Σελίδα 18 από 30

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 18 Απρ 2020, 23:32
από Στύγιος
Frozen έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:06
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:03 ΌΛΟΙ οι ξερόλες δω μαζεύτηκαν ,λες κι έχουν κάνει μεταπτυχιακό στο Μικέλ ή στο Μπρούνο.
:smt005:
Τώρα ετοιμάσου να τις φας! :smt005:
Πλύθηκα ,ξυρίστηκα ,κουρεύτηκα .. είμαι έτοιμος :lol:

Βαράτε :003:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 18 Απρ 2020, 23:55
από Frozen
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:32
Frozen έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:06
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:03 ΌΛΟΙ οι ξερόλες δω μαζεύτηκαν ,λες κι έχουν κάνει μεταπτυχιακό στο Μικέλ ή στο Μπρούνο.
:smt005:
Τώρα ετοιμάσου να τις φας! :smt005:
Πλύθηκα ,ξυρίστηκα ,κουρεύτηκα .. είμαι έτοιμος :lol:

Βαράτε :003:
Κουρευτηκες; :xena:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2020, 00:30
από Στύγιος
Frozen έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:55
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:32
Frozen έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:06

:smt005:
Τώρα ετοιμάσου να τις φας! :smt005:
Πλύθηκα ,ξυρίστηκα ,κουρεύτηκα .. είμαι έτοιμος :lol:

Βαράτε :003:
Κουρευτηκες; :xena:
Μόνος μου ,αλλά δεν έγινα γίδι :lol:

Τα "κατέβασα" ,τα ζυγοστάθμισα και τα πήρα με ψαλίδι και δάχτυλα ,τα πίσω με 2 καθρέφτες και ξυράφι...

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2020, 00:41
από stergiosbik
Gherschaagk έγραψε: 18 Απρ 2020, 22:39 Μισό να μπει ο Στέργιος και θα σας πω εγώ.
Κρεμεσαι απο τα χειλη μου αλλα δε θα σου κανω την χαρη. :003:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2020, 00:47
από Gherschaagk
stergiosbik έγραψε: 19 Απρ 2020, 00:41
Gherschaagk έγραψε: 18 Απρ 2020, 22:39 Μισό να μπει ο Στέργιος και θα σας πω εγώ.
Κρεμεσαι απο τα χειλη μου αλλα δε θα σου κανω την χαρη. :003:
:smt005: :smt005:


Χριστός Ανέστη.

Με υγεία πάντα.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2020, 00:50
από stergiosbik
Gherschaagk έγραψε: 19 Απρ 2020, 00:47
stergiosbik έγραψε: 19 Απρ 2020, 00:41
Gherschaagk έγραψε: 18 Απρ 2020, 22:39 Μισό να μπει ο Στέργιος και θα σας πω εγώ.
Κρεμεσαι απο τα χειλη μου αλλα δε θα σου κανω την χαρη. :003:
:smt005: :smt005:


Χριστός Ανέστη.

Με υγεία πάντα.
Αληθως Ανεστη!

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2020, 01:05
από Frozen
Στύγιος έγραψε: 19 Απρ 2020, 00:30
Frozen έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:55
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:32

Πλύθηκα ,ξυρίστηκα ,κουρεύτηκα .. είμαι έτοιμος :lol:

Βαράτε :003:
Κουρευτηκες; :xena:
Μόνος μου ,αλλά δεν έγινα γίδι :lol:

Τα "κατέβασα" ,τα ζυγοστάθμισα και τα πήρα με ψαλίδι και δάχτυλα ,τα πίσω με 2 καθρέφτες και ξυράφι...
Πώς το κατάφερες αυτό;
Ρωτάω γιατί μου ζήτησαν να βοηθήσω! :003:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2020, 01:09
από Στύγιος
Frozen έγραψε: 19 Απρ 2020, 01:05
Στύγιος έγραψε: 19 Απρ 2020, 00:30
Frozen έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:55
Κουρευτηκες; :xena:
Μόνος μου ,αλλά δεν έγινα γίδι :lol:

Τα "κατέβασα" ,τα ζυγοστάθμισα και τα πήρα με ψαλίδι και δάχτυλα ,τα πίσω με 2 καθρέφτες και ξυράφι...
Πώς το κατάφερες αυτό;
Ρωτάω γιατί μου ζήτησαν να βοηθήσω! :003:
1,5 ώρα δουλειά , αργά και προσεκτικά :lol:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2020, 10:59
από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Nandros έγραψε: 18 Απρ 2020, 20:42 .
Έκανα κάποιες σκέψεις για το θέμα:
Ειπώθηκε από κάποιους χρήστες για χαμηλή θερμοκρασία στην κατασκευή - γενικά - καφέ.

