!!! DEVELOPMENT MODE !!!

γυμναστικη στα χρονια του κορονοιου

Διασκέδαση, μόδα, life style, dolce vita
Άβαταρ μέλους
Feindflug

Re: γυμναστικη στα χρονια του κορονοιου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug »

Otto Weininger έγραψε: 13 Δεκ 2021, 20:51
Feindflug έγραψε: 13 Δεκ 2021, 20:20
Otto Weininger έγραψε: 13 Δεκ 2021, 19:28

Η αλήθεια είναι ότι έχει, 3 στενά από το σπίτι μου. Έχει και μονόζυγο, και δίζυγο και απ'όλα εκεί.

Αν και μια που το αναφέραμε, πλέον έχω βάλει στο μάτι ένα μηχάνημα κωπηλασίας (με νερό η αντίσταση) και λέω να ασχοληθώ μόνο με αυτό εις ο,τι αφορά την γυμναστική.

Εικόνα
Πόσο κάνει αυτό ρε δικέ μου;

Καλύτερα δώσε τα μισά και λιγότερα χρήματα στην διατροφή σου, σε μικρά αξεσουάρ γυμναστικής και σε προγράμματα\γνώσεις περί γυμναστικής παρά εκεί.
1.700 ευρώ έχει.
Κοίτα, η κωπηλασία και μάλιστα με τέτοιο εργαλείο είναι top γυμναστική για ολο το σώμα. Και μάλιστα λόγω αντίστασης νερού, σχεδόν μηδενίζει τυχόν ζημιές σε αρθρώσεις.

Από κει και πέρα, παρότι έχω ρίξει ρυθμούς πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο, το σώμα μου παραμένει δυνατό λόγω συγκεκριμένης ρουτίνας που κάνω, καθαρά εστιασμένη σε μάχη βέβαια.
Οπότε απλά βάρη και τέτοιο στυλ γυμναστικής το βαριέμαι αφόρητα.

Για την διατροφή που λες, ναι, είναι το Α και το Ω.
Νομίζω ότι θα το βαρεθείς αργά ή γρήγορα, δικέ μου. Πόσο θα αντέξεις να κάνεις κωπηλατική μόνο;

Κρίμα είναι να ξοδέψεις τόσα χρήματα για ένα μόνον όργανο, τόσο μονότονο, άσχετα που γυμνάζει σχεδόν όλο το σώμα.

Μπορεί να είσαι και άπλας, αλλά ξανασκέψου το. Συνήθως τα όργανα στο σπίτι, αν δεν είναι αρκετά και σε χώρο που έχεις σχεδόν αποκλειστικά για γυμναστήριο, καταλήγουν να πιάνουν απλά χώρο.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Διάβασα Γυμναστική στα χρόνια του Κορανίου
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

Otto Weininger έγραψε: 13 Δεκ 2021, 19:28

Η αλήθεια είναι ότι έχει, 3 στενά από το σπίτι μου. Έχει και μονόζυγο, και δίζυγο και απ'όλα εκεί.

Αν και μια που το αναφέραμε, πλέον έχω βάλει στο μάτι ένα μηχάνημα κωπηλασίας (με νερό η αντίσταση) και λέω να ασχοληθώ μόνο με αυτό εις ο,τι αφορά την γυμναστική.

Εικόνα

Καλύτερα δώσε τα μισά και λιγότερα χρήματα στην διατροφή σου, σε μικρά αξεσουάρ γυμναστικής και σε προγράμματα\γνώσεις περί γυμναστικής παρά εκεί.
1.700 ευρώ έχει.
Κοίτα, η κωπηλασία και μάλιστα με τέτοιο εργαλείο είναι top γυμναστική για ολο το σώμα. Και μάλιστα λόγω αντίστασης νερού, σχεδόν μηδενίζει τυχόν ζημιές σε αρθρώσεις.

Από κει και πέρα, παρότι έχω ρίξει ρυθμούς πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο, το σώμα μου παραμένει δυνατό λόγω συγκεκριμένης ρουτίνας που κάνω, καθαρά εστιασμένη σε μάχη βέβαια.

Είσαι σίγουρος ότι θα το ρίξεις στην κωπηλατικη* μονο;
Δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα μετά από λίγο καιρό.
Παίξε μπάλα στο κροσφιτ αν μπορείς. Θα απορείς γιατί δε το ξεκίναγες νωρίτερα.

