Σελίδα 17 από 82
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:22
από Ερμής
hellegennes έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:19
Ερμής έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:10
Βρε ανίδεε Χέλι, οι περισσότεροι γευσιγνώστες είναι άριστοι χημικοί, σταμάτα να το παίζεις ειδικός σε όλα.
Και οι περισσότεροι ομοιοπαθητικοί είναι σπουδαγμένοι γιατροί. Φαντάζομαι ότι το ξέρεις αυτό.
Εγώ δεν το παίζω ειδικός, διαβάζω τι έχουν γράψει οι ειδικοί για την γευσιγνωσία και ιδιαίτερα για την γευσιγνωσία κρασιού.
Οι οποίοι ειδικοί που λες με ποια κριτήρια κρίνουν; Δλδ αυτοί είναι οι αντισομελιέ ας πούμε που κρίνουν πως;
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:31
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
hellegennes έγραψε: 20 Σεπ 2018, 12:51
Το χρώμα φυσικά και σχετίζεται με την ποιότητα και ο ΕΦΕΤ απομακρύνει ελαιόλαδα που έχουν χρωματική αλλοίωση. Το χρώμα είναι ένα από τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και στο ελαιόλαδο ειδικά θεωρείται βαρύνουσας σημασίας γιατί είναι ενδεικτικό των ουσιών που περιέχει και είναι ένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζει η νομοθεσία.
Αλλά είναι που δεν το παίζεις ειδικός σε πράγματα που δεν ξέρεις, παρότι δεν έχεις διαβάσει ούτε μισή παράγραφο της νομοθεσίας γύρω από το ελαιόλαδο.
Τι θα γινει με την περιπτωση σου;
Πεταγεσαι χωρις να εχεις διαβασει καν ολη την συζητηση
Εγινε αναφορα για σχεση ποιοτητας/χρωματος λαδιου αναμεσα σε αυτο που εχει ο αλλος απο το χωραφι του με αυτο του εμποριου
Η διαφορα αυτη στο χρωμα δεν εχει καμια σχεση με την ποιοτητα
Δηλαδη κανεις δεν μπρει να πει οτι αυτη η Χ αποχρωση του πρασινου σημαινει καλυτερη ποιοτητα απο την ψ αποχρωση του πρασινου
Αν το ελαιολαδο αντιθετα ειναι βαθυ μπλε η κοκκινο ελεκτρικ τοτε υπαρχει θεμα αλλοιωσης στο οποιο αλλωστε αναφερεται και το κομματι ποου ο ιδιος παρεθεσες
Αλλη μια ασχετη παρεμβαση πωλησης ψευτοεξυπναδας
Πουλα αλλου εγω δεν αγοραζω
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:35
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
George_V έγραψε: 20 Σεπ 2018, 12:54
Εαν το χρωμα δεν εχει σημασια θα μπορουσε ο καθενας να παρει ηλιελαιο π.χ. να το ανακατεψει με ελαιολαδο και να ρο πουλησει για κανονικο λαδι.
Σε αυτη την περιπτωση δεν χρειαζεται καν χημικος ελεγχος απο εργαστηριο γιατι μονο το χρωμα του θα υποψιασει και τον πλεον ασχετο οτι δεν ειναι αυτο που γραφει. Και μια δοκιμη μας πειθει 100% για το περιεχομενο του μπουκαλιου.
Παμε ξανα
Το χρωμα δεν κατατασσει ενα ελαιολαδο ως ποιοτικοτερο ενος αλλου ελαιολαδου
Ειναι πολυ απλο
Αλλα αφου ειναι ετσι παρεθεσε μας την κλιμακα ποιοτητας/χρωματος να ξερουμε ποια ειναι τα καλυτερα λαδια
200 χρονια βγαζετε λάδι θα το ξερεις δεν μπορει να μην το ξερεις
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:37
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:04
Πάρτε διαβόλοι βάγια, συγγνώμη ντομάτες ήθελα να πω.
Η φωτό τα λέει όλα.
