Σελίδα 3 από 26

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 13:52
από Ερμής
stergiosbik έγραψε: 24 Σεπ 2019, 13:44 Γενικα παντως να αποφευγετε να παιρνετε μελι απο περιοχες που υπαρχουν καλλιεργειες οποιες κι αν ειναι αυτες.
Γιαυτό αποφεύγουμε της πορτοκαλιάς.

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 13:55
από stergiosbik
Εδω ρε εχουν μελισσια διπλα ακριβως σε βαμβακιες κι εχουν το θρασος να λενε οτι πουλανε αγνο μελι!!!

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 14:01
από taliban
Ισχύει.
Και τα τριφύλλια τα ψεκάζουν.
Το καλοκαίρι πάμε κάμπο να ανανεώσουμε πληθυσμούς.
Μια φορά την πάτησα στα βαμβάκια.
Τις μάζευα με το φαράσι.
Ψεκάζουν την ημέρα και ότι είναι πάνω πεθαίνει. Από τότε δεν ξαναπάτησα.

Γιατί όταν γυρίσει η μέλισσα που έχει κάνει μπάνιο στο φάρμακο η μυρωδιά της είναι άγνωστη στο μελίσσι που επιστρέφει και την κόβουν οι φρουροί απ έξω. Αν όμως είναι πολλές....αποδεκατίζεται ο πληθυσμός.

Παλιά ήταν καλύτερα τα πράγματα.
Το μέλι απ το βαμβάκι δεν πωλείται αυτούσιο.
Είναι τελείως νερουλό και σε ένα μήνα κρυσταλλώνει.
Συνήθως το κάνουν χαρμάνι με πεύκο και γίνεται το μπέρδεμα.
Και όταν κρυσταλλώσει (το καθαρό πεύκο συνήθως μετά από 1+ χρόνο) το μισό έχει άλλο χρώμα και το άλλο διαφορετικό στο κρυστάλλωμα.

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 20:19
από Fluffy
μια χρονιά είχα πάρει έναν τενεκιέ μέλι και όταν τον άνοιξα είχε μια μπάλα μέσα. :ρ
από τότε μόνο άγριο μέλι.

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 20:21
από νύχτα
τί μπάλα καλέ;

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 20:21
από πήζον bot
καστανιας ειναι ωραιο

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 20:22
από Fluffy
το μέλι έγινε μια μπάλα αντί να πάρει το καλούπι του ντενεκιέ

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 20:56
από stergiosbik
Fluffy έγραψε: 24 Σεπ 2019, 20:22 το μέλι έγινε μια μπάλα αντί να πάρει το καλούπι του ντενεκιέ
Αdidas;

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 21:01
από Σπύρος
Από:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25212335
The antioxidant activity of several honeys was evaluated considering the different contribution of entire samples. The strawberry tree honey emerged as the richest in total phenols and the most active honey in the DPPH and FRAP tests, and could protect cholesterol against oxidative degradation (140°C). Homogentisic acid (2,5-dihydroxyphenylacetic acid, HGA), the main phenolic compound from strawberry tree honey, showed interesting antioxidant and antiradical activities, and protective effect against thermal-cholesterol degradation, comparable to those of well known antioxidants. Moreover, the pre-treatment with HGA significantly preserved liposomes and LDL from Cu(2+)-induced oxidative damage at 37°C for 2h, inhibiting the reduction of polyunsaturated fatty acids and cholesterol and the increase of their oxidative products. This phenol had no toxic effect in human intestinal epithelial Caco-2 cells within the concentration range tested (5-1000μM). HGA was able to pass through the Caco-2 monolayers, the apparent permeability coefficients (Papp) in the apical-to-basolateral and basolateral-to-apical direction were 3.48±1.22×10(-6) and 2.18±0.34×10(-6)cm/s, respectively, suggesting a passive diffusion pathway as the dominating process. The results of the work qualify HGA as natural antioxidant, able to exert a significant in vitro protective effect and to contribute to the strawberry tree honey antioxidant activity.
Εικόνα

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 21:10
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ορέστης 35 έγραψε: 23 Σεπ 2019, 19:29 Mελι Ικαριας ειναι καλο;
Ohhhh yessss

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 21:21
από Ερμής
Fluffy έγραψε: 24 Σεπ 2019, 20:19 μια χρονιά είχα πάρει έναν τενεκιέ μέλι και όταν τον άνοιξα είχε μια μπάλα μέσα. :ρ
από τότε μόνο άγριο μέλι.
Που το βρισκεις;

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 21:31
από Japetus
Παιδιά με το συμπάθειο αλλά ακούω τρομερές ανοησίες εδώ μέσα...

