Φυσικά και είναι χοντρό γραμματικό. Απλό ορθογραφικό είναι να γράψεις π.χ. τη λέξη πιστεύω πηστεύω. Γραμματικό απλό είναι γράψεις τη λέξη γραμμένος γραμένος, το να κάνεις λάθος στην κατάληξη -αι αντί -ε και το ανάποδο σημαίνει ότι αγνοείς υπερβασικό κανόνα που διδάσκεται στη γ' και δ'΄δημοτικού.paul25 έγραψε: 01 Δεκ 2019, 01:53 Οχι, δεν ειναι χοντρο γραμματικο, απο ποια αποψη; Ορθογραφικο ειναι οπως ολα τα αλλα.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Τα ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ
Re: Τα ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ
Τελικα πως ειναι το σωστο? Καινουριο η καινουργιο?
"Να πάτε να πνιγείτε. Δεν κάνετε ούτε για χαρτιά υγείας στον Ρέντη."
"Με τη Ντιναμό σαν κότες, με τη Λαμία με έπαρση, πλέον θα μας βρείτε μπροστά σας"
"Με τη Ντιναμό σαν κότες, με τη Λαμία με έπαρση, πλέον θα μας βρείτε μπροστά σας"
- hellegennes
Υπερβολές κι από τις δυο πλευρές. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα. 5/10 θα το πετύχουν οι Μπούμερ, 8/10 οι δικοί μου.kameron έγραψε: 01 Δεκ 2019, 01:54Αυτό θα ίσχυε εάν κάναμε τη σύγκριση με τη γενιά του ...30 ή έστω του 60.hellegennes έγραψε: 01 Δεκ 2019, 01:48
Μπράβο, κατέληξες στον σωστό δρόμο. Επί του συνόλου λοιπόν, οι Μιλένιαλ είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ορθογραφημένοι από τους προηγούμενους, απλώς ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός σπουδαγμένων είναι λογικό να ρίχνει τον μέσο όρο των καλά ορθογραφημένων.
Στην ουσία, έχεις πολύ μεγαλύτερο δείγμα από τις νεότερες γενιές. Από τις παλιές γενιές έχεις δείγμα μόνο των αριστούχων.
Εγώ έχω σαφή άποψη από τους μαθητές Λυκείου και τους φοιτητές της δεκαετίας του 80, οι οποίοι ξεκίνησαν το δημοτικό τη δεκαετία του 70. Και σε αυτούς οι σπουδαγμένοι (δεν μιλάμε απαραίτητα για αριστούχους), αποτέλεσαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου. Ε, την κατάληξη σε -αι την πετύχαιναν 9/10 φορές, σήμερα είμαστε δεν είμαστε στο 5/10.
Επίσης, ορθογραφικό λάθος είναι ένα λάθος που γίνεται συστηματικά, αλλιώς είναι παραδρομή, όχι ορθογραφικό λάθος. Δηλαδή αν στις 100 φορές που θα γράψω «οι συνταξιούχοι πληρώνονται στις 29 του μήνα» μού ξεφύγει ένα «πληρώνοντε», αυτό δεν είναι ορθογραφικό λάθος.
Κι εδώ σε μπερδεύει ένα ακόμη πράγμα. Σήμερα γράφουμε πολύ περισσότερο από ό,τι παλιά. Ο καθένας μας γράφει εκατοντάδες φορές περισσότερο από ό,τι ένας μέσος άνθρωπος πριν 30 χρόνια. Οπότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για παραδρομές, πολύ περισσότερο που γράφουμε πολλές φορές πρόχειρα ενώ στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πριν 30 χρόνια, θα έγραφες αργά και με την ησυχία σου, γιατί γράφαμε κείμενα για πιο επίσημους λόγους και μας ενδιέφερε περισσότερο να είναι προσεγμένο. Άνοιγε ο κόσμος και κάνα λεξικό αν είχε αμφιβολία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Καινούργιο είναι η αρχική ορθογραφία, γιατί βγαίνει από το αρχαίο καινουργής. Ωστόσο το καινούριο είναι μεσαιωνική ορθογραφία, δηλαδή μετράει πολλούς αιώνες για να την θεωρήσεις λανθασμένη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δηλαδη και τα δυο σωστα??
"Να πάτε να πνιγείτε. Δεν κάνετε ούτε για χαρτιά υγείας στον Ρέντη."