*στους αγώνες κροσφιτ για το παγκόσμιο τους είχαν βάλει μαραθωνιο στην κωπηλατικη. Παίζει να είναι ότι πιο βάναυσο έχω ακούσει
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

Ερμής έγραψε: 13 Δεκ 2021, 22:02

1.700 ευρώ έχει.

Είσαι σίγουρος ότι θα το ρίξεις στην κωπηλατικη* μονο;
Δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα μετά από λίγο καιρό.
Παίξε μπάλα στο κροσφιτ αν μπορείς. Θα απορείς γιατί δε το ξεκίναγες νωρίτερα.

*στους αγώνες κροσφιτ για το παγκόσμιο τους είχαν βάλει μαραθωνιο στην κωπηλατικη. Παίζει να είναι ότι πιο βάναυσο έχω ακούσει
Έχω βγάλει ένα θέμα στην πλάτη και μου το πρότεινε ο φυσικοθεραπευτης γιατί είναι ιδανική γυμναστική για το θέμα μου, πέραν του γενικότερου οφελους.

Η αρχική σκέψη ήταν, πως αφού είμαι στον Περαία με τον Σαρωνικό του, να πήγαινα να γραφτω στο Πασαλιμανι στον όμιλο να κάνω κανονική κωπηλασία, αλλά μου μπήκαν δεύτερες σκέψεις όταν μου έκαναν ξεκάθαρο πως στην αρχή θα πέσω μέσα στο νερό σίγουρα 2-3 φορές. Και δεν έχω θέμα με το κρύο, αλλά όσο και αν αγαπώ τον Πειραιά, εγώ σε εκείνα τα νερά δεν πέφτω μέσα να βγάλω ουρά :lol:

Για το κροσφιτ που λες, έχουμε 1-2 καλά γυμναστήρια αποκλειστικά για κροσφιτ, αλλά στην παρούσα φάση δε νομίζω ότι θα αντέξω τέτοιου είδους προπόνηση.

Μόλις συνέλθω ναι, το έχω στο νου μου, αλλά τώρα είμαι σε τραγική φάση με το θέμα που εχω. Με μισό χαστούκι χανω τον κόσμο, φαντάσου μου έκανε μανούρα ένας στο φαρμακείο τις προάλλες και εκανα την κότα, γιατί με έπιανε ζαλάδα και μόνο που μου φώναζε :smt005:

Του είπα σε κάνα δίμηνο έλα να μου τα ξαναπείς, αλλά δε νομίζω ότι κατάλαβε τι εννοούσα :lol:

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Αντιεμβο ο τυπος;😅

Όσο για κροσφιτ δες το σε φάση περσοναλ. Ακόμη και αν κοστίζει κάτι παραπάνω
ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 »

Feindflug έγραψε: 13 Δεκ 2021, 17:53 Τι είδους γυμναστική ψάχνεις, τύπε;

Αν εννοείς γυμναστήριο, όργανα και ελεύθερα βάρη, όλες οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν σπίτι ή οπουδήποτε έξω, με ελάχιστο εξοπλισμό.
:smt023
Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade »

Στα χρόνια του κορονοϊού όλοι έγιναν ... φίλοι της γυμναστικής αλλά και ... φίλοι των σκυλιών.
Πάει η εποχή που τα βάζαμε τα σκυλιά στο τσουκάλι και τα κάναμε στιφάδο.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα
Άβαταρ μέλους
Ερμής

wooded glade έγραψε: 13 Δεκ 2021, 22:48 Στα χρόνια του κορονοϊού όλοι έγιναν ... φίλοι της γυμναστικής αλλά και ... φίλοι των σκυλιών.
OANNHSEA likes this post
Άβαταρ μέλους
Κος Mike

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κος Mike »

wooded glade έγραψε: 13 Δεκ 2021, 22:48
είσαι σε γράμμωση?
Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS »

vantono έγραψε: 13 Δεκ 2021, 19:19
Μια φορά είχα πετύχει και τάιτσι γουίλ σε ενα απ'ολα αυτά που ειχα πάει, αλλά για καποιο λόγο το ειχαν πριβέ. :lol:
Τα έχω πετύχει. Τι ακριβώς είναι αυτα; εννοώ τι κάνεις, απλά το γυρίζεις σαν τιμόνι;
Άβαταρ μέλους
Κος Mike