Θα αναβιωσω το παλαιο νημα για τηνWondeplant θα πεσει και εκει πολυ πηξιμο
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:39
από hellegennes
Πρώτα από όλα, να πιάσουμε το πιο βασικό: δεν υπάρχει απολύτως καμμιά επιστήμη που ο κύριος μηχανισμός ελέγχου/εξοπλισμός να είναι η ανθρώπινη αντίληψη και τα ανθρώπινα αισθητήρια ελέγχου. Οι επιστήμες χρησιμοποιούν μηχανικά όργανα για να κάνουν παρατηρήσεις και διαπιστώσεις γιατί οι ανθρώπινες αισθήσεις θεωρούνται ανακριβείς, ελλιπείς και υποκείμενες σε προδιάθεση (bias).
Αυτό είναι κατηγορηματικό, οτιδήποτε βασίζεται σε προσωπικές παρατηρήσεις μέσω αισθητηρίων οργάνων δεν αποτελεί επιστημονική διαδικασία.-
Συγκεκριμένα για την γευσιγνωσία, υπάρχει ένας πακτωλός παραγόντων που επηρεάζουν την υποκειμενική αντίληψη που έχει κανείς όταν δοκιμάζει κάτι και γι' αυτό βάση μπορεί να έχουν μόνο χοντρικές και γενικές εκτιμήσεις, όπως το αν κάτι είναι πικρό, αλμυρό, κτλ, αν είναι αλλοιωμένο, αν αφήνει διαφορετική επίγευση, κτλ. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δοκιμάσει 10 διαφορετικά κρασιά και να τα συγκρίνει.
Πρώτα απ' όλα η χημική σύσταση του κρασιού είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και το αν θα αισθανθείς όλα τους τα χημικά ίχνη εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου, την θερμοκρασία του ποτού, την σχετική υγρασία και ένα σωρό άλλα πράγματα. Το τι γεύση θα σου αφήσει εξαρτάται από την διάθεσή σου, την ώρα της ημέρας, τις αναμνήσεις σου, το σχήμα του ποτηριού, το χρώμα του κρασιού, τον περιβάλλοντα φωτισμό, την εποχή του χρόνου, τι σκατά σκέφτεσαι εκείνην την ώρα και ένα σωρό ράντομ παραμέτρους.
Χώρια δηλαδή που ο εγκέφαλος έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα να ανακαλέσει με ακρίβεια ερεθίσματα που είχε ακόμη και πριν μερικά λεπτά κι αυτό αφορά ακόμη και την όραση, που είναι μακράν η πιο ξεκάθαρη αίσθηση. Δεν υπάρχει τρόπος να έχεις κρατήσει στην μνήμη σου κατάλογο με την σχετική ποιότητα των κρασιών που έχεις δοκιμάσει, λες και είσαι μηχάνημα, και να έχεις την δυνατότητα να κρίνεις διαφορές στο επίπεδο 1/100 που κάνουν σε διαγωνισμούς. Δηλαδή αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μπορεί κάποιος να πει «αυτό το κρασί είναι 89/100 κι εκείνο 92/100»;
Βέβαια όλα αυτά είναι περιττά όταν έχει αποδειχθεί ότι οι επαγγελματίες δοκιμαστές παραδίδουν κρίσεις που έρχονται σε αντίφαση με προηγούμενες κρίσεις τους.
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:40
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
enterprise-psi έγραψε: 20 Σεπ 2018, 12:38
H γεωπόνος που της πάω το κρασί, δοκιμάζει μια γουλιά από τον μούστο, και αμέσως λέει δεν είναι από εδώ (Παιανία μένει. ) Μετά λέει τους βαθμούς. Τέλος κάνει τις εξετάσεις και όντως είναι ότι λέει. Μάγισσα
Πες της οτι ειμαι Διδυμος με Ωροσκοπο Τοξοτη και μετεφερε μας την προβλεψη της
Μηπως ειναι ο Χορταρεας και τον περασες για γυναικα;

Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:43
από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
hellegennes έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:19Εγώ δεν το παίζω ειδικός,
Κατι σαν το "Δεν ειμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλα...."
