Σελίδα 3 από 4
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 01:45
από ΓΑΛΗ
Αναφορικά δε με κάτι λουκάνικα και μπέικον που ρίχνεις σε οτιδήποτε βράζει για να δώσει "γεύση", σόρυ παίδες αλλά είναι απολύτως λάθος προσέγγιση, που όχι μόνον βαραίνει αλλά και βιάζει τελείως την έννοια του αλλαντικού. Τα αλλαντικά επιδέχονται μόνον φούρνο ή σωτάρισμα πριν την προσθήκη τους στο οτιδήποτε, αν τα βράζεις συνουσιάζεται ο Δίας με τον Ήφαιστο.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 01:52
από ΓΑΛΗ
Sid Vicious έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:45
Πρωτη φορα το ακουω αυτο το φακορυζο, αγαπαω τις φακες, ενιοτε ακομη και σαν συστατικο σε συνοδευτικη πρασινη σαλατα,το ρυζι γενικοτερα μου ειναι ψιλοαδιαφορο ομως
Μια απ' τα ίδια.
Μόνον σε παραδοσιακά πιλάφια φούρνου με κρεατικά και κρητικό γαμοπίλαφο, λέει.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 01:59
από Ανέστης_35
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:52
Sid Vicious έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:45
Πρωτη φορα το ακουω αυτο το φακορυζο, αγαπαω τις φακες, ενιοτε ακομη και σαν συστατικο σε συνοδευτικη πρασινη σαλατα,το ρυζι γενικοτερα μου ειναι ψιλοαδιαφορο ομως
Μια απ' τα ίδια.
Μόνον σε παραδοσιακά πιλάφια φούρνου με κρεατικά και κρητικό γαμοπίλαφο, λέει.
χελόοοοοου
γεμιστά;

Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 02:10
από ΓΑΛΗ
Ανέστης_35 έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:59
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:52
Sid Vicious έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:45
Πρωτη φορα το ακουω αυτο το φακορυζο, αγαπαω τις φακες, ενιοτε ακομη και σαν συστατικο σε συνοδευτικη πρασινη σαλατα,το ρυζι γενικοτερα μου ειναι ψιλοαδιαφορο ομως
Μια απ' τα ίδια.
Μόνον σε παραδοσιακά πιλάφια φούρνου με κρεατικά και κρητικό γαμοπίλαφο, λέει.
χελόοοοοου
γεμιστά;
Εδώ που τα λέμε, δεν είναι πιο δύσκολα τα γεμιστά από το φακόρυζο, με ρόδια, κράνμπερις, καρύδια, λιαστές ντομάτες και βατραχοπόδαρα ατλαντικού, που προτείνει ως απλό καθημερινό πιάτο η Niki μας.
Και σόρυ, που θα στη χαλάσω αλλά εγώ έχω μάθει στα γεμιστά με κιμά, νορθ γουέι.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 02:25
από Ανέστης_35
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 02:10
Ανέστης_35 έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:59
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 01:52
Μια απ' τα ίδια.
Μόνον σε παραδοσιακά πιλάφια φούρνου με κρεατικά και κρητικό γαμοπίλαφο, λέει.
χελόοοοοου
γεμιστά;
Εδώ που τα λέμε, δεν είναι πιο δύσκολα τα γεμιστά από το φακόρυζο, με ρόδια, κράνμπερις, καρύδια, λιαστές ντομάτες και βατραχοπόδαρα ατλαντικού, που προτείνει ως απλό καθημερινό πιάτο η Niki μας.
Και σόρυ, που θα στη χαλάσω αλλά εγώ έχω μάθει στα γεμιστά με κιμά, νορθ γουέι.
αυτό εννοείται

και τριμμένη γλυκοπατάτα ε; μην ξεχνιόμαστε

Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 04:25
από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
.
Γιά να διασωθεί η όποια αξιοπρέπεια μας έχει μείνει στην μαγειρική ιδιοφυία αυτού του ταλαίπωρου λαού.....κόφτε τις φακορυζιές.....
Νά σερβίρεις τώρα στο ξένο τουρίστα Φακόρυζο και Ρεβυθόρυζο.....
Η Κρήτη εν το μεταξί φημίζεται σαν η κουζίνα των Τριών υλικών.....

