Σελίδα 17 από 28

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2019, 23:47
από Nero
hellegennes έγραψε: 19 Απρ 2019, 23:02 Για να το ξεκαθαρίσουμε, στην ΚΝΕ, το έδεσμα για το οποίο συζητάμε λέγεται «γύρος». Σκέτο. Ούτε πίτα-γύρος ούτε πιτόγυρο ούτε σουβλάκι ούτε σάντουιτς ούτε κεμπάπ. Γύρος λέγεται. Όλα τα υπόλοιπα είναι τοπικοί ιδιωματισμοί.
Στο χω πει ότι σε πάω? :D

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2019, 23:49
από hellegennes
Εγώ πάντως, σ'το 'χω πει. :)

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 00:08
από paul25
Ορέστης 35 έγραψε: 19 Απρ 2019, 22:44 Δικο μου λαθος, αναφερομουν στο εδεσμα γιαουρτιου και οχι στο επιδορπιο.

https://elvis.com.gr/yogurt-dish/
Ορεστη, το εδεσμα που χρησιμοποιειται για την κατασκευη τζατζικιου (διοτι υπαρχουν και αλλα ειδη) δεν περιεχει κανενα συστατικο που να ειναι ανθυγιεινο. Αντε να θεωρησω το φοινικελαιο οτι μπορει και να ειναι διοτι ακουγεται πολυ οτι εινσι ετσι, η ποσοτητα φοινικελαιο σε 1 κιλο ειναι 100 γραμμαρια που σημαινει οτι σε μια πιτα σουβλακι που βαζουν τζατζικι μια κουταλια της σουπας (το πολυ, γιατι τις περισσοτερες ειναι 1-2 πασαλειματα με μαχαιρι) δεν τρως ουτε 1 γραμμαριο φοινικελαιο. Η ποσοτητα ειναι αμελητεα.

Τα εδεσμετα ειναι κατωτερα απο τα γιαουρτια διοτι δεν εμπεριεχουν ολες τις ουσιες ενος γιαουρτιου οχι διοτι εμπεριεχουν ανθυγιεινες ουσιες, καταλαβαινεις τη διαφορα; Ειναι πιο "φτωχα" αλλα δε σε νοιαζει για το σουβλακι διοτι δεν ειναι και η κυρια τροφη σου. Να πουμε εδω βεβαια οτι καποια εδεσματα ειναι πολυ ανωτερα των απλων γιαουρτιων διοτι τους εχουν προσθεσει προβιοτικα. Βεβαια κανεις δεν θα σου φτιαξει τζατζικι για σουβλακι απο τετοιο εδεσμα διοτι θα το πληρωσεις οχι 3 αλλα 5 ευρω.

Νομιζω οτι εισαι λιγο προκατηλειμενος ως προς το καλυτερο και ενα απο τα υγιεινοτερα (δυστυχως υπαρχουν και ποιοτικοτερα) street foods που υπαρχουν, ιδιαιτερα αν κατασκευαστει σωστα και με τις προδιαγραφες των υλικων που προβλεπει για να γινει πχ αυθεντικο γιουρτι, τηγανιτες πατατες με ελαιολαδο κλπ.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 00:09
από Dwarven Blacksmith
paul25 έγραψε: 19 Απρ 2019, 23:40
Dwarven Blacksmith έγραψε: 19 Απρ 2019, 23:05
hellegennes έγραψε: 19 Απρ 2019, 23:02 Για να το ξεκαθαρίσουμε, στην ΚΝΕ, το έδεσμα για το οποίο συζητάμε λέγεται «γύρος». Σκέτο. Ούτε πίτα-γύρος ούτε πιτόγυρο ούτε σουβλάκι ούτε σάντουιτς ούτε κεμπάπ. Γύρος λέγεται. Όλα τα υπόλοιπα είναι τοπικοί ιδιωματισμοί.
Δε μας νιάζι τη λέτε στη κωβα σου κνιτάκο!
Δεν εννοει την γνωστη ΚΝΕ, αυτη που αναφερεσαι.
Εικόνα

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 00:31
από Dwarven Blacksmith

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 00:49
από paul25
Η αυξηση προερχεται απο την ελλειψη στη Κινα λενε ΥΠΟΙΚ και Ενωση Ψητοπωλων αλλα δε με πειθουν ιδιαιτερα, κατι δεν μου κολλαει.

