Σελίδα 15 από 16
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 05 Ιουν 2022, 19:43
από Πτολεμαίος
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 05 Ιουν 2022, 15:27
Πτολεμαίος έγραψε: 04 Ιουν 2022, 20:26
Volk έγραψε: 04 Ιουν 2022, 20:03
Οχι, δεν εχω δοκιμασει ποτε!
Νοοοοοοοοοο...
Σαν τυρολατρης που είσαι, θα ολοκληρωθείς σαν άνθρωπος μόνο αν φας πρέτζα.
Το φτιάχνουμε στη Ζάκυνθο και προφανώς και αλλού χωρίς να γνωρίζω σιγουρα που όμως.
Είναι κρέμα τυριού (συν κομματάκια μέσα) που φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα τα οποία (γάλα συν κυβακια τυριού) μπαινουν σε ασκό και τοποθετουνται στον ήλιο. Φτιάχνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μηνες που έχει - φυσικά- ήλιο.
Αν φας πρέτζα από την μάνα μου θα θες να την παντρευτείς 80 χρόνων γυναίκα
Φαντάσου τώρα, ελαφρώς πικάντικη κρέμα τυριού (συν τα κομματάκια) να στρίβεις τομάτα πάνω, ρίγανη και να τα τρως με χωριάτικο ψωμί.
Η κόλαση είναι πολύ μικρή λέξη για να περιγράψει αυτό το πράγμα.
.
Πρετζάκια ..... βρήκα το παρακάτω.....Σαλαμούρα με τρίμμα λέει.....τώρα γιατί το βάζουν και στον .ήλιο που λές δε γκζέρω.....
Γιά ρώτα τη μάνα σου.....τι ρόλο παιζει ο ήλιος ;;;
Ρώτα και τιμή νά γελάσουμε.....
.
[img]https://i.postimg.cc/3w6Lk3L5/2022 ... .jpg[/img]
.
Κάτι σε ζύμωση θα παίζει ο ήλιος πιθανολογώ.
Διότι τα κυβακια τυριού που προσθέτει είναι "αγένατα" (κάτι σαν μη γινομένα ακομα).
Κάθε που αφαιρεί πρέτζα από τον ασκό η γριά μου, προσθέτει γάλα συν αλάτι πχ την άλλη μέρα για να διατηρείται η ποσότητα της πρέτζας.
Από τον ασκό στάζει υγρό και στο στόμιο που είναι δεμένο σφιχτά με σκοινί, έχει δεθεί τούλι για να μην πάνε μύγες. Το γάλα είναι αποκλειστικά κατσικίσιο αν και κάποιοι βάζουν και πρόβειο το οποίο προσθέτει βούτυρο και μια κιτρινίλα στην πρέτζα.
Τωρα για την κεφαλλονιτικη εκδοση δεν ξέρω.
Από τιμή γύρω στο δεκάρικο το κιλό παίζει αν και εφόσον είναι διαθέσιμη.
Η μάνα μου όταν έφτιαχνε (μέχρι πέρυσι διότι τις χάλασε τις γίδες πια) έδινε σε γνωστούς της τσάμπα. Δεν την πούλαγε, είναι εξαιρετικά πολύτιμο υλικό για να το πουλάς και έχει περιορισμένη διάρκεια 2 μηνών. Όσο έχει δυνατό ήλιο δηλαδή.
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 05 Ιουν 2022, 20:38
από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Πτολεμαίος έγραψε: 05 Ιουν 2022, 19:43
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 05 Ιουν 2022, 15:27
Πτολεμαίος έγραψε: 04 Ιουν 2022, 20:26
Νοοοοοοοοοο...
Σαν τυρολατρης που είσαι, θα ολοκληρωθείς σαν άνθρωπος μόνο αν φας πρέτζα.
Το φτιάχνουμε στη Ζάκυνθο και προφανώς και αλλού χωρίς να γνωρίζω σιγουρα που όμως.
Είναι κρέμα τυριού (συν κομματάκια μέσα) που φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα τα οποία (γάλα συν κυβακια τυριού) μπαινουν σε ασκό και τοποθετουνται στον ήλιο. Φτιάχνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μηνες που έχει - φυσικά- ήλιο.
Αν φας πρέτζα από την μάνα μου θα θες να την παντρευτείς 80 χρόνων γυναίκα
Φαντάσου τώρα, ελαφρώς πικάντικη κρέμα τυριού (συν τα κομματάκια) να στρίβεις τομάτα πάνω, ρίγανη και να τα τρως με χωριάτικο ψωμί.
Η κόλαση είναι πολύ μικρή λέξη για να περιγράψει αυτό το πράγμα.
.
Πρετζάκια ..... βρήκα το παρακάτω.....Σαλαμούρα με τρίμμα λέει.....τώρα γιατί το βάζουν και στον .ήλιο που λές δε γκζέρω.....
