Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Δημοσιεύτηκε: 05 Ιούλ 2020, 15:42
To Mini είναι το νοστιμότερο ούζο. Τώρα το καλοκαίρι, με παγωμένο νερό, και καμιά σαρδελίτσα, είναι όνειρο.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
'Ελα ντε,τι τα θες τα ξενόφερτα.Antares έγραψε: 05 Ιούλ 2020, 11:47 Δεν πίνω καθόλου αλκοόλ αλλά ένα ποτηράκι ούζο ίσως το έπινα μαζί με μεζέ μια στο τόσο.
Εκείνο που μου αρέσει στο κρύο είναι ένα σφηνάκι κονιάκ Μεταξά. Τι να τα κάνουμε τα ξενόφερτα; Ουίσκι και λοιπά.
Με κοιροιδεύεις επειδή δεν πίνω.waldorf έγραψε: 05 Ιούλ 2020, 16:33
'Ελα ντε,τι τα θες τα ξενόφερτα.
Πιές ένα κονιακάκι που είναι παραδοσιακή Ελληνική συνταγή.
Πρώτη φορά αναφέρεται στα χρονικά του Διομήδη του Κονιακάρη,και είχε παρασκευαστεί στο Κονιάκιον (επαρχία Λοκρίδος) το 3562 πρό Χριστού!
waldorf έγραψε: 05 Ιούλ 2020, 16:33'Ελα ντε,τι τα θες τα ξενόφερτα.Antares έγραψε: 05 Ιούλ 2020, 11:47 Δεν πίνω καθόλου αλκοόλ αλλά ένα ποτηράκι ούζο ίσως το έπινα μαζί με μεζέ μια στο τόσο.
Εκείνο που μου αρέσει στο κρύο είναι ένα σφηνάκι κονιάκ Μεταξά. Τι να τα κάνουμε τα ξενόφερτα; Ουίσκι και λοιπά.
Πιές ένα κονιακάκι που είναι παραδοσιακή Ελληνική συνταγή.
Πρώτη φορά αναφέρεται στα χρονικά του Διομήδη του Κονιακάρη,και είχε παρασκευαστεί στο Κονιάκιον (επαρχία Λοκρίδος) το 3562 πρό Χριστού!
the comet the course the tail έγραψε: 27 Μαρ 2019, 21:58 Κι όμως υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που όχι μόνο δρα ευεργετικά στις αρτηρίες, αλλά προστατεύει το στομάχι και το συκώτι. Μάλιστα, το ποτό αυτό συνοδεύει τα ελληνικά καλοκαίρια, και για πολλούς είναι απαραίτητη συνήθεια.
Ο λόγος βέβαια για το ούζο, το οποίο αποτελεί βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.
![]()
Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη "USO MASSALIA" δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία».
Αυτό έγινε "σλόγκαν" και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το "Μασσαλία"). Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.
Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, ΜSc Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και Προέδρου της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, το ούζο έχει περίπου 284 θερμίδες και το άρωμά του οφείλεται στον γλυκάνισο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου.
Η ευεργετική δράση των τερπενίων
Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.
Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Πηγή: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/317 ... -to-sykoti


Μη γελας καθόλου. Μονος μου τα πινω στο μπαλκόνι.