Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 18 Απρ 2020, 23:32
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Μόνος μου ,αλλά δεν έγινα γίδι
Κρεμεσαι απο τα χειλη μου αλλα δε θα σου κανω την χαρη.
Αληθως Ανεστη!Gherschaagk έγραψε: 19 Απρ 2020, 00:47![]()
![]()
Χριστός Ανέστη.
Με υγεία πάντα.
Πώς το κατάφερες αυτό;Στύγιος έγραψε: 19 Απρ 2020, 00:30Μόνος μου ,αλλά δεν έγινα γίδι
Τα "κατέβασα" ,τα ζυγοστάθμισα και τα πήρα με ψαλίδι και δάχτυλα ,τα πίσω με 2 καθρέφτες και ξυράφι...
1,5 ώρα δουλειά , αργά και προσεκτικά
Η θερμοκρασία είναι λίγο πολύ στην ίδια περιοχή (αν και μερικοί βαθμοί κάνουν διαφορά). Πουθενά δεν χρησιμοποιείται υπέρθερμος ατμός για την εκχύλιση καφέ. Αυτός χρησιμοποιείται για το αφρόγαλα. Η παράμετρος που λείπει από τις σκέψεις σου είναι η πίεση. Ο λόγος που ο εσπρέσσο είναι διαφορετικό πράγμα από όλα τα άλλα, με διαφορετικό προφίλ και συγκέντρωση εκχυλίσματος, είναι ότι παράγεται υπό πίεση. Δεν ζεσταίνεται απλά όπως ο φίλτρου ή το ιμπρίκ. Υπό (αρκετά χαμηλότερη) πίεση γίνεται η εκχύλιση επίσης στη μόκκα αλλά και με aeropress και με το vacuum pot αλλά αυτά είναι πιο σπάνια ειδικά το τελευταίο, το οποίο και είχα κάποτε αλλά το πούλησα γιατί είναι πολύ μπίζουλο.Nandros έγραψε: 18 Απρ 2020, 20:42 .
Έκανα κάποιες σκέψεις για το θέμα:
Ειπώθηκε από κάποιους χρήστες για χαμηλή θερμοκρασία στην κατασκευή - γενικά - καφέ.
Στον ελληνικό φτάνει τους 100 βαθμούς αφού έχουμε ατμό.
Στον εσπρέσσο μηχανής έχουμε πάλι ατμό.
Στο μπρίκι μόκα ατμό.
Στην brikka, λόγω της βαλβίδας έχουμε υπέρθερμο ατμό, άνω των 100 βαθμών.
Μόνο στον καφέ φίλτρου έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Μα στο μικελ έχουν κάνει, από τους πλέον άθλιους καφέδες.Στύγιος έγραψε: 18 Απρ 2020, 23:03 ΌΛΟΙ οι ξερόλες δω μαζεύτηκαν ,λες κι έχουν κάνει μεταπτυχιακό στο Μικέλ ή στο Μπρούνο.
Επιμένω στο υπογραμμισμένο.ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 20 Απρ 2020, 10:59Η θερμοκρασία είναι λίγο πολύ στην ίδια περιοχή (αν και μερικοί βαθμοί κάνουν διαφορά). Πουθενά δεν χρησιμοποιείται υπέρθερμος ατμός για την εκχύλιση καφέ. Αυτός χρησιμοποιείται για το αφρόγαλα. Η παράμετρος που λείπει από τις σκέψεις σου είναι η πίεση. Ο λόγος που ο εσπρέσσο είναι διαφορετικό πράγμα από όλα τα άλλα, με διαφορετικό προφίλ και συγκέντρωση εκχυλίσματος, είναι ότι παράγεται υπό πίεση. Δεν ζεσταίνεται απλά όπως ο φίλτρου ή το ιμπρίκ. Υπό (αρκετά χαμηλότερη) πίεση γίνεται η εκχύλιση επίσης στη μόκκα αλλά και με aeropress και με το vacuum pot αλλά αυτά είναι πιο σπάνια ειδικά το τελευταίο, το οποίο και είχα κάποτε αλλά το πούλησα γιατί είναι πολύ μπίζουλο.Nandros έγραψε: 18 Απρ 2020, 20:42 .
Έκανα κάποιες σκέψεις για το θέμα:
Ειπώθηκε από κάποιους χρήστες για χαμηλή θερμοκρασία στην κατασκευή - γενικά - καφέ.
Στον ελληνικό φτάνει τους 100 βαθμούς αφού έχουμε ατμό.
Στον εσπρέσσο μηχανής έχουμε πάλι ατμό.
Στο μπρίκι μόκα ατμό.
Στην brikka, λόγω της βαλβίδας έχουμε υπέρθερμο ατμό, άνω των 100 βαθμών.
Μόνο στον καφέ φίλτρου έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Αναθεωρώντας τελικά δεν αξίζει ουτε ο μύλος . Μηχανή με κάψουλες και τέλος . Καθε εσπρεσσο που πατάς σαν να ανοιγεις επιτοπου συσκευασια καφε Πηγα σήμερα στο σπίτι ενός γνωστου που έχει μια απλή ντελόνγκι της νεσπρέσσο ( https://www.skroutz.gr/s/4653975/Delong ... Black.html ) καπου στα 60ευρώ έχει σε προσφορά μπορει να την βρείς και πενηντάρικο . βγάζει το εσπρέσσο οπως ακριβως το βλέπεις στη φωτο του διαφημιστικού τηςNandros έγραψε: 16 Απρ 2020, 17:09Όπως είπα, πάω σιγά-σιγά, αφού η καύλα μπορεί να μου περάσει στο 3μηνο.Νon4me έγραψε: 15 Απρ 2020, 23:06 Μια εσπρεσιερα των 150 ευρω ειναι οκ . τα υπολοιπα ειναι φρου φρου και αρωματα . Και πολλα ειπα . κατω απο 100ρικο βρισκεις και με ακροφυσιο ατμου . πχ https://www.skroutz.gr/s/9178272/Izzy-6823-Barista.html
Νανδρε βασικοτερο για μενα μιας και πιτσιρικας που δουλευα μπαριστα εχω περασει καποια σεμιναρια . Ειναι ενας κοφτης καφε . τα 250γραμμα αλεσμενου που πουλανε ειναι μεγαλα . στις 5-6 μερες εχει ξεθυμανει ο καφες και το καιμακι ( κρεμα ) παει περιπατο .
επομενη ( καλη ) λυση ειναι μηχανη με καψουλες . σφραγισμενες - παντα φρεσκο καφε με κρεμα .
τωρα αυτο το μπινελικι που δειχνεις δε το εχω δουλεψει παρολο που εχω ενα και εγω . το πηρα γιατι ειχε φθηνα και λεω μην χρειαστει σε κανα καμπινγκ - παραλια - ποταμι - βουνο .
Ακόμα και το μπρίκι (45 ευρώ λόγω της πατέντας για καϊμάκι που δεν δουλεύει πάντα) ήταν εκτροπή, την στιγμή που υπάρχει απλό με 8-10 ευρώ.
Εκατοσταριές για μηχανή δεν δίνω ούτε με σφαίρες. Το θεωρώ πιασοκωλιά. Δεν είμαι δα και ο πρώτος γευσιγνώστης και μερακλής.
Αυτό που παρέθεσες είναι φτηνό, αλλά δεν τις έψαξα καν τις μηχανές.
Ίσως το επόμενο στάδιο θα είναι ένας φτηνός μύλος και αγορά κόκκων.
Θα δω ...

