ST48410 έγραψε: 18 Ιουν 2020, 15:20
Να ρωτήσω εδώ για να μην ανοίγω ξεχωριστό νήμα.
Πως διαλέγετε δερμάτινη ζώνη που να αντέξει κάποια χρόνια χρήσης σε ανεκτή κατάσταση; Έχω πάρει 1-2 τελευταία, με διαβεβαίωσαν ότι είναι δέρμα και δεν έβγαλαν ούτε τρίμηνο. Τσάκισε και το επιφανειακό στρώμα και κόπηκε μέχρι μέσα.
Παλιά ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου έπαιρνε κάτι φτηνά "λουριά" που τα φόραγε όταν έκανε βαριές δουλειές. Ακόμα υπάρχουν.
Τι ζητάω λοιπόν; Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα μάρκα. Θέλω 1-2 καλές για τα υφασμάτινα και καμιά πιο φαρδιά για τα τζην.
Αν δεις στη ζώνη πάνω σφραγίδα "γνήσιο δέρμα" ή "genuine leather" ή "echte leder" (δηλαδή το ίδιο πράγμα σε 3 γλώσσες), μακριά.
Δεν σου είπαν ψέματα, είναι γνήσιο δέρμα μεν, αλλά είναι η απολύτως χειρότερη ποιότητα και εντελώς αδύναμο. "Γνήσιο δέρμα" είναι κατηγορία ποιότητας, και είναι η τέταρτη. Κάποιες φορές είναι αποκόμματα κολλημένα ή και περασμένα σε τεράστιο μίξερ με κόλλα, και μετά βαμμένα και λειασμένα με μηχανές για να φαίνονται ωραία. Βασικά αν πληρώσεις μέχρι 10 ευρώ για ζώνη δεν υπάρχει περίπτωση να ήταν κάτι άλλο, αλλά αν πλήρωσες πάνω από 10 και σου δώσανε τέτοιο πράγμα είναι αλήτες. Δεν εξηγείται αλλιώς για να σου διαλύθηκε τόσο γρήγορα.
Στα ελληνικά δεν ξέρω πώς λέγονται οι κατηγορίες δέρματος, αλλά αυτό που ψάχνεις στα αγγλικά λέγεται full grain και είναι η πρώτη κατηγορία ποιότητας. Το ζώο δεν έχει σημασία αλλά για ζώνες είναι συνήθως μοσχάρι. Full grain είναι το δέρμα της πάνω στρώσης, που περιλαμβάνει την επιδερμίδα του ζώου, και η επιδερμίδα είναι πάντα το κομμάτι με τη μεγαλύτερη αντοχή. Αυτό χρησιμοποιούν σε σέλες, γκέμια, λουριά, καλές ζώνες, γενικά οτιδήποτε θέλουν να αντέχει στο χρόνο, να μην κόβεται και να μην ξεχειλώνει πολύ. Το καλό δέρμα για ζώνες είναι 3,5-4 χιλιοστά, δεν λυγίζει εύκολα, θέλει κανα μήνα φόρεμα μόνο για να μαλακώσει, έχει στο χέρι μια αίσθηση κάπως λιπαρή από την έξω μεριά, και δεν είναι ποτέ 100% λείο, αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις μικροσκοπικούς πόρους. Η πόρπη πρέπει να είναι μασίφ χάλκινη η ατσάλινη (ας είναι επινικελωμένη από έξω, από μέσα πρέπει να είναι μασίφ), και δεμένη από πίσω με βίδες κανονικές, ώστε να μπορείς να ανοίξεις τη ζώνη και να αλλάξεις την πόρπη. Γιατί αυτή η ζώνη είναι για πάντα, πρώτα θα χαλάσει η πόρπη και μετά το δέρμα.
Σκάστα και πάρε δυό καλές ζώνες να τελειώνεις, αλλιώς θα δίνεις 10 ευρώ κάθε τρίμηνο. Πήγαινε σε ένα μαγαζί που να μπορούν να σου πουν δυό λόγια για το δέρμα που πουλάνε. Αν δεν ξέρουν από πού ήρθε και τι είναι και σου λένε "γνήσιο δέρμα" τρέχα μακριά.