Σελίδα 3 από 30

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:48
από Αγις
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:42
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:38
:g030:

και...

Εικόνα
Με φαντάζομαι κατακαλόκαιρο, να ρίχνω ξύλα στην υδραυλική ξυλόσομπα, για να κάνει θράκα και μετά τον καφέ! :003:
Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:50
από Niki
Καίκι 3 η ώρα το πρωί καλοκαίρι έχουμε πάει για παραγάδι μακριά.
Το ρίξαμε πήγαμε απάνεμα δέσαμε και κοιμηθήκαμε ξυπνάμε στις 6 το πρωί φτιάχνουμε καφέ Ελληνικό με ένα γκαζάκι μικρό.
Ο καλύτερος καφές μου φαινότανε ότι ήτανε μάνα!

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:06
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο espresso πινεται στο ποδι
Ορθιος τον πινεις
Τωρα το πως γινεται καποιοι να αφιερωνουν καμια ωρα για να φτιαξουνακτι που πινεται μεσα σε δυο λεπτα ειναι αξιοπεριεγο

Οταν εψαχνα να παρω εσπρεσιερα εκανα το λαθος και μπηκα σε ενα φορουμ που εγραφαν οι φανατικοι
Μιλαμε για πολυ αγχος για εναν καφε
Και φυσικα ολοι ηταν ανικανοποιητοι παντα ηθελαν κατι παραπανω

Πλεον δεν πινω καφε πινω εναν ντεκαφεινε καπουτσινο τον μηνα και ολα τελεια

Οσοι χρησιμοποιειτε μπρικα μην τηνβαζετε στο πλυντηριο πιατων

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:12
από Cavaliere
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 20:42 .
Από παλιά δεν μου άρεσε ο κλασικός ελληνικός, παρά μόνο ο διπλός μαζί με ψωμί ή παξιμάδι για πρωινό.
Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Τον τελευταίο καιρό, για κάποιους λόγους (αλλεργία ή/και ηλικία και απώλεια γεύσης) ακόμα και ο νες μου φαίνεται άγευστος/άοσμος.
Τώρα χρησιμοποιώ έναν γερμανικό εσπρέσσο στιγμιαίο Douwe Egberts, που αν και χάνει το άρωμα γρήγορα, μετά το άνοιγμα του βάζου, έχει τουλάχιστον έντονη γεύση/άρωμα καφέ.
Αποφάσισα να πειραματιστώ με τον κλασικό εσπρέσσο (όχι μηχανής) το μπρίκι και, μετά από σεμινάρια από το ιντερνέτ, αγόρασα αυτό:

Έχει μια πατέντα, βαλβίδα στο καπάκι, που κάνει κρέμα στον καφέ (όχι πάντα).
Επειδή η ποσότητα - έστω και του διπλού - είναι μικρή, τον συμπληρώνω με ζεστό νερό, για να "φτουρήσει".
Αγόρασα καφέ Illy, πειραματίζομαι και αφού μου χύθηκε 2 φορές ( :oops: ) τώρα τον ευχαριστιέμαι.

Έχουμε μερακλήδες στο πχόρουμ να προτείνουν ιδέες;
.
Κι εγώ εκεί κάνω καφέ, μόκα λέγεται στα ιταλικά το μπρίκι. Καλύτερα να μη συμπληρώνεις νερό , αλλά αν δεν σε ενοχλεί, ΟΚ. Προτείνω να παραγγείλεις τoν Pellini, δες τι χαρμάνι σου αρέσει από τις προσφορές του. Ο καλύτερος καφές της Ιταλίας για μπρίκι μόκα. Αν σου αρέσει δεν θ΄αποζητήσεις ποτέ εσπρέσο μηχανής, κι ας μην κάνει καϊμάκι.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:14
από Nandros
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:48
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:42
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:38
:g030:

και...
Με φαντάζομαι κατακαλόκαιρο, να ρίχνω ξύλα στην υδραυλική ξυλόσομπα, για να κάνει θράκα και μετά τον καφέ! :003:
Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...
Έχω κουζίνα/φούρνο με γκάζι. Με ξεσκόλισε η πρώην μου αφού τέτοιες έχουν στην Βραζιλία και όχι τις μαλακίες τις ηλεκτρικές που σου ρουφάνε το πορτοφόλι.
Να ανάψω το μάτι με3 την τσίμπλα στο μάτι, να βάλω την άμμο για έναν ρημαδοκαφέ πρωί-πρωί και να κάνω τσιγάρο! Ξου ρε άρρωστε! :003:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:17
από Nandros
Cavaliere έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:12 Κι εγώ εκεί κάνω καφέ, μόκα λέγεται στα ιταλικά το μπρίκι. Καλύτερα να μη συμπληρώνεις νερό , αλλά αν δεν σε ενοχλεί, ΟΚ. Προτείνω να παραγγείλεις τoν Pellini, δες τι χαρμάνι σου αρέσει από τις προσφορές του. Ο καλύτερος καφές της Ιταλίας για μπρίκι μόκα. Αν σου αρέσει δεν θ΄αποζητήσεις ποτέ εσπρέσο μηχανής, κι ας μην κάνει καϊμάκι.
Έχει διαφορά μεταξύ moka και brikka με την 2η σχεδόν σε διπλάσια τιμή. Η Bialetti πουλάει πατέντα στην 2η. Ψάξε το.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:19
από Lugozzi
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:48
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:42
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:38
:g030:

και...