ΥΠΟΙΚΑ για σουβλάκια: Πιθανή συνέχιση της αύξησης στις τιμές λόγω Κίνας

Η αύξηση στις τιμές λιανικής του χοιρινού, δεν ξεπερνά το 1 με 2% τον τελευταίο μήνα, αλλά είναι πιθανό να συνεχιστεί λόγω της έλλειψης του κρέατος στην Κίνα, παραδέχεται το υπουργείο Οικονομίας σχολιάζοντας αναφορές για επικείμενες αυξήσεις 10 με 15% σε προϊόντα όπως το σουβλάκι.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ότι «δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα ενός ιού που αποδεκατίζει τη βιομηχανία γουρουνιών της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ωστόσο όπως τονίζεται τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης.

«Οι μεταποιητές κρέατος σε όλο τον κόσμο πωλούν περισσότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που προκαλούνται από την εκδήλωση αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η συνέπεια είναι οι αυστηρότερες προμήθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η οποία ωθεί τις τιμές. Η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Κίνα, το μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή στον κόσμο» σημειώνεται.

Η ασθένεια, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη βιομηχανία κρέατος της Κίνας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, από την ώθηση των τιμών των τροφίμων στην αυξανόμενη ζήτηση για άλλα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και το βόειο κρέας. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη χώρα μπορεί να μειωθεί κατά 30% φέτος, σύμφωνα με έκθεση της Rabobank International.Η Κίνα πραγματοποίησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αγορά χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ και μετοχές της JBS SA, του μεγαλύτερου παραγωγού κρέατος στον κόσμο.

«Δεν είναι μόνο η Κίνα που αγωνίζεται με την εξάπλωση της ασθένειας. Στην Ευρώπη, υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός, που εντοπίστηκε στους αγριόχοιρους στο Βέλγιο πέρυσι, θα μπορούσε να μολύνει κατοικίδια γουρουνάκια σε μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Η Γαλλία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός φράχτη που εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα κοντά στα σύνορα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ασθένεια» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι τιμές εκκαθάρισης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για ζώντα χοιρινά στο χρηματιστήριο αγαθών του Σικάγο (CME) αυξήθηκαν κατά 77,5% (από 53,9 $/lb στις 25/2/19 σε 95,68 $/lb στις 22/3/2019), ενώ στις 18/4/19 η τιμή εκκαθάρισης ήταν στα 96,75 $/lb, που αποτελεί υψηλό τετραετίας από το Σεπτέμβριο 2014. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο έτος (20/4/18 - 18/4/19) η τάση δεν ήταν συνεχώς αυξητική στο εν λόγω χρηματιστήριο, το αντίθετο. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζονται οι τιμές εκκαθάρισης για ζώντα χοιρινά στο CME κατά το τελευταίο έτος, όπου εμφανίζεται η χαμηλότερη τιμή στις 25/2/2019 (53,90 $/lb).

Όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, οι ανωτέρω αυξομειώσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αγορά χοιρινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι τιμές χοιρινού κρέατος εισαγωγής είναι μάλλον σταθερές. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζονται οι μέσες μηνιαίες τιμές χοιρινού λιανικής από τον Ιαν. 2018 έως και τον Απρ. 2019. Το ελάχιστο περιόδου παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο 2018 (4,29 Euro/kgr) και το μέγιστο το Μάιο 2018 (4,48 Euro/kgr) με μέσο όρο περιόδου στα 4,40 Euro/kgr.

«Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση στις τιμές λιανικής χοιρινού της τάξης του 1-2%, γεγονός που καταγράφεται στον υποδείκτη για το χοιρινό κρέας του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στοιχεία του οποίου δημοσιεύει μηνιαία η ΕΛΣΤΑΤ. Δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης» επισημαίνεται.

«Σε επίπεδο χονδρικής τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει καταγραφεί άνοδος κατά μέσο όρο ύψους 6%, η οποία αντιστοιχεί σε 0,15 Euro ή 0,19 Euro αν συμπεριλάβουμε το ΦΠΑ. Οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν το πότε και το πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στον καταναλωτή» καταλήγει η ανακοίνωση.

http://www.skai.gr/mobile/article?aid=402247

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:02
από Κουρκούας
Ίσως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να επικρατήσει το σωστό όνομα στην ΚΝΕ. Αν κανείς το αποκαλεί λάθος, θα πληρώνει ΦΠΑ 24%, ενώ με το σωστό όνομα μόλις 5%.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:20
από Γαληνός
Εγώ τον γύρο τον λέω παντού γύρο (και το καταλάβαιναν κ οι Αθηναίοι).
Το σουβλάκι όμως το λέω καλαμάκι, μου κάθεται πιο καλά (και κοροϊδεύουν οι μη Αθηναίοι).

