Re: *** σαντουιτς ***
Δημοσιεύτηκε: 15 Νοέμ 2020, 22:48
Λολ ξεκίνησα να γράφω «η πρωτεύουσα» και το άλλαξα στην πορεία.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Λολ ξεκίνησα να γράφω «η πρωτεύουσα» και το άλλαξα στην πορεία.
Αυτό γιατί; Εννοώ όπως γράφεται το λεξικό, κάποιος θα τις ανέλαβε αυτές τις λέξεις. Στη μπουγάτσα, ο υπεύθυνος ήταν μούχλας και δεν είχε βγει ποτέ από Λεκανοπέδιο;hellegennes έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 22:11Το λεξικό του Μπαμπινιώτη δεν είναι καθόλου καλός δείκτης ως προς αυτό. Είναι τίγκα στο αθηναϊκό ιδίωμα χωρίς πουθενά να δίνεται ένδειξη «αθ. ιδ.» ως όφειλε. Επίσης έχει λανθασμένο ορισμό σε λέξεις που ήρθαν αργά στην ΑΘήνα, π.χ. στην μπουγάτσα. Λέει «πίτα με γέμιση από κρέμα», το οποίο είναι ο ορισμός της κρεμόπιτας. Η μπουγάτσα είναι είδος πίτας που γίνεται με πολλαπλές στρώσεις φύλλων ζύμης που παρασκευάζονται με ειδικό τρόπο (δεν είναι φύλλο κρούστας). Η λέξη αναφέρεται στο είδος της πίτας, όχι στην συγκεκριμένη εκδοχή που περιέχει κρέμα σιμιγδαλιού (και όχι αραβοσίτου).Καραμελίτσα έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 21:43Αυτό είναι καλό επιχείρημα. Αλλά το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει και τα δύο.hellegennes έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 21:29
Και φυσικά αντικατοπτρίζεται στα λεξικά. Ούτε το ΛΚΝ ούτε ο Τεγόπουλος λημματογραφούν τις έννοιες σουβλάκι και καλαμάκι κατά το αθηναϊκό ιδίωμα. Έχουν μόνο τις έννοιες που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή στην Νεοελληνική Κοινή.
Το πόσο μικρή είναι μία λέξη ή μία φράση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το αν θα πιάσει για να εκφράσει μία έννοια της καθημερινότητας. Είναι θέμα πρακτικότητας. Η φράση για παράδειγμα 'σαλάμι αέρος' δεν γνωρίζω πως έχει διατηρηθεί. Αφού το ζαμπόν δεν είναι σαλάμι. Η πάριζα ή η μορταδέλα επίσης δεν είναι σαλάμι. Αν πεις λοιπόν απλά σαλάμι το πιθανότερο είναι να καταλάβει ο άλλος ότι μιλάς για σαλάμι αέρος. Τι θα εννοούσες; Σαλάμι με σκόρδο του Λίντλ;hellegennes έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 22:38 Είναι κάποιο φετίχ αυτό με τα λιγότερα γράμματα ή απλώς βαρεμάρα; Για να ξέρω αν θα πρέπει να συνεχίσουμε την συζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε όλες τις λέξεις και τις φράσεις συντομότερες.
Για τον όποιον λόγο, πάντως, δεν το έπιασε ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος επιμελητής ούτε ο εκδότης ούτε κανένας υπεύθυνος στην αλυσίδα.Καραμελίτσα έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 23:02Αυτό γιατί; Εννοώ όπως γράφεται το λεξικό, κάποιος θα τις ανέλαβε αυτές τις λέξεις. Στη μπουγάτσα, ο υπεύθυνος ήταν μούχλας και δεν είχε βγει ποτέ από Λεκανοπέδιο;hellegennes έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 22:11Το λεξικό του Μπαμπινιώτη δεν είναι καθόλου καλός δείκτης ως προς αυτό. Είναι τίγκα στο αθηναϊκό ιδίωμα χωρίς πουθενά να δίνεται ένδειξη «αθ. ιδ.» ως όφειλε. Επίσης έχει λανθασμένο ορισμό σε λέξεις που ήρθαν αργά στην ΑΘήνα, π.χ. στην μπουγάτσα. Λέει «πίτα με γέμιση από κρέμα», το οποίο είναι ο ορισμός της κρεμόπιτας. Η μπουγάτσα είναι είδος πίτας που γίνεται με πολλαπλές στρώσεις φύλλων ζύμης που παρασκευάζονται με ειδικό τρόπο (δεν είναι φύλλο κρούστας). Η λέξη αναφέρεται στο είδος της πίτας, όχι στην συγκεκριμένη εκδοχή που περιέχει κρέμα σιμιγδαλιού (και όχι αραβοσίτου).Καραμελίτσα έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 21:43
Αυτό είναι καλό επιχείρημα. Αλλά το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει και τα δύο.
