!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Eργαστήριο Chillout

Ανθρώπινες κατασκευές, διάφορα χόμπυ, έργα - do it yourself, είδη μοντελισμού.
Άβαταρ μέλους
Αγις

Re: Eργαστήριο Chillout

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις »

Chilloutbuddy έγραψε: 13 Μάιος 2020, 15:30 α το κάνανε ήδη :lol:

Εικόνα

Εικόνα
τα παντα εχουν κανει μεχρι αερογραφους κ θεματα οπως στα αυτοκινητα
στο μπεντσ ρεστ γινεται της ομορφιας

εδω ενα δικο μου - κομμενο στα μετρα μου - πανω απο 37 μετρησεις στο μηχανημα
τη λαβη την εχω κανει με χτυπηματα σουβλιου δεν μ αρεσουν οι ψαθες .

https://imgur.com/Otcpxyb
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy »

ου γαμάτο, θα έχει κι ωραία αίσθηση στο χέρι αυτό το "σουβλιστό", κάπως σα σκληρό φελό το φαντάζομαι
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. :blm:
Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις »

ναι αλλη αισθηση βεντουζαρει το χερι - ειναι κ πρακτικοτερο για γλυστριματα με ιδρωτες - οι ψαθες κ ιδιως οι εντυπωσιακες πυκνες ειναι για ομορφια

εβενο ζητησα στο τελειωμα της λαβης για προστασια + το ζυγισαν στο σημειο που ηθελα
στην ενωση του με την λαβη μου προτειναν κ εβαλαν κατι που δεν θυμαμαι σαν ειδος ξυλου

ολα ειναι κομμενα ακριβως στις διαστασεις απο παχος λαβης - αποστασης μ σκανδαλη υψος χτενιου ....μηκος - κλισεις....
γαντι :8)
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication »

Chilloutbuddy έγραψε: 13 Μάιος 2020, 14:47 έχω φτιάξει τη δικιά μου φόρμουλα και δεν την αλλάζω (γιατί εκτός ότι δουλεύει όπως θέλω έχω φτιάξει και κοτζάμ νταμιζάνα :lol:)
1/3 boiled linseed oil (λιναρέλαιο) 1/3 varnish (βερνίκι) 1/3 turpentine για αραίωμα (νέφτι)
Αυτή είναι πολύ παλιά συνταγή που κάνει για τα περισσότερα ξύλα, απλή γρήγορη φτηνή και συνδιάζει πολλά πλεονεκτήματα.
Το μόνο που έχω προσθέσει εγώ είναι ότι την άλλη μέρα περνάω ένα χέρι κερί με άρωμα λεμόνι ή πορτοκάλι, κι αυτό το κάνω μόνο για τη μυρωδιά, κανένα άλλο λόγο.

Παρεκλίνω μόνο αν είναι κάτι πολύ σπέσιαλ (και μικρό), οπότε μπαίνω σε διαδικασία Σελάκ. Αλλά πολύ σπάνια.
αυτό είναι η συνταγή για το λεγόμενο danish oil και για να αναδειχτεί το αντικείμενο θέλει καλό τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο όσο είναι υγρό ακόμη

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

dna replication έγραψε: 13 Μάιος 2020, 19:08 αυτό είναι η συνταγή για το λεγόμενο danish oil και για να αναδειχτεί το αντικείμενο θέλει καλό τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο όσο είναι υγρό ακόμη

Ό,τι θες βάζεις, όχι μόνο danish. Η έννοια είναι 1/3 κάποιο λάδι της επιλογής σου το οποίο θα εισχωρήσει στο ξύλο για να το θρέφει, εγώ διάλεξα linseed κυρίως γιατί είναι φτηνό και το βρίσκω εύκολα παντού. Μέχρι ελαιόλαδο μπορείς να βάλεις, teak, tung, scandinavian κλπ
Mετά 1/3 κάποιο προστατευτικό για την επιφάνεια, να τη σκληρύνει/σφραγίσει κι αν θες να γυαλίζει. Βερνίκι, πολυουρεθάνη, λάκα, μέχρι κερί και σελάκ έχω ακούσει να βάζουν. Διαλέγεις.
Κι ένα τρίτο διαλυτικό της επιλογής σου, νέφτι κλπ γιατί το μίγμα βγαίνει πολύ πηχτό.
Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication »

άσε είναι ολόκληρη ιστορία τα φινιρίσματα και μπερδεύονται και οι ουσίες με τις ονομασίες και γινεται χαμός

το danish oil είναι εμπορική ονομασία (Watco, Liberon) αλλα έχει επικρατήσει να λέγεται και η γενική κατηγορία που έχει συνήθως αυτή τη σύνθεση που έφτιαξες και περιγράφεις:
λάδι βερνίκι και διαλύτη (νέφτι)

Λάδι που πολυμερίζεται και "στεγνώνει"όπως λινέλαιο ή tung . Το ελαιόλαδο δεν πολυμερίζεται όσο και να μείνει.
Το λεγόμενο teak oil, ( άλλη σύγχυση με την ορολογία πάλι), είναι μια κατηγορία προϊόντων για έπιπλα κήπου από ξύλο τικ, δε βγαίνει από το δέντρο τικ :) και έχει συνήθως λάδι λινέλαιο με στεγνωτικά πρόσθετα (boiled linseed) διαλύτη και μπορεί και κερί.
Συνήθως δεν έχει βερνίκι στη σύνθεση . Αν είχε και ρητίνη θα ήταν Danish Oil :lol: ή και Scandinavian Oil όπως το λένε μερικοί κατασκευαστές για να πιάσουν όλη την περιοχή

Το βερνίκι είναι συνήθως πολυουρεθάνης διαλυτου (polyurethane oil varnish),
όχι πολυουρεθάνης νερού (water based polyurethane) αλλα μπορεί να είναι και αλκυδικό φαινολικό κ.λ.π.

