Nandros έγραψε: 04 Νοέμ 2024, 21:14
βοθρατζης έγραψε: 04 Νοέμ 2024, 20:09
Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο για όλους εμάς που έχουμε μεγαλώσει με το Χριστιανικό τρόπο σκέψης να καταλάβουμε πως σκέφτονται πως αντιλαμβάνονται το ρόλο μιας γυναίκας στην κοινωνία, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί και ζήσει με το ισλαμ.
Αν και το βρίσκω πολύ καταπιεστικό , δεν ξέρω αν αυτό για εκείνους, όχι για εμάς, θεωρείται το φυσιολογικό, το νορμαλ.
Εμείς που έχουμε μεγαλώσει με το Χριστιανικό τρόπο, ξέρουμε πολύ καλά την θέση της θρησκείας για την γυναίκα, τους γυναικωνίτες στην εκκλησία και εγώ θυμάμαι και τις θειάδες μου στο παππουδοχωριό μου, που δεν έβγαζαν το τσεμπέρι από το κεφάλι τους.
Τότε δεν το βρίσκαμε πολύ καταπιεστικό, εθεωρείτο το φυσιολογικό, το νορμάλ.
.
Για μένα ΔEN έχουμε μεγαλώσει με το Χριστιανικό τρόπο σκέψης.
Αν έχεις μεγαλώσει στη Δύση, έστω και ψώφαλτσα στη Δύση, έστω στο '60, έστω σε χωριό την κορυφή του βουνού, έστω κι αν ήσουν 400 χρόνια Μέση Ανατολή όπως εμείς, έχεις μεγαλώσει με Πολιτεία, Σύνταγμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα γραμμένα και νομοθετημένα. Και αυτά σου έχουν έρθει από μια μακριά διαδικασία που ξεκίνησε απ'τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, έγινε Jus Gentium και Jus Naturale στην Αρχαία Ρώμη, συνεχίστηκε με το Ρουσώ, το Βολταίρο, το Θωμά Ακινάτη, τη Γαλλική Επανάσταση, την Αμερικάνικη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας, τα εργατικά κινήματα, το διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας, το κίνημα κατάργησης της δουλείας, τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στην Ελλάδα έφτασαν μέσω της Διασποράς στην Ευρώπη, του Άνθιμου Γαζή, Ρήγα Φεραίου, Αδαμάντιου Κοραή και του Φιλελληνισμού, έγιναν κομμάτι της Ελληνικής Πολιτείας ήδη από την πρώτη Εθνοσυνέλευση του 1822, και σταδιακά ευθυγραμμίστηκαν όλο και περισσότερο με τον Ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης.
Η Χριστιανική θρησκεία δεν τα γέννησε όλα αυτά, αντίθετα έφαγε πολλές καρπαζιές για να στρώσει και να ευθυγραμμιστεί με τον φιλελεύθερο τρόπο σκέψης ο οποίος της επιβλήθηκε από τη Δυτική φιλοσοφία, και όχι το αντίθετο. Επιλεκτικά η Δύση κράτησε από τη θρησκεία κάποια θετικά πράγματα όπως το imago Dei, ότι δηλαδή ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος κατ'εικόνα του Θεού προκειμένου να γράψει τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι, αλλά μέσω του ρεφορμισμού και άλλων κινημάτων ανάγκασε τους παπάδες να ξαναγράψουν τις διακυρήξεις τους στο Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού αναγνωρίζοντας το Dignitatis Humanae, την ελευθερία επιλογής θρησκείας, το διάλογο με άλλες θρησκείες και την ανοχή στο μοντέρνο κόσμο και τις ιδέες του. Και από εκεί τα πράγματα πήραν το δρόμο τους για να φτάσουμε τελικά στο σήμερα όπου η θρησκεία στη Δύση είναι αυστηρά προαιρετική, πιό κάτω από το Σύνταγμα και το Κράτος, και τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των μη-θρησκευόμενων. Και αν θέλει να επηρεάσει την πολιτική πρέπει να μπει κι αυτή στη σειρά μαζί με όλους τους υπόλοιπους και να προσπαθήσει να πείσει με τα λόγια όπως όλοι.
Καμμία μουσουλμανική χώρα στη Μ.Ανατολή δεν πέρασε τέτοια διαδικασία ούτε καν ξώφαλτσα, εκεί η θρησκεία είναι ταυτόχρονα κράτος, νόμος, ιστορία, παιδεία, πολιτική και πόλεμος. Οι μόνοι που πήραν λίγο μια ιδέα Δύσης είναι οι Ιρανοί και γι'αυτό τη λιγουρεύονται τώρα.