Για τους κεντρώους είναι η κουβέντα. Όσο για τους κεντροαριστερούς, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της νουδού ο Κασσελάκης κατάφερε να χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του σύριζα σε σχέση με τον 6/23 (θα πει κάποιος κι η νουδού τα ίδια, μόνο που η νουδού είναι κυβέρνηση κι ο σύριζα αντιπολίτευση), να διαλύσει το κόμμα και να μείνει χωρίς αξιόλογα στελέχη. Γενικά, ο τύπος είναι φλούδα.HerculesI έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:00Στους κεντροαριστερους ήρθε πρώτος με διάφορα όπως και στους νέους τους οποίους είχε χάσει από τη ΝΔ πέρυσι.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 19:48Σε κανέναν κεντρώο ψηφοφόρο δεν αρέσει το προϊόν Κασσελάκης.Όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον σύριζα τον ψηφίζουν, πιστεύω με μισή καρδιά, γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν καλύτερη επιλογή. Από το φθινόπωρο νομίζω ότι θα έχουν.southern έγραψε: 23 Ιουν 2024, 12:17
Κι όμως αρέσει σε κεντρωους περισσότερο από έναν παραδοσιακό αριστερό. Δεν θα τον ψήφιζα ποτέ λόγω ιδεολογικων θεμάτων όμως έχει δουλέψει κανονικά στη ζωή του όχι όπως οι γόνοι πολιτικών.
Χωρίς τη διάσπαση κιόλας είχε χάσει με 23 μονάδες διαφορά ο Τσίπρας ενώ ο κασσελακης με 13.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Κασσελάκης: Αυτός θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο και μετά.
Re: Κασσελάκης: Αυτός θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο και μετά.
Εγώ πάλι στον κύκλο μου, ως επί το πλείστον άνθρωποι του προοδευτικού κέντρου και της αριστεράς, δεν ξέρω ούτε έναν, κυριολεκτικά, που να υποστηρίζει τον Κασσελάκη. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και το ίδιο ισχύει για τον χώρο της κεντροαριστεράς, που ενδιαφέρει εμένα.southern έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:21Έχω συναδέλφους που δηλώνουν κεντρωοι ή απολιτικ και τον συμπαθούν εν αντίθεση με τον Τσίπρα. Η χώρα πάντως χρειάζεται πιο δυναμική κεντρωα και δεξιά αντιπολίτευση. Τους βλέπεις, είναι αλαζόνες και θεωρούν τη χώρα τσιφλίκι τους. Τρέχα γυρεύε τι σκελετοί θα κρύβονται στα υπουργεία.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 19:48Σε κανέναν κεντρώο ψηφοφόρο δεν αρέσει το προϊόν Κασσελάκης.Όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον σύριζα τον ψηφίζουν, πιστεύω με μισή καρδιά, γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν καλύτερη επιλογή. Από το φθινόπωρο νομίζω ότι θα έχουν.southern έγραψε: 23 Ιουν 2024, 12:17
Κι όμως αρέσει σε κεντρωους περισσότερο από έναν παραδοσιακό αριστερό. Δεν θα τον ψήφιζα ποτέ λόγω ιδεολογικων θεμάτων όμως έχει δουλέψει κανονικά στη ζωή του όχι όπως οι γόνοι πολιτικών.
αγαπητε ναυτη δες και το προγραμμα του κασιδιαρη ενα μεγαλο ποσοστο του ειναι κεντροαριστεροΝαύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:26 Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και το ίδιο ισχύει για τον χώρο της κεντροαριστεράς, που ενδιαφέρει εμένα.
ισως και μεγαλυτερο απο των υπολοιπων
-
πατησιωτης
- Phorum.gr user: πατησιωτης
Δεν έχει τόσο νόημα να το πηγαίνουμε με όρους αριθμού ψηφοφόρων οσο με όρους ποσοστού γιατί στις ευρωεκλογές πάντα υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:21Για τους κεντρώους είναι η κουβέντα. Όσο για τους κεντροαριστερούς, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της νουδού ο Κασσελάκης κατάφερε να χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του σύριζα σε σχέση με τον 6/23 (θα πει κάποιος κι η νουδού τα ίδια, μόνο που η νουδού είναι κυβέρνηση κι ο σύριζα αντιπολίτευση), να διαλύσει το κόμμα και να μείνει χωρίς αξιόλογα στελέχη. Γενικά, ο τύπος είναι φλούδα.HerculesI έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:00Στους κεντροαριστερους ήρθε πρώτος με διάφορα όπως και στους νέους τους οποίους είχε χάσει από τη ΝΔ πέρυσι.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 19:48
Σε κανέναν κεντρώο ψηφοφόρο δεν αρέσει το προϊόν Κασσελάκης.Όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον σύριζα τον ψηφίζουν, πιστεύω με μισή καρδιά, γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν καλύτερη επιλογή. Από το φθινόπωρο νομίζω ότι θα έχουν.
Χωρίς τη διάσπαση κιόλας είχε χάσει με 23 μονάδες διαφορά ο Τσίπρας ενώ ο κασσελακης με 13.
Και μην ξεχνας ότι η υψηλή αποχή ίσα ίσα που δε συμφέρει κάποιον που δεν έχει τόσο ισχυρό κομματικό μηχανισμό αλλά βασίζεται και σε ομάδες ψηφοφόρων όπως οι αναποφάσιστοι οπου ο κασσελακης βγήκε πρώτος.
Άμα ήταν μεγαλύτερη η προσέλευση αναποφάσιστων ή γενικά χαλαροτερων ψηφοφόρων θα τα πήγαινε και καλύτερα.
Η κατακρήμνιση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην κυβέρνηση βρισκόταν η ΝΔ δεν έγινε επί κασσελακη αλλά επί Τσίπρα.
Αντιθέτως την περίοδο που βρέθηκε ο κασσελακης στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακρημνιστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη διάσπαση του αλλά η ΝΔ.
Για κάτι ορφανά του χίτλερ, όπως εσύ, μπορεί.nemo έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:02αγαπητε ναυτη δες και το προγραμμα του κασιδιαρη ενα μεγαλο ποσοστο του ειναι κεντροαριστεροΝαύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:26 Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και το ίδιο ισχύει για τον χώρο της κεντροαριστεράς, που ενδιαφέρει εμένα.
Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:22Για κάτι ορφανά του χίτλερ, όπως εσύ, μπορεί.nemo έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:02αγαπητε ναυτη δες και το προγραμμα του κασιδιαρη ενα μεγαλο ποσοστο του ειναι κεντροαριστεροΝαύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:26 Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και το ίδιο ισχύει για τον χώρο της κεντροαριστεράς, που ενδιαφέρει εμένα.