Γιά ρώτα τη μάνα σου.....τι ρόλο παιζει ο ήλιος ;;;
Ρώτα και τιμή νά γελάσουμε.....
.
[img]https://i.postimg.cc/3w6Lk3L5/2022 ... .jpg[/img]
.
Κάτι σε ζύμωση θα παίζει ο ήλιος πιθανολογώ.
Διότι τα κυβακια τυριού που προσθέτει είναι "αγένατα" (κάτι σαν μη γινομένα ακομα).
Κάθε που αφαιρεί πρέτζα από τον ασκό η γριά μου, προσθέτει γάλα συν αλάτι πχ την άλλη μέρα για να διατηρείται η ποσότητα της πρέτζας.
Από τον ασκό στάζει υγρό και στο στόμιο που είναι δεμένο σφιχτά με σκοινί, έχει δεθεί τούλι για να μην πάνε μύγες. Το γάλα είναι αποκλειστικά κατσικίσιο αν και κάποιοι βάζουν και πρόβειο το οποίο προσθέτει βούτυρο και μια κιτρινίλα στην πρέτζα.
Τωρα για την κεφαλλονιτικη εκδοση δεν ξέρω.
Από τιμή γύρω στο δεκάρικο το κιλό παίζει αν και εφόσον είναι διαθέσιμη.
Η μάνα μου όταν έφτιαχνε (μέχρι πέρυσι διότι τις χάλασε τις γίδες πια) έδινε σε γνωστούς της τσάμπα. Δεν την πούλαγε, είναι εξαιρετικά πολύτιμο υλικό για να το πουλάς και έχει περιορισμένη διάρκεια 2 μηνών. Όσο έχει δυνατό ήλιο δηλαδή.
.
Απο τί είδος τυρί είναι το αγένατο ;;;
Πές μου σε τι κοντά μοιάζει η μυρωδιά του Μύκητα όταν το βγάζεις ζεστό και ζυμωμένο απο τον ασκό.....
.
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 05 Ιουν 2022, 21:27
από Πτολεμαίος
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 05 Ιουν 2022, 20:38
Πτολεμαίος έγραψε: 05 Ιουν 2022, 19:43
Κάτι σε ζύμωση θα παίζει ο ήλιος πιθανολογώ.
Διότι τα κυβακια τυριού που προσθέτει είναι "αγένατα" (κάτι σαν μη γινομένα ακομα).
Κάθε που αφαιρεί πρέτζα από τον ασκό η γριά μου, προσθέτει γάλα συν αλάτι πχ την άλλη μέρα για να διατηρείται η ποσότητα της πρέτζας.
Από τον ασκό στάζει υγρό και στο στόμιο που είναι δεμένο σφιχτά με σκοινί, έχει δεθεί τούλι για να μην πάνε μύγες. Το γάλα είναι αποκλειστικά κατσικίσιο αν και κάποιοι βάζουν και πρόβειο το οποίο προσθέτει βούτυρο και μια κιτρινίλα στην πρέτζα.
Τωρα για την κεφαλλονιτικη εκδοση δεν ξέρω.
Από τιμή γύρω στο δεκάρικο το κιλό παίζει αν και εφόσον είναι διαθέσιμη.
Η μάνα μου όταν έφτιαχνε (μέχρι πέρυσι διότι τις χάλασε τις γίδες πια) έδινε σε γνωστούς της τσάμπα. Δεν την πούλαγε, είναι εξαιρετικά πολύτιμο υλικό για να το πουλάς και έχει περιορισμένη διάρκεια 2 μηνών. Όσο έχει δυνατό ήλιο δηλαδή.
.
Απο τί είδος τυρί είναι το αγένατο ;;;
Πές μου σε τι κοντά μοιάζει η μυρωδιά του Μύκητα όταν το βγάζεις ζεστό και ζυμωμένο απο τον ασκό.....
.
Κατσικίσιο είναι το τυρί που μπαίνει.
Δεν έχει κάποιου είδους μυρωδιά (όχι όπως το εννοείς τουλάχιστον).
Από γεύση πάντως είναι κόλαση. Χωριάτικη σαλάτα με πρέτζα είναι αμβροσία των θεών.
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 06 Ιουν 2022, 12:03
από Nostalgia
sys3x έγραψε: 04 Ιουν 2022, 13:55
Nostalgia έγραψε: 03 Ιουν 2022, 20:58
Ωραια τα τυρια αλλα μετα η χοληστερινη παει στον Θεο. Αδυναμια σε ξερη μυζηθρα, σφελα νοτιου Πελοποννησου, πεκορινο ρομανο, κεφαλοτυρι, γραβιερα κρητης, ρεγκατο κλπ κλπ κλπ γενικα η Ελλαδα παιζει δυνατα στα τυρια και ας ειμαστε γνωστοι μονο για την φετα, μια φορα μου ειχαν φερει ενα τυρι απο Λερο με μουστο απ'εξω, γενικα τρωω και με πιπερι και με τρουφες και και και, εκτος απο ροκφορ, δεν μου αρεσει.
