Σελίδα 14 από 41
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 13:56
από Custom_F
shrike έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 13:54
Το σχήμα, να είναι δηλαδή σφαιρικό (το κατά δύναμιν, βέβαια), απαιτεί δύο πράγματα: πρώτον να έχεις πετύχει καλά την πυκνότητα του μείγματος (αν είναι πολύ υδαρές θα απλώνει, αν είναι πολύ σφιχτό δεν μπορείς να το χειριστείς καλά) και δεύτερον... εμπειρία. Εγώ έχω μάθει να τους κάνω στη χούφτα, παίρνεις μια χεριά, σφίγγεις το χέρι και βγαίνει απ' την κλειστή γροθιά σου (μεταξύ αντίχειρα και δείκτη), οπότε αυτό που βγαίνει από 'κει το παίρνω με το κουταλάκι και το ρίχνω στο λάδι.
Το λάδι πρέπει να είναι καυτό, στα όρια του καπνίσματος σχεδόν, ώστε να τηγανιστεί το μείγμα γρήγορα μόλις πέσει μέσα. Μ' αυτόν τον τρόπο και διατηρείται το σχήμα του (να βγει όσο πιο στρόγγυλο μπορεί), αλλά και γίνεται όπως το λες, δηλαδή τραγανιστός απ' έξω και μαλακός μέσα. Για το "ψήσιμο" δηλαδή, το μυστικό είναι η θερμοκρασία του λαδιού.
Επισης, να μη βαλεις πολλους μεσα γιατι θα πεσει η θερμοκρασια.
Τι λαδι;
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:01
από shrike
Custom_F έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 13:56
shrike έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 13:54
Το σχήμα, να είναι δηλαδή σφαιρικό (το κατά δύναμιν, βέβαια), απαιτεί δύο πράγματα: πρώτον να έχεις πετύχει καλά την πυκνότητα του μείγματος (αν είναι πολύ υδαρές θα απλώνει, αν είναι πολύ σφιχτό δεν μπορείς να το χειριστείς καλά) και δεύτερον... εμπειρία. Εγώ έχω μάθει να τους κάνω στη χούφτα, παίρνεις μια χεριά, σφίγγεις το χέρι και βγαίνει απ' την κλειστή γροθιά σου (μεταξύ αντίχειρα και δείκτη), οπότε αυτό που βγαίνει από 'κει το παίρνω με το κουταλάκι και το ρίχνω στο λάδι.
Το λάδι πρέπει να είναι καυτό, στα όρια του καπνίσματος σχεδόν, ώστε να τηγανιστεί το μείγμα γρήγορα μόλις πέσει μέσα. Μ' αυτόν τον τρόπο και διατηρείται το σχήμα του (να βγει όσο πιο στρόγγυλο μπορεί), αλλά και γίνεται όπως το λες, δηλαδή τραγανιστός απ' έξω και μαλακός μέσα. Για το "ψήσιμο" δηλαδή, το μυστικό είναι η θερμοκρασία του λαδιού.
Επισης, να μη βαλεις πολλους μεσα γιατι θα πεσει η θερμοκρασια.
Τι λαδι;
Άμα σου πω ότι δεν είμαι σίγουρος; Νομίζω σπορέλαιο, αλλά δεν παίρνω και όρκο, πρέπει να ρωτήσω.
Είναι
άλλης τομέας αυτός, η σύζυγος μού ετοιμάζει κατσαρόλα, λάδι κλπ κι εγώ κάνω την τελική εκτέλεση. Το ίδιο και με τον μπακαλιάρο, του Ευαγγελισμού (θα σου πω γι' αυτό σε άλλη φάση, είναι ένα "έθιμο" που έχουμε στην παρέα εδώ και 16-17 χρόνια).
Στο μεταξύ, καλά που μου ετοιμάζει εκείνη την κατσαρόλα. Εγώ, με την κολλημάρα που έχω, θα ήμουν ικανός να τους κάνω με ελαιόλαδο.
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:01
από YouOnlyLiveOnce
Αν εχει ενεργοποιηθει η μαγια λογικα αυτο πετυχαινεις
(τραγανοι εξω κουφιοι μεσα)
Επισης για το σωστο σχημα (για να μην κολλαει το μειγμα στο χερι/κουταλι
και να μην γινει ο λουκουμας με κερατακια

) το κουταλι το βουταμε στο νερο.
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:03
από YouOnlyLiveOnce
Συνταγη για κουρκουτι μπακαλιαρου θελουμε

Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:05
από shrike
YouOnlyLiveOnce έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:01
Αν εχει ενεργοποιηθει η μαγια λογικα αυτο πετυχαινεις
(τραγανοι εξω κουφιοι μεσα)
Επισης για το σωστο σχημα (για να μην κολλαει το μειγμα στο χερι/κουταλι
και να μην γινει ο λουκουμας με κερατακια

