Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:48
Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...
Κι εγώ εκεί κάνω καφέ, μόκα λέγεται στα ιταλικά το μπρίκι. Καλύτερα να μη συμπληρώνεις νερό , αλλά αν δεν σε ενοχλεί, ΟΚ. Προτείνω να παραγγείλεις τoν Pellini, δες τι χαρμάνι σου αρέσει από τις προσφορές του. Ο καλύτερος καφές της Ιταλίας για μπρίκι μόκα. Αν σου αρέσει δεν θ΄αποζητήσεις ποτέ εσπρέσο μηχανής, κι ας μην κάνει καϊμάκι.Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 20:42 .
Από παλιά δεν μου άρεσε ο κλασικός ελληνικός, παρά μόνο ο διπλός μαζί με ψωμί ή παξιμάδι για πρωινό.
Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Τον τελευταίο καιρό, για κάποιους λόγους (αλλεργία ή/και ηλικία και απώλεια γεύσης) ακόμα και ο νες μου φαίνεται άγευστος/άοσμος.
Τώρα χρησιμοποιώ έναν γερμανικό εσπρέσσο στιγμιαίο Douwe Egberts, που αν και χάνει το άρωμα γρήγορα, μετά το άνοιγμα του βάζου, έχει τουλάχιστον έντονη γεύση/άρωμα καφέ.
Αποφάσισα να πειραματιστώ με τον κλασικό εσπρέσσο (όχι μηχανής) το μπρίκι και, μετά από σεμινάρια από το ιντερνέτ, αγόρασα αυτό:
Έχει μια πατέντα, βαλβίδα στο καπάκι, που κάνει κρέμα στον καφέ (όχι πάντα).
Επειδή η ποσότητα - έστω και του διπλού - είναι μικρή, τον συμπληρώνω με ζεστό νερό, για να "φτουρήσει".
Αγόρασα καφέ Illy, πειραματίζομαι και αφού μου χύθηκε 2 φορές () τώρα τον ευχαριστιέμαι.
Έχουμε μερακλήδες στο πχόρουμ να προτείνουν ιδέες;
.
Έχω κουζίνα/φούρνο με γκάζι. Με ξεσκόλισε η πρώην μου αφού τέτοιες έχουν στην Βραζιλία και όχι τις μαλακίες τις ηλεκτρικές που σου ρουφάνε το πορτοφόλι.Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:48Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...
Έχει διαφορά μεταξύ moka και brikka με την 2η σχεδόν σε διπλάσια τιμή. Η Bialetti πουλάει πατέντα στην 2η. Ψάξε το.Cavaliere έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:12 Κι εγώ εκεί κάνω καφέ, μόκα λέγεται στα ιταλικά το μπρίκι. Καλύτερα να μη συμπληρώνεις νερό , αλλά αν δεν σε ενοχλεί, ΟΚ. Προτείνω να παραγγείλεις τoν Pellini, δες τι χαρμάνι σου αρέσει από τις προσφορές του. Ο καλύτερος καφές της Ιταλίας για μπρίκι μόκα. Αν σου αρέσει δεν θ΄αποζητήσεις ποτέ εσπρέσο μηχανής, κι ας μην κάνει καϊμάκι.
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:48Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...
Δεν έχω brikka. Μια απλή μόκα έχω, την είδα την Brikka της εταιρείας. Σημασία έχει, να σου αρέσει εσένα ο καφές που φτιάχνεις, αν είσαι ευχαριστημένος... Πάντως δες και τον Pellini, όλα είναι προσωπικό γούστο φυσικά.Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:17Έχει διαφορά μεταξύ moka και brikka με την 2η σχεδόν σε διπλάσια τιμή. Η Bialetti πουλάει πατέντα στην 2η. Ψάξε το.Cavaliere έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:12 Κι εγώ εκεί κάνω καφέ, μόκα λέγεται στα ιταλικά το μπρίκι. Καλύτερα να μη συμπληρώνεις νερό , αλλά αν δεν σε ενοχλεί, ΟΚ. Προτείνω να παραγγείλεις τoν Pellini, δες τι χαρμάνι σου αρέσει από τις προσφορές του. Ο καλύτερος καφές της Ιταλίας για μπρίκι μόκα. Αν σου αρέσει δεν θ΄αποζητήσεις ποτέ εσπρέσο μηχανής, κι ας μην κάνει καϊμάκι.