Στον ελληνικό φτάνει τους 100 βαθμούς αφού έχουμε ατμό.
Στον εσπρέσσο μηχανής έχουμε πάλι ατμό.
Στο μπρίκι μόκα ατμό.
Στην brikka, λόγω της βαλβίδας έχουμε υπέρθερμο ατμό, άνω των 100 βαθμών.

Μόνο στον καφέ φίλτρου έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Η θερμοκρασία είναι λίγο πολύ στην ίδια περιοχή (αν και μερικοί βαθμοί κάνουν διαφορά). Πουθενά δεν χρησιμοποιείται υπέρθερμος ατμός για την εκχύλιση καφέ. Αυτός χρησιμοποιείται για το αφρόγαλα. Η παράμετρος που λείπει από τις σκέψεις σου είναι η πίεση. Ο λόγος που ο εσπρέσσο είναι διαφορετικό πράγμα από όλα τα άλλα, με διαφορετικό προφίλ και συγκέντρωση εκχυλίσματος, είναι ότι παράγεται υπό πίεση. Δεν ζεσταίνεται απλά όπως ο φίλτρου ή το ιμπρίκ. Υπό (αρκετά χαμηλότερη) πίεση γίνεται η εκχύλιση επίσης στη μόκκα αλλά και με aeropress και με το vacuum pot αλλά αυτά είναι πιο σπάνια ειδικά το τελευταίο, το οποίο και είχα κάποτε αλλά το πούλησα γιατί είναι πολύ μπίζουλο.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2020, 12:20
από Ερμής
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:03 ΌΛΟΙ οι ξερόλες δω μαζεύτηκαν ,λες κι έχουν κάνει μεταπτυχιακό στο Μικέλ ή στο Μπρούνο.
Μα στο μικελ έχουν κάνει, από τους πλέον άθλιους καφέδες.

Άιρις πίνει κανεις;

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2020, 12:21
από Αγις
Ερμής έγραψε: 20 Απρ 2020, 12:20
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:03 ΌΛΟΙ οι ξερόλες δω μαζεύτηκαν ,λες κι έχουν κάνει μεταπτυχιακό στο Μικέλ ή στο Μπρούνο.
Μα στο μικελ έχουν κάνει, από τους πλέον άθλιους καφέδες.

Άιρις πίνει κανεις;
:wave:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2020, 12:26
από Ερμής
Ε μα τωρα φιρμα που εγινε απο τους φοιτητες λαι τις μιζες που εδινε στους φοιτητοπατερες παιζει να ειναι σόι;

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2020, 12:29
από Frozen
Ερμής έγραψε: 20 Απρ 2020, 12:20
Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:03 ΌΛΟΙ οι ξερόλες δω μαζεύτηκαν ,λες κι έχουν κάνει μεταπτυχιακό στο Μικέλ ή στο Μπρούνο.
Μα στο μικελ έχουν κάνει, από τους πλέον άθλιους καφέδες.

Άιρις πίνει κανεις;
:romance-hearteyes:
Αυθεντικό όχι αστεία!

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2020, 13:45
από Nandros
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 20 Απρ 2020, 10:59
Nandros έγραψε: 18 Απρ 2020, 20:42 .
Έκανα κάποιες σκέψεις για το θέμα:
Ειπώθηκε από κάποιους χρήστες για χαμηλή θερμοκρασία στην κατασκευή - γενικά - καφέ.

Στον ελληνικό φτάνει τους 100 βαθμούς αφού έχουμε ατμό.
Στον εσπρέσσο μηχανής έχουμε πάλι ατμό.
Στο μπρίκι μόκα ατμό.
Στην brikka, λόγω της βαλβίδας έχουμε υπέρθερμο ατμό, άνω των 100 βαθμών.