μπορεί να έχει και κερί,
αλλά όχι σελλάκ, η γομαλάκα που λένε στην Ελλάδα, δε διαλύεται στο νέφτι, μόνο σε οινόπνευμα.
To σελλάκ συνήθως μπαίνει πρώτο σε μια επιφάνεια για να τη σφραγίσει

Αυτό που έφτιαξες εσύ λοιπόν τη νταμιτζάνα είναι ένα wipe on danish oil που εμποτίζει το ξύλο αλλά φτιάχνει και ένα λίγο σκληρό προστατευτικό στρώμα.
Με το τρίψιμο όσο είναι υγρό δίνει για μένα, από τα πιο ωραία φινιρίσματα και είναι γενικά εύκολο αν εξαιρέσεις τον κόπο του γυαλοχαρτου, δεν μπορείς εύκολα να το κάνεις σκατά :lol:

ένα μειονέκτημα είναι οτι μερικές φορές σε ορισμένα ξύλα σκουραινει πολύ και δίνει εικόνα λασπωμένου.

Υπάρχει για πιο ουδέτερο αποτέλεσμα, η λυση του wipe on varnish που είναι βερνικι πολυουρεθάνης με διαλυτη (χωρίς λάδι) συνήθως αραιωμένο 50% που περνιεται και σκουπίζεται σε διαδοχικά στρώματα

https://www.popularwoodworking.com/fini ... y-and-use/
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

ωραίος ρε φίλε τώρα το ξεκαθάρισα στο μυαλό μου γιατί να σου πώ την αλήθεια δεν είχα δοκιμάσει ποτέ danish oil, νόμιζα ότι ήταν απλά ένα ακόμα λάδι.

1200 γυαλόχαρτο, με το χέρι, όσο είναι ακόμα υγρό... καλή φάση ακούγεται, θα το δοκιμάσω. Βέβαια η κιθάρα που έχει ο τύπος, τέτοια λεία επιφάνεια και ωραίο ξύλο χωιρίς ενώσεις χωρίς τίποτα, εδώ που τα λέμε και άβα για τα πιάτα να του βάλεις ωραίο θα βγει :lol:
Αλλά αφού λες κι εσύ ότι το'χεις δοκιμάσει κι αξίζει θα το κάνω μία να δώ.
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Σήμερα είχε λουράκι. Τα κλασσικά, μέτρημα, κόψιμο, λείανση, στρογγύλεμα, γυάλισμα, κόλλημα, τρύπημα.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Εκεί που έκανε θηλιά για την πόρπη ήθελε και να λεπτύνω το δέρμα για να μπορέσει να λυγίσει. Έχω πάρει ειδικά γι'αυτή τη δουλειά ένα γιαπωνέζικο μαχαίρι το οποίο βασικά κόβει τρίχα στον αέρα, τρομακτικά κοφτερό, λέγεται skiving knife. Aκόμα δεν το έχω μάθει και βασικά περισσότερο έτριβα παρά έκοβα, αλλά κάτι φάσεις το έπιανα σωστά και διαιρούσε το δέρμα εγκάρσια στα δύο.

Εικόνα

Αυτό πάλι είναι φοβερό εργαλείο, στρογγυλεύει τις άκρες του δέρματος κόβοντας απειροελάχιστο κορδελάκι, σα μικροσκοπική πλάνη. Είναι μπροστά σα διχάλα, και η αρχή της διχάλας είναι βασικά μαχαίρι (κι αυτό πολύ κοφτερό).

Εικόνα

Όταν έρθει η ώρα να το ακονίσω αυτό.... :102:
κάποιος τρόπος θα υπάρχει αλλά δεν έχω ιδέα.
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

στο τέλος είχε και λίγο ράψιμο αυτή τη φορά. Τίποτα ιδιαίτερο ή δύσκολο, ντάξει καλά πήγε
Εικόνα

Εικόνα

Έχει ενδιαφέρον το ράψιμο στα δέρματα, υποτίθεται ότι στο χέρι είναι πολύ ανώτερο από της μηχανής. Της μηχανής το ράψιμο είναι μια ενιαία κλωστή χωρίς δεσίματα σε κάθε θηλιά, που σημαίνει ότι αν λυθεί κάτι λύνεται όλο, σα να τραβάς κλωστή από πουλόβερ. Στο χέρι όμως αν κάνεις saddle stitch (αυτό που κάνουν στις σέλες, όπως στη δεύτερη φωτογραφία) κάθε θηλιά κλειδώνει, κι αν λυθεί κάτι μένει το λύσιμο εκεί και δεν πάει παρακάτω. Saddle stitch γίνεται με δύο βελόνες, από μία σε κάθε άκρη της κλωστής που ράβεις, και τις περνάς και τις δύο από την κάθε τρύπα από αντίθετες κατευθύνσεις. Εκεί κολλάει το stitching pony που είχα φτιάξει παραπάνω. Αυτό υποτίθεται δε μπορεί να γίνει στη μηχανή. Τώρα δεν ξέρω μπορεί να λένε και παραμύθια τα μαστόρια, θα δείξει στο μέλλον.
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Και το τελειωμένο πρότζεκτ. Και επειδή είναι για μένα το λουράκι, του έκανα μόνο μία τρύπα :lol:

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy

Πάμε επόμενο.

Εικόνα

Εικόνα