Αντίθετα, με την σως/αλοιφή/σάλτσα που λέγεται Ουγγαρέζα (ή Σικάγο) έχω πρόβλημα.
Σε ένα γυραδικο στην Αθήνα, είχα πει γύρο χοιρινό σε πίτα πατάτα, ντομάτα Ουγγαρέζα και η υπάλληλος απάντησε: Μήπως να σου φέρω κ καμία Τουρκάλα.. Βαρέθηκα να της εξηγώ κ είπα με σως (την Αθηναϊκή) εννοούσα. Ιδέα δεν είχε.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:23
από hellegennes
Γιατί, πώς την λένε οι Αθηναίοι;

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:27
από Ορέστης 35
paul25 έγραψε: 20 Απρ 2019, 00:08
Ορέστης 35 έγραψε: 19 Απρ 2019, 22:44 Δικο μου λαθος, αναφερομουν στο εδεσμα γιαουρτιου και οχι στο επιδορπιο.

https://elvis.com.gr/yogurt-dish/
Ορεστη, το εδεσμα που χρησιμοποιειται για την κατασκευη τζατζικιου (διοτι υπαρχουν και αλλα ειδη) δεν περιεχει κανενα συστατικο που να ειναι ανθυγιεινο. Αντε να θεωρησω το φοινικελαιο οτι μπορει και να ειναι διοτι ακουγεται πολυ οτι εινσι ετσι, η ποσοτητα φοινικελαιο σε 1 κιλο ειναι 100 γραμμαρια που σημαινει οτι σε μια πιτα σουβλακι που βαζουν τζατζικι μια κουταλια της σουπας (το πολυ, γιατι τις περισσοτερες ειναι 1-2 πασαλειματα με μαχαιρι) δεν τρως ουτε 1 γραμμαριο φοινικελαιο. Η ποσοτητα ειναι αμελητεα.

Τα εδεσμετα ειναι κατωτερα απο τα γιαουρτια διοτι δεν εμπεριεχουν ολες τις ουσιες ενος γιαουρτιου οχι διοτι εμπεριεχουν ανθυγιεινες ουσιες, καταλαβαινεις τη διαφορα; Ειναι πιο "φτωχα" αλλα δε σε νοιαζει για το σουβλακι διοτι δεν ειναι και η κυρια τροφη σου. Να πουμε εδω βεβαια οτι καποια εδεσματα ειναι πολυ ανωτερα των απλων γιαουρτιων διοτι τους εχουν προσθεσει προβιοτικα. Βεβαια κανεις δεν θα σου φτιαξει τζατζικι για σουβλακι απο τετοιο εδεσμα διοτι θα το πληρωσεις οχι 3 αλλα 5 ευρω.

Νομιζω οτι εισαι λιγο προκατηλειμενος ως προς το καλυτερο και ενα απο τα υγιεινοτερα (δυστυχως υπαρχουν και ποιοτικοτερα) street foods που υπαρχουν, ιδιαιτερα αν κατασκευαστει σωστα και με τις προδιαγραφες των υλικων που προβλεπει για να γινει πχ αυθεντικο γιουρτι, τηγανιτες πατατες με ελαιολαδο κλπ.
Το φοινικελαιο ειναι πιο υγυεινο απο τα μερ, υδρογονομενα λιπαρα που χργσιμοποιουνται σε πολλα εδεσματα, αλλα οχι μαλλον οχι καλυτερο απο τα γνησια λιπαρα των γαλακτοκομικων. Καλο ειναι να προτιμαμε γνησια ακατεργαστα προιοντα.