εχετε μαθει στον καραβισιοNandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:14Έχω κουζίνα/φούρνο με γκάζι. Με ξεσκόλισε η πρώην μου αφού τέτοιες έχουν στην Βραζιλία και όχι τις μαλακίες τις ηλεκτρικές που σου ρουφάνε το πορτοφόλι.Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:48Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:42 Με φαντάζομαι κατακαλόκαιρο, να ρίχνω ξύλα στην υδραυλική ξυλόσομπα, για να κάνει θράκα και μετά τον καφέ!
Να ανάψω το μάτι με3 την τσίμπλα στο μάτι, να βάλω την άμμο για έναν ρημαδοκαφέ πρωί-πρωί και να κάνω τσιγάρο! Ξου ρε άρρωστε!![]()
Μένω σε χωριό, μόνο e-shopping δουλεύει.Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:27 Νάνδρε, πάνε στα Coffee Island και πάρε 100 γρ περουβιανό με κόψιμο για τη μηχανή σου για να δοκιμάαεις. you thank me later.
αυτό που κάνεις με το καυτό νερό είναι εξαιρετικός σπιτικός αμερικάνο, και εγώ έτσι τον πίνω το πρωί.
θα δοκιμάσω και τον Αιθοπικό τους μέσα στη (μεγάλη) εβδομάδα και θα σου πω και γι' αυτόν.
ΥΓ: κάνει και άψογο σπιτικό freddo μόλις πιάσουν οι κάψες.
Όταν ήμουν πιτσιρικάς είχαμε ανοίξει καφενείο για κάποιο διάστημα. ΄Ήμουν εξπέρ σε όλα αυτά, αλλά τα έχω ξεχάσει πια.Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:28εχετε μαθει στον καραβισιο![]()
πιτσιρικας εργαζομουν στις διακοπες - η γιαγια μου εφτιαχνε καφεδες σε μακρυκοτσανα μικρα μπακιρενια μπρικια που ειχαν παραξενο χειλος - οπως οι κανατες - φυσικα για μια δοση . Σε χοβολη που ζεσταινοταν με γκαζι και τρελλες παραγγελιες '' βαρυ γλυκο κ οχι στο χοντρο '' η συχνοτερα τυπου '' ενα καφε για τον Μακη τον κουρεα'' κ που φυσικα επρεπε να θυμαται τις ιδιοτροπιες τους.
Είχα παλιά. Θεωρώ ότι δεν αξίζουν τα χρήματα που ζητάνε. Ο λόγος ότι δεν μπορείς να ρυθμίσεις το άλεσμα (το μέγεθος του κόκκου) και τον χρόνο εκχύλισης (δε μιλάω βέβαια για πίεση ή θερμοκρασία γιατί για αυτά πρέπει να δόσεις χιλιάδες ε). Αυτό σημαίνει ότι όσο και καλό και ακριβό καφέ να βάλεις δεν θα παραμετροποιήσεις σωστά την εκχύλιση ώστε να τον πιείς με το βέλτιστο γευστικό προφίλ. Έχοντας πει αυτό οι Jura είναι εύκολες στη χρήση και σίγουρα κάνουν καλύτερο προϊόν από οτιδήποτε χρησιμοποιεί προ-αλεσμένο καφέ.Ερμής έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:12 Αν πίνεις πάνω από 2 καφέδες τη μέρα μπες στη σελίδα των εσπρεσσομηχανων Jura. Μη σε ξενίσει η τιμή για αρχή. Κανεις αποσβεση πολύ πολύ γρήγορα.
Σατανικέ πες μια γνώμη για τις Jura.
o παππούς μου ήταν 35 χρόνια στα καράβια