Τι εννοείς "δεν κατακρημνίσθηκε"; Είπαμε, τους μισούς ψηφοφόρους σε σχέση με τον 6/23 έχασε (η αυξημένη αποχή δεν είναι άλλοθι, 5 χρόνια αντιπολίτευση δεν δικαιολογείται τέτοια απόσυσπείρωση, άσε που το ΠΑΣΟΚ, παρά την αυξημένη αποχή, αύξησε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους του), δύο μονάδες όλες κι όλες πάνω απ' το κινάλ, κι αυτές τις έδωσε η Αττική κυρίως, γιατί στην επαρχία είδε την πλάτη του κινάλ και του Βελόπουλου (αν είναι δυνατόν), την έχει ακούσει ηγέτης, διάλυσε το κόμμα, έφυγαν ή είναι υπ' ατμόν όλα τα αξιόλογα στελέχη, έμεινε με κάτι λιμαδούρες, τον Πολάκη και τον ναυαρχούκο, αγνοεί την πολιτική και ιστορική αλφαβήτα, λειτουργεί αποκλειστικά σαν ινφλουένσερ, και τώρα βλέπω αρχίζει να γλωσσεύει και στον Τσίπρα, αυτόν δηλαδή που τον φύτεψε στον σύριζσ και του παρείχε στελέχη, μηχανισμό και ψηφοφόρους (γιατί τον Κασσελάκη τον ψήφισαν και τον εξέλεξαν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σαν τιμωρία για όσους/ όσες το αφήγημα έλεγε ότι υπονόμευσαν και πρόδωσαν τον Τσίπρα).HerculesI έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:20Δεν έχει τόσο νόημα να το πηγαίνουμε με όρους αριθμού ψηφοφόρων οσο με όρους ποσοστού γιατί στις ευρωεκλογές πάντα υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:21Για τους κεντρώους είναι η κουβέντα. Όσο για τους κεντροαριστερούς, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της νουδού ο Κασσελάκης κατάφερε να χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του σύριζα σε σχέση με τον 6/23 (θα πει κάποιος κι η νουδού τα ίδια, μόνο που η νουδού είναι κυβέρνηση κι ο σύριζα αντιπολίτευση), να διαλύσει το κόμμα και να μείνει χωρίς αξιόλογα στελέχη. Γενικά, ο τύπος είναι φλούδα.HerculesI έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:00
Στους κεντροαριστερους ήρθε πρώτος με διάφορα όπως και στους νέους τους οποίους είχε χάσει από τη ΝΔ πέρυσι.
Και μην ξεχνας ότι η υψηλή αποχή ίσα ίσα που δε συμφέρει κάποιον που δεν έχει τόσο ισχυρό κομματικό μηχανισμό αλλά βασίζεται και σε ομάδες ψηφοφόρων όπως οι αναποφάσιστοι οπου ο κασσελακης βγήκε πρώτος.
Άμα ήταν μεγαλύτερη η προσέλευση αναποφάσιστων ή γενικά χαλαροτερων ψηφοφόρων θα τα πήγαινε και καλύτερα.
Η κατακρήμνιση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην κυβέρνηση βρισκόταν η ΝΔ δεν έγινε επί κασσελακη αλλά επί Τσίπρα.
Αντιθέτως την περίοδο που βρέθηκε ο κασσελακης στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακρημνιστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη διάσπαση του αλλά η ΝΔ.
Εν ολίγοις, το έχω ξαναγράψει, ο τύπος είναι πουκάμισο αδειανό, πυροτέχνημα, φούσκα, όσο γρήγορα φούσκωσε, τόσο γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Οσονούπω.
Πρώτον δεν πήρε τους μισους ψηφοφόρους σε σχέση με πέρυσι, αυτό που λες είναι υπερβολή. Τους μισούς πήρε η ΝΔ και μάλιστα έχασε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους χωρίς να αντιμετωπίσει καμία διάσπαση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έφυγε ο πρόεδρος της επί μία δεκαπενταετια που επί της ουσίας είχε ταυτιστεί με το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πέρυσι σε ελεύθερη πτώση χάνοντας 2.5 μονάδες και 250 χιλιάδες ψηφοφόρους μέσα σε 1 μηνα.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:44Τι εννοείς "δεν κατακρημνίσθηκε"; Είπαμε, τους μισούς ψηφοφόρους σε σχέση με τον 6/23 έχασε (η αυξημένη αποχή δεν είναι άλλοθι, 5 χρόνια αντιπολίτευση δεν δικαιολογείται τέτοια απόσυσπείρωση, άσε που το ΠΑΣΟΚ, παρά την αυξημένη αποχή, αύξησε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους του), δύο μονάδες όλες κι όλες πάνω απ' το κινάλ, κι αυτές τις έδωσε η Αττική κυρίως, γιατί στην επαρχία είδε την πλάτη του κινάλ και του Βελόπουλου (αν είναι δυνατόν), την έχει ακούσει ηγέτης, διάλυσε το κόμμα, έφυγαν ή είναι υπ' ατμόν όλα τα αξιόλογα στελέχη, έμεινε με κάτι λιμαδούρες, τον Πολάκη και τον ναυαρχούκο, αγνοεί την πολιτική και ιστορική αλφαβήτα, λειτουργεί αποκλειστικά σαν ινφλουένσερ, και τώρα βλέπω αρχίζει να γλωσσεύει και στον Τσίπρα, αυτόν δηλαδή που τον φύτεψε στον σύριζσ και του παρείχε στελέχη, μηχανισμό και ψηφοφόρους (γιατί τον Κασσελάκη τον ψήφισαν και τον εξέλεξαν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σαν τιμωρία για όσους/ όσες το αφήγημα έλεγε ότι υπονόμευσαν και πρόδωσαν τον Τσίπρα).HerculesI έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:20Δεν έχει τόσο νόημα να το πηγαίνουμε με όρους αριθμού ψηφοφόρων οσο με όρους ποσοστού γιατί στις ευρωεκλογές πάντα υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 20:21
Για τους κεντρώους είναι η κουβέντα. Όσο για τους κεντροαριστερούς, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της νουδού ο Κασσελάκης κατάφερε να χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του σύριζα σε σχέση με τον 6/23 (θα πει κάποιος κι η νουδού τα ίδια, μόνο που η νουδού είναι κυβέρνηση κι ο σύριζα αντιπολίτευση), να διαλύσει το κόμμα και να μείνει χωρίς αξιόλογα στελέχη. Γενικά, ο τύπος είναι φλούδα.
Εν ολίγοις, το έχω ξαναγράψει, ο τύπος είναι πουκάμισο αδειανό, πυροτέχνημα, φούσκα, όσο γρήγορα φούσκωσε, τόσο γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Οσονούπω.
Η αποχή των ευρωεκλογών προφανώς και πλήττει τις ψήφους των κομμάτων ειδικά όσων δεν έχουν πολύ κομματικοποιημενους ή φανατικους ψηφοφόρους.
Το ΠΑΣΟΚ που είχε πάρει 617 χιλιάδες ψήφους και τώρα πήρε 508 χιλιάδες πώς ακριβώς τους αύξησε;
Επίσης λες ότι είναι 5 χρόνια αντιπολίτευση οπότε δε θα έπρεπε να έχει αποσυσπειρωση λες και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κασσελακης από το 2019!