Εικόνα
Με φαντάζομαι κατακαλόκαιρο, να ρίχνω ξύλα στην υδραυλική ξυλόσομπα, για να κάνει θράκα και μετά τον καφέ! :003:
Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...
:smt023

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:26
από Cavaliere
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:17
Cavaliere έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:12 Κι εγώ εκεί κάνω καφέ, μόκα λέγεται στα ιταλικά το μπρίκι. Καλύτερα να μη συμπληρώνεις νερό , αλλά αν δεν σε ενοχλεί, ΟΚ. Προτείνω να παραγγείλεις τoν Pellini, δες τι χαρμάνι σου αρέσει από τις προσφορές του. Ο καλύτερος καφές της Ιταλίας για μπρίκι μόκα. Αν σου αρέσει δεν θ΄αποζητήσεις ποτέ εσπρέσο μηχανής, κι ας μην κάνει καϊμάκι.
Έχει διαφορά μεταξύ moka και brikka με την 2η σχεδόν σε διπλάσια τιμή. Η Bialetti πουλάει πατέντα στην 2η. Ψάξε το.
Δεν έχω brikka. Μια απλή μόκα έχω, την είδα την Brikka της εταιρείας. Σημασία έχει, να σου αρέσει εσένα ο καφές που φτιάχνεις, αν είσαι ευχαριστημένος... Πάντως δες και τον Pellini, όλα είναι προσωπικό γούστο φυσικά.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:27
από Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης
Νάνδρε, πάνε στα Coffee Island και πάρε 100 γρ περουβιανό με κόψιμο για τη μηχανή σου για να δοκιμάαεις. you thank me later.

αυτό που κάνεις με το καυτό νερό είναι εξαιρετικός σπιτικός αμερικάνο, και εγώ έτσι τον πίνω το πρωί.

θα δοκιμάσω και τον Αιθοπικό τους μέσα στη (μεγάλη) εβδομάδα και θα σου πω και γι' αυτόν.

ΥΓ: κάνει και άψογο σπιτικό freddo μόλις πιάσουν οι κάψες.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:28
από Αγις
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:14
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:48
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:42 Με φαντάζομαι κατακαλόκαιρο, να ρίχνω ξύλα στην υδραυλική ξυλόσομπα, για να κάνει θράκα και μετά τον καφέ! :003:
Φαντασου καλο γκαζακι με ρυθμιση για χαμηλη θερμοκρασια και πανω σκευος με αμμο να ακουμπας το μπακιρενιο μπρικι για ενα φλυτζανι μονο και πολλα λεπτα αναμονη...
Έχω κουζίνα/φούρνο με γκάζι. Με ξεσκόλισε η πρώην μου αφού τέτοιες έχουν στην Βραζιλία και όχι τις μαλακίες τις ηλεκτρικές που σου ρουφάνε το πορτοφόλι.
Να ανάψω το μάτι με3 την τσίμπλα στο μάτι, να βάλω την άμμο για έναν ρημαδοκαφέ πρωί-πρωί και να κάνω τσιγάρο! Ξου ρε άρρωστε! :003:
εχετε μαθει στον καραβισιο :003:
πιτσιρικας εργαζομουν στις διακοπες - η γιαγια μου εφτιαχνε καφεδες σε μακρυκοτσανα μικρα μπακιρενια μπρικια που ειχαν παραξενο χειλος - οπως οι κανατες - φυσικα για μια δοση . Σε χοβολη που ζεσταινοταν με γκαζι και τρελλες παραγγελιες '' βαρυ γλυκο κ οχι στο χοντρο '' η συχνοτερα τυπου '' ενα καφε για τον Μακη τον κουρεα'' κ που φυσικα επρεπε να θυμαται τις ιδιοτροπιες τους.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:29
από Gherschaagk
Η πρώτη μηχανή ήταν λαβατζα μπλου με κάψουλες. Οι επόμενες νεσπρεσσο με κάψουλες. Οι δικές μου κάψουλες είναι για λουνγκο οι δικές του ριστρεττο.

Πάω σούπερ και παίρνω ότι μου χτυπήσει στο μάτι. Σοου εντ σοου. Παραγγέλνω από τη νεσπρεσσο, σίγουρα καλύτερος. Εννοείται πως μετά από τόσα χρόνια τους έχω δοκιμάσει όλους, όσους παίρνει η μηχανή, κι έχω βαρεθεί τους περισσότερους. Τώρα τελευταία τον αραιώνω με γάλα, τύπου λάτε γιατί λόγω της κλεισούρας μου δίνει στα νεύρα πολύ περισσότερο από παλιά.