Ήθελα να πω ότι τα δημοφιλή είδη αλλαντικών για αμφίψωμα είναι μετρημένα. Ζαμπόν, πάριζα, σαλάμι αέρος, και μορταδέλα. Οπότε δεν έχει λόγο κάποιος να κάνει λάθος και να το πει διαφορετικά. Όσο για το σαλάμι, η λέξη αέρος δηλώνει τον τρόπο παρασκευής του. Όμως αυτό από την στιγμή που αυτο είναι πασίγνωστο δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει. Υπάρχουν προφανώς και άλλα είδη σαλαμιού όπως πχ το σουτζούκι. Όμως αυτά δεν ξεχωρίζουν από το σαλάμι αέρος. Είναι και αυτά αέρος καθώς ακολουθούν παρόμοια συνταγή, προθήκη άλατος και παλαίωσης.hellegennes έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 23:09 Γιατί, ποιος λέει σαλάμι την πάριζα και την μορταδέλα;
Σαλάμι δεν είναι μόνο το σαλάμι αέρος. Η φράση έχει διατηρηθεί γιατί σημαίνει κάτι συγκεκριμένο. Εξάλλου δεν βλέπω γιατί να ισχύει το θεώρημά σου περί απλοποίησης.
Από όλα αυτά να προτιμάς ζαμπόν, το crudo San Daniele. Εγώ αυτό παίρνω.Σπύρος έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 23:38
Ήθελα να πω ότι τα δημοφιλή είδη αλλαντικών για αμφίψωμα είναι μετρημένα. Ζαμπόν, πάριζα, σαλάμι αέρος, και μορταδέλα.
.
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 16 Νοέμ 2020, 00:41.
Φτιάξε κανά 2 ντενεκέδες Σύγλινο ρέ.....εύκολο είναι.....συνταγες υπάρχουν.....
γαμώ τά καραμπαζοζαμπόν σας μέσα.....
.
Προτιμώ καβουρμά, παστουρμά, και σουτζούκι.

Σεβασμός. Κι εγώ τα γουστάρω αυτά που λες. Έπρεπε να έβλεπες τι αλλαντικά έκανε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου. Από πάνω είσαι;
Όχι. Βοιωτός είμαι, αλλά σπούδασα Θράκη και έτσι ήρθα σε επαφή με την τοπική κουζίνα, τζιεροσαρμάδες, Καραμανλήδικα λουκάνικα και τα ρέστα. Γενικά μου αρέσουν οι Ανατολίτικες γεύσεις.Cavaliere έγραψε: 16 Νοέμ 2020, 02:27 Σεβασμός. Κι εγώ τα γουστάρω αυτά που λες. Έπρεπε να έβλεπες τι αλλαντικά έκανε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου. Από πάνω είσαι;
Σεβασμός.Σπύρος έγραψε: 16 Νοέμ 2020, 03:12Όχι. Βοιωτός είμαι, αλλά σπούδασα Θράκη και έτσι ήρθα σε επαφή με την τοπική κουζίνα, τζιεροσαρμάδες, Καραμανλήδικα λουκάνικα και τα ρέστα. Γενικά μου αρέσουν οι Ανατολίτικες γεύσεις.Cavaliere έγραψε: 16 Νοέμ 2020, 02:27 Σεβασμός. Κι εγώ τα γουστάρω αυτά που λες. Έπρεπε να έβλεπες τι αλλαντικά έκανε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου. Από πάνω είσαι;
Τι σχέση έχει το amuse bouche με το σάντουιτς; ακουσες μια λέξη και την πετάς έτσι στον αέρα.hellegennes έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 22:41Ποιοτικό και σάντουιτς δεν πάνε μαζί, εκτός κι αν αρχίσουμε να μιλάμε για αμίζ μπους.Ερμής έγραψε: 15 Νοέμ 2020, 22:19 Για να τοποθετηθουμε και σοβαρά. Μιλάμε για σάντουιτς καβλιαρικα μεν γλίτσα δε ή για ποιοτικα;