Αυτά τα τόσο αξιόλογα στελέχη που λες πήραν 2,45% και με το ζόρι ξεπέρασαν το 3% σε 10 περιφέρειες, αφού σου αρέσουν τα στατιστικά για περιφέρειες.
Τα άλλα αξιόλογα στελέχη πήραν 1%.
Δεν είχαν καν την απαιτούμενη νοημοσύνη να τα βρουν για να μπουν έστω στην ευρωβουλή.
Αποτέλεσμα: Νέα αριστερά, και κόσμος ψήφοι χωρίς αντίκρισμα, εκτός Ευρωβουλής να κάνουν παρέα στο μερα25.
Την περίοδο 2019-2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολιτευομενου κόμματος ήταν ο Τσίπρας και μέσα σε αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 31,5% στο 17,8% χάνοντας 850 χιλιάδες ψήφους χωρίς να υποστεί καμία διάσπαση.
Το ότι θα είναι 2 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ καθόλου αυτονόητο δεν ήταν. Ήδη από πέρυσι είχε γίνει δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση πριν καν την αποχώρηση του Τσίπρα. Οι "ομπρέλες" και οι 6+6 θα προσέλκυαν με το ζόρι 20 χιλιάδες άτομα στις εσωκομματικές εκλογές και οι υπόλοιποι σιγά σιγά θα την έκαναν.
Το αν τις μονάδες του τις έδωσε η Αττική ή κάποιος άλλος δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει. Ίσα ίσα που η Αττική έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική από την επαρχία. Στη δυτική Αθήνα ή στις περιοχές του Πειραιά βρέθηκε μια ανάσα από τη ΝΔ ενώ πέρυσι ο Τσίπρας τις είχε χάσει με διψήφια διαφορά. Αλλά δεν τα πήγε και σε όλη την επαρχία άσχημα. Από τα 11 καλύτερα ποσοστά του τα 9 ήταν στην επαρχία. Άρτα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, αχαια, Καστοριά, γιαννενα, Θεσπρωτία, Χανιά, Πρέβεζα.
Υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που πιστεύουν στις δυνατότητες του Κασσελακη. Ο Τσίπρας προσπάθησε να τον διώξει τον Φεβρουάριο αλλά δεν το πετυχε όπως είδες. θα προχωρήσει με φρέσκα πρόσωπα και με ένα πραγματικά ανοιχτό κόμμα.
https://twitter.com/skasselakis/status/ ... 0648497396
Spoiler
Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ανησυχείτε.
Ανησυχείτε για το πώς θα βγει ο μήνας. Για το μέλλον των παιδιών σας. Για το μέλλον της χώρας μας.
Ανησυχείτε για το πώς θα ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα. Για το πώς ο προοδευτικός κόσμος θα πάρει τα ηνία από τη Δεξιά που κυβερνά για λίγους και εκλεκτούς.
Και βλέπετε ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, μία τέτοια συζήτηση κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει πέρυσι, όταν η ΝΔ πήρε 41%, και όχι τώρα που η ΝΔ κατέρρευσε στο 28%;
Και επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτήν την κατάρρευση της ΝΔ έπαιξε ρόλο η αντιπολίτευση που κάναμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί -έχοντας δύο διασπάσεις στην πλάτη μας και ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας- να μην μπορέσαμε να καρπωθούμε μερίδιο από αυτήν την κατάρρευση, όμως την προκαλέσαμε σε μεγάλο βαθμό. Γιατί δώσαμε ορατότητα στο γεγονός ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Αναδείξαμε τα ψέματά τους, την ευθύνη τους για την ακρίβεια, την άδικη φορολογία, την αλαζονεία τους.
Γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για «συγκόλληση» τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη;
Τώρα λοιπόν, κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις - ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν.
Το έχω τονίσει επανειλημμένως: Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω - και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες.
Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του.
Νομίζουν ότι θα κάνω τα πάντα για να μείνω στην καρέκλα. Δε με ξέρουν καλά. Εν αντιθέσει με τους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα ή των τζακιών, μπορώ να έχω και ζωή και καριέρα έξω από την πολιτική.
Γι’ αυτό και -εντός πολιτικής- δεν έχω πρόβλημα να αφήσω όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα και να προσφύγω στην κρίση του λαού, κόντρα στα σχέδια του συστήματος.
Ας μιλήσουμε γι' αυτό το σύστημα.
Πόσο έντιμα είναι τα πολιτικά κόμματα σήμερα;
Καταθέσαμε τροπολογία για να είναι σε δημόσια θέα οι ρυθμίσεις δανείων και των πολιτικών και των κομμάτων. Τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Απορρίπτει την πρότασή μας.
Τι άλλη απόδειξη θέλετε;
Σιγά που θα μας έδειχναν σε ποιον οφείλουν τι και πώς τα πληρώνουν. Τις εξαρτήσεις τους. Τα μαύρα χρήματα που λιμνάζουν στα κόμματα της Ελλάδας. Το ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι.
«Δεν θα σας προδώσω ποτέ» σημαίνει δεν συμβιβάζομαι με το σύστημα. Αν είναι να γίνω πρωθυπουργός σε συνεργασία με το σύστημα, προτιμώ να μη γίνω ποτέ.
Τους αποκαλύπτω όλους. Δεν φοβάμαι για την καρέκλα μου. Δεν φοβάμαι για τα αντίποινα. Και ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει - αλλά ας γίνει με εντιμότητα.
Αυτό ακριβώς θα κάνω, αρχίζοντας από τώρα. Και ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις - όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις.
Έχω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το δεύτερο μισό του 2024, που θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα, που θα πείσει τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να κυβερνήσει, και να κυβερνήσει ρηξικέλευθα.
1) Οικονομική Εξυγίανση
Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου - Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας.
Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα».
Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.
Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα «δανεικά και αγύριστα» ανήκουν σε άλλους χώρους.
Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε «άγνωστων χρηματοδοτών» είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει.
Άρα, πάμε να πολεμήσουμε μόνοι μας:
Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Έχουμε κινηθεί στα όρια της κρατικής επιχορήγησης όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, κάνοντας μία πολύ στοχευμένη και περιορισμένη προεκλογική καμπάνια. Έχουμε καλύψει τρύπες.
Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα.
Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού.
Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά.
Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. Ας προσπαθήσουν - σας είπα, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.
2) Καταστατικό Συνέδριο
Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Θα φτιάξουμε ένα από τα πιο σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη. Με αμεσοδημοκρατία. Ψηφιοποίηση. Αξιοκρατία. Μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα και ευέλικτα όργανα. Δυνατότητα σε όλες και όλους να αναδειχτούν σε θέσεις ευθύνης με την αξία τους. Και αξιοποιώντας τις γνώσεις όλων των μελών.
Θυμάστε το ερωτηματολόγιο που έθεσα προς τα μέλη τον Φεβρουάριο; Αυτό που ήταν αιτία για την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο; «Πώς τόλμησε να ρωτήσει τα μέλη αντί για τα όργανα!».