- hellegennes
Ναι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Μα γίνεται συνεχώς, αυτό λέω. Ειδικά το συγκεκριμένο, έχω βαρεθεί να το βλέπω.hellegennes έγραψε: 01 Δεκ 2019, 02:03
Επίσης, ορθογραφικό λάθος είναι ένα λάθος που γίνεται συστηματικά, αλλιώς είναι παραδρομή, όχι ορθογραφικό λάθος. Δηλαδή αν στις 100 φορές που θα γράψω «οι συνταξιούχοι πληρώνονται στις 29 του μήνα» μού ξεφύγει ένα «πληρώνοντε», αυτό δεν είναι ορθογραφικό λάθος.
- Dwarven Blacksmith
Δεν έχω ιδέα ποια γενιά ξέρει καλύτερη ορθογραφία. Αλλά δε το θεωρώ και φοβερό θέμα. Οι υπολογιστές ξέρουν καλύτερη ορθογραφία αλλά δεν έχουν παιδεία.
Μα σου εγραψα και πριν και συμφωνησες πως σχεδον κανενας δεν ανασυρει απο το μυαλο του κανονες για το πως θα γραψει. Απλα η εχει αυτη την εικονα στο μυαλο του ορθα η οχι. Ενα αλλο κουλο που εχω παρατηρησει με εμενα αλλα πιστευω οτι θα το εχουν και αλλοι, ειναι οτι αυτη τη λεξη που επισημανες ως λαθος στο προηγουμενο κειμενο μου, μπορει να την δεις σωστα ορθογραφημενη σε αλλα κειμενα μου και μαλιστα προσφατα. Αυτο θεωρω οφειλεται στο οτι καποτε το ηξερα και στη πορεια το "ξεχασα" οποτε ανασυρω μια θολη εικονα απο τη μνημη μου, αμφιταλαντευομαι για λιγο και στο τελος τοποθετω διαισθητικα και επειδη η σωστη εικονα εχει εξασθενισει, δεν μου χτυπαει αισθητικα ως λαθος. Αν το ειχα μαθει λαθος εξαρχης, θα το εκανα συνεχεια λαθος, αρα κατι συνεβη στο ενδιαμεσο που το εξασθενησε. Η μονη λογικη εξηγηση ειναι οτι το ειδα λαθος ισαριθμες φορες με το σωστο.kameron έγραψε: 01 Δεκ 2019, 01:58Φυσικά και είναι χοντρό γραμματικό. Απλό ορθογραφικό είναι να γράψεις π.χ. τη λέξη πιστεύω πηστεύω. Γραμματικό απλό είναι γράψεις τη λέξη γραμμένος γραμένος, το να κάνεις λάθος στην κατάληξη -αι αντί -ε και το ανάποδο σημαίνει ότι αγνοείς υπερβασικό κανόνα που διδάσκεται στη γ' και δ'΄δημοτικού.paul25 έγραψε: 01 Δεκ 2019, 01:53 Οχι, δεν ειναι χοντρο γραμματικο, απο ποια αποψη; Ορθογραφικο ειναι οπως ολα τα αλλα.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
- hellegennes
Κατ' επανάληψη από το ίδιο άτομο. Το ότι γίνεται συχνά το μόνο που σημαίνει είναι ότι πρόκειται για συχνό λάθος. Υπάρχει λόγος που κάποια λάθη είναι συχνά και τα υπόλοιπα τυχαία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εξήγησα ότι φταίει η σύμπτωση τύπων. Και το βλέπεις πιο συχνά πλέον γιατί βλέπεις πολύ περισσότερα γραπτά του γενικού πληθυσμού ενώ πριν έβλεπες μόνο επαγγελματιών αρθρογράφων.kameron έγραψε: 01 Δεκ 2019, 02:11Μα γίνεται συνεχώς, αυτό λέω. Ειδικά το συγκεκριμένο, έχω βαρεθεί να το βλέπω.hellegennes έγραψε: 01 Δεκ 2019, 02:03
Α, ναι. Δεν είναι ότι οι επαγγελματίες αρθρογράφοι ήταν ορθογραφημένοι. Επειδή τον έχω ζήσει τον χώρο, ξέρω πολύ καλά ότι όλες οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα τηλεοπτικά κανάλια είχαν ικανό αριθμό επιμελητών, των οποίων δουλειά ήταν να συμμαζεύουν τα κείμενα, καθώς και διορθωτών, των οποίων δουλειά ήταν να διορθώνουν λάθη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Ο βασικός λόγος είναι ότι είναι εντελώς μαλακισμένη η ελ γλώσσα με τα διάφορα φωνήεντα και ράντομ κανόνες. Από εκεί και πέρα το γενικότερο επίπεδο μόρφωσης είναι στα ίδια επίπεδα με τις γειτονικές χώρες.kameron έγραψε: 01 Δεκ 2019, 01:12 Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι ο βαθμός ανορθογραφίας στους κάτω των 35-40 ετών. Τα βλέπουμε και εδώ μέσα.
