Εγω ΔΕΝ πηρα θεση τι ειναι γιατι δεν ξερω κιολας...
μωρε πηρες. ασε τα σαπια.
τωρα λοιπον που ξερεις τι ειναι δρομομετρο, ποια η θεση σου; εγραφε μαλακιες ο παρασημοφορημενος απο τη νασα επιστημονας η οχι;
τον πλοογνωμονα δεν μας ειπες που τον ειδες γραμμενο, ποιος "επιστημονας" τον ανεφερε.
Συνεχισε οσο θες, δεν βαριεμαι.
Ειπα οτι οι επιστημονες αρχικα ειπαν οτι ηταν κατι απο αυτα.
αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας
Αργοτερα επικρατησε η αποψη οτι ηταν κατι πολυ πιο συνθετο που περιλαμβανε τις χρησεις ολων των παραπανω και πολυ περισσοτερες.
.
μενει να δειξεις ποιος επιστημονας και που, χρησιμοποιησε τη λεξη "πλοογνωμονας". γιατι εδω βλεπουμε ενα ποστ που λες ΕΣΥ οτι κατι ειπαν οι επιστημονες. δε βλεπουμε τους επιστημονες να λενε κατι.
επισης ποιος επιστημονας ειπε οτι ειναι δρομομετρο. καποιος να του παρει το πτυχιο, η να του μαθει τι ειναι δρομομετρο.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
Αρίστος έγραψε: 04 Ιαν 2024, 20:54
Απλα ο Μηχανισμος των Αντικυθηρων ηταν κατι πολυ πιο συνθετο απο τους απλους αστρολαβους που χρησιμοποιουσαν οι Ελληνες της ελληνιστικης περιοδου.
Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Ο μηχανισμός αυτός ήταν ένα όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, κάτι σαν αστρολάβος ή πλανητάριο ή ναυτικό αστρονομικό ρολόι ή συνδυασμός αυτών.
Αρίστος έγραψε: 05 Ιαν 2024, 09:08
Και μονο οτι δεχονται οι επιστημονες οτι λειτουργουσε και σαν αστρολαβος πρεπει να σας κανει να παραδεχτειτε επιτελους οτι ηταν χρησιμοτατο και στη ναυσιπλοια.
Κανείς επιστήμονας δεν λέει τέτοιο πράγμα, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι είχε οποιαδήποτε χρήση στην ναυσιπλοΐα.
Χώρια από το γεγονός ότι ήταν πανάκριβο και κανείς δεν θα διακινδύνευε να το κουβαλάει σε μεγάλα ταξίδια. Εδώ βυθίστηκε από το ταξίδι στην Ρόδο ως την ηπειρωτική Ελλάδα -που δείχνει και πόσο εύκολα βυθίζονταν τα ελληνικά πλοία- και εσύ υποθέτεις ταξίδια στην Αμερική.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Νετο Γκουερινο έγραψε: 05 Ιαν 2024, 09:30
Μας έχετε ζαλίσει όλοι ταρχιδια με τον Μουσά και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
Απορώ όμως πως σκέφτεστε μερικοί
Εγώ με το συγκεκριμένο δεν έχω ασχοληθεί καθόλου,από την στιγμή όμως που βρέθηκε σε ναυάγιο, σίγουρα το χρησιμοποιούσαν στην ναυτιλία, αλλιώς γιατί το είχαν μαζί τους;
Γιατί κατασκευάστηκε στην Ρόδο και προοριζόταν για κάποια άλλη πόλη που το παρήγγειλε, κατά πάσα πιθανότητα την Αθήνα γιατί ταιριάζει με το τι αποκαλύπτει ο μηχανισμός για την λειτουργία του γεωγραφικά.
Αρίστος έγραψε: 05 Ιαν 2024, 09:27
Ερχονται τωρα καποιοι, αναμεσα τους και ο καθηγητης Μουσσας, και μας λενε οτι πρωτοι οι Μινωιτες μπορουσαν να υπολογισουν το γεωγραφικο πλατος με τον Υπολογιστη του Παλαιοκαστρου...
Το γεωγραφικό πλάτος μετριέται εύκολα μετρώντας το ύψος του ηλίου με ένα ξυλαράκι τοποθετημένο κάθετα στο κέντρο ενός δίσκου το μεσημέρι.
Σκέψου τι απύθμενες παπαριές λέει ο Μουσάς, όταν λέει το παραπάνω. Κάθε ηλιακό ρολόι δουλεύει μόνο σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος αλλά αυτό δεν λειτουργεί αντίστροφα. Δεν σημαίνει ότι μπορείς να υπολογίσεις πού βρίσκεσαι στην Γη αν δεν ξέρεις ήδη τι είναι το γεωγραφικό πλάτος και αν δεν έχεις τις κατάλληλες τριγωνομετρικές μετρήσεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Νετο Γκουερινο έγραψε: 05 Ιαν 2024, 09:36
Θυμάμαι μια φορά πριν χρόνια είχα πάει στο πλανητάριο και εκεί είχε ένα αντίγραφο του μηχανισμού αυτού
Εκεί άκουσα για πρώτη φορά ότι πάνω στον μηχανισμό ήταν γραμμένη η λέξη Ισπανία
Στον μηχανισμό έχει πολλά γραμμένα πράγματα που αποκαλύφθηκαν με τομογράφους και σύγχρονο εξοπλισμό, γιατί αλλιώς δεν διαβάζονταν. Είναι ονόματα πλανητών, ονόματα μηνών του αιγυπτιακού ημερολογίου, ονόματα αγώνων... πάντως πουθενά δεν γράφει τίποτα απ' αυτά που ισχυρίζεται ο Αρίστος. Είναι ίσως η πρώτη συσκευή στην ιστορία που περιέχει εγχειρίδιο χρήσης. Τόσο άτυχος είναι ο Αρίστος που τον διαψεύδει η ίδια η συσκευή.