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κος Mike »

vantono έγραψε: 13 Δεκ 2021, 18:06
Κος Mike έγραψε: 13 Δεκ 2021, 17:46 πως την βγάζετε οι ανεμβολίαστοι ?
εγω δε κανω τπτ κι εγω παρει κιλα
Παροτι εισαι ανεβολίαστη κατσαρίδα και δεν θα έπρεπε να σου δίνω συμβουλές για να συνεχίσεις την κοινωνιοπάθεια σου, θα ειμαι μεγαλόψυχος για σήμερα:
Ψάξου εδω https://www.gympark.gr/
ειχα παει και σε ενα τετοιο
ηταν φισκα στα πιτσιρικια χωρρις μπλουζα που καπνιζαν,πιναν μπυρα και πιτσιρικες κουναγαν τον κωλο τους
σκιαχτηκα μη με μαχαιρωσουν κι εφυγα
Άβαταρ μέλους
vantono
Phorum.gr user: vantono

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono »

Κος Mike έγραψε: 14 Δεκ 2021, 00:02
vantono έγραψε: 13 Δεκ 2021, 18:06
Κος Mike έγραψε: 13 Δεκ 2021, 17:46 πως την βγάζετε οι ανεμβολίαστοι ?
εγω δε κανω τπτ κι εγω παρει κιλα
Παροτι εισαι ανεβολίαστη κατσαρίδα και δεν θα έπρεπε να σου δίνω συμβουλές για να συνεχίσεις την κοινωνιοπάθεια σου, θα ειμαι μεγαλόψυχος για σήμερα:
Ψάξου εδω https://www.gympark.gr/
ειχα παει και σε ενα τετοιο
ηταν φισκα στα πιτσιρικια χωρρις μπλουζα που καπνιζαν,πιναν μπυρα και πιτσιρικες κουναγαν τον κωλο τους
σκιαχτηκα μη με μαχαιρωσουν κι εφυγα
Δεν έχει μόνο στη Σταυρούπολη gymparks (αν εισαι απο θεσ/νικη) ή μόνο στο Αιγάλεω (αν εισαι Αθηναίος). Εχει σε ενα σωρό σημεία σε όλη την Ελλάδα και σε καλες περιοχες. Εχω πετύχει πάρα πολλά απο Γλυφάδα και κάτω, από Κηφισιά και πάνω κτλ. Αυτά ειναι άψογα όλα τους, και με πολυ καλό κοσμο. Και στην Πετρουπολη εχει ενα πολύ καλο, και στο Περιστέρι ένα τεράστιο (τίγκα στην καγκουρίλα μεν, αλλα απο άτομα που δεν κινδυνεύεις) και στο Τρίτση (αν και παλιές κατασκευές) ακόμα και στο Μενιδι, εκει πάνω απο μια στάση προαστιακού. Οσες φορες ειχα πάει στο παρελθόν, παραδόξως δεν πετύχαινα ποτέ μπλιέτουρες, αλλά μονο κατι παππούδες και γιαγιαδες να καθονται σε κατι παγκάκια και να παίρνουν ματι τη νεολαια. :lol:

