγει άκρη.
taxalata xalasa έγραψε: 10 Μαρ 2025, 09:14αντιφάσκεις μπάρμπα...Λοξίας έγραψε: 10 Μαρ 2025, 09:00Νομίζεις, τελικά, πως πουλάς πνεύμα ε; Ξυλόπνευμα είναι καημένε...κάνε και λίγο κράτει.taxalata xalasa έγραψε: 10 Μαρ 2025, 08:47
τι τράβηξαν ρε οι πάμφτωχες οικογένειες με πολλά παιδιά;
Δεν μεγάλωσαν τα παιδιά; Κάνανε 13 και πέθαναν κάποια; Τι ακριβώς έπαθαν; Δεν είχαν να φάνε μπαρμπούνια για νάναι ευτυχισμένα;
Είπαμε το χρήμα δεν είναι ευτυχία και μετά ξαναγράφεις την μπαρμπαδιά σου για το πόσο δύσκολο ειναι να είσα ευτυχισμένος με 800 ευρω...
αντιφάσκεις μπάρμπα...
Συνεχίζεις να αναφέρεις πως το χρήμα δεν είναι ευτυχία, ενώ ΚΑΝΕΙΣ δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο...τι έγινε; εγκεφαλική;
Ευτυχισμένος με 800 ευρώ, εσύ μπορεί να είσαι. ΔΕΝ μιλάμε όμως για αυτό...
Και συνεχίζεις να πουλάς ξυλόπνευμα πως, τάχατες, με 800 ευρώ, θα μεγαλώσεις ευτυχισμένα 13 παιδιά...μεγάλη εγκεφαλική;
Κόφτο καημένε...
λέμε πως το χρήμα δεν είναι ευτυχία και ξαναβάζεις το χρήμα σαν προυπόθεση ευτυχίας...
και βγάζεις και γλώσσα περι πνεύματος...
σύνελθε...
Ελειπες και σε σκεφτόμουν την παρασκευη...
Σύνελθε...κάνανε πολλά παιδιά διότι τα θέριζαν οι αρρώστιες...ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 10 Μαρ 2025, 12:33 .
Ειχαν οι Παππούδες μας λεφτά ρε Νεόπλουτοι ;;;
10 στρέμματα είχανε και ζούσαν 10 νοματαίοι.....μια ζωή έτσι πέρασε η Ανθρωπότητα.....
Ειναι Ντροπή να λές οτι χρειάζεσαι λεφτά για να μεγαλώσεις 5-10 παιδιά οταν ο Παππούς σου το έκανε πράξη με ψίχουλα.....
Και το κάνει και σήμερα μεγάλο ποσοστό του 3ου κόσμου.....
Φαί υπήρχε και υπάρχει.....οι Αφορίες είναι σπάνια φαινόμενα.....πχ αν αργήσουν να φτάσουν κανά μήνα οι Μουσώνες στο Νταρφούρ.....
Ο Νεοπλουτισμός πρέπει να καταταχθεί στίς Εκφυλιστικές ασθένειες.....
.
Δεν χρειάζεσαι τον seismic για τσιγκλισμα...προσφέρομαι εγω
ksk έγραψε: 10 Μαρ 2025, 15:45Σύνελθε...κάνανε πολλά παιδιά διότι τα θέριζαν οι αρρώστιες...ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 10 Μαρ 2025, 12:33 .
Ειχαν οι Παππούδες μας λεφτά ρε Νεόπλουτοι ;;;
10 στρέμματα είχανε και ζούσαν 10 νοματαίοι.....μια ζωή έτσι πέρασε η Ανθρωπότητα.....
Ειναι Ντροπή να λές οτι χρειάζεσαι λεφτά για να μεγαλώσεις 5-10 παιδιά οταν ο Παππούς σου το έκανε πράξη με ψίχουλα.....
Και το κάνει και σήμερα μεγάλο ποσοστό του 3ου κόσμου.....
Φαί υπήρχε και υπάρχει.....οι Αφορίες είναι σπάνια φαινόμενα.....πχ αν αργήσουν να φτάσουν κανά μήνα οι Μουσώνες στο Νταρφούρ.....
Ο Νεοπλουτισμός πρέπει να καταταχθεί στίς Εκφυλιστικές ασθένειες.....
.
Σχολείο άντε μέχρι Τρίτη γυμνασίου οι ελάχιστοι...
Ενοίκια δεν υπήρχαν...όλοι στον ίδιο χώρο...
Συγκρίνεις άνισες εποχές με τα ίδια κριτήρια;
Μεταξύ των πολέμων που πέρασαν κατάφεραν να επιβιώσουν...
Ηλεκτρισμός ποτε ήρθε;
Μην τρελαθούμε...τι λέτε;
Και μόνο που ζούσαν νιωθαν ευγνώμονες...