Τελευταια το εχω περιορισει πολυ για την χοληστερινη.

Τα γ@μάω τη μανούλα ΟΛΑ αυτά που έγραψες, ακόμη και το μπλε - ροκφόρ.
Επίσης, δεν αναφέρθηκαν με την πρέπουσα έμφαση τα λαδοτύρια, ειδικά το Λημνιό και της Λέσβου γαμάνε στη ζχάρα.
Καλημερα μπρο!!!!

Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 06 Ιουν 2022, 12:04
από Nostalgia
Volk έγραψε: 04 Ιουν 2022, 16:21
Nostalgia έγραψε: 03 Ιουν 2022, 20:58
Ωραια τα τυρια αλλα μετα η χοληστερινη παει στον Θεο. Αδυναμια σε ξερη μυζηθρα, σφελα νοτιου Πελοποννησου, πεκορινο ρομανο, κεφαλοτυρι, γραβιερα κρητης, ρεγκατο κλπ κλπ κλπ γενικα η Ελλαδα παιζει δυνατα στα τυρια και ας ειμαστε γνωστοι μονο για την φετα, μια φορα μου ειχαν φερει ενα τυρι απο Λερο με μουστο απ'εξω, γενικα τρωω και με πιπερι και με τρουφες και και και, εκτος απο ροκφορ, δεν μου αρεσει.
Τελευταια το εχω περιορισει πολυ για την χοληστερινη.
Ασχετο με το νημα: Δεν θα σε βλαψει η χοληστερινη απο τα φαγητα που τρως αλλα οι παραγοντες που θα κανουν τη χολιστερινη να μπλοκαρει τα αγγεια σου.
Αλλωστε, αν μελετησεις θα δεις οτι η διατροφικη χοληστερινη δεν εχει σχεδον καμια επιδραση στον οργανισμο σου, ο οποιος παραγει καθημερινα πολυ παραπανω.
Η τρομοκρατια της χοληστερινης, βολευει σε πολλα θεματα, αν καταλαβες, καταλαβες.
Κοψε τις επεξεργασμενες τροφες, τα τηγανιτα, τα σπορελαια (μονο ελαιολαδο τιποτα αλλο), τις μαργαρινες, τσιγαρο, αραλικι, αλκοολ, ψωμια, γλυκα, ζαχαρη, αναψυκτικα. Προσπαθησε το αλατι που τρως συνολικα ανα ημερα να μην ξεπερναει τα 4γρ. Μετριασε τη καταναλωση σε ζυμαρικα πατατες και ρυζια. Ξεκινα 4 φορες την εβδομαδα περπατημα για κανα μισαωρο και μετα βαρα μερικες καμψεις (100 συνολο μοιρασμενες σε οσα σετ μπορεις).
Μπροκολο καθημερινα τουλαχιστον 400γρ, λαχανο καροτο τουλαχιστον 200γρ, λαχανικα παντα εποχης.
Εχουν πεθανει ανθρωποι με χαμηλη χοληστερινη διοτι ειχαν αλλους παραγοντες κινδυνου (παχυσαρκια, υπερταση, στρες, καπνισμα, αλκοολ, ζαχαρο) και ανθρωποι με υψηλη χοληστερινη εζησαν εως τα βαθεια του γεραματα.
Δεν ειναι μονο η χοληστερινη, ουτε ειναι ο μπαμπουλας της διατροφης μας. Απλα, οπως ειπα και πριν, βολευει για πολλους λογους η τρομοκρατια της χοληστερινης!
Να σαι καλα, ευχομαι καθε καλο!
Ευχαριστω.
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 06 Ιουν 2022, 12:05
από Volk
Nostalgia έγραψε: 06 Ιουν 2022, 12:04
Volk έγραψε: 04 Ιουν 2022, 16:21
Nostalgia έγραψε: 03 Ιουν 2022, 20:58
Ωραια τα τυρια αλλα μετα η χοληστερινη παει στον Θεο. Αδυναμια σε ξερη μυζηθρα, σφελα νοτιου Πελοποννησου, πεκορινο ρομανο, κεφαλοτυρι, γραβιερα κρητης, ρεγκατο κλπ κλπ κλπ γενικα η Ελλαδα παιζει δυνατα στα τυρια και ας ειμαστε γνωστοι μονο για την φετα, μια φορα μου ειχαν φερει ενα τυρι απο Λερο με μουστο απ'εξω, γενικα τρωω και με πιπερι και με τρουφες και και και, εκτος απο ροκφορ, δεν μου αρεσει.