EKPLIKTIKOS έγραψε: 14 Δεκ 2021, 00:01
vantono έγραψε: 13 Δεκ 2021, 19:19
Μια φορά είχα πετύχει και τάιτσι γουίλ σε ενα απ'ολα αυτά που ειχα πάει, αλλά για καποιο λόγο το ειχαν πριβέ. :lol:
Τα έχω πετύχει. Τι ακριβώς είναι αυτα; εννοώ τι κάνεις, απλά το γυρίζεις σαν τιμόνι;
Δεν ξέρω, δεν εχω ψαχτεί καθόλου με ταιτσιά και τέτοια (ουτε μπορεσα να το δοκιμασω εκεινη τη στιγμη :-? ). Υποθέτω οτι ειναι κατι σε φάση "παιρνω ανοιχτές στροφες" με γεμάτη κινηση που προερχεται κυρίως απο τους ώμους, κατι σαν γουάξ ον-γουάξ οφφ του Ντάνιελ απο το καρατε κιντ.
Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Otto Weininger έγραψε: 13 Δεκ 2021, 22:32
Η αρχική σκέψη ήταν, πως αφού είμαι στον Περαία με τον Σαρωνικό του, να πήγαινα να γραφτω στο Πασαλιμανι στον όμιλο να κάνω κανονική κωπηλασία, αλλά μου μπήκαν δεύτερες σκέψεις όταν μου έκαναν ξεκάθαρο πως στην αρχή θα πέσω μέσα στο νερό σίγουρα 2-3 φορές. Και δεν έχω θέμα με το κρύο, αλλά όσο και αν αγαπώ τον Πειραιά, εγώ σε εκείνα τα νερά δεν πέφτω μέσα να βγάλω ουρά :lol:
Για το κρύο υπάρχουν στολές, δεν είναι πρόβλημα. Εγώ που είμαι κρυουλιαρης μπαίνω θάλασσα όλο το χρόνο με 5αρα. Η γυναίκα μου που έχει πολύ καλύτερες αντοχές στο κρύο νερό μπαίνει με 3αρα ακόμα κ χειμώνα :o

Το άλλο που λες για τη βρωμα δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά έχω δει κόσμο να κάνει μπάνιο στην πειραϊκή στα βραχάκια, τώρα πόσο καλή ιδέα είναι δεν ξέρω, εγώ στις ψαροταβέρνες πάω εκεί για μπύρα κ καλαμαράκια :-?
Uppercut

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Uppercut »

EKPLIKTIKOS έγραψε: 13 Δεκ 2021, 19:01
Fluffy έγραψε: 13 Δεκ 2021, 18:14 εσεις πως εφτιαξατε γυμναστηριο στο σπίτι μέσα σε 1 χρόνο ρε πουστηδες;
Η αλήθεια είναι ότι εγώ είχα πάρει πάγκο μπάρα μονοζυγο κτλ καμία 5ετια πριν τον κορώνα
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 13 Δεκ 2021, 18:39
:smt005: :smt005:
τέτοια έχει στο πάρκο που πήγαινα
μιλάμε για γελοιότητες, αυτά κάνουν μόνο για κάναν παππού-γιαγιά ή για καμιά αγύμναστη γκόμενα
το μόνο σοβαρό που μπορείς να κάνεις σε πάρκο είναι διάφορες παραλλαγές ασκήσεων σε μονόζυγο και δίζυγο και pistol squats για τα πόδια
Δεν είναι κακό να κάνεις τα όργανα του πάρκου, ούτε είναι μονο για γιαγιάδες και γκόμενες, έλεος δλδ. Κακό είναι να μην μην κάνεις ασκηση καθόλου. Τέτοιες ατάκες όπως και του άλλου για την έλλειψη πειθαρχίας δε βοηθάνε κανέναν. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να κάνει καν pull ups. Ξεκολλάτε. Ας ξεκινήσει ο κόσμος να κάνει γυμναστική στα όργανα των πάρκων και όταν πιάσει το δικό σας επίπεδο έχει νόημα η συζήτηση αυτή. Ίσως. Γιατί δεν έχουν όλοι τους ίδιους στόχους
EKPLIKTIKOS έγραψε: 13 Δεκ 2021, 19:10
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 13 Δεκ 2021, 19:06
ρε συ, μιλάμε σοβαρά
το να κάνεις με αυτά τα μηχανήματα δεν κερδίζεις τίποτα, πραγματικά
χάσιμο χρόνου είναι
άλλο να πας γυμναστήριο και να κάνεις σοβαρές ασκήσεις με ελάχιστα κιλά και άλλο να κάνεις τραμπάλα (γιατί περί αυτού πρόκειται)
Ο μέσος Έλληνας κερδίζει ακόμα κ να πάει περπατώντας μέχρι εκεί απλά για να τα δει και να φυγει. Άμα κάνει και τραμπαλα με το παιδί του στην παιδική χαρά θα έχει newbie gains κάργα.
Εκπληκτικέ, ενώ είσαι έξυπνο παλικάρι, έχεις την τάση να λες πίπες αρκετές φορές. Η ατάκα μου για την έλλειψη πειθαρχίας είναι αλήθεια. Αν μπορείς να έχεις εξοπλισμό σπίτι σου αλλά δεν μπορείς να κάνεις γιατί εκεί δεν βρίσκεις την πειθαρχία, συγκέντρωση και λοιπά, δεν θα κάνεις δουλειά ούτε στο γυμναστήριο· απλά θα γράφεσαι και θα πηγαίνεις άτακτα ή σχεδόν καθόλου κι όταν πας δεν θα προπονείσαι ιδιαίτερα. Άλλωστε είναι γνωστό στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων ότι η συντριπτική πλειοψηφία αγοράζει συνδρομές και δεν πάει ποτέ. Ειδικά γνωστό είναι στις μεγάλες αλυσίδες, τύπου Πλάνετ ή Τζο Βάιντερ, που ξέρουν πολύ καλά ότι η δουλειά τους είναι να πουλήσουν συνδρομές όχι να γυμνάσουν κανέναν και ξέρουν ότι οι περισσότεροι δεν θα κάνουν τίποτα με αυτές. Αυτοί είναι που λένε ότι δε μπορούν να βρουν την πειθαρχία στο σπίτι. Αυτή είναι η απλή πραγματικότητα και αυτή βοηθάει και όχι το ντάντεμα που τους κάνεις εσύ. Αυτό είναι το ένα. Πάμε τώρα στο ζήτημα του τι είναι και τι δεν είναι προπόνηση.