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:54
από hellegennes
Ερμής έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:22
hellegennes έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:19
Ερμής έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:10
Βρε ανίδεε Χέλι, οι περισσότεροι γευσιγνώστες είναι άριστοι χημικοί, σταμάτα να το παίζεις ειδικός σε όλα.
Και οι περισσότεροι ομοιοπαθητικοί είναι σπουδαγμένοι γιατροί. Φαντάζομαι ότι το ξέρεις αυτό.
Εγώ δεν το παίζω ειδικός, διαβάζω τι έχουν γράψει οι ειδικοί για την γευσιγνωσία και ιδιαίτερα για την γευσιγνωσία κρασιού.
Οι οποίοι ειδικοί που λες με ποια κριτήρια κρίνουν; Δλδ αυτοί είναι οι αντισομελιέ ας πούμε που κρίνουν πως;
Κρίνουν αν οι σομελιέ είναι συνεπείς με τις κρίσεις τους και αν μπορούν σε απολύτως τυφλά τεστ (δηλαδή κυριολεκτικά τυφλά) να ξεχωρίσουν χώρα προέλευσης, ωρίμανση, ποικιλία, κτλ. Αν η γευσιγνωσία ήταν επιστήμη, θα περίμενες πολύ μικρούς βαθμούς απόκλισης, ενώ κάτι τέτοιο σαφέστατα δεν ισχύει. Π.χ.:
Να φανταστείς ότι αυτό είναι από άρθρο που προσπαθεί να αποδείξει ότι η δοκιμή κρασιών είναι έγκυρη.
Κοίτα πρώτα απ' όλα πόσο τυχαία είναι η τοποθέτηση του κάθε ειδικού στους δυο πίνακες. Π.χ. ο δοκιμαστής 12 πήρε 7,5 βαθμούς στα κόκκινα κρασιά και 3 στα λευκά. Μετά κοίτα το μέσο σκορ τους. Στα κόκκινα κρασιά είχαν μέσο σκορ 5,4 στα 12, δηλαδή χειρότερα από 50% επίδοση και μιλάμε για επαγγελματίες. Στα λευκά τα πήγαν πολύ χειρότερα, με μέσο σκορ 4,7 στα 12. Εάν η γευσιγνωσία ήταν επιστήμη, θα περίμενε κανείς να δει αποτελέσματα της τάξης του 90%.
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 13:59
από George_V
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:35
George_V έγραψε: 20 Σεπ 2018, 12:54
Εαν το χρωμα δεν εχει σημασια θα μπορουσε ο καθενας να παρει ηλιελαιο π.χ. να το ανακατεψει με ελαιολαδο και να ρο πουλησει για κανονικο λαδι.
Σε αυτη την περιπτωση δεν χρειαζεται καν χημικος ελεγχος απο εργαστηριο γιατι μονο το χρωμα του θα υποψιασει και τον πλεον ασχετο οτι δεν ειναι αυτο που γραφει. Και μια δοκιμη μας πειθει 100% για το περιεχομενο του μπουκαλιου.
Παμε ξανα
Το χρωμα δεν κατατασσει ενα ελαιολαδο ως ποιοτικοτερο ενος αλλου ελαιολαδου
Ειναι πολυ απλο
Αλλα αφου ειναι ετσι παρεθεσε μας την κλιμακα ποιοτητας/χρωματος να ξερουμε ποια ειναι τα καλυτερα λαδια
200 χρονια βγαζετε λάδι θα το ξερεις δεν μπορει να μην το ξερεις
Εγω θα σου πω οτι το εξτρα παρθένο ελαιολαδο που βγαζουμε εδω εχει πρασινο σμαραγδι χρώμα. Οσο πιο ωριμη η ελια τοσο πηγαινει προς το χρυσαφι ως που φτανεις στο πυρηνελαιο που εχει σχεδον χρυσοκαφε χρώμα.