) το κουταλι το βουταμε στο νερο.
Σωστή, ναι. Αυτήν τη λεπτομέρεια την ξέχασα (με το νερό).
Για το τραγανό όμως, αν το λάδι σου δεν καίει πολύ (ή αν έχεις ρίξει πολλούς όπως λέει η Custom), θέλουν παραπάνω ώρα να τηγανιστούν, οπότε ρουφάνε λάδι και μαλακώνουν. Θέλει καυτό και γρήγορα.
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:08
από YouOnlyLiveOnce
shrike έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:05
YouOnlyLiveOnce έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:01
Αν εχει ενεργοποιηθει η μαγια λογικα αυτο πετυχαινεις
(τραγανοι εξω κουφιοι μεσα)
Επισης για το σωστο σχημα (για να μην κολλαει το μειγμα στο χερι/κουταλι
και να μην γινει ο λουκουμας με κερατακια

) το κουταλι το βουταμε στο νερο.
Σωστή, ναι. Αυτήν τη λεπτομέρεια την ξέχασα (με το νερό).
Για το τραγανό όμως, αν το λάδι σου δεν καίει πολύ (ή αν έχεις ρίξει πολλούς όπως λέει η Custom), θέλουν παραπάνω ώρα να τηγανιστούν, οπότε ρουφάνε λάδι και μαλακώνουν. Θέλει καυτό και γρήγορα.