Γενικα το στριτ φουντ δεν ειναι για να τρωμε πανω απο μια φορα την εβδομαδα.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:32
από Γαληνός
hellegennes έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:23 Γιατί, πώς την λένε οι Αθηναίοι;
Νομίζω την αγνοούν πλήρως. Πρώτη φορά την άκουγε η κοπέλα. 90% των γυραδικων θα βρεις μόνο σως (κάτι σαν μαγιονομουσταρδα), τζατζικι, μουστάρδα, κέτσαπ, γιαούρτι. Κι αυτό ήταν.
Άλλο κουλό, που έχουν σως που την λένε σως!Είχα βρει κ μαγαζιά με Ουγγαρέζα, ελάχιστα ήταν. Μάλλον κανένας από επαρχία θα τα είχε ανοίξει.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:33
από Dwarven Blacksmith
Γαληνός έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:32
hellegennes έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:23 Γιατί, πώς την λένε οι Αθηναίοι;
Νομίζω την αγνοούν πλήρως. Πρώτη φορά την άκουγε η κοπέλα. 90% των γυραδικων θα βρεις μόνο σως (κάτι σαν μαγιονομουσταρδα), τζατζικι, μουστάρδα, κέτσαπ, γιαούρτι. Κι αυτό ήταν.
Άλλο κουλό, που έχουν σως που την λένε σως!Είχα βρει κ μαγαζιά με Ουγγαρέζα, ελάχιστα ήταν. Μάλλον κανένας από επαρχία θα τα είχε ανοίξει.
Εγώ ξέρω σχεδόν όλα τα μαγαζιά έχουν κίτρινη σως, και ροζ σως (αυτή μάλλον λες Ουγγαρέζα). Το ποια από τις δύο θα σου βάλουν αν πεις σκέτο "σως" εξαρτάται από το μαγαζί.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:39
από hellegennes
Dwarven Blacksmith έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:33
Γαληνός έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:32
hellegennes έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:23 Γιατί, πώς την λένε οι Αθηναίοι;
Νομίζω την αγνοούν πλήρως. Πρώτη φορά την άκουγε η κοπέλα. 90% των γυραδικων θα βρεις μόνο σως (κάτι σαν μαγιονομουσταρδα), τζατζικι, μουστάρδα, κέτσαπ, γιαούρτι. Κι αυτό ήταν.
Άλλο κουλό, που έχουν σως που την λένε σως!Είχα βρει κ μαγαζιά με Ουγγαρέζα, ελάχιστα ήταν. Μάλλον κανένας από επαρχία θα τα είχε ανοίξει.
Εγώ ξέρω σχεδόν όλα τα μαγαζιά έχουν κίτρινη σως, και ροζ σως (αυτή μάλλον λες Ουγγαρέζα). Το ποια από τις δύο θα σου βάλουν αν πεις σκέτο "σως" εξαρτάται από το μαγαζί.
Η ουγγαρέζα είναι κρεμώδης αλοιφή από μαγιονέζα και ζαμπόν.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 01:59
από sys3x
Dwarven Blacksmith έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:33
Γαληνός έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:32
hellegennes έγραψε: 20 Απρ 2019, 01:23 Γιατί, πώς την λένε οι Αθηναίοι;
Νομίζω την αγνοούν πλήρως. Πρώτη φορά την άκουγε η κοπέλα. 90% των γυραδικων θα βρεις μόνο σως (κάτι σαν μαγιονομουσταρδα), τζατζικι, μουστάρδα, κέτσαπ, γιαούρτι. Κι αυτό ήταν.
Άλλο κουλό, που έχουν σως που την λένε σως!Είχα βρει κ μαγαζιά με Ουγγαρέζα, ελάχιστα ήταν. Μάλλον κανένας από επαρχία θα τα είχε ανοίξει.
Εγώ ξέρω σχεδόν όλα τα μαγαζιά έχουν κίτρινη σως, και ροζ σως (αυτή μάλλον λες Ουγγαρέζα). Το ποια από τις δύο θα σου βάλουν αν πεις σκέτο "σως" εξαρτάται από το μαγαζί.
:o
ρε μλκς σοβαρά δεν ξέρετε την ουγγαρέζικη;
Εμείς εδώ την τρώμε και με πίτσα.

Re: 3 ευρώ το σουβλάκι

Δημοσιεύτηκε: 20 Απρ 2019, 02:01
από Γαληνός
Σας λέω, την αγνοούν. Δεν έχει ζαμπόν η αποκαλούμενη σως (λευκή ή ροζ). Αν κ ωραία, πηγαίνει με γύρο κοτόπουλο.