Ερμής έγραψε: 10 Ιαν 2025, 14:25
Ποιο ειναι το σκουπίδι; Το βουτυρο; Το αλεύρι; τι;
Κρουασάν: Μειονεκτήματα υγείας
Αν και τα κρουασάν μπορούν να ενταχθούν με μέτρο σε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
Πολλές θερμίδες
Τα κρουασάν είναι κάπως υψηλά σε θερμίδες, με ορισμένες ποικιλίες να περιέχουν έως και 500 θερμίδες σε μία μόνο μερίδα (κυρίως κρουασάν με αυγά, μπέικον και σάλτσα από αλυσίδες fast food). Προσθέτοντας γαρνιτούρες/γεμίσεις υψηλών θερμίδων στο κρουασάν, ή συνδυάζοντάς το με συνοδευτικά ή ποτά μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τις θερμίδες του γεύματός σας.
Υψηλό σε νάτριο
Τα κρουασάν είναι συχνά πλούσια σε νάτριο. Για παράδειγμα, ένα απλό κρουασάν βουτύρου περιέχει 219 mg νατρίου. Τα είδη που σερβίρονται στις αλυσίδες fast food είναι συχνά ακόμη υψηλότερες σε νάτριο, φτάνοντας ακόμα και τα 900 mg!
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κατανάλωση έως 2.300 mg νατρίου την ημέρα, με ιδανικό όριο περίπου 1.500 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα στις επιπτώσεις του αλατιού. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας νατρίου μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί να περιέχει κορεσμένα και τρανς λιπαρά
Το κορεσμένο ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε πολλά ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, το τυρί και το βούτυρο. Αν και μελέτες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφών που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και πλούσιες τόσο σε κορεσμένα λιπαρά όσο και σε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα κρουασάν, μπορεί να βλάψουν την υγεία της καρδιάς.
Σύμφωνα με την American Heart Association, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε περίπου 5-6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε 11-13 γραμμάρια την ημέρα.
Επειδή τα κρουασάν παρασκευάζονται με βούτυρο, συνήθως περιέχουν αρκετή ποσότητα κορεσμένου λίπους ανά μερίδα. Για παράδειγμα, ένα μέτριο απλό κρουασάν έχει σχεδόν 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτό είναι το 54-63% του ημερήσιου ορίου σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων.
Ορισμένοι τύποι κρουασάν μπορεί επίσης να περιέχουν μικρή ποσότητα τρανς λιπαρών, ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να περιορίζετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων για την κατανάλωση τρανς λιπαρών.