Τωρα λοιπον αν η ταμπέλα σου αναγράφει εξτρα παρθένο και το χρώμα ειναι χρυσο π.χ. εχεις ηδη την υποψία αν οχι τη βεβαιοτητα οτι το περιεχομενο του μπουκαλιου δεν ειναι αυτο που λεει η ετικέτα.
Μετα προχωράς στο άρωμα. Αν σου μυριζει νωπο γρασιδι ειναι εξτρα παρθένο, οσο γινεται πιο εντονη η μυρωδια πας σε αλλα λαδια που συνηθως μυριζουν σαν ξηρος καρπος.
Και τελικα το δοκιμάζεις. Εντονη γευση φρουτωδης με ελαφρυ καψιμο στο λαιμο ειναι εξτρα παρθένο. Μεταλλική γευση σημαινει οτι δεν ειναι εξτρα παρθένο και αν αυτο συνδιαστει με θολη εμφανιση σημαινει οξειδωμένο λάδι.
Ελπιζω να εμαθες τωρα να ξεχωριζεις τα λαδια μιας και κατα δηλωσιν σου δεν εισαι ειδικος.
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 14:01
από Ερμής
Θεωρείς οτι ένα ποσοστό κοντά στο 50% σε τυφλό τέστ είναι λίγο;
Θεωρείς επίσης οτι ένας γευσιγνώστης πληρώνεται κυρίως για να μπορεί να ξεχωρίσει το Μαλμπεκ Αργεντινής του 98 με το Μάλμπεκ Αργεντινής του 04;
Έγραψα παραπάνω για ποιο λόγο πληρώνεται.
Ένα πράγμα είναι να μπορεί να πει οτι η τάδε ποικιλία απο το τάδε μέρος μπορεί να παλαιωθεί ώς 10 χρόνια και όντως να μπορει να παλαιωθεί τόσο.
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 14:02
από Ασέβαστος
ο χελ εχει δικιο.
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 14:18
από hellegennes
Ερμής έγραψε: 20 Σεπ 2018, 14:01
Θεωρείς οτι ένα ποσοστό κοντά στο 50% σε τυφλό τέστ είναι λίγο;
Θεωρείς επίσης οτι ένας γευσιγνώστης πληρώνεται κυρίως για να μπορεί να ξεχωρίσει το Μαλμπεκ Αργεντινής του 98 με το Μάλμπεκ Αργεντινής του 04;
Έγραψα παραπάνω για ποιο λόγο πληρώνεται.
Ένα πράγμα είναι να μπορεί να πει οτι η τάδε ποικιλία απο το τάδε μέρος μπορεί να παλαιωθεί ώς 10 χρόνια και όντως να μπορει να παλαιωθεί τόσο.
Ναι, θεωρώ ότι είναι πολύ λίγο. Κάποιοι δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν μερλό και καμπερνέ και είναι επαγγελματίες. Ο δοκιμαστής 9 στα λευκά κρασιά θα πρέπει να έλεγε συνέχεια σοβινιόν μπλαν μέχρι να το πετύχει (μόνο αυτό πέτυχε). Και δεν πέτυχε καν την χώρα. Του πούστη, πόσο δύσκολο είναι να πετύχεις την χώρα; Πόσες πιθανότητες υπήρχαν να ήταν κρασιά από το Βανουάτου και την Μοζαμβίκη; Δεν βλέπεις ότι είναι από τις στάνταρ χώρες που παράγουν κρασιά; Κι όμως, δες πόσο σκατά τα πήγαν οι δοκιμαστές σ' αυτήν την δοκιμασία. Στα λευκά κρασιά τσίμπησαν 28 πόντους στους 84.