Λοιπόν: 8000 μέλη απάντησαν. Πολλές φορές περισσότερα από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν πρόσφατα - μερικές με δείγμα 60 ατόμων.
Το 83% των μελών ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο με την ανταπόκριση των οργάνων. Το 86% απαιτεί ριζικές αλλαγές.
Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς.
Όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές).
Αν θέλουν λοιπόν οι προοδευτικοί πολίτες μια μεγάλη παράταξη, τους ενθαρρύνω να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να λάβουν μέρος στις αλλαγές που ζητούν.
3) Κυβερνητικό Πρόγραμμα
Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος,
με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση.
Όχι.
Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα. Και θα αγγίξουμε και θέματα που κάνουν «τζιζ».
Από τα προνόμια των βουλευτών μέχρι τον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα. Από την αναγκαστική στρατιωτική θητεία μέχρι τη διάκριση ρόλων κράτους - εκκλησίας.
Και ας συγκρουστούμε.
Ας συγκρουστεί κάποιος επιτέλους με τις παθογένειες δεκαετιών.
Με έναν σύμμαχο:
Με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θα μπορεί να μπει ψηφιακά στον http://SYRIZA.gr και να εντοπίσει στο πρόγραμμά μας τις θεματικές που την/τον ενδιαφέρουν. Να μπορεί να βρει τον εαυτό της/του στο πρόγραμμά μας. Με πρόγραμμα για την κεντρική κυβέρνηση, για τις περιφέρειες, για κάθε κλάδο και επαγγελματική ιδιότητα.
Και με προτάσεις νόμου έτοιμες να γίνουν νομοσχέδια. Όλα έτοιμα να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν.
Η πορεία προς ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει με τη φορολογική μας πρόταση. Αλλά τώρα προχωράμε ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.
Στις επόμενες μέρες, θα ανακοινώσουμε στον Τύπο τα υπόλοιπα think tank μας, με τρόπο πιο περιληπτικό από τα προηγούμενα, ώστε να αρχίσουμε άμεσα τη δουλειά για την επεξεργασία του προγράμματος. Μαζί με τα τμήματα του κόμματος, τους βουλευτές μας και φυσικά όλα τα μέλη που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν.
4) Σκιώδης Κυβέρνηση
Μου λένε όλη την ώρα: Ποια είναι η ομάδα σου; Είσαι one-man-show. Θέλουμε να δούμε ανανέωση.
Φυσικά, όταν τους αναφέρω παραδείγματα από τα υπάρχοντα think tanks και το ευρωψηφοδέλτιο, μου λένε ότι όντως, υπάρχει νέο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό ο κόσμος να ξέρει με ποιους επιθυμώ να κυβερνήσω αν μας επιλέξει - ειδικά επειδή έχει απογοητευτεί από τη δήθεν «αριστεία» των υπουργών της ΝΔ και συγχρόνως δεν ξεχνά υπουργούς της παλιάς κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι μαζί μας.
Έχω ένα όραμα για κυβέρνηση κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Θεωρώ ότι υπάρχουν αντικρουόμενα κίνητρα όταν ένας υπουργός έχει εξουσία και συγχρόνως κυνηγά σταυρούς τοπικά. Θα ήθελα λοιπόν όποιος βουλευτής είναι να γίνει υπουργός, να είναι έτοιμος να θυσιάσει την έδρα του.
Για να απαντήσω λοιπόν μια και καλή στο «ποια είναι η ομάδα σου;», θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του χρόνου τη σκιώδη κυβέρνησή μας, η οποία θα επιβλέπει τη δημιουργία του προγράμματος - νομοσχεδίων και θα είναι η πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσής μας. Για να δώσουμε πρόσωπο σε αυτό που ονομάζουμε «νέος ΣΥΡΙΖΑ» και «σύγχρονη Αριστερά».
5) Μητρώο Στελεχών
Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...
Και αυτό θα αρχίσει άμεσα. Σε λίγες μέρες, θα μοιραστώ μαζί σας έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο στον οποίο κάθε μέλος θα μπορεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του για αιρετή θέση: Για τα ψηφοδέλτιά μας στις βουλευτικές εκλογές και για την τοπική αυτοδιοίκηση (όπου υστερούμε, δυστυχώς, πολύ).
Θα γνωρίσουμε αυτόν τον νέο κόσμο. Θα του δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρει και να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα ώστε να πετύχει στα μελλοντικά μας ψηφοδέλτια. Όχι μόνο στην προκριματική διαδικασία, αλλά βεβαίως και στην εθνική διαδικασία απέναντι στον συντηρητισμό της δεξιάς.
Συγχρόνως, θα δημιουργήσουμε και μητρώο για όσους δεν επιθυμούν αιρετή θέση αλλά θα ήθελαν να στελεχώσουν την κυβερνητική δομή την επόμενη μέρα της νίκης μας, να προσφέρουν στη χώρα μας.
Και το κάθε υπουργείο δε θα στελεχωθεί από τους κολλητούς και τα ρουσφέτια του εκάστοτε υπουργού (όπως πχ το Υπ. Μεταφορών του Κώστα Καραμανλή). Θα στελεχωθεί από τον άξιο κόσμο που θα έχουμε αναδείξει.
6) Ακτιβισμός
Μπορεί μεν να έχουμε καταφέρει να σπάσουμε ως ένα βαθμό το επικοινωνιακό εμπάργκο της προπαγάνδας Μητσοτάκη, αλλά δεν μπορούμε να ξεμπλέξουμε τα πλοκάμια εξουσίας που έχει απλώσει παντού. Με τις απευθείας αναθέσεις, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες στην περιφέρεια, τις οικονομικές εξαρτήσεις.
Εκεί δεν αρκεί ούτε η πολιτική πρόταση (όσο καλοδουλεμένη και να είναι) ούτε η επικοινωνία (παρότι καταφέραμε να ηττηθεί ο Γκρίνμπεργκ και να ακυρωθεί στην πράξη το… βραβευμένο tiktok του Πρωθυπουργού). Εκεί χρειάζεται ακτιβισμός στην κοινωνία μέσα.
Για τον συνδικαλισμό έχω ήδη μιλήσει, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεργαστούμε. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Πρέπει να χτίσουμε και εμείς τις δικές μας βάσεις παντού.
Για τον ακτιβισμό γενικότερα, εκεί πρέπει να πρωτοστατήσουμε με τους νέους τους οποίους ξανακερδίσαμε στις τελευταίες εκλογές. Πρέπει να στρέψουμε τον πολιτισμό της χώρας μας προς την πρόοδο.
Δράσεις για το περιβάλλον. Για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για τη ζωοφιλία. Για την ισότητα παντού.
Θα αρχίσουμε όμως με την Παλαιστίνη. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και με τον ΟΗΕ και οργανώνουμε ανθρωπιστική δράση στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας στις αρχές του Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι θα είμαι παρών εκεί στην πρώτη γραμμή. Θα μοιραστώ σύνδεσμο ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να βοηθήσουν - ειδικά γιατροί (και ψυχίατροι), νοσηλευτές, διερμηνείς.
Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Και ως κοινωνία και ως κοινωνική αντιπολίτευση.
Τι σημαίνει το δεύτερο;
Όπως κάνουμε με τη φόρμα για τα παράπονα των πολιτών για το ΕΣΥ (σύντομα θα παρουσιάσουμε πολλά που έχουμε πληροφορηθεί από εσάς), έτσι θα αναδεικνύουμε τις αδικίες και τη διαπλοκή στη χώρα μας σε όλους τους τομείς.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρουν μια ασπίδα προστασίας σε εμάς απέναντι στο κράτος-λάφυρο της ΝΔ.
Ο πολίτης θα έχει μια διέξοδο σε εμάς απέναντι στην ανεπάρκεια της δεξιάς κυβέρνησης.
Έξι πυλώνες λοιπόν. Εκκίνηση τώρα, με δομική ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2024, και έμπρακτο έργο από εκεί και πέρα.
Σας καλώ να αγνοήσετε τα στημένα παιχνίδια του συστήματος και τους μοχλευτές του.
Σας καλώ να φιλτράρετε τις «αλήθειες» και τις «λύσεις» που σας παρουσιάζουν ως δικές σας επιλογές που ποτέ δεν πήρατε.
Σας καλώ να επιλέξετε τη ριζική αλλαγή. Την είσοδο της ελληνικής πολιτικής στο άφθαρτο, το αξιοκρατικό και το αδιάφθορο.
Από μεριάς μου, έχω λάβει τα μηνύματα.
Ξέρω πού και πώς πρέπει να βελτιωθώ. Και το κάνω ήδη.
Δεν είμαι ένας εναντίον όλων. Είμαστε πολλοί εναντίον λίγων.
Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό που μοιάζει προδιαγεγραμμένο αλλά δεν είναι.
Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να φτιάξουμε μαζί σας μια Ελλάδα στην οποία οι πολίτες της θα νιώθουν περηφάνια και αξιοπρέπεια.
Επιτέλους, κάτι πάει να αλλάξει
Ανησυχείτε για το πώς θα βγει ο μήνας. Για το μέλλον των παιδιών σας. Για το μέλλον της χώρας μας.
Ανησυχείτε για το πώς θα ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα. Για το πώς ο προοδευτικός κόσμος θα πάρει τα ηνία από τη Δεξιά που κυβερνά για λίγους και εκλεκτούς.
Και βλέπετε ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, μία τέτοια συζήτηση κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει πέρυσι, όταν η ΝΔ πήρε 41%, και όχι τώρα που η ΝΔ κατέρρευσε στο 28%;
Και επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτήν την κατάρρευση της ΝΔ έπαιξε ρόλο η αντιπολίτευση που κάναμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί -έχοντας δύο διασπάσεις στην πλάτη μας και ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας- να μην μπορέσαμε να καρπωθούμε μερίδιο από αυτήν την κατάρρευση, όμως την προκαλέσαμε σε μεγάλο βαθμό. Γιατί δώσαμε ορατότητα στο γεγονός ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Αναδείξαμε τα ψέματά τους, την ευθύνη τους για την ακρίβεια, την άδικη φορολογία, την αλαζονεία τους.
Γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για «συγκόλληση» τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη;
Τώρα λοιπόν, κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις - ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν.
Το έχω τονίσει επανειλημμένως: Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω - και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες.
Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του.
Νομίζουν ότι θα κάνω τα πάντα για να μείνω στην καρέκλα. Δε με ξέρουν καλά. Εν αντιθέσει με τους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα ή των τζακιών, μπορώ να έχω και ζωή και καριέρα έξω από την πολιτική.
Γι’ αυτό και -εντός πολιτικής- δεν έχω πρόβλημα να αφήσω όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα και να προσφύγω στην κρίση του λαού, κόντρα στα σχέδια του συστήματος.
Καταθέσαμε τροπολογία για να είναι σε δημόσια θέα οι ρυθμίσεις δανείων και των πολιτικών και των κομμάτων. Τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Απορρίπτει την πρότασή μας.
Τι άλλη απόδειξη θέλετε;
Σιγά που θα μας έδειχναν σε ποιον οφείλουν τι και πώς τα πληρώνουν. Τις εξαρτήσεις τους. Τα μαύρα χρήματα που λιμνάζουν στα κόμματα της Ελλάδας. Το ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι.
«Δεν θα σας προδώσω ποτέ» σημαίνει δεν συμβιβάζομαι με το σύστημα. Αν είναι να γίνω πρωθυπουργός σε συνεργασία με το σύστημα, προτιμώ να μη γίνω ποτέ.
Τους αποκαλύπτω όλους. Δεν φοβάμαι για την καρέκλα μου. Δεν φοβάμαι για τα αντίποινα. Και ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει - αλλά ας γίνει με εντιμότητα.
Αυτό ακριβώς θα κάνω, αρχίζοντας από τώρα. Και ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις - όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις.
Έχω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το δεύτερο μισό του 2024, που θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα, που θα πείσει τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να κυβερνήσει, και να κυβερνήσει ρηξικέλευθα.
1) Οικονομική Εξυγίανση
Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου - Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας.
Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα».
Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.
Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα «δανεικά και αγύριστα» ανήκουν σε άλλους χώρους.
Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε «άγνωστων χρηματοδοτών» είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει.
Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Έχουμε κινηθεί στα όρια της κρατικής επιχορήγησης όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, κάνοντας μία πολύ στοχευμένη και περιορισμένη προεκλογική καμπάνια. Έχουμε καλύψει τρύπες.
Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα.
Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά.
Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. Ας προσπαθήσουν - σας είπα, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.
2) Καταστατικό Συνέδριο
Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Θα φτιάξουμε ένα από τα πιο σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη. Με αμεσοδημοκρατία. Ψηφιοποίηση. Αξιοκρατία. Μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα και ευέλικτα όργανα. Δυνατότητα σε όλες και όλους να αναδειχτούν σε θέσεις ευθύνης με την αξία τους. Και αξιοποιώντας τις γνώσεις όλων των μελών.
Θυμάστε το ερωτηματολόγιο που έθεσα προς τα μέλη τον Φεβρουάριο; Αυτό που ήταν αιτία για την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο; «Πώς τόλμησε να ρωτήσει τα μέλη αντί για τα όργανα!».
Λοιπόν: 8000 μέλη απάντησαν. Πολλές φορές περισσότερα από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν πρόσφατα - μερικές με δείγμα 60 ατόμων.
Το 83% των μελών ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο με την ανταπόκριση των οργάνων. Το 86% απαιτεί ριζικές αλλαγές.
Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς.
Όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές).
Αν θέλουν λοιπόν οι προοδευτικοί πολίτες μια μεγάλη παράταξη, τους ενθαρρύνω να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να λάβουν μέρος στις αλλαγές που ζητούν.