Ένα κάτι μπορεί να είναι υποτυπωδώς καλύτερο από το απόλυτο τίποτα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτό που πρέπει να προτείνουμε ή το βέλτιστο. Δεν είπε ο Αλογομούρης, ούτε εγώ ότι το να κάνεις τέτοια είναι κακό, δεν είσαι κακός άνθρωπος, είναι κατά βάση άχρηστο. Να πούμε, λοιπόν, ότι έχει νόημα να μιλάμε για νόημα της προπόνησης αν αυτή έχει κάποιον στόχο. Αν ο στόχος είναι να βελτιωθεί το σώμα μας, να είμαστε πιο υγιείς, με περισσότερη μυϊκότητα -λιγότερη σαρκοπενία για τους περισσότερους, δηλαδή αν θέλουμε να έχουμε κάποιο αισθητό αποτέλεσμα, υπάρχουν πράγματα που ισχύουν πάντα.

Πρώτον, το εύκολο δεν δουλεύει. Για κανέναν. Το τι είναι εύκολο για μένα, για σένα, για τη θεία σου από το χωριό, για την ανορεξική πρώην γκόμενα του Αλογομούρη, διαφέρει φυσικά. Μιλάμε προφανώς για το τι είναι εύκολο ή δύσκολο για τον καθένα, στο σημείο που βρίσκεται. Για να υπάρξει αλλαγή, όπως γνωρίζουμε από τις βασικές αρχές της προσαρμογής του Hans Selye, το πρώτο απαραίτητο συστατικό είναι η πίεση. Πρέπει να δεχθεί ο οργανισμός μία πίεση που διαταράσσει την ομοιόσταση του βιολογικού συστήματος και έχει φυσικές επιδράσεις που τον ωθούν στην προσαρμογή σε αυτήν την πίεση, εάν αυτό είναι εφικτό προφανώς (εάν δεν είναι, έχουμε εξάντληση του οργανισμού ή θάνατο στα φαινόμενα που ενδιέφεραν τον εν λόγω ενδοκρινολόγο)· από τη στιγμή που ο οργανισμός θα έχει προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη πίεση, δεν πρόκειται να του του προκαλέσει άλλη αλλαγή, δεν θα υπάρξει άλλη προσαρμογή εν απουσία άλλης πιο ισχυρής πίεσης. Αν κάθεσαι κάθε μέρα για μία εβδομάδα επί 15 λεπτά μετά το φαγητό σου κάτω από τον ήλιο, θα μαυρίσεις στα εκτεθειμένα σημεία ελαφρώς. Τι θα γίνει αν κάνεις το ίδιο για 2 μήνες; Θα έχεις μαυρίσει επί 10; Όχι. Θα έχεις το χρώμα που είχες στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, η απαραίτητη προσαρμογή έχει ήδη γίνει. Αν θες να μαυρίσεις κι άλλο θα κάθεσαι 30 λεπτά ή θα κάθεσαι όταν ο ήλιος καίει πιο πολύ. Θα πρέπει να δώσεις ένα νέο, πιο σκληρό για την ομοιόσταση του συστήματος ερέθισμα. Έτσι δουλεύει η διαδικασία προσαρμογής των οργανισμών -για όλους χωρίς καμία εξαίρεση.