Δεν υπάρχει μέλι καλύτερο από άλλο. Κάθε ένα έχει τις ιδιαιτερότητές του, τα δικά του χαρακτηριστικά.. Είναι τρελό να αρχίζουμε τους αφορισμούς. Άκου δεν είναι καλό το πευκόμελο επειδή τάχα έχει ρετσίνι!!! Η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και σε λιγότερο βαθμό κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες είναι οι μόνες παγκοσμίως που παράγουν πευκόμελο. Το γεγονός ότι είναι το νούμερο ένα σε ποσότητα παραγωγής στην Ελλάδα αναγκάζει τους εμπόρους να ρίξουν την τιμή του προκειμένου να προωθήσουν άλλα είδη γι αυτό το πολεμούν. Παίζει τρομερό μάρκετιγκ στο μέλι..
Κάθε παραγωγός προσπαθεί να πουλήσει μέλια της περιοχής που έχει τα μελίσσια του και δυστυχώς στην προσπάθειά του αυτή, υπονομεύει την παραγωγή των άλλων.
Μάθαμε για θυμαρίσιο και πευκόμελο και δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα υπόλοιπα...
ΠΟΠ μέλια στην Ελλάδα είναι πλέον δύο, μαζί με το βανίλια ελάτης Βυτίνας είναι και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.
Όσο για το βαμβακίσιο που άκουσα λόγια, με πρόσφατες έρευνες βρέθηκε ότι έχει πολύ υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ναι, πήζει γρήγορα και γι αυτό το ανακατεύουν συνήθως με πευκόμελο αλλά δίνει αρκετά καλή παραγωγή. Πλέον με τα νέα ανθεκτικά υβρίδια και τους κανόνες ορθής πρακτικής για τους ψεκασμούς, έχει περιοριστεί το φαινόμενο θανάτου μελισσών. Το πρόβλημα είναι με μερικά υβρίδια που δεν δίνουν νέκταρ και έτσι στις μεταφορές είναι μερικές φορές κορώνα-γράμματα αν θα έχεις απόδοση..
Το τί μέλι προτιμά ο καθένας είναι θέμα γούστου, δοκιμάστε όσα περισσότερα είδη μπορέσετε, ενισχύστε τους ντόπιους παραγωγούς στα ταξίδια σας και αφήστε κατά μέρος τί λέει ο κόσμος για το ποιο είναι τάχα καλό και ποιοι καλύτερο...

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 21:37
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Japetus έγραψε: 24 Σεπ 2019, 21:31
Δεν υπάρχει μέλι καλύτερο από άλλο.
Σωστο
Επισης δεν ειναι φαρμακο δεν προσφερει κατι κτλ
Εγω το χρησιμοποιω ως γλυκο
Αντι να τρωω lemon pie τριγωνα πανοραματος και μπουγατσαν τρωω αναματομελο
Αν θελω να αλειψω σε ψωμι δεν κανει εχω ανθομελο η καστανομελο