3) Κυβερνητικό Πρόγραμμα
Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος,
Όχι.
Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα. Και θα αγγίξουμε και θέματα που κάνουν «τζιζ».
Από τα προνόμια των βουλευτών μέχρι τον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα. Από την αναγκαστική στρατιωτική θητεία μέχρι τη διάκριση ρόλων κράτους - εκκλησίας.
Και ας συγκρουστούμε.
Με έναν σύμμαχο:
Με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θα μπορεί να μπει ψηφιακά στον http://SYRIZA.gr και να εντοπίσει στο πρόγραμμά μας τις θεματικές που την/τον ενδιαφέρουν. Να μπορεί να βρει τον εαυτό της/του στο πρόγραμμά μας. Με πρόγραμμα για την κεντρική κυβέρνηση, για τις περιφέρειες, για κάθε κλάδο και επαγγελματική ιδιότητα.
Και με προτάσεις νόμου έτοιμες να γίνουν νομοσχέδια. Όλα έτοιμα να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν.
Η πορεία προς ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει με τη φορολογική μας πρόταση. Αλλά τώρα προχωράμε ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.
Στις επόμενες μέρες, θα ανακοινώσουμε στον Τύπο τα υπόλοιπα think tank μας, με τρόπο πιο περιληπτικό από τα προηγούμενα, ώστε να αρχίσουμε άμεσα τη δουλειά για την επεξεργασία του προγράμματος. Μαζί με τα τμήματα του κόμματος, τους βουλευτές μας και φυσικά όλα τα μέλη που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν.
4) Σκιώδης Κυβέρνηση
Μου λένε όλη την ώρα: Ποια είναι η ομάδα σου; Είσαι one-man-show. Θέλουμε να δούμε ανανέωση.
Φυσικά, όταν τους αναφέρω παραδείγματα από τα υπάρχοντα think tanks και το ευρωψηφοδέλτιο, μου λένε ότι όντως, υπάρχει νέο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό ο κόσμος να ξέρει με ποιους επιθυμώ να κυβερνήσω αν μας επιλέξει - ειδικά επειδή έχει απογοητευτεί από τη δήθεν «αριστεία» των υπουργών της ΝΔ και συγχρόνως δεν ξεχνά υπουργούς της παλιάς κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι μαζί μας.
Έχω ένα όραμα για κυβέρνηση κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Θεωρώ ότι υπάρχουν αντικρουόμενα κίνητρα όταν ένας υπουργός έχει εξουσία και συγχρόνως κυνηγά σταυρούς τοπικά. Θα ήθελα λοιπόν όποιος βουλευτής είναι να γίνει υπουργός, να είναι έτοιμος να θυσιάσει την έδρα του.
Για να απαντήσω λοιπόν μια και καλή στο «ποια είναι η ομάδα σου;», θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του χρόνου τη σκιώδη κυβέρνησή μας, η οποία θα επιβλέπει τη δημιουργία του προγράμματος - νομοσχεδίων και θα είναι η πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσής μας. Για να δώσουμε πρόσωπο σε αυτό που ονομάζουμε «νέος ΣΥΡΙΖΑ» και «σύγχρονη Αριστερά».
5) Μητρώο Στελεχών
Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...
Και αυτό θα αρχίσει άμεσα. Σε λίγες μέρες, θα μοιραστώ μαζί σας έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο στον οποίο κάθε μέλος θα μπορεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του για αιρετή θέση: Για τα ψηφοδέλτιά μας στις βουλευτικές εκλογές και για την τοπική αυτοδιοίκηση (όπου υστερούμε, δυστυχώς, πολύ).
Θα γνωρίσουμε αυτόν τον νέο κόσμο. Θα του δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρει και να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα ώστε να πετύχει στα μελλοντικά μας ψηφοδέλτια. Όχι μόνο στην προκριματική διαδικασία, αλλά βεβαίως και στην εθνική διαδικασία απέναντι στον συντηρητισμό της δεξιάς.
Συγχρόνως, θα δημιουργήσουμε και μητρώο για όσους δεν επιθυμούν αιρετή θέση αλλά θα ήθελαν να στελεχώσουν την κυβερνητική δομή την επόμενη μέρα της νίκης μας, να προσφέρουν στη χώρα μας.
Και το κάθε υπουργείο δε θα στελεχωθεί από τους κολλητούς και τα ρουσφέτια του εκάστοτε υπουργού (όπως πχ το Υπ. Μεταφορών του Κώστα Καραμανλή). Θα στελεχωθεί από τον άξιο κόσμο που θα έχουμε αναδείξει.
6) Ακτιβισμός
Μπορεί μεν να έχουμε καταφέρει να σπάσουμε ως ένα βαθμό το επικοινωνιακό εμπάργκο της προπαγάνδας Μητσοτάκη, αλλά δεν μπορούμε να ξεμπλέξουμε τα πλοκάμια εξουσίας που έχει απλώσει παντού. Με τις απευθείας αναθέσεις, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες στην περιφέρεια, τις οικονομικές εξαρτήσεις.
Εκεί δεν αρκεί ούτε η πολιτική πρόταση (όσο καλοδουλεμένη και να είναι) ούτε η επικοινωνία (παρότι καταφέραμε να ηττηθεί ο Γκρίνμπεργκ και να ακυρωθεί στην πράξη το… βραβευμένο tiktok του Πρωθυπουργού). Εκεί χρειάζεται ακτιβισμός στην κοινωνία μέσα.
Για τον συνδικαλισμό έχω ήδη μιλήσει, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεργαστούμε. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Πρέπει να χτίσουμε και εμείς τις δικές μας βάσεις παντού.
Για τον ακτιβισμό γενικότερα, εκεί πρέπει να πρωτοστατήσουμε με τους νέους τους οποίους ξανακερδίσαμε στις τελευταίες εκλογές. Πρέπει να στρέψουμε τον πολιτισμό της χώρας μας προς την πρόοδο.
Δράσεις για το περιβάλλον. Για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για τη ζωοφιλία. Για την ισότητα παντού.
Θα αρχίσουμε όμως με την Παλαιστίνη. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και με τον ΟΗΕ και οργανώνουμε ανθρωπιστική δράση στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας στις αρχές του Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι θα είμαι παρών εκεί στην πρώτη γραμμή. Θα μοιραστώ σύνδεσμο ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να βοηθήσουν - ειδικά γιατροί (και ψυχίατροι), νοσηλευτές, διερμηνείς.
Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Και ως κοινωνία και ως κοινωνική αντιπολίτευση.
Τι σημαίνει το δεύτερο;
Όπως κάνουμε με τη φόρμα για τα παράπονα των πολιτών για το ΕΣΥ (σύντομα θα παρουσιάσουμε πολλά που έχουμε πληροφορηθεί από εσάς), έτσι θα αναδεικνύουμε τις αδικίες και τη διαπλοκή στη χώρα μας σε όλους τους τομείς.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρουν μια ασπίδα προστασίας σε εμάς απέναντι στο κράτος-λάφυρο της ΝΔ.
