Λεγεών έγραψε: 13 Ιούλ 2020, 21:54
Δεν το ξέρω αν το έχετε προσέξει και οι όσοι εργάζεστε ή ψάχνεστε έξω, αλλά πλέον οι ίδιες αγγελίες ανακυκλώνονται από τις ίδιες εταιρείες κάθε 2-3 μήνες. Υποψιάζομαι πως πολλές φορές είτε το HR ψωλαρμενίζει και θέλει να λέει ότι ψάχνει και κάνει συνεντεύξεις και κοιτάει βιογραφικά και γενικά υπάρχει, είτε απλά δεν παίρνουν κανέναν, η θέση καλύπτεται με τα ψέματα, και μετά την ξαναβγάζουν μήπως και τους κάτσει κάποιος άλλος υποψήφιος.
Κάποτε, όταν ήμουν ακόμη μικρός, σε μία εταρεία που δούλευα το τμήμα μου ζητούσε έναν υπάλληλο senior, άντε βαριά βαριά mid. Το χρειαζόμασταν για ένα συγκεκριμένο project με συγκεκριμένες απαιτήσεις και ως τμήμα ο προϊστάμενος έστειλε τις απαιτήσεις για τα προσόντα που θα έπρεπε να έχει στο HR.
Το HR, που γνώριζε το budget που καθοριζόταν από άλλο τμήμα, δημοσίευσε την αγγελία για junior προς mid. Τα προσόντα που ζητούνταν ήταν ένα pot-pourri από τα προσόντα που αναγράφαμε στα βιογραφικά μας όλοι οι υπάρχοντες υπάλληλοι, 12 στον αριθμό. Αυτές οι τεχνικές γνώσεις όχι μόνο αρκούσαν για όλα τα projects του τμήματος αλλά περίσσευαν κιόλας, αφού πολλές από τις τεχνολογίες που απαιτούνταν δεν χρησιμοποιούνταν σε κανένα από τα projects...
Ευτυχώς, ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα, και ως προϊστάμενος πια σε άλλη εταιρεία αυτές οι μαλακίες έχουν κοπεί. Η αγγελία περιέχει ακριβώς αυτά που απαιτούνται, χωρίς να αποκλείονται υποψήφιοι με μικρή διαφορά στις τεχνολογίες που γνωρίζουν...
Επίσης, θερμή παράκληση και μερικά hints.
1. Κανέναν σοβαρό υποψήφιο εργοδότη σας δεν τον ενδιαφέρουν το επίπεδο σας στον πινγκ πονγκ, η ενασχόληση σας με λάτιν χωρούς και αν στο στρατό υπήρξατε χειριστής φωτοτυπικού...
2. Βιογραφικό μεγαλύτερο της μίαμισης σελίδας, αν δεν έχετε να γράψετε κάτι, δεν προκαλεί θετική εντύπωση. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανείς δεν εργοδότης/προϊστάμενος δεν θέλει να χάνει το χρόνο του για να διαβάζει περί γνώσεων σας στη ζούμπα αν η αγγελία δεν αφορά τη ζούμπα...
3. LinkedIn, Facebook, Instagram, εννοείται ότι τα κοιτάμε και μας επιρρεάζουν ως προς την άποψη που θα σχηματίσουμε.
4. Οι απέναντι σας δεν είναι χθεσινοί και δεν σας γνωρίζουν ακόμη ώστε να συμπεριφέρεστε σαν παιδιά. Άργησες στη συνέντευξη, μην μας λες ότι χτύπησε το ξυπνητήρι, ούτε ότι αρρώστησε ο σκύλος σου. Βρες κάτι πιο έξυπνο. Και φυσικά ειδοποίησε ότι θα αργήσεις. Άνθρωποι είμαστε, αλλά όχι μαλάκες...
5. Όταν μιλάτε με το HR, ρωτάτε απλά πράγματα που θα καταλάβουν και έχετε κατά νου σας ότι μπορεί να σας προορίζουν για άλλη θέση.
6. Στην κλασική ερώτηση για τα χρήματα που ζητάτε, πείτε όσα όντως θέλετε και μην κάνετε παζάρια μετά. Είναι άσχημο. Βοηθάει στο να δουν ότι χωράτε στο budget, που δεν το καθορίζει αυτός που σας παίρνει τη συνέντευξη. Αν σας θέλουν και το επιτρέπει το budget θα σας δώσουν όσα ζητήσατε. Αν σας απορρίψουν λόγω των χρημάτων που ζητήσατε, χωρίς να είναι εξωφρενικά, δεν φταίνε οι ικανότητες σας αλλά το budget που έχει καθοριστεί. Αν κάνετε παζάρια αυτομάτως θα πάτε στη λίστα των rejected...