Μόνο στον καφέ φίλτρου έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Η θερμοκρασία είναι λίγο πολύ στην ίδια περιοχή (αν και μερικοί βαθμοί κάνουν διαφορά). Πουθενά δεν χρησιμοποιείται υπέρθερμος ατμός για την εκχύλιση καφέ. Αυτός χρησιμοποιείται για το αφρόγαλα. Η παράμετρος που λείπει από τις σκέψεις σου είναι η πίεση. Ο λόγος που ο εσπρέσσο είναι διαφορετικό πράγμα από όλα τα άλλα, με διαφορετικό προφίλ και συγκέντρωση εκχυλίσματος, είναι ότι παράγεται υπό πίεση. Δεν ζεσταίνεται απλά όπως ο φίλτρου ή το ιμπρίκ. Υπό (αρκετά χαμηλότερη) πίεση γίνεται η εκχύλιση επίσης στη μόκκα αλλά και με aeropress και με το vacuum pot αλλά αυτά είναι πιο σπάνια ειδικά το τελευταίο, το οποίο και είχα κάποτε αλλά το πούλησα γιατί είναι πολύ μπίζουλο.
Επιμένω στο υπογραμμισμένο.
Η βαλβίδα παίζει το ρόλο της τάπας στα ψυγεία των αυτοκινήτων. Η θερμοκρασία του νερού μπορεί να υπερβεί τους 100 βαθμούς, αλλά δεν επιτρέπει ατμοποίηση.
Αντίθετα, η βαπορέτα των καραβιών (παραγωγή ποσίμου νερού από θάλασσα) το καζάνι δουλεύει σε χαμηλή πίεση και έχουμε ατμοποίηση σε θερμοκρασίες 70-80 βαθμούς.
.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 21 Απρ 2020, 20:32
από Νon4me
Nandros έγραψε: 16 Απρ 2020, 17:09
Νon4me έγραψε: 15 Απρ 2020, 23:06 Μια εσπρεσιερα των 150 ευρω ειναι οκ . τα υπολοιπα ειναι φρου φρου και αρωματα . Και πολλα ειπα . κατω απο 100ρικο βρισκεις και με ακροφυσιο ατμου . πχ https://www.skroutz.gr/s/9178272/Izzy-6823-Barista.html

Νανδρε βασικοτερο για μενα μιας και πιτσιρικας που δουλευα μπαριστα εχω περασει καποια σεμιναρια . Ειναι ενας κοφτης καφε . τα 250γραμμα αλεσμενου που πουλανε ειναι μεγαλα . στις 5-6 μερες εχει ξεθυμανει ο καφες και το καιμακι ( κρεμα ) παει περιπατο .

επομενη ( καλη ) λυση ειναι μηχανη με καψουλες . σφραγισμενες - παντα φρεσκο καφε με κρεμα .

τωρα αυτο το μπινελικι που δειχνεις δε το εχω δουλεψει παρολο που εχω ενα και εγω . το πηρα γιατι ειχε φθηνα και λεω μην χρειαστει σε κανα καμπινγκ - παραλια - ποταμι - βουνο .
Όπως είπα, πάω σιγά-σιγά, αφού η καύλα μπορεί να μου περάσει στο 3μηνο.
Ακόμα και το μπρίκι (45 ευρώ λόγω της πατέντας για καϊμάκι που δεν δουλεύει πάντα) ήταν εκτροπή, την στιγμή που υπάρχει απλό με 8-10 ευρώ.
Εκατοσταριές για μηχανή δεν δίνω ούτε με σφαίρες. Το θεωρώ πιασοκωλιά. Δεν είμαι δα και ο πρώτος γευσιγνώστης και μερακλής.
Αυτό που παρέθεσες είναι φτηνό, αλλά δεν τις έψαξα καν τις μηχανές.
Ίσως το επόμενο στάδιο θα είναι ένας φτηνός μύλος και αγορά κόκκων.
Θα δω ...
Αναθεωρώντας τελικά δεν αξίζει ουτε ο μύλος . Μηχανή με κάψουλες και τέλος . Καθε εσπρεσσο που πατάς σαν να ανοιγεις επιτοπου συσκευασια καφε Πηγα σήμερα στο σπίτι ενός γνωστου που έχει μια απλή ντελόνγκι της νεσπρέσσο ( https://www.skroutz.gr/s/4653975/Delong ... Black.html ) καπου στα 60ευρώ έχει σε προσφορά μπορει να την βρείς και πενηντάρικο . βγάζει το εσπρέσσο οπως ακριβως το βλέπεις στη φωτο του διαφημιστικού της

Εικόνα


Και μια φωτό που τράβηξα εγω ( 20 λεπτα... αφου ειχε βγει το εσπρεσσο και ειχα ηδη πιει το μισο - τοτε θυμηθηκα την κουβεντα εδω :102: )

Εικόνα

Οι καψουλες ηταν καποιες των σταρμπακς που πουλάνε στα σουπερμαρκετ .

Εικόνα