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται ειδικά αυτό το πρόβλημα;
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό
Θα συμφωνησω με τον Hellegenes, η τεχνολογια η σημερινη εχει δωσει στον καθενα να γραφει ο,τι ωρα της ημερας ειναι και οπως νοιωθει, με αποτελεσμα να εχουμε πολυ περισσοτερο μη επισημο κειμενο και να βλεπουμε συχνοτερα λανθασμενες λεξεις που ισως μας δινει την στραβη εντυπωση οτι παλιοτερα ηταν πιο ορθογραφημενοι. Παλιοτερα, μονο επισημο κειμενο εβλεπες και σχεδον τιποτα αλλο. Γι' αυτο ανησυχω σε αυτη την καθημερινη εκθεση σε ανεπισημο κειμενο διοτι δημιουργει μια νεα κανονικοτητα. Δηλαδη παλιοτερα οι ανορθογραφοθ γνωριζαν οτι ηταν ανορθογραφοι αφου εβλεπαν καθημερινα γυρω τους την επισημη γραφη, οι σημερινοι ανορθογραφοι ενδεχεται και να μην το γνωριζουν. Φυσικα και στα επισημα εντυπα εχουμε επιμελητες, πολλοι δημοσιογραφοι κανουν λαθη. Ωστοσο, θα συμφωνησω και με kameron, διοτι εχω παρατηρησει οτι τα τελευταια χρονια γινονται συχνα ορθογραφικα λαθη σε εντυπα διαφημιστικα, πινακιδες κλπ δηλαδη σε κειμενα ευρειας προβολης που παλαιοτερα δεν το εβλεπα.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
- hellegennes
Ναι, γιατί με την κρίση έχουν μείνει άνεργοι οι επιμελητές και οι διορθωτές και οι διαφημιστές και εκδότες βασίζονται πλέον σε αυτόματους διορθωτές. Αυτός είναι ο μόνος αληθινός λόγος, όχι ότι και καλά πριν όλοι οι αρθρογράφοι και οι διαφημιστές ήταν ορθογραφημένοι. Μην τρελαθούμε, τώρα.paul25 έγραψε: 01 Δεκ 2019, 12:53 Ωστοσο, θα συμφωνησω και με kameron, διοτι εχω παρατηρησει οτι τα τελευταια χρονια γινονται συχνα ορθογραφικα λαθη σε εντυπα διαφημιστικα, πινακιδες κλπ δηλαδη σε κειμενα ευρειας προβολης που παλαιοτερα δεν το εβλεπα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Η ορθογραφία δεν είναι κυρίαρχος παράγοντας στη ζωή μας. Ο τρόπος σκέψης είναι. Και για τον τρόπο σκέψης είναι θετικές οι εφαρμογές της τεχνολογίας. Βέβαια χρειάζεται και ιδεολογία. Α και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ταξική πάλη (και στο επίπεδο της ιδεολογίας).
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Κοίτα τι πάει να πεί: " δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν"; Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Από εκεί και πέρα έχω να το πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι βάρβαρο και προτόγονο. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο.ΤΑΥΓΕΤΗΣ έγραψε: 01 Δεκ 2019, 00:39 προσφατα μια υπηρεσια ανακοινωσε οτι οι σημερινοι αποφοιτοι λυκειου ουσιστικα σε ποσοστο 50% δεν ξερουν να γραφουν και να διαβαζουν.
αυτο το ξερω πολυ καλα εδω και χρονια και συνεχεια η κατασταση χειροτερευει.
τι φταιει;
προσοχη θελω σοβαρη συζητηση οι αλητες που τυχον θα μπουν για να βρισουν θα βριστουν χειροτερα απο εμενα,να το εχουν υπ οψιν τους.
We said if she 'd stop hooking I' d stop killing people. I guess we were aiming high.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 430 Απαντήσεις
- 11001 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Chilloutbuddy
-
- 18 Απαντήσεις