Έτσι λοιπόν παράγονται και οι προσαρμογές που επιζητούμε όταν κάνουμε προπόνηση. Ακριβώς επειδή παράγονται έτσι, για να τις πετύχεις πρέπει να προπονείσαι με προοδευτική υπερφόρτωση. Πρέπει το σύστημα να δέχεται προοδευτικά αυξανόμενη αντίσταση. Αυτό είναι γενική αρχή και ισχύει για όλους. Τα μηχανηματάκια του πάρκου είναι άχρηστα (πέρα από το μονόζυγο για έλξεις) διότι δεν προσφέρουν κάποιον αποτελεσματικό τρόπο να το κάνεις αυτό. Πέρα από αυτό, δεν αποτελούν σημαντική πίεση για το σύστημα κανενός σχεδόν. Αναφέρεις τον περισσότερο κόσμο λες και ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα είναι αυτοί από το I used to be fat, που δυσκολεύονται να βηματίσουν. Δεν είναι ούτε για τον περισσότερο κόσμο κάτι πιεστικό να χειριστούν αυτά τα μηχανηματάκια, κι αν είναι για κάποιους η όποια προσαρμογή θα είναι σε διάστημα ημερών και δεν θα προκαλέσει καμία ιδιαίτερη αλλαγή. Πολύ πιο χρήσιμο για αυτούς θα είναι να κάνουν κανένα ανηφορικό περπάτημα, που είναι πραγματική άσκηση. Ο λόγος που τα επιλέγουν αυτά είναι επειδή είναι εύκολα και για αυτούς, αλλά, όπως είπα, το εύκολο δεν δουλεύει.