Ναι σωστα και αυτα !!
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:09
από shrike
YouOnlyLiveOnce έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:03
Συνταγη για κουρκουτι μπακαλιαρου θελουμε
Εγώ το κάνω με αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και μπύρα.
Ούτε αυγά, ούτε γάλατα ούτε τίποτα απ' αυτά που μού έχουν πει κατά καιρούς (ξες, σε φάση να έρθει κάποιος "νέος" στην παρέα στο τραπέζι 25η Μαρτίου, να φάει, να γλείφει τα δάχτυλά του, αλλά ταυτόχρονα ν' αρχίζει τα "α, εγώ το κάνω έτσι", "α, άμα δεν βάλεις αυγό δεν γίνεται" κλπ...).
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:16
από Αγις
Για να βοηθήσω πάρτε ενα πραγματικό τιπ - περα απο τα χιλιοειπωμένα και μέτριας χρησιμότητας στην καλύτερη.
Σε κατσαρόλα ΠΟΤΕ δεν θα έχετε σωστο αποτέλεσμα.
Θέλει οσο πιο ψηλό σκεύος - μετριας διαμέτρου .
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:17
από YouOnlyLiveOnce
shrike έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:09
YouOnlyLiveOnce έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:03
Συνταγη για κουρκουτι μπακαλιαρου θελουμε
Εγώ το κάνω με αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και μπύρα.
Ούτε αυγά, ούτε γάλατα ούτε τίποτα απ' αυτά που μού έχουν πει κατά καιρούς (ξες, σε φάση να έρθει κάποιος "νέος" στην παρέα στο τραπέζι 25η Μαρτίου, να φάει, να γλείφει τα δάχτυλά του, αλλά ταυτόχρονα ν' αρχίζει τα "α, εγώ το κάνω έτσι", "α, άμα δεν βάλεις αυγό δεν γίνεται" κλπ...).
Ειναι μερικοι που αμα δεν πουν κατι θα σκασουν
Εχεις συγκεκριμενες ποσοστητες η με το ματι;
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:20
από Custom_F
shrike έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:09
YouOnlyLiveOnce έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:03
Συνταγη για κουρκουτι μπακαλιαρου θελουμε
Εγώ το κάνω με αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και μπύρα.
Ούτε αυγά, ούτε γάλατα ούτε τίποτα απ' αυτά που μού έχουν πει κατά καιρούς (ξες, σε φάση να έρθει κάποιος "νέος" στην παρέα στο τραπέζι 25η Μαρτίου, να φάει, να γλείφει τα δάχτυλά του, αλλά ταυτόχρονα ν' αρχίζει τα "α, εγώ το κάνω έτσι", "α, άμα δεν βάλεις αυγό δεν γίνεται" κλπ...).
Ρε συ... ειχα βαλει μια φορα μπυρα και βρωμουσαν... δε μαρεσει και η μπυρα... Το κουρκουτι της μητερας μου δεν τοχω πετυχει γμτ... και πρεπει να ηταν σχετικα απλο... ειναι και στο
χερι... η μητερα μου ειχε
χερι...
Εγω θα τις ακουσω τις αποψεις παντως, ακομη και αν θεωρω μια συνταγη που εχω οτι εχει εξαντλησει τα περιθωρια βελτιωσης ή απλως οτι μαρεσει ετσι και δε θελω αλλαγη. Καμια φορα δεν ξερεις, μπορει καποιος να ξερει κατι που αγνοεις. Δεν ειναι κακο. Παταξον μεν, ακουσον δε.
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 14:26
από shrike
Αγις έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:16
Για να βοηθήσω πάρτε ενα πραγματικό τιπ - περα απο τα χιλιοειπωμένα και μέτριας χρησιμότητας στην καλύτερη.
Σε κατσαρόλα ΠΟΤΕ δεν θα έχετε σωστο αποτέλεσμα.
Θέλει οσο πιο ψηλό σκεύος - μετριας διαμέτρου .
Μα... έχουμε αποτέλεσμα, και μάλιστα άψογο (άποψη άλλων, όχι δική μου). Σε χύτρα βέβαια, όχι χαμηλή κατσαρόλα.
YouOnlyLiveOnce έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:17
shrike έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:09
YouOnlyLiveOnce έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:03
Συνταγη για κουρκουτι μπακαλιαρου θελουμε
Εγώ το κάνω με αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και μπύρα.
Ούτε αυγά, ούτε γάλατα ούτε τίποτα απ' αυτά που μού έχουν πει κατά καιρούς (ξες, σε φάση να έρθει κάποιος "νέος" στην παρέα στο τραπέζι 25η Μαρτίου, να φάει, να γλείφει τα δάχτυλά του, αλλά ταυτόχρονα ν' αρχίζει τα "α, εγώ το κάνω έτσι", "α, άμα δεν βάλεις αυγό δεν γίνεται" κλπ...).
Ειναι μερικοι που αμα δεν πουν κατι θα σκασουν
Εχεις συγκεκριμενες ποσοστητες η με το ματι;
Μάτι, μάτι. Άσε που, συνήθως δεν πετυχαίνω την ποσότητα και ξανακάνω κάπου ενδιάμεσα (για τη συγκεκριμένη "γιορτή" συνήθως κάνω γύρω στα 10-12 κιλά μπακαλιάρο).
Custom_F έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 14:20
Ρε συ... ειχα βαλει μια φορα μπυρα και βρωμουσαν... δε μαρεσει και η μπυρα... Το κουρκουτι της μητερας μου δεν τοχω πετυχει γμτ... και πρεπει να ηταν σχετικα απλο... ειναι και στο
χερι... η μητερα μου ειχε
χερι...
Αν δεν σ' αρέσει η μπύρα (btw, εγώ δεν την καταλαβαίνω όσον αφορά τη γεύση, βέβαια εκείνη τη μέρα συνήθως ξεκινάω με τσίπουρα κατά το τηγάνισμα και μετά καταλήγω σε μπύρες κατά το φαγοπότι), βάλε σόδα.
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλ 2018, 19:02
από Λευκός Λύκος
shrike έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 10:08
Γενικά, Σουρεάλ. Οποιοδήποτε, αν και αυτό με τη μπίτερ είναι το κορυφαίο νομίζω.
Το πρότεινα και στον Πόντικα πριν καιρό, άμα περάσει από Μπουγατσούπολη να το δοκιμάσει, να ξεχάσει ό,τι ήξερε.
Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη με μπίτερ.Έχω φάει σκάλωμα με λευκή και γάλακτος.Και η τσιαντούγια αξίζει.
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλ 2018, 01:31
από Ορέστης 35
Εμενα μου αρεσουν οι μικροι λουκουμαδες σα μπιλια.
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλ 2018, 01:35
από Ορέστης 35
Custom_F έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 12:48
lyna έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 12:28
Έφαγα παγωτό με γεύση μηλόπιτα στο λατο.
Ερωτεύτηκα. Απλά.
Εντιτ : λουκουμάδες πού να πάμε;
Στον Κρινο.
Δεν ειναι καλυτερο το αλλο χαμηλα;
Re: Ζαχαροπλαστεία που έγιναν θεσμός
Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλ 2018, 12:56
από Custom_F
Ορέστης 35 έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 01:35
Custom_F έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 12:48
lyna έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 12:28
Έφαγα παγωτό με γεύση μηλόπιτα στο λατο.
Ερωτεύτηκα. Απλά.
Εντιτ : λουκουμάδες πού να πάμε;
Στον Κρινο.
Δεν ειναι καλυτερο το αλλο χαμηλα;
Ποιο λες; δεν τάχω δοκιμάσει κ όλα. Όμως στον κρίνο δε μεπιανε ποτέ πονοκέφαλος όταν έτρωγα λουκουμάδες κ μένα πάντα με πιάνει πονοκέφαλος με λουκουμάδες κ τηγανίτες. Μέχρι δύο, τρεις είμαι οκ. Αν φάω μερίδα θέλω παναντολ έξτρα αναβραζον.