Οκ, το πατρόν...
Πες το έφτιαξες μόνος σου σ'ένα χαρτί με τη φαντασία σου και το ταλέντο σου, ή το αγόρασες (πουλάνε πολλοί, βάλε leather pattern στο γκούγκλ και θα σου βγουν διάφορα, κάποιοι χαρίζουν κιόλας), ή το έκλεψες όπως κάνουν ΟΛΟΙ οι μεγάλοι μόδιστροι
Αν το έφτιαξες εσύ μιλάμε για απλά σχήματα σε ένα χαρτί, έτσι; παίρνεις ένα ψαλίδι και τα κόβεις. Αν το αγόρασες θα είναι σε pdf, σετάρεις τον εκτυπωτή σου να τυπώνει 100% μέγεθος, το τυπώνεις και το κόβεις. Αν είναι μεγαλύτερο από Α4, κολλάς τα Α4 με κάποια αυτοκόλλητη χαρτοταινία και τα κόβεις.
Έχεις τώρα τα χαρτάκια σου έτσι; Πες πχ φτιάχνεις πορτοφόλι, θα έχεις ένα μεγάλο κομμάτι το εξωτερικό, ένα μεγάλο το εσωτερικό και μερικά μικρά τα τσεπάκια για τις κάρτες. Βρίσκεις ένα τραπέζι που δε σε νοιάζει να χαρακτεί, ή παίρνεις ένα μεγάλο cutting mat, αυτό που είναι συνήθως πράσινο
Ή έστω μια απ'αυτές τις πλαστικές τάβλες που κόβουν το ψωμί. Εκεί πάνω θα κόβεις.
Μετά παίρνεις ένα χάρακα, ο οποίος καλύτερα να είναι μεταλλικός. Πάρε δύο, και έναν ορθογώνιο.
Από την πίσω μεριά του χάρακα κολλάς λίγη λεπτή αντιολισθητική ταινία, συνήθως είναι κάτι μαύρες αυτοκόλλητες και τις βρίσκεις στα χρωματοπωλεία. Ή εναλλακτικά μια λεπτή στρώση φελό αν μπορείς να βρεις. Τους πουλάνε και έτοιμους με φελό σε είδη δερματοτεχνίας, αλλά δεν ξέρω καθόλου τι παίζει στην Ελλάδα. Πάντως μην το πηδήξεις αυτό το βήμα γιατί οι χάρακες γλυστράνε πάνω στο δέρμα, και το δέρμα κάτι φορές στρίβει κάτω απ'το χάρακα, δε θα μπορείς να κόψεις ίσια.
Μετά παίρνεις μερικά κοπίδια. Τώρα τον καθένα τον βολεύει διαφορετικό πράγμα στο κόψιμο, πάρε 3-4 διαφορετικά να δεις τι σου κάθεται καλά στο χέρι. Το δέρμα είναι πολύ ανθεκτικό μερικές φορές, θέλει κάτι και πολύ κοφτερό και να αντέχει να βάζεις δύναμη, αλλά να έχει και ακρίβεια γιατί θα κόψεις και καμπύλες. Πάρε μια μεγάλη φαλτσέτα από οποιοδήποτε μαγαζί με εργαλεία, αυτές με τις ανταλλακτικές λάμες, πάρε και μια μικρή, πάρε κι ένα τέτοιο με μπόλικες ανταλλακτικές λεπίδες
Aν σε παίρνει από λεφτά πάρε κι αυτό, κατά προτίμηση 60άρι. Rotary cutter λεγεται αν θες να το ψάξεις online, είναι πολύ καλό για πολλές δουλειές
Όταν τα έχεις μαζέψει όλα αυτά, βάζεις τα κομμάτια του πατρόν σου πάνω στο δέρμα, το κρατάς σταθερό με το χέρι ή με κάποιο βαράκι, βάζεις όπου μπορείς και το χάρακα στην ευθεία, και τα κόβεις με το εργαλείο της επιλογής σου. Κάποιες φορές θα έχεις βαρύ (χοντρό) δέρμα και θα πάρεις το μεγάλο κοπίδι, κάποιες θα έχεις ελαφρύ και θα πάρεις το μικρό, κάπου θα έχεις μικροκοψίματα και διορθώματα και θα πάρεις το πολύ μικρό. Στις καμπύλες βάζεις ό,τι βρεις για να σε οδηγάει, ένα κέρμα, ένα ποτήρι κλπ. Εγώ έχω παραγγείλει κι ένα τέτοιο μεταλικό αλλά ακόμα δεν το έχω παραλάβει. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να έχεις λίγο σταθερό χέρι γενικά.