Πάμε και στο άλλο που είπες για τα pull-ups απλά ως αφορμή για να βγει κάτι γενικό πάλι, που δεν είναι αμιγώς εντός θέματος με τα όργανα πάρκου, αλλά έχει σχέση με την σιωπηρή παραδοχή πίσω από τους ισχυρισμούς για αυτά. Αυτός ή αυτή που δεν μπορεί να κάνει pull-ups, τι πρέπει να κάνει; Μα, φυσικά, με κάποιον τρόπο, είτε θα είναι lat pull downs, είτε αρνητικές μόνο στις έλξεις με τη βοήθεια κάποιες καρέκλας, deadlifts να δυναμώσει κάπως το grip αλλά και η πλάτη, θα συνεχίσει να γίνεται πιο δυνατός μέχρι να μπορεί. Όλα αυτά θα είναι πιεστικά και δύσκολα. Το ευρύτερο point, δηλαδή, είναι ότι όπου κι αν είναι κάποιος πρέπει να κοιτάει πώς θα πιέζει το σύστημα και θα αυξάνει την αντίσταση. Όπου κι αν είναι, όχι όταν έρθει στο δικό μας επίπεδο, αλλά για να έρθει σε ένα οποιοδήποτε επίπεδο είναι σημαντικά καλύτερο από αυτό στο οποίο βρίσκεται. Όλοι λοιπόν, είτε θέλουν να γίνουν powerlifters, είτε πιο δυνατοί ως αθλητές, είτε απλά πιο δυνατοί και λιγότερο σαρκοπενικοί (όπως είναι ο μέσος που περιγράφει ο Εκπληκτικός) πρέπει να κάνουν τέτοια προπόνηση, γιατί μόνο έτσι γίνεται και μόνο αυτό έχει νόημα να αποκαλείται προπόνηση. Όλα τα άλλα είναι απλά ράντομ κινήσεις και ναι, επειδή πρέπει να εξηγούνται τα αυτονόητα, οι ράντομ κινήσεις απλά για την κίνηση μπορεί να έχουν νόημα για κάποιους όπως έναν 500 κιλά που δε μπορεί να κουνηθεί ακριβώς επειδή για αυτόν είναι βαριά πίεση, αλλά αυτό το πλάσμα δεν είναι ο μέσος πολίτης.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μορφή προπόνησης αντιστάσεων; Επί της αρχής, είναι πάλι ίδια για όλους. Ναι, για όλους. Είναι η προπόνηση με τις μεγάλες πολυαρθρικές ασκήσεις με τη μπάρα: squat, deadlift, press, bench press, και θα προσέθετα τις έλξεις. Γιατί είναι αυτές; Πολύ απλά γιατί αυτές επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις τη μέγιστη δυνατή αντίσταση, στο μέγιστο αποτελεσματικό εύρος κίνησης, εμπλέκοντας τις περισσότερες ομάδες μυών. Όποιος κι αν είσαι, αν δεν είσαι καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, μπορείς να σταθείς και λοιπά. Η γκόμενα που ζυγίζει 53 κιλά μπορεί να μην μπορεί να κάνει ούτε τη μπάρα, δεν έχει σημασία· μπορεί να αρχίσει με το βάρος του σώματός της. Αν συνεχίσει να αυξάνει και σε ένα χρόνο κάνει με 50 κιλά για παράδειγμα, μάντεψε τι θα έχει γίνει στο σώμα της, στην εμφάνισή της, στη δύναμή της, στη μυϊκότητά της, στην υγεία της, την ικανότητά της να ανεβαίνει σκάλες ή να κάνει τα ψώνια της, οτιδήποτε. Τι θα γίνει αν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα κάνει απλά μηχανηματάκια πάρκου; Τίποτα, ίδια θα είναι. Τι θα γίνει αν δουλεύει με προοδευτική υπερφόρτωση, όχι με τις μεγάλες ασκήσεις με τη μπάρα, αλλά με τα άλλα μηχανήματα γυμναστηρίου που εστιάζουν πιο περιορισμένα στις μυϊκές ομάδες; Θα βελτιωθεί αλλά λιγότερο και βραδύτερα. Στο φάσμα αποτελεσματικότητας δηλαδή, θα βάζαμε τις ασκήσεις με τη μπάρα στην μία άκρη (της μέγιστης), τα μηχανήματα τύπου leg extension κάπου στη μέση και τα μηχανήματα πάρκου στην άλλη άκρη. Ξανά, για όλους. Το φάρμακο είναι ίδιο, η δοσολογία αλλάζει.* Και αυτό είναι το ουσιώδες, μιας κι ο Εκπληκτικός είπε ότι αυτά που λέμε δεν βοηθάνε. Οι ψευδείς ιδέες -η σιωπηρή παραδοχή που είπα πριν- ότι με το να αποφεύγεις την βαριά (για σένα) αντίσταση, να κάνεις μόνο τέτοια μηχανηματάκια, η απλά να κρατάς ροζ βαράκια ενώ ξαπλώνεις σε γιόγκα ματ είναι αυτό που ενδείκνυται για τον μέσο άνθρωπο, είναι αυτές που, επειδή πολλοί τις πιστεύουν, ευθύνονται για το ότι πολλοί δεν θα δουν ποτέ ιδιαίτερη αλλαγή στο σώμα τους.

Η ουσία είναι, ξανά, μία: το εύκολο δεν δουλεύει.