Ο καφές είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Οπότε ότι του κάνει κέφι του καθενός.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:37
από Nandros
Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:27 Νάνδρε, πάνε στα Coffee Island και πάρε 100 γρ περουβιανό με κόψιμο για τη μηχανή σου για να δοκιμάαεις. you thank me later.

αυτό που κάνεις με το καυτό νερό είναι εξαιρετικός σπιτικός αμερικάνο, και εγώ έτσι τον πίνω το πρωί.

θα δοκιμάσω και τον Αιθοπικό τους μέσα στη (μεγάλη) εβδομάδα και θα σου πω και γι' αυτόν.

ΥΓ: κάνει και άψογο σπιτικό freddo μόλις πιάσουν οι κάψες.
Μένω σε χωριό, μόνο e-shopping δουλεύει.

Κάπου-κάποτε είχα διαβάσει για τον Blue Mountain της Τζαμάικα. 30πλασια τιμή από τους άλλους και για χοντρά πορτοφόλια.
Εντάξει, μου αρέσει ο καφές, αλλά δεν θα το παραγαμήσουμε κιόλας!
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:28εχετε μαθει στον καραβισιο :003:
πιτσιρικας εργαζομουν στις διακοπες - η γιαγια μου εφτιαχνε καφεδες σε μακρυκοτσανα μικρα μπακιρενια μπρικια που ειχαν παραξενο χειλος - οπως οι κανατες - φυσικα για μια δοση . Σε χοβολη που ζεσταινοταν με γκαζι και τρελλες παραγγελιες '' βαρυ γλυκο κ οχι στο χοντρο '' η συχνοτερα τυπου '' ενα καφε για τον Μακη τον κουρεα'' κ που φυσικα επρεπε να θυμαται τις ιδιοτροπιες τους.
Όταν ήμουν πιτσιρικάς είχαμε ανοίξει καφενείο για κάποιο διάστημα. ΄Ήμουν εξπέρ σε όλα αυτά, αλλά τα έχω ξεχάσει πια.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:41
από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Ερμής έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:12 Αν πίνεις πάνω από 2 καφέδες τη μέρα μπες στη σελίδα των εσπρεσσομηχανων Jura. Μη σε ξενίσει η τιμή για αρχή. Κανεις αποσβεση πολύ πολύ γρήγορα.
Σατανικέ πες μια γνώμη για τις Jura.
Είχα παλιά. Θεωρώ ότι δεν αξίζουν τα χρήματα που ζητάνε. Ο λόγος ότι δεν μπορείς να ρυθμίσεις το άλεσμα (το μέγεθος του κόκκου) και τον χρόνο εκχύλισης (δε μιλάω βέβαια για πίεση ή θερμοκρασία γιατί για αυτά πρέπει να δόσεις χιλιάδες ε). Αυτό σημαίνει ότι όσο και καλό και ακριβό καφέ να βάλεις δεν θα παραμετροποιήσεις σωστά την εκχύλιση ώστε να τον πιείς με το βέλτιστο γευστικό προφίλ. Έχοντας πει αυτό οι Jura είναι εύκολες στη χρήση και σίγουρα κάνουν καλύτερο προϊόν από οτιδήποτε χρησιμοποιεί προ-αλεσμένο καφέ.

Που με φέρνει στο βασικό πόιντ: το πρώτο πράγμα που πρέπει να πάρεις αν θες να πιείς καλό καφέ είναι μύλος. Δεν χρειάζεται να δόσεις πολλά για επαγγελματικό. Οι της οικιακής χρήσης κάνουν αν έχουν κωνικά burrs αντί για λεπίδες. Μια καλή περίπτωση σε αυτή την κατηγορία είναι ο barratza virtuoso γύρω στα 200 ε καινούργιος. Βασικά μόνο με αυτό το μαραφέτι, αν αγοράζεις το σωστό καφέ, πίνεις πολύ ανώτερο ρόφημα από της Jura, μόνο με απλή διήθηση με ζεστό νερό σε φίλτρο (μπορείς και σε french press που βρίσκεις με 10 ε, ή σε μπρίκι ή σε μόκα κλπ).

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:41
από Beria
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 22:28 εχετε μαθει στον καραβισιο :003:
o παππούς μου ήταν 35 χρόνια στα καράβια
Έφτιαχνε τον ελληνικό (τούρκικο τον έλεγε, όπως όλοι) με μια πατέντα τρομερή
Έπαιρνε ένα σύρμα και έφτιαχνε -με δυο κινήσεις- ένα τρίποδο κάτω από το οποίο έβαζε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα
Ο πιο ωραίος καφές που έχεις πιει!

Πάντως είναι υπερβολή η χόβολη για τον ελληνικό. Αν είσαι σωστός ταμπής κάνεις και στο γκαζάκι. Θέλει τεχνική

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 22:44
από ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ
Πινω εναν 4-πλο απο μοκα το πρωι και καμια φορα και το απογευμα εδω και παρα πολλα χρονια. Φραπε μονο το καλοκαιρι στην ελλαδα και αντε να πιω καμια 15αρια ολους κι ολους.