Αρίστος έγραψε: 05 Ιαν 2024, 09:55
Δεν ειπα εγω οτι ειναι δρομομετρο ψευτη, ειπα οτι καποιοι επιστημονες εχουν πει για το Μηχανισμο των Αντικυθηρων οτι μπορει να ηταν ειτε αστρολαβος, ειτε ναυτικο ρολοι, ειτε δρομομετρο, ενω πολλοι ειπαν οτι ηταν ολα αυτα μαζι και καποια ακομη επιπλεον.
Όχι κάποιοι επιστήμονες, φιλαράκο. Μην αρχίζεις πάλι τα ψέματα. Μόνο ο Μουσάς τα έχει πει αυτά και διαφωνούν όλοι οι ειδικοί. Γάμησέ μας, δηλαδή, έχω μεταφράσει ολόκληρο βιβλίο με συνεντεύξεις από όλην την ελληνική και αγγλική ομάδα που μελέτησε τον μηχανισμό και μόνο ο Μουσάς λέει τέτοιες παπαριές και όλοι οι υπόλοιποι λένε ότι λέει μαλακίες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Θυμάμαι μια φορά πριν χρόνια είχα πάει στο πλανητάριο και εκεί είχε ένα αντίγραφο του μηχανισμού αυτού
Στον μηχανισμό έχει πολλά γραμμένα πράγματα που αποκαλύφθηκαν με τομογράφους και σύγχρονο εξοπλισμό, γιατί αλλιώς δεν διαβάζονταν. Είναι ονόματα πλανητών, ονόματα μηνών του αιγυπτιακού ημερολογίου, ονόματα αγώνων... πάντως πουθενά δεν γράφει τίποτα απ' αυτά που ισχυρίζεται ο Αρίστος. Είναι ίσως η πρώτη συσκευή στην ιστορία που περιέχει εγχειρίδιο χρήσης. Τόσο άτυχος είναι ο Αρίστος που τον διαψεύδει η ίδια η συσκευή.
Δεν ειπα εγω οτι ειναι δρομομετρο ψευτη, ειπα οτι καποιοι επιστημονες εχουν πει για το Μηχανισμο των Αντικυθηρων οτι μπορει να ηταν ειτε αστρολαβος, ειτε ναυτικο ρολοι, ειτε δρομομετρο, ενω πολλοι ειπαν οτι ηταν ολα αυτα μαζι και καποια ακομη επιπλεον.
Όχι κάποιοι επιστήμονες, φιλαράκο. Μην αρχίζεις πάλι τα ψέματα. Μόνο ο Μουσάς τα έχει πει αυτά και διαφωνούν όλοι οι ειδικοί. Γάμησέ μας, δηλαδή, έχω μεταφράσει ολόκληρο βιβλίο με συνεντεύξεις από όλην την ελληνική και αγγλική ομάδα που μελέτησε τον μηχανισμό και μόνο ο Μουσάς λέει τέτοιες παπαριές και όλοι οι υπόλοιποι λένε ότι λέει μαλακίες.
Ο Μουσάς ανακατεύτηκε με την έρευνα αποκλειστικά και μόνο γιατί ήταν ο αρμόδιος πανεπιστημιακός του πανεπιστημίου των Αθηνών που απαίτησε το αρχαιολογικό μουσείο να είναι μέλος της ομάδας. Μόνο τότε δόθηκε άδεια μελέτης του μηχανισμού. Μέχρι τότε είχαν φάει 2 άκυρα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Ο Μουσάς ανακατεύτηκε με την έρευνα αποκλειστικά και μόνο γιατί ήταν ο αρμόδιος πανεπιστημιακός του πανεπιστημίου των Αθηνών που απαίτησε το αρχαιολογικό μουσείο να είναι μέλος της ομάδας. Μόνο τότε δόθηκε άδεια μελέτης του μηχανισμού. Μέχρι τότε είχαν φάει 2 άκυρα.
Για κάνε έστω και για έναν μια παράθεση να δούμε ακριβώς τι λέει.
Μα όλοι αντιγραφή κάνανε από την βικι για τον πλοογνωμονα;;; Στην βιβλιογραφία πάντως δεν αναφέρουν την βικι.
Με μια διαγωνια αναγνωση, δε λενε αυτα καπου τη λεξη πλοογνωμονας. θα μαθουμε ποτε τι ειναι αυτο το μαγικο εργαλειο;
Φταίει που τα διάβασες διαγωνιως
Στο πρώτο το λέει στην 19 σελίδα
Στο δεύτερο στην 12
Ελπίζω τώρα να τα διαβάσεις με τον στύλο σε ευθεία...
μαιστα.
το πρωτο απλως αναφερει τη λεξη, χωρις καμμια περιγραφη του τι ακριβως κανει ενας πλοογνωμονας. το δευτερο επισης δεν αναφερει τι κανει, αλλα λεει οτι ειχε δωθει η ονομασια αυτη στο μηχανισμο. εκτος αν ειναι καποια ντοπιολαλια για καποιο οργανο ναυσιπλοιας, δεν υπαρχει πουθενα περιγραφη για τι τι ειναι αυτο το αντικειμενο, η ενας αλλος πλοογνωμονας.
οποτε ισως απλα να βαφτισαν ετσι τον μηχανισμο, οταν ακομη δεν ηξεραν τι ειναι και τι κανει. μετα εμαθαν, και αποφανθηκαν οτι δεν ειναι οργανο ναυσιπλοιας.
και σιγουρα οχι δρομομετρο.
To be old and wise, you must first be young and stupid.