*Σχετικά με το φάρμακο και την δοσολογία, όποιος νομίζει ότι έλα μωρέ αυτά με τη μπάρα δεν είναι για όλον τον κόσμο, μπορεί να τσεκάρει τη δουλειά του ιατρού Jonathon Sullivan και να δει βιντεάκια στο youtube όπου άνθρωποι μεσήλικες ή και μεγαλύτεροι -με σοβαρά προβλήματα πολλές φορές- φτάνουν να μπορούν να κάνουν και να δυναμώνουν στα deadlifts ή στα squats. Μπορούμε πάλι με λίγη σκέψη να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η αδύναμη γυναίκα των 60 ετών που μπορεί να άρχισε τη διαδικασία κάνοντας deadlift με 10 κιλά μπορεί πλέον να κάνει με 60, δηλαδή η μέγιστη δυνατότητά της να παράγει ισχύ έχει εξαπλασιαστεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι υπομέγιστες προσπάθειες του οργανισμού, να περπατάει, να τρέχει, να σκύβει, να σηκώνει πράγματα, να στέκεται, να κάνει κινήσεις χωρίς να βρεθούν οι αρθρώσεις τις σε θέσεις που δεν πρέπει και να τραυματιστεί, έχουν γίνει πολύ πιο εύκολες. Η ποιότητα ζωής έχει ανέβει σε τεράστιο βαθμό, αφού η ικανότητα παραγωγής ισχύος απέναντι στις εξωτερικές αντιστάσεις -ο τρόπος που οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους- έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό γιατί κάποιοι νομίζουν ότι ο μέσος πολίτης για κάποιον λόγο δεν είναι ή δεν κάνει να χρησιμοποιήσει την πλέον αποτελεσματική και εργογόνο μέθοδο Π.Υ. Ίσα, ίσα είναι αυτοί που επειδή τους λείπει η δύναμη την χρειάζονται. Όσοι είμαστε ήδη σημαντικά δυνατοί δεν είναι ότι θα δούμε ιδιαίτερο όφελος στην υγεία μας αν πάμε το squat μας στα 260 κιλά, μπορεί απλά να θέλουμε να είμαστε πιο δυνατοί για άλλους λόγους. Ο περισσότερος κόσμος που είναι απελπιστικά αδύναμος χρειάζεται να γίνει πιο δυνατός, αλλά έχει πειστεί ότι μπορεί να διορθωθεί με ροζ μίνι αλτηράκια και ασυνάρτητα σύνολα κινήσεων με αυτά.
Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Uppercut δε διαφωνώ σε αυτα που λες, και μπράβο σου για την εκτενη απάντηση αν και θα δυσκολέψει κάποιους να τη διαβάσουν. Ισχύουν, αν ισχύουν οι προϋποθέσεις σου όμως. Γι αυτό σου λέω, το βλέπεις πολύ φανατικά, μονόπλευρα, στενομυαλα. Το λάθος σου δηλαδή δεν είναι στη λογική σου ( η οποία είναι 100% σωστη) ούτε στα επιχειρήματά σου, τα οποία είναι επίσης σωστά. Το λάθος σου είναι στις προϋποθέσεις που θέτεις θεωρώντας ότι ισχύουν για όλους. Αυτό που σου έγραψα που προσπάθησε να το δεις πριν απαντήσεις, είναι ότι δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους.

Έγραψες ένα πολύ καλό παράδειγμα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κάθε μέρα για 15 λεπτά θεωρώντας δεδομένο ότι όσοι το επιδιώκουν αυτό έχουν ως στόχο το μαύρισμα. Ενώ είναι σωστό αυτό που λες, υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που δε δίνει δεκάρα για το μαύρισμα. Ίσα ίσα το θεωρεί κακό (είμαι ένας από αυτούς). Το μαύρισμα κάνει κακό στο δέρμα, βλάπτει τα κύτταρα του δέρματος, αυξάνει το γήρας του δέρματος και τα σημάδια του γήρατος και στο χειρότερο σενάριο ευθύνεται και για καρκίνους. Όμως η συστηματική έκθεση στον ήλιο επιδρά θετικά στην ψυχολογία, είναι πολύ χρήσιμη για την βιταμίνη D και προάγει την ευεξία. Εμένα ο στόχος μου είναι αυτά. Δε με ενδιαφέρει το μαύρισμα. Δεν το θεωρώ καν επιθυμητό. Δεν είναι απλά στ αρχιδια μου. Είναι κάτι κακό.

Το ίδιο λάθος κάνεις και στα υπόλοιπα. Ουσιαστικά έχεις ακυρώσει κάθε είδους γυμναστική πλην ενός πολύ συγκεκριμένου συστήματος με συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι είναι αυθαίρετοι, δικοί σου. Δηλαδή για σένα γυμναστική κάνουν μόνο τα βάρη που αρέσουν σε σένα και όλοι οι άλλοι είναι μαλακες που είτε κάθονται στον καναπέ είτε πάνε για yoga ή κολύμπι το ένα και το αυτό ενώ όλες οι μελέτες του κόσμου δείχνουν το αντίθετο, ότι υπάρχουν θετικά οφέλη για το σώμα και την υγεία σε αυτά. Πες λοιπόν εσύ σε κάποιον που κάνει οτιδήποτε, πχ πάει για κολύμπι κάθε μέρα μισή ώρα, ότι είναι μαλακας και χάνει το χρόνο του γιατί δεν κουράζεται αρκετά για να έχει muh gains. Μακριά από μένα τέτοιοι αφορισμοί.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Life style”