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 21:50
από Japetus
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: 24 Σεπ 2019, 21:37 Αν θελω να αλειψω σε ψωμι δεν κανει εχω ανθομελο η καστανομελο
Εγώ για το σκοπό αυτό -και επειδή βγάζω αρκετές ποσότητες βαμβακόμελου- άρχισα να του εφαρμόζω μικροκρυστάλλωση, τεχνική που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά καθόλου σε εμάς.
Το μέλι ξεκινά να κρυσταλλώνει γύρω από μικρά σωματίδια, υπάρχοντες κρυστάλλους μελιού ή κόκκους γύρης και σιγά-σιγά η κρυστάλλωση αναπτύσσεται σε όλη τη μάζα. Αν πάρεις λοιπόν τους αρχικούς κρυστάλλους και τους χτυπήσεις καλά σε ένα γουδί, θερμάνεις ελαφρά το υπόλοιπο ώστε να ρευστοποιηθεί και εισάγεις μια-δυο κουταλιές από το 'χτυπημένο' μέλι, οι πυρήνες κρυστάλλωσης είναι πλέον πολύ μικροί και οδηγούν το υπόλοιπο μέλι να κρυσταλλωθεί σε μια ομογενή μορφή που θυμίζει μαργαρίνη και δεν μπορείς να αντιληφθείς κρυστάλλους στο στόμα. Μπορεί να απλωθεί πολύ εύκολα μετά στο ψωμί, ενώ δεν κρυσταλλώνει πλέον. Στο εξωτερικό πωλείται ως creamed honey, εδώ όμως είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Σε όσους έδωσα να δοκιμάσουν το κοιτούσαν με καχυποψία, μέλι είναι αυτό; με ρώταγαν...

Αν σας έχουν δώσει μέλι πάντως και θέλετε να το διατηρήσετε ρευστό χωρίς να κρυσταλλώσει, βάλτε το βαζάκι στην κατάψυξη και έχετέ το εκεί... Τα μέλια του εμπορίου έχουν υποστεί μια κατεργασία ρευστοποίησης και μικροφιλτραρίσματος οπότε οποιοσδήποτε πυρήνας κρυστάλλωσης έχει αφαιρεθεί και δεν κρυσταλλώνουν στο ράφι...

Re: Μέλι

Δημοσιεύτηκε: 24 Σεπ 2019, 21:53
από stergiosbik
Japetus έγραψε: 24 Σεπ 2019, 21:50
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: 24 Σεπ 2019, 21:37 Αν θελω να αλειψω σε ψωμι δεν κανει εχω ανθομελο η καστανομελο
Εγώ για το σκοπό αυτό -και επειδή βγάζω αρκετές ποσότητες βαμβακόμελου- άρχισα να του εφαρμόζω μικροκρυστάλλωση, τεχνική που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά καθόλου σε εμάς.
Το μέλι ξεκινά να κρυσταλλώνει γύρω από μικρά σωματίδια, υπάρχοντες κρυστάλλους μελιού ή κόκκους γύρης και σιγά-σιγά η κρυστάλλωση αναπτύσσεται σε όλη τη μάζα. Αν πάρεις λοιπόν τους αρχικούς κρυστάλλους και τους χτυπήσεις καλά σε ένα γουδί, θερμάνεις ελαφρά το υπόλοιπο ώστε να ρευστοποιηθεί και εισάγεις μια-δυο κουταλιές από το 'χτυπημένο' μέλι, οι πυρήνες κρυστάλλωσης είναι πλέον πολύ μικροί και οδηγούν το υπόλοιπο μέλι να κρυσταλλωθεί σε μια ομογενή μορφή που θυμίζει μαργαρίνη και δεν μπορείς να αντιληφθείς κρυστάλλους στο στόμα. Μπορεί να απλωθεί πολύ εύκολα μετά στο ψωμί, ενώ δεν κρυσταλλώνει πλέον. Στο εξωτερικό πωλείται ως creamed honey, εδώ όμως είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Σε όσους έδωσα να δοκιμάσουν το κοιτούσαν με καχυποψία, μέλι είναι αυτό; με ρώταγαν...

Αν σας έχουν δώσει μέλι πάντως και θέλετε να το διατηρήσετε ρευστό χωρίς να κρυσταλλώσει, βάλτε το βαζάκι στην κατάψυξη και έχετέ το εκεί... Τα μέλια του εμπορίου έχουν υποστεί μια κατεργασία ρευστοποίησης και μικροφιλτραρίσματος οπότε οποιοσδήποτε πυρήνας κρυστάλλωσης έχει αφαιρεθεί και δεν κρυσταλλώνουν στο ράφι...
Ξεχειλιζει ποιοτητα λεμε.