Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες
Δημοσιεύτηκε: 21 Φεβ 2019, 09:56
Δεν έχω καταλάβει τι εφτιαξε. Η αλήθεια είναι ότι κάνει μεγάλη διαδικασία και ίσως είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Δεν έχω καταλάβει τι εφτιαξε. Η αλήθεια είναι ότι κάνει μεγάλη διαδικασία και ίσως είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο.
Μια φορά στη ζωή μου προσπάθησα να κάνω πατάτες και μαύρισαν από το πρώτο δευτερόλεπτο μέσα στο τηγάνι.ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2019, 20:02 Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι.
Εξαρτάται φυσικά από τον παραγωγό και την εποχή.
Νευροκοπίου, Νάξου, Άργους, Τρίπολης παραδείγματος χάριν, είναι οκ για όλες τις χρήσεις αλλά εξαρτάται απο την εποχή.
Όταν δεν έχω καλές πατάτες και θέλω να τηγανίσω, τις κόβω, τις βάζω σε νερό και πριν να τις ρίξω στο καυτό λάδι, τις βάζω σε μια βαμβακερή πετσέτα (κάνει και απορροφητικό χαρτί) και τις "στεγνώνω". Γίνονται καλύτερες.
Με βολεύει περισσότερο κατσαρόλα (μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με τις μερίδες που θέλω) παρά τηγάνι.
Και χαμηλώνω τη φωτιά, μετά από 1 λεπτό (στο 2περίπου) και όχι το ανάποδο.
Κάποιοι τις προτηγανίζουν, τις βγάζουν από τη φωτιά και τις τηγανίζουν πάλι όταν θέλουν να σερβίρουν.
Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;skartados έγραψε: 21 Φεβ 2019, 10:16Μια φορά στη ζωή μου προσπάθησα να κάνω πατάτες και μαύρισαν από το πρώτο δευτερόλεπτο μέσα στο τηγάνι.ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2019, 20:02 Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι.
Εξαρτάται φυσικά από τον παραγωγό και την εποχή.
Νευροκοπίου, Νάξου, Άργους, Τρίπολης παραδείγματος χάριν, είναι οκ για όλες τις χρήσεις αλλά εξαρτάται απο την εποχή.
Όταν δεν έχω καλές πατάτες και θέλω να τηγανίσω, τις κόβω, τις βάζω σε νερό και πριν να τις ρίξω στο καυτό λάδι, τις βάζω σε μια βαμβακερή πετσέτα (κάνει και απορροφητικό χαρτί) και τις "στεγνώνω". Γίνονται καλύτερες.
Με βολεύει περισσότερο κατσαρόλα (μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με τις μερίδες που θέλω) παρά τηγάνι.
Και χαμηλώνω τη φωτιά, μετά από 1 λεπτό (στο 2περίπου) και όχι το ανάποδο.
Κάποιοι τις προτηγανίζουν, τις βγάζουν από τη φωτιά και τις τηγανίζουν πάλι όταν θέλουν να σερβίρουν.
Νομιζα ότι είναι έτοιμες και τις εβγαλα σε ένα λεπτό.Φυσικά τις πεταξα.
Γιατί έγινε αυτό;
Δεν νομίζω.Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;
Όταν οι πατάτες δεν κάνουν για τηγάνι, μαυρίζουν γρήγορα εξωτερικά και μένουν ωμές εσωτερικά.skartados έγραψε: 21 Φεβ 2019, 10:52Δεν νομίζω.Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;
Οι Κύπρου είναι οι πιο ωραίες για τηγάνι. Εγώ δεν κάνω τέτοιες διαδικασιες. Τις καθαρίζω, τις πλένω,τις κόβω, έχει καψει το λάδι αλλά όχι υπερβολικά τις βάζω κ μετά χαμηλώνω λίγο.ΓΑΛΗ έγραψε: 21 Φεβ 2019, 11:04Όταν οι πατάτες δεν κάνουν για τηγάνι, μαυρίζουν γρήγορα εξωτερικά και μένουν ωμές εσωτερικά.skartados έγραψε: 21 Φεβ 2019, 10:52Δεν νομίζω.Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;
Ειδικώς, αν τις ρίξεις στο λάδι όταν τις κόψεις χωρίς να τις βάλεις σε νερό προηγουμένως.
Συνήθως, αυτό γίνεται στις πατάτες Κύπρου, που είναι η πιο συνηθισμένη πατάτα των σούπερ μάρκετς.
Ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, θέλουν καλό ξέβγαλμα μετά το κόψιμο για να φύγει το πολύ άμυλο και "σκούπισμα" μετά για να φύγει η πολλή υγρασία.
Πιθανόν.
Και λοιπόν;stergiosbik έγραψε: 21 Φεβ 2019, 11:26 Η συντριπτικη πλειοψηφια των πατατων που αγοραζετε ρε παιδια,ασχετα με το μερος που εχει καλλιεργηθει,ειναι της ιδιας ποικιλιας.
Στην Ελλαδα αυτη που προωθειται κατα κυρια λογο ειναι η Σπουντα και ακολουθει η Αγκρια σε πολυ μικροτερο βαθμο.
Ιδιως η Σπουντα κανει για ολα σχεδον τα ειδη μαγειρεματος,εχει μεγαλη αποδοση και χαλαει δυσκολα.
Γι αυτο και την προτιμουν οι καλλιεργητες κι εμεις νομιζουμε οτι οι πατατες Νευροκοπιου ειναι διαφορετικες απο της Θεσσαλιας π.χ. ή της Πελλοπονησου.
Τριχες.Ιδιες ειναι.
Απλα τα διαφορετικα εδαφη δινουν τις οποιες μικρες διαφορες.
Πατε σε ενα φυτωριο ή ενα συνεταιρισμο και ζητηστε πατατες για φυτεμα και θα δειτε τι θα σας προτεινουν-δωσουν κατευθειαν.
Σε άλλα είδη, πάντως, τα υπόλοιπα είναι που μετράνε.stergiosbik έγραψε: 21 Φεβ 2019, 12:10 Αυτο που καθοριζει την ποιοτητα της πατατας ειναι κυριως η ποικιλια της και δευτερευοντως τα υπολοιπα.
Όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνου "δεν με νοιάζει η ποικιλία, με νοιάζει να κάνει για τηγάνι".stergiosbik έγραψε: 21 Φεβ 2019, 12:10 Αλλο ειπα εγω.
Οτι υπαρχουν πολλες,παρα πολλες ποικιλιες πατατας κι εμεις τρωμε 1-2 ποικιλιες.
Αυτο που καθοριζει την ποιοτητα της πατατας ειναι κυριως η ποικιλια της και δευτερευοντως τα υπολοιπα.
Π.χ. στο Νευροκοπι μπορει να φας πολυ καλυτερη πατατα απο μια αλλη ποικιλια η οποια ομως δεν προωθειται απο τους εμπορους και γι αυτο και οι παραγωγοι την αποφευγουν.

όλες κάνουν.