.εδώ σε θέλω καπετάνισσα.....
οχι αυτά τα κόλλυβα με Χιπστεροφακόρυζο.....
.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 10:36
από Καραμελίτσα
Προσωπικά το φακόρυζο το προτιμώ με βρώμη ή κριθάρι, ή το πολύ αργόβραστο καστανό ρύζι. Δεν μου αρέσει με λευκό ρύζι.
Και μια και ανέφερε η Γαλή τα γεμιστά, και τα γεμιστά είναι ωραία με γέμιση φακής ή φάβας.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 14:01
από Niki
Δώσε λεπτομέρειες αν μπορείς για το γάλα καρύδας δηλαδή μπαίνει στην θέση του νερού ή μπαίνει και νερό και γάλα καρύδας πχ μισό μισό.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 14:04
από ΓΑΛΗ
Niki έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 14:01
Δώσε λεπτομέρειες αν μπορείς για το γάλα καρύδας δηλαδή μπαίνει στην θέση του νερού ή μπαίνει και νερό και γάλα καρύδας πχ μισό μισό.
Δοκίμασε γάλα καμήλας για να έχει και κατιτίς από παστουρμά.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 17:05
από Sid Vicious
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 02:10
Και σόρυ, που θα στη χαλάσω αλλά εγώ έχω μάθει στα γεμιστά με κιμά, νορθ γουέι.

Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 22:58
από Καραμελίτσα
Niki έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 14:01
Δώσε λεπτομέρειες αν μπορείς για το γάλα καρύδας δηλαδή μπαίνει στην θέση του νερού ή μπαίνει και νερό και γάλα καρύδας πχ μισό μισό.
Εγώ το βάζω στη θέση του νερού, μέχρι να το πιεί όλο το ρύζι και η φακή, σε στυλ πάεγια.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 22:59
από kongrosian
Καραμελίτσα έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 22:58
Niki έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 14:01
Δώσε λεπτομέρειες αν μπορείς για το γάλα καρύδας δηλαδή μπαίνει στην θέση του νερού ή μπαίνει και νερό και γάλα καρύδας πχ μισό μισό.
Εγώ το βάζω στη θέση του νερού, μέχρι να το πιεί όλο το ρύζι και η φακή, σε στυλ πάεγια.
γαϊδούρα.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 23:01
από paotaris
Με ελαιολαδο και τονο γαμαει.
Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 23:07
από kongrosian
Someone έγραψε: 01 Νοέμ 2022, 23:43
Ζενίθεδρος έγραψε: 01 Νοέμ 2022, 21:57
Οι φακές είναι κορυφαίο όσπριο και τρώγονται σκέτες. Ούτε κρέατα, ούτε πατάτες, ούτε ρύζια μέσα. Εδώ ο Ησαύ πούλησε τα πρωτότοκια για ένα πιάτο φακές, αντί πινακίου φακής. Συνοδεύονται με φρατζόλα, ελιές και κρεμμύδι σπασμένο.
Με το φακόρυζο γίνεται καλύτερα η απορρόφηση του σιδήρου.
επίσης:
όταν καταναλώνουμε φακές ΔΕΝ θα τις συνοδεύουμε με φέτα αν θέλουμε να πετύχουμε μια σωστή απορρόφηση σιδήρου!

Re: Φακόρυζο.
Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2022, 23:10
από Someone
kongrosian έγραψε: 02 Νοέμ 2022, 23:07
Someone έγραψε: 01 Νοέμ 2022, 23:43
Ζενίθεδρος έγραψε: 01 Νοέμ 2022, 21:57
Οι φακές είναι κορυφαίο όσπριο και τρώγονται σκέτες. Ούτε κρέατα, ούτε πατάτες, ούτε ρύζια μέσα. Εδώ ο Ησαύ πούλησε τα πρωτότοκια για ένα πιάτο φακές, αντί πινακίου φακής. Συνοδεύονται με φρατζόλα, ελιές και κρεμμύδι σπασμένο.
Με το φακόρυζο γίνεται καλύτερα η απορρόφηση του σιδήρου.
επίσης:
όταν καταναλώνουμε φακές ΔΕΝ θα τις συνοδεύουμε με φέτα αν θέλουμε να πετύχουμε μια σωστή απορρόφηση σιδήρου!
Ακριβώς. Το ασβέστιο αποκλείει το σίδηρο και το αντίστροφο. Περνάνε από την ίδια οδό.