Παρατήρησε και το άλλο: η διαφοροποίηση στο σκορ εξαρτάται από το είδος του κρασιού, όχι από τον δοκιμαστή. Δηλαδή θα περίμενες στο ίδιο κρασί κάποιοι να πετύχουν την ποικιλία και άλλοι την χώρα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η πέτυχαν την χώρα ή την ποικιλία ή και τα δύο ή τίποτα. Η διαφοροποίηση μεταξύ των κριτών είναι μικρή. Μόνο σε δυο κρασιά βλέπω να συμβαίνει ο ένας να πέτυχε την χώρα και ο άλλος την ποικιλία. Αυτό σημαίνει ότι κάποια κρασιά είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούν, αλλά αν η δουλειά τους είναι να αναγνωρίζουν τα εύκολα, χαίρω πολύ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τέτοιο βαθμό επίδοσης, το να γίνονται διαγωνισμοί που ο ένας να παίρνει 85 και ο άλλος 87 είναι τουλάχιστον αστείο. Εδώ δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα σαρντονέ από ένα σοβινιόν μπλαν.
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 14:20
από enterprise-psi
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: 20 Σεπ 2018, 13:40
enterprise-psi έγραψε: 20 Σεπ 2018, 12:38
H γεωπόνος που της πάω το κρασί, δοκιμάζει μια γουλιά από τον μούστο, και αμέσως λέει δεν είναι από εδώ (Παιανία μένει. ) Μετά λέει τους βαθμούς. Τέλος κάνει τις εξετάσεις και όντως είναι ότι λέει. Μάγισσα
Πες της οτι ειμαι Διδυμος με Ωροσκοπο Τοξοτη και μετεφερε μας την προβλεψη της
Μηπως ειναι ο Χορταρεας και τον περασες για γυναικα;

Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 14:29
από hellegennes
Ερμής έγραψε: 20 Σεπ 2018, 14:01
Θεωρείς επίσης οτι ένας γευσιγνώστης πληρώνεται κυρίως για να μπορεί να ξεχωρίσει το Μαλμπεκ Αργεντινής του 98 με το Μάλμπεκ Αργεντινής του 04;
Έγραψα παραπάνω για ποιο λόγο πληρώνεται.
Ένα πράγμα είναι να μπορεί να πει οτι η τάδε ποικιλία απο το τάδε μέρος μπορεί να παλαιωθεί ώς 10 χρόνια και όντως να μπορει να παλαιωθεί τόσο.
Όχι, θεωρώ ότι πληρώνεται κυρίως για άλλα πράγματα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι συζητάμε για το αν είναι επιστήμη και αυτό σίγουρα δεν είναι επιστήμη, βάσει των αποτελεσμάτων που έβαλα για ένα άρθρο που προσπαθεί να πείσει για το πόσο καλοί είναι οι σομελιέ!
Το δε τεστ είναι ημιτελές, έτσι; Ένα πλήρες τεστ θα περιλάμβανει την επανάληψη της δοκιμασίας με διαφορετική σειρά, για να συγκρίνει την συνέπεια των δοκιμαστών (χωρίς να τους ανακοινωθεί τι πέτυχαν και τι όχι). Εκεί θα έπεφτε πολύ γέλιο.
Τι να ξεχωρίσει το Μαλμπεκ Αργεντινής του 98 με το Μάλμπεκ Αργεντινής του 04, βρε καλέ μου; Εδώ δεν μπορεί να ξεχωρίσει το γαλλικό μερλό από το νοτιοαφρικανικό καμπερνέ. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε και τι απάντησαν, γιατί υπήρχε και αιτιολόγηση της απάντησής τους.
Re: Ποιοι αγοραζετε τα βραβευμενα ελληνικα ελαιολαδα;
Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2018, 14:32
από Ερμής
ξαναδιαβάζοντας τους πίνακες μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι σομελιέ δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν το σαβινιον μπλαν απο το σαρντονε, ειδικά αυτές τις δύο ποικιλίες που έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ακόμη και εγώ που είμαι αμπαλος και απλά μαρέσει το κρασί, σε τυφλο τεστ μπόρεσα να ξεχωρισω το σαβινιον με το σαρντονε και το ασυρτικο. Ψιλοπαπάτζα μου φαίνεται. Και το λέω επειδή έχω δει live, blind τεστς