Τελευταια το εχω περιορισει πολυ για την χοληστερινη.
Ασχετο με το νημα: Δεν θα σε βλαψει η χοληστερινη απο τα φαγητα που τρως αλλα οι παραγοντες που θα κανουν τη χολιστερινη να μπλοκαρει τα αγγεια σου.
Αλλωστε, αν μελετησεις θα δεις οτι η διατροφικη χοληστερινη δεν εχει σχεδον καμια επιδραση στον οργανισμο σου, ο οποιος παραγει καθημερινα πολυ παραπανω.
Η τρομοκρατια της χοληστερινης, βολευει σε πολλα θεματα, αν καταλαβες, καταλαβες.
Κοψε τις επεξεργασμενες τροφες, τα τηγανιτα, τα σπορελαια (μονο ελαιολαδο τιποτα αλλο), τις μαργαρινες, τσιγαρο, αραλικι, αλκοολ, ψωμια, γλυκα, ζαχαρη, αναψυκτικα. Προσπαθησε το αλατι που τρως συνολικα ανα ημερα να μην ξεπερναει τα 4γρ. Μετριασε τη καταναλωση σε ζυμαρικα πατατες και ρυζια. Ξεκινα 4 φορες την εβδομαδα περπατημα για κανα μισαωρο και μετα βαρα μερικες καμψεις (100 συνολο μοιρασμενες σε οσα σετ μπορεις).
Μπροκολο καθημερινα τουλαχιστον 400γρ, λαχανο καροτο τουλαχιστον 200γρ, λαχανικα παντα εποχης.
Εχουν πεθανει ανθρωποι με χαμηλη χοληστερινη διοτι ειχαν αλλους παραγοντες κινδυνου (παχυσαρκια, υπερταση, στρες, καπνισμα, αλκοολ, ζαχαρο) και ανθρωποι με υψηλη χοληστερινη εζησαν εως τα βαθεια του γεραματα.
Δεν ειναι μονο η χοληστερινη, ουτε ειναι ο μπαμπουλας της διατροφης μας. Απλα, οπως ειπα και πριν, βολευει για πολλους λογους η τρομοκρατια της χοληστερινης!
Να σαι καλα, ευχομαι καθε καλο!
Ευχαριστω.

Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2022, 00:11
από Κος Mike
δοκιμασα Μοτσαρελ αρλα
εντελως φολα
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2022, 00:14
από Volk
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2022, 11:53
από Cavaliere
Πήρα κεφαλογραβιέρα από Γιάννινα, και γραβιέρα Κιλκίς. Η πρώτη καντάρια καλύτερη.
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2022, 13:56
από Volk
Cavaliere έγραψε: 08 Ιουν 2022, 11:53
Πήρα κεφαλογραβιέρα από Γιάννινα, και γραβιέρα Κιλκίς. Η πρώτη καντάρια καλύτερη.
Λογικα, η κεφαλογραβιερα θα ειναι πιο σκληρη στην υφη της και πιο αλμυρη. Σωστα;
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2022, 16:05
από Cavaliere
Volk έγραψε: 08 Ιουν 2022, 13:56
Cavaliere έγραψε: 08 Ιουν 2022, 11:53
Πήρα κεφαλογραβιέρα από Γιάννινα, και γραβιέρα Κιλκίς. Η πρώτη καντάρια καλύτερη.
Λογικα, η κεφαλογραβιερα θα ειναι πιο σκληρη στην υφη της και πιο αλμυρη. Σωστα;
Το αντίθετο.
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2022, 20:00
από Κος Mike
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 16 Ιουν 2022, 21:19
από Volk
Πιτσα μαργαριτα, με γκουντα και φετα!

Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 16 Ιουν 2022, 21:57
από Naranjita
γραβιέρα Κρήτης με τσιμένι.
τυρί νοστιμότατο και σπάνιο. το έβρισκα μερικές φορές στο παζάρι του Μετρό στο Σύνταγμα. με τον κόβιντ δυστυχώς, κομμένα αυτά.
νομιζω όμως ότι πουλάει κάτι τέτοιο ο Μιράν.
Re: Αυστηρά για λυσσασμένους τυροφάγους!
Δημοσιεύτηκε: 16 Ιουν 2022, 22:06
από Volk
Naranjita έγραψε: 16 Ιουν 2022, 21:57
γραβιέρα Κρήτης με τσιμένι.
τυρί νοστιμότατο και σπάνιο. το έβρισκα μερικές φορές στο παζάρι του Μετρό στο Σύνταγμα. με τον κόβιντ δυστυχώς, κομμένα αυτά.
νομιζω όμως ότι πουλάει κάτι τέτοιο ο Μιράν.
Ενδιαφερον ακουγεται αυτο το τσιμενι