Ο πολίτης θα έχει μια διέξοδο σε εμάς απέναντι στην ανεπάρκεια της δεξιάς κυβέρνησης.
Έξι πυλώνες λοιπόν. Εκκίνηση τώρα, με δομική ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2024, και έμπρακτο έργο από εκεί και πέρα.
Σας καλώ να αγνοήσετε τα στημένα παιχνίδια του συστήματος και τους μοχλευτές του.
Σας καλώ να φιλτράρετε τις «αλήθειες» και τις «λύσεις» που σας παρουσιάζουν ως δικές σας επιλογές που ποτέ δεν πήρατε.
Σας καλώ να επιλέξετε τη ριζική αλλαγή. Την είσοδο της ελληνικής πολιτικής στο άφθαρτο, το αξιοκρατικό και το αδιάφθορο.
Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό που μοιάζει προδιαγεγραμμένο αλλά δεν είναι.
Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να φτιάξουμε μαζί σας μια Ελλάδα στην οποία οι πολίτες της θα νιώθουν περηφάνια και αξιοπρέπεια.
- Τοξοβόλος_UK
Έχω ανοίξει θέμα για το μανιφέστο Κας
viewtopic.php?f=29&t=55460
viewtopic.php?f=29&t=55460
κι αυτός ο μπαγάσας γιατί δεν έκανε ένα δικό του κόμμα όπως το θέλει και πάει κι αλλάζει τα ξένα κόμματα?
Εγώ ξέρω ότι ο Τσίπρας παραιτήθηκε με 17,83 και 930 χιλιάδες ψήφους.HerculesI έγραψε: 25 Ιουν 2024, 02:47Πρώτον δεν πήρε τους μισους ψηφοφόρους σε σχέση με πέρυσι, αυτό που λες είναι υπερβολή. Τους μισούς πήρε η ΝΔ και μάλιστα έχασε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους χωρίς να αντιμετωπίσει καμία διάσπαση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έφυγε ο πρόεδρος της επί μία δεκαπενταετια που επί της ουσίας είχε ταυτιστεί με το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πέρυσι σε ελεύθερη πτώση χάνοντας 2.5 μονάδες και 250 χιλιάδες ψηφοφόρους μέσα σε 1 μηνα.Ναύτης έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:44Τι εννοείς "δεν κατακρημνίσθηκε"; Είπαμε, τους μισούς ψηφοφόρους σε σχέση με τον 6/23 έχασε (η αυξημένη αποχή δεν είναι άλλοθι, 5 χρόνια αντιπολίτευση δεν δικαιολογείται τέτοια απόσυσπείρωση, άσε που το ΠΑΣΟΚ, παρά την αυξημένη αποχή, αύξησε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους του), δύο μονάδες όλες κι όλες πάνω απ' το κινάλ, κι αυτές τις έδωσε η Αττική κυρίως, γιατί στην επαρχία είδε την πλάτη του κινάλ και του Βελόπουλου (αν είναι δυνατόν), την έχει ακούσει ηγέτης, διάλυσε το κόμμα, έφυγαν ή είναι υπ' ατμόν όλα τα αξιόλογα στελέχη, έμεινε με κάτι λιμαδούρες, τον Πολάκη και τον ναυαρχούκο, αγνοεί την πολιτική και ιστορική αλφαβήτα, λειτουργεί αποκλειστικά σαν ινφλουένσερ, και τώρα βλέπω αρχίζει να γλωσσεύει και στον Τσίπρα, αυτόν δηλαδή που τον φύτεψε στον σύριζσ και του παρείχε στελέχη, μηχανισμό και ψηφοφόρους (γιατί τον Κασσελάκη τον ψήφισαν και τον εξέλεξαν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σαν τιμωρία για όσους/ όσες το αφήγημα έλεγε ότι υπονόμευσαν και πρόδωσαν τον Τσίπρα).HerculesI έγραψε: 24 Ιουν 2024, 21:20
Δεν έχει τόσο νόημα να το πηγαίνουμε με όρους αριθμού ψηφοφόρων οσο με όρους ποσοστού γιατί στις ευρωεκλογές πάντα υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον.
Η αποχή των ευρωεκλογών προφανώς και πλήττει τις ψήφους των κομμάτων ειδικά όσων δεν έχουν πολύ κομματικοποιημενους ή φανατικους ψηφοφόρους.
Το ΠΑΣΟΚ που είχε πάρει 617 χιλιάδες ψήφους και τώρα πήρε 508 χιλιάδες πώς ακριβώς τους αύξησε;
Επίσης λες ότι είναι 5 χρόνια αντιπολίτευση οπότε δε θα έπρεπε να έχει αποσυσπειρωση λες και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κασσελακης από το 2019!
Αυτά τα τόσο αξιόλογα στελέχη που λες πήραν 2,45% και με το ζόρι ξεπέρασαν το 3% σε 10 περιφέρειες, αφού σου αρέσουν τα στατιστικά για περιφέρειες.
Τα άλλα αξιόλογα στελέχη πήραν 1%.
Δεν είχαν καν την απαιτούμενη νοημοσύνη να τα βρουν για να μπουν έστω στην ευρωβουλή.
Αποτέλεσμα: Νέα αριστερά, και κόσμος ψήφοι χωρίς αντίκρισμα, εκτός Ευρωβουλής να κάνουν παρέα στο μερα25.
Την περίοδο 2019-2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολιτευομενου κόμματος ήταν ο Τσίπρας και μέσα σε αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 31,5% στο 17,8% χάνοντας 850 χιλιάδες ψήφους χωρίς να υποστεί καμία διάσπαση.
Το ότι θα είναι 2 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ καθόλου αυτονόητο δεν ήταν. Ήδη από πέρυσι είχε γίνει δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση πριν καν την αποχώρηση του Τσίπρα. Οι "ομπρέλες" και οι 6+6 θα προσέλκυαν με το ζόρι 20 χιλιάδες άτομα στις εσωκομματικές εκλογές και οι υπόλοιποι σιγά σιγά θα την έκαναν.
Το αν τις μονάδες του τις έδωσε η Αττική ή κάποιος άλλος δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει. Ίσα ίσα που η Αττική έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική από την επαρχία. Στη δυτική Αθήνα ή στις περιοχές του Πειραιά βρέθηκε μια ανάσα από τη ΝΔ ενώ πέρυσι ο Τσίπρας τις είχε χάσει με διψήφια διαφορά. Αλλά δεν τα πήγε και σε όλη την επαρχία άσχημα. Από τα 11 καλύτερα ποσοστά του τα 9 ήταν στην επαρχία. Άρτα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, αχαια, Καστοριά, γιαννενα, Θεσπρωτία, Χανιά, Πρέβεζα.
Υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που πιστεύουν στις δυνατότητες του Κασσελακη. Ο Τσίπρας προσπάθησε να τον διώξει τον Φεβρουάριο αλλά δεν το πετυχε όπως είδες. θα προχωρήσει με φρέσκα πρόσωπα και με ένα πραγματικά ανοιχτό κόμμα.
Ο Κασσελάκης ήρθε, όπως ήρθε, έβαλε τον πήχη μόνος του στο 17,83 (αργότερα το πήγε, πάλι μόνος του, στο +20) και πήρε 14,92 και 593 χιλιάδες ψήφους. Επίσης, στις εκλογές του '23 ο σύριζα είχε 6 μονάδες διαφορά με το κινάλ, στις ευρωεκλογές του '24 μόλις 2, έφτασε μάλιστα σε αρκετές περιφέρειες να βλέπει την πλάτη του Βελόπουλου.
Λογικά θα υπέθετε κάποιος ότι ο Κασσελάκης θα αναλάμβανε, παραιτούμενος, την ευθύνη γι' αυτό το ναυάγιο. Αντ' αυτού, είπε: "Αντέξαμε". Μιλάμε για γελοιότητες.
Μόνον ένας τυφλός δεν βλέπει ότι ο Κασσελάκης είναι πολιτικά εντελώς ανεπαρκής.
Χαρισματικός στην επικοινωνία (κι αυτό είναι συζητήσιμο), αλλά μέχρι εκεί. Κατά τ' άλλα, νούλα.
Απάντησε προκαταβολικά ο Καρτερός (όλοι ξέρουμε ότι ο Καρτερός απηχεί τις απόψεις Τσίπρα).HerculesI έγραψε: 25 Ιουν 2024, 03:14 https://twitter.com/skasselakis/status/ ... 0648497396
Spoiler
Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ανησυχείτε.
Τι άλλη απόδειξη θέλετε;
1) Οικονομική Εξυγίανση
2) Καταστατικό Συνέδριο
3) Κυβερνητικό Πρόγραμμα
Όχι.
Και ας συγκρουστούμε.
Με έναν σύμμαχο:
4) Σκιώδης Κυβέρνηση
5) Μητρώο Στελεχών
6) Ακτιβισμός
Τι σημαίνει το δεύτερο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ «άντεξε»; Μπράβο, συνεχίστε τα ίδια…
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να αντέξει. Ήταν η μεγάλη ανατροπή, που θεωρήθηκε σχεδόν σίγουρη. Ήταν να μπει μπροστά από το ποσοστό το 2
Προφανώς ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, αλλά δεν είναι και όλοι ικανοποιημένοι, πολύ περισσότερο χαρούμενοι, με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιατί η εκτίμηση του Στέφανου Κασσελάκη, που έγινε και εκτίμηση του Εκτελεστικού Γραφείου, ότι «αντέξαμε», δεν λέει σχεδόν τίποτε. Απλώς φωνάζει την πεισματική διάθεση της ηγεσίας του κόμματος να μην αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και επειδή η πραγματικότητα είναι, όπως ξέρουμε, πεισματάρα, δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο όταν τη συγκαλύπτουν οι αρμόδιοι που πρέπει να την αποκαλύψουν.
Αντέξατε; Μπράβο. Αλλά, πρώτον, η Αριστερά αντέχει πάνω από εκατό χρόνια. Την αντιμετώπισαν πολλές φορές με ανείπωτους διωγμούς και απάνθρωπα μέσα. Διασπάσεις, δυσφήμηση, φυλακές, δολοφονίες χαρακτήρα, δολοφονίες σκέτες. Δεν κατάφεραν να την εξαφανίσουν. Από πού κι ως πού συνεπώς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δικαιολογεί να δηλώνει κανείς ότι ευτυχώς δεν χρειάζεται να απολογηθεί στη βάση του κόμματος; Χρειάζεται και παραχρειάζεται. Με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους παραπάνω πέρυσι ο Τσίπρας παραιτήθηκε. Τώρα όλα καλά και πάμε ταξίδι στο Σικάγο;
Δεύτερον, τα σοβαρά κόμματα και οι σοβαρές ηγεσίες κρίνονται με βάση τους στόχους που θέτουν. Και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να αντέξει. Ήταν η μεγάλη ανατροπή, που θεωρήθηκε σχεδόν σίγουρη. Ήταν να μπει μπροστά από το ποσοστό το 2. Να προσεγγίσει το κόμμα τουλάχιστον το ποσοστό και τις ψήφους του 2023. Τίποτε από αυτά ούτε καν άγγιξε. Κι έτσι μας προέκυψε το «αντέξαμε». Ξαφνικά και βολικά φούσκωσαν οι αντικειμενικές δυσκολίες. Ανιχνεύτηκαν μέσα στο γκρίζο του αποτελέσματος και κάποιες πιο φωτεινές ενδείξεις. Άρα όλα καλά και… to be continued.
To be continued? Εδώ μπαίνει ένα κρίσιμο ερώτημα. Γιατί σε ζωντανούς πολιτικούς οργανισμούς η εκτίμηση του χθες είναι βάση για το πώς να προχωρήσουν αύριο. Και το «αντέξαμε», για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι το διαβατήριο για να μην αλλάξει τίποτε. Είναι όμως αποδεκτό να τεθούν εκτός συζήτησης όσα έγιναν προεκλογικά; Η προσωπική στρατηγική, η ανυπόφορη δόση προσωπικών δεδομένων, η θολούρα του μηνύματος, η Πλεύση, τα πόθεν έσχες, οι ανακολουθίες και οι αντιφάσεις; Μήπως, τέλος πάντων, κάτι πρέπει να αλλάξει για να βγει το κόμμα πάνω από το «αντέξαμε»;
Οποιος λέει όχι, ας στιγματίσει παρέα με τα τρολ τους «αποστάτες» και τους βάρβαρους μέσα στο κόμμα. Αυτοί εξάλλου πάντα ήταν μια κάποια λύσις. Αλλά αν κάτι πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδρομή του, είναι η δυνατότητα και η ανάγκη να συζητά χωρίς τον φόβο της απόλυσης και της δυσφήμησης. Διαφορετικά, αντέξατε; Εντάξει, συνεχίστε, αλλά για πολλούς αυτό δεν αντέχεται. Γιατί ξέρουν ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το επόμενο λάθος του. Ή, πιο σωστά, το επόμενο «αντέξαμε»….
- Rakomelofronas
- Phorum.gr user: Pegasus - erkebrad
Φήμη και πελατείαnowhere έγραψε: 25 Ιουν 2024, 06:36 κι αυτός ο μπαγάσας γιατί δεν έκανε ένα δικό του κόμμα όπως το θέλει και πάει κι αλλάζει τα ξένα κόμματα?
Ο κόσμος που θυμάσαι δεν υπάρχει πια.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.
Και επιχορήγηση - το βασικότερο.Rakomelofronas έγραψε: 25 Ιουν 2024, 09:05Φήμη και πελατείαnowhere έγραψε: 25 Ιουν 2024, 06:36 κι αυτός ο μπαγάσας γιατί δεν έκανε ένα δικό του κόμμα όπως το θέλει και πάει κι αλλάζει τα ξένα κόμματα?
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 18 Απαντήσεις
- 604 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Lord Brum
-
- 28 Απαντήσεις