Λευκός Λύκος έγραψε: 09 Ιαν 2025, 08:48
Άρα δεν ξέρεις αν το προϊόν που πουλάς είναι βραστερο ή ποιοτικά καλό.
Σου λέω ότι δεν είναι η δουλειά μου να κρίνω το προϊόν που πουλάω. Δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς μου. Μπορώ να σου πω την προσωπική μου άποψη για προϊόντα που
έχω δοκιμάσει, αλλά δεν είναι πιο έγκυρη από την προσωπική άποψη οποιουδήποτε άλλου που τα έχει δοκιμάσει ούτε εξαρτάται με οποιονδήποτε τρόπο η γνώμη μου για ένα προϊόν από το αν το πουλάω ή όχι. Η άποψή μου είναι άποψη καταναλωτή, όχι τεχνικού τροφίμων, γευσιγνώστη ή ελεγκτή του ΕΦΕΤ.
Λευκός Λύκος έγραψε: 09 Ιαν 2025, 08:48
Οπότε έρχεται σε αντίθεση με αυτά που γράφεις για το εμβόλιο. Γιατί εκφέρεις προσωπική άποψη και όχι επαγγελματική άποψη σε αντίθεση με τον ότο.
Τα λέω καλά;
Δεν εκφέρω προσωπική άποψη για το εμβόλιο. Τα εμβόλια δεν είναι θέμα γνώμης ούτε εμπειρισμού. Αν ρωτήσεις κάποιον αν είναι μαλακό ένα στρώμα, θα σου απαντήσει με βάση την εμπειρία του. Η απάντηση που θα πάρεις είναι υποκειμενική, αλλά πάντως εμπειρική. Αν τον ρωτήσεις αν είναι αποτελεσματικό ένα εμβόλιο, μόνο ηλίθιος θα σου απαντήσει με βάση την εμπειρία του. Η μοναδική λογική απάντηση είναι να δεις τα υπάρχοντα στοιχεία.
Επαγγελματική άποψη, λοιπόν για ποιο πράγμα όσον αφορά το εμβόλιο; Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του; Κανείς απ' τους δυο μας δεν μπορεί να εκφέρει επαγγελματική άποψη γι' αυτό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκύπτει από στατιστικά δεδομένα. Βασικά είμαι σαφώς πιο αρμόδιος να κρίνω τέτοια δεδομένα γιατί ο Ότο έχει αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα από στατιστική, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Η κρίση μου για το τι έπρεπε να γίνει με τον εμβολιασμό δεν βασίζεται στην προσωπική μου άποψη, βασίζεται στα δεδομένα που έχουμε για την αποτελεσματικότητά τους, την βαρύτητα της νόσου στον γενικό πληθυσμό έξω από ομάδες υψηλού κινδύνου, και τις συνέπειες της εκτεταμένης παραγωγής για να επιτευχθεί η ζητούμενη εμβολιαστική κάλυψη στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς και του επιθετικού μάρκετινγκ.
Σε τι απ' όλα αυτά η ιδιότητα του Ότο τού δίνει την δυνατότητα να εκφέρει επαγγελματική άποψη βαρύνουσας σημασίας; Ανάλυση στατιστικών δεδομένων είναι, με μια δόση εκτίμησης συνεπειών για την πολιτική που ακολουθήθηκε.
Σου ζητάω να ξεφύγεις λίγο από την λογική της επίκλησης στην αυθεντία, που συνήθως καταλήγει στο "ο Χ είναι γιατρός, το θέμα συζήτησης είναι ιατρικό, άρα τα λεγόμενά του μετράνε περισσότερο", να εστιάσεις στο αν έχει σημασία αυτό για μια συγκεκριμένη συζήτηση και να σκεφτείς τι είναι αυτό στην εξειδίκευση του Ότο που θα κάνει την γνώμη του πιο έγκυρη όταν κοιτάμε και οι δυο π.χ. το ίδιο κλάσμα θανάτων εμβολιασμένων προς θάνατο ανεμβολίαστων που νοσούν από κορωνοϊό.
Επίσης την διαφορά του "είναι έτσι γιατί το έχω σπουδάσει", που είναι επίκληση στην αυθεντία, με την διαφορά του "είναι έτσι γι' αυτόν και αυτόν τον λόγο που οφείλονται στον Α και Β μηχανισμό" μπορείς να την δεις σε ένα άλλο νήμα που άνοιξε ο Ότο, συγκεκριμένα αυτό:
viewtopic.php?p=3659342#p3659342
Στην πρώτη μου απάντηση έδωσα μια πολύ συνοπτική εξήγηση, της μιας γραμμής. Μετά επεκτάθηκα. Πάντως δεν είπα "θα απογειωθεί γιατί εγώ έχω σπουδάσει μηχανική και έχω πάρει 10 credits δυναμικής".
Εντούτοις εδώ μπορείς να δεις αληθινή εφαρμογή του πώς η επαγγελματική άποψη εμπίπτει στο πρόβλημα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο νήμα δεν είχαν από την αρχή πλήρη εικόνα της φυσικής που αφορά την απογείωση αεροπλάνων και βασίστηκαν σε κάποιες εσφαλμένες παραδοχές για να κρίνουν.
Στην πορεία πάντως όλοι άλλαξαν γνώμη (εκτός από τον foscilis), που δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η επαγγελματική άποψη όταν έχει αληθινή εφαρμογή στην συζήτηση και πώς βοηθάει το να μένεις στα δεδομένα και την ανάλυση αντί στις αντεγκλήσεις, τους χαρακτηρισμούς και την